Nørholm
Det oprindelige Nørholm fra 1300-tallet lå et stykke fra gårdens nuværende hovedbygning.
Den nuværende hovedbygning er opført af Andreas Charles de Teilmann.
Hovedbygningen ligger omgivet af voldgrave mod nord, syd og vest.
Ejerhistorie
Nørholm tilhørte i 1300-tallet adelsslægten Lange. Jon Jakobsen Lange, der ejede gården fra omkring 1390, var en betydningsfuld herre. I 1397 deltog han i den forsamling, der stadfæstede Kalmarunionen og dermed Erik af Pommerns (1382-1459) status som konge af både Sverige, Danmark og Norge.
Langes enke Else Jensdatter Rosenkrantz, der arvede gården, overlevede ham i 30 år. Hendes ejertid var præget af en strid mellem Else Rosenkrantz og Margrethe I (1353 - 1412), der anså Kronen som grundens og gårdens retmæssige ejer. Slægten Lange fik i midlertidigt lov til at beholde gården - eller i det mindste en andel heraf - og i 1434 overtog sønnen Claus Jonsen Lange Nørholm.
Claus Jonsen Langes datter bragte i 1440 gården ind i ægteskabet med Strange Nielsen Strangesen. Ved hans død i 1488 blev gården delt mellem sønnerne Ebbe og Claus Strangesen. Ebbe Strangesen stod bag mordet på den magtfulde rigshofmester Poul Laxmand i 1489, men blev dog aldrig straffet for forbrydelsen.
I starten af 1500-tallet fik Nørholms ejere igen problemer med Kronen. I 1518 gjorde Christian II (1481-1559) krav på gården, men sagen blev ikke afgjort før han i 1523 måtte flygte ud af landet. Frederik I (1471-1533), der samme år blev indsat som konge, afsluttede året efter striden ved at gennemføre et mageskifte. Mod at afstå fire gårde til Kronen, fik Claus Strangesens arvinger til gengæld Nørholm og det tilhørende gods.
I 1596 bragte Karen Strangesen Nørholm med ind i ægteskabet med Hans Lange, der i 1631 solgte Nørholm til Iver Vind. Vind ejede en række herregårde, men synes at have interesseret sig særligt for Nørholm. Han øgede gårdens jordtilliggende betragteligt gennem køb og mageskifte af gods i gårdens nære omegn.
I 1647 sikrede han godset birkeret, og for at sætte kronen på værket lod han en ny passende hovedbygning opføre.
Ved hans død i 1658 arvede sønnen Christian Vind Nørholm. Han mistede en stor del af sin formue under Karl Gustav-krigene (1657-1660), og godset blev ved hans død i 1677 delt mellem datteren, Karen Vind, og enken, Mette Krabbe, der senere giftede sig med Frederik von Lützow. Karen Vind var gift med Christian Bille, der var stærkt forgældet, og i løbet af 1680'erne gjorde en række af hans kreditorer udlæg i gården.
I slutningen af 1600-tallet overtog en af de største kreditorer Jens Lassen hele Nørholm, hvis jordtilliggende i løbet af 1680'erne var blevet reduceret så meget, at godset i 1682 mistede sin skattefrihed og fem år senere birkeretten.
Lassen udvidede jordtilliggendet og sikrede Nørholm skattefrihed for hovedgårdsjorden, ligesom han i 1701 generhvervede birkeretten. I 1706 overtog sønnen Frederik Lassen Nørholm, men han måtte i 1726 sætte gården på auktion, da han ikke kunne udløse sine kreditorer.
Den nye ejer var Stephen Nielsen Ehrenfeld, der i 1719 var blevet optaget i adelsstanden. Han efterlod i 1741 Nørholm til enken Maren Schultz, der året efter giftede sig med Christian Hans Teilmann. Også Teilmann, der var amtmand i Lundenæs og Bøvling, havde tidligere været gift, men han havde mistet sin hustru i 1734. Ægteskabet mellem Maren Schultz og Teilmann var et rent fornuftsægteskab, men satte sig lange spor, idet gården forblev i slægten Teilmanns eje op til 1929.
Både Teilmann og Maren Schultz døde få år efter brylluppet, og Nørholm tilfaldt Andreas Charles Teilmann, der foretog store forandringer på gården. Mellem 1759 og 1766 opførte han nye store ladegårdsbygninger og fra 1776 opførtes en ny hovedbygning. Andreas Charles Teilmann, der var blevet adlet i 1751, oprettede ved sin død i 1790 Nørholm til et stamhus til fordel for sin niece.
Niecen, Christine Marie Rosenørn, tog efter Teilmanns ønske navnet Rosenørn-Teilmann. Hun efterlod gården til sin datter, og senere blev gården i 1848 overtaget af barnebarnet Peder Theodor Rosenørn-Teilmann.
I sin tid som ejer solgte Peder Theodor Rosenørn-Teilmann en stor del af godset fra og der blev som konsekvens heraf oprettet en fideikommiskapital i tilknytning til stamhuset. Ved Rosenørn-Teilmanns død i 1879 tilfaldt gården hans eneste barn, datteren Ingeborg Christiane Rosenørn-Teilmann.
Nørholm overgik som led i lensafløsningen til fri ejendom i 1922, men gården forblev i slægtens eje indtil 1979, hvor Carl Frederik Gustav Rosenørn-Lehn solgte gården til Karl Kristian Nielsen.
Karl Kristian Nielsen ejer i 2021 fortsat Nørholm, der er en moderne virksomhed med udlejning af jagt, fiskeri, boliger, kontorfaciliteter og lagerhaller.
Hovedbygning
Den nuværende hovedbygning er et trefløjet anlæg. Alle tre fløje er i én etage, men sidefløjene er til trods herfor alligevel lidt lavere end hovedfløjen. Hovedbygningen adskiller sig fra de fleste andre trefløjede anlæg ved, at de to sidefløje ligger i forlængelse af hovedfløjen, og ikke - som det typisk er tilfældet - opført vinkelret herpå. Hovedfløjen er opført i gule sten og domineres af et markant mansardtag af sort tegl, mens sidefløjene, der er opført i røde sten, har et rødt, valmet tegltag.
Midterfløjen, der stod færdig i 1780, er opført på en sokkel af granitkvadre. Overgangen mellem sokkel og mursten markeres af et fremspringende rødt sandstensbånd. Mod vest karakteriseres facaden af en bred frontspids, der fremhæves af pilastre, dvs. fremspringende søjlepartier, og en krones af en stor trekantsfronton.
Hovedbygningens beskedne sidefløje er opført i 1776.
En sidefløj er i dag indrettet til kontorlokaler, som udlejes til lokale virksomheder.
Fredningsstatus 2021: Hovedbygningen er fredet. Omfattet af fredningen er også en række granitpiller, der adskiller gårdspladsen fra voldgraven.
Andre bygninger
Sammenbygget - i vinkel - med hovedbygningens nordlige sidefløj ligger en samtidig beboelseslænge. Længen, der åbner sig mod øst, er som sidefløjen opført i røde mursten og dækket af rødt tegltag.
Det nuværende avlsanlæg ligger umiddelbart vest for hovedbygningen, dog adskilt af den voldgrav, der omgiver hovedbygningen mod nord, syd og vest.
Anlægget - der oprindeligt var et trelænget anlæg - fordeler sig i dag nord for tilkørselsalléen, idet den sydlige del af anlægget ikke længere eksisterer. Den oprindelige avlsgård blev opført af Andreas de Teilmann mellem 1759 og 1766 og var et trelænget, grundmuret avlsanlæg. Hovedparten brændte ned i 1954, men mod vest er bevaret en del af den gamle lade og den oprindelige portbygning. En række murrester fra dette anlæg er ligeledes bevaret.
Det nuværende anlæg domineres af to store parallelle længer opført efter årtusindskiftet.
Øst for hovedbygningen - adskilt herfra af en sø - ligger Nørholms tidligere vandmølle. I tilknytning til møllen er opført en smedje og en møllerbolig.
Den eksisterende møllebygning er opført omkring 1790, men allerede i kilder fra 1400-tallet blev der omtalt en mølle på Nørholm.
Møllen er opført på et fundamentet består af beton og syldsten. Murene er opført i bindingsværk, og det halvvalmede tag er stråtækt.
Fredningsstatus 2021: Vandmøllen, resterne fra det oprindelige avlsanlæg og beboelseslængen, der er opført i tilknytning til hovedbygningen, er fredede.
Kulturmiljø
Til gården hører en smuk parkhave med flere store alleer, udført i engelsk stil af Peder Theodor Rosenørn-Teilmann. Udover et lysthus og en iskælder er der i haven rejst en række mindesmærker, herunder en høj obelisk i granit med en portrætmedaljon i bronze, udført ved billedhugger Nic. O. Schmidt i 1890, samt en sten for Sønderjyllands genforening med Danmark i 1920.
Øst for hovedbygningen - adskilt herfra af en sø - ligger Nørholms tidligere vandmølle.
Ved hovedbygningen er der opstillet to store saltkar af udhulende granitblokke og en gammel døbefont.
Litteratur
Petersen, Steen Estvad: Danske herregårde. Bygninger - haver - landskaber. København 1980.
Roussell, Aage (red.): Danske Slotte og Herregårde. København 1963-1968.
Stilling, Niels Peter: Politikens bog om Danmarks slotte og herregårde. Politiken 2005.
Trap, J.P.: Danmark. København 1953-1972.
Gårdens stamdata gennem tiden
Nuværende navn
Nørholm Gods
Region og kommune
Syddanmark - Syd- og Sønderjylland - Varde
Offentlig adgang
Ingen offentlig adgang - kan ses fra vej
Ejer
Martha Braüner Nielsen og Karl Kristian Nielsen
Herregårdens størrelse
820 ha
Godsets størrelse
0 ha
Detaljeret størrelse
Ager 260 ha, skov 210 ha, hede 350 ha
Funktion
Landbrugsdrift/skovbrug, jagt/jagtudlejning og boligudlejning
Historiske forbindelser til andre herregårde
Ingen oplysninger
Bemærkninger om godset
Ingen
Kilder
Større Gårde & Skove. Nærum 2021
Amt, herred og sogn
Ribe - Øster Horne - Torstrup
Ejer
Frøken J.K. Rosenørn-Teilmann
Herregårdens størrelse
0.00 htk
Godsets størrelse
Ingen oplysninger
Detaljeret størrelse
10.00 tdr.l
Skovskyld
0.00 htk
Avlsgårde
Ingen oplysninger
Ejendomsskyld gård
100000 (kr)
Ejendomsskyld skov
70000 (kr)
Drift
Gården er bortforpagtet. Besætningen består af: 78 køer, 62 kalve, 2 tyre, 13 heste, 5 føl, 210 får. Der sælges ca. 80 svin om året.
Folkehold
1 fodermester(e), 1 forkarl, 4 røgter(e), 13 karl(e), 4 pige(r), 1 daglejer(e).
Bemærkninger om godset
Under Stamhuset Nørholm hørte samlet: 425 tdr.l. skov. Den samlede ejendomsskyld var 310000 kr.
Kilder
Ingen oplysninger
Amt, herred og sogn
Ribe - Øster Horne - Torstrup
Ejer
Stamhusbesidder frøken J. Chr. Rosenørn-Teilmann
Herregårdens størrelse
38.65 htk
Skovskyld
0.00 htk
Mølleskyld
27.22 htk
Avlsgårde
0.00 htk
Fæstegods
Ingen oplysninger
Fæstegårde
531.18 htk
Arvefæstegårde
6.07 htk
Leje- og tyendehuse
31.96 htk
Bemærkninger om godset
Anden anv.= engstykker der til tider udlejes, men andre gange anvendes til gården.
Kilder
Ingen oplysninger
Amt, herred og sogn
Ribe - Øster Horne - Torstrup
Ejer
Ingen oplysninger
Herregårdens størrelse
34.81 htk
Skovskyld
0.00 htk
Mølleskyld
10.79 htk
Tiende
103.75 htk
Fæstegods
412.58 htk
Bemærkninger om godset
Ingen
Kilder
Danske Atlas bd 5,2 s 769