Løvenholm
Løvenholm hed tidligere Gjesingholm. Gårdens fik sit nuværende navn, da grevskabet Løvenholm blev oprettet i 1674.
I 1400-tallet var Gjesingholm muligvis ejet først af Skt. Hans Kloster i Viborg og siden af Essenbæk Kloster sydøst for Randers.
Gården var i mere end 100 år ejet af den fremtrædende adelsslægt Rantzau.
Siden 1953 har gården været ejet af Løvenholm Fonden.
Ejerhistorie
I 1445 solgte Skt. Hans Kloster i Viborg en hovedgård i Gjesing til benediktinerklostret i Essenbæk sydøst for Randers. Det er muligt, at der var tale om Gjesingholm. Den pågældende hovedgård nævnes imidlertid ikke ved navn i den forbindelse, og i de få dokumenter fra sidste halvdel af 1400-tallet og begyndelsen af 1500-tallet, hvor navnet Gjesingholm optræder, antydes ingen forbindelse til Essenbæk.
Hvis Gjesingholm imidlertid hørte under klostret i Essenbæk, må det antages, at godset ved reformationen er overgået til Kronen. Og i så fald er det muligt, at godset i forbindelse med salg eller mageskifte er blevet overdraget af Kronen til rigsråden og lensmanden på Kalø Erik Eriksen Banner (1484-1554) relativt kort tid derefter. Erik Banner kom nemlig i løbet af 1530erne og 1540erne i besiddelse af en del gods i området, men om der var tale om Gjesingholm vides ikke med sikkerhed. I 1556 skriver hans søn Anders Eriksen Banner (ca. 1538-1583) sig dog til Gjesingholm.
Det er tænkeligt, at Gjesingholm i senmiddelalderen lå placeret i landsbyen Gjesing, og at gården først blev flyttet til sin nuværende beliggenhed i midten af 1500-tallet. Anlæggelsen af det store næsten kvadratiske voldsted omgivet af brede voldgrave skyldes ligesom hovedbygningens endnu stående østfløj sandsynligvis Anders Banner.
Efter Anders Banners død i 1583 overtog sønnen Erik Andersen Banner gården. Han døde imidlertid ugift og barnløs i 1597, hvorefter broderen Otto Andersen Banner arvede godset. I 1608 forsøgte Otto Andersen Banner, der havde en betydelig gæld, at sælge Gjesingholm til Eske Brock fra det nærliggende Gammel Estrup. Salget blev ikke til noget, men året efter lykkedes det at sælge til Frantz Rantzau (1555-1612), der var ældste søn af den holstenske statholder Henrik Rantzau.
Gjesingholm forblev herefter i slægten Rantzaus eje i mere end 100 år, men udgjorde blot en brøkdel af den velhavende slægts samlede besiddelser. Familiens interesse koncentrerede sig hovedsageligt om hertugdømmerne, men Frantz Rantzaus nevø Christian Rantzau (1614-1663), der overtog Gjesingholm i 1627 fulgte dog nøje med i godsets drift, og i 1642 lod han den nuværende sydfløj opføre.
I 1663 arvede Christians søn Ditlev Rantzau Gjesingholm, og han oprettede i 1674 grevskabet Løvenholm, der foruden Gjesingholm omfattede Demstrup, Sødringholm og Eskær samt Skovgaard ved Vejle. Grevskabets hovedsæde blev Gjesingholm, der nu skiftede navn til Løvenholm. Det var angiveligt en stærkt forsømt hovedbygning, som var det nye grevskabs hovedsæde: ved et bygningssyn i 1680 manglede bl.a. 124 vinduer, 364 ruder og 1800 teglsten.
Grevskabet Løvenholm bestod blot frem til 1726. Ditlev Rantzaus ældste søn, Christian Ditlev Rantzau, blev skudt under en jagt i 1721, og den yngre søn blev i 1726 dømt for mordet, hvorefter grevskabet hjemfaldt til Kronen.
I 1732 genoprettede Christian VI (1699-1746) grevskabet og skænkede det til den 10-årige Frederik Christian Danneskiold-Samsøe, der var oldebarn af Christian V (1646-1699). Frederik Christian Danneskiold-Samsøe havde - trods store jordbesiddelser - en noget betrængt privatøkonomi, og i 1742 fik han derfor kongelig tilladelse til at nedlægge grevskabet Løvenholm og sælge såvel hovedgårde som bøndergods.
Løvenholm blev købt af Frederik Christian Danneskiold-Samsøes bror, Ulrik Adolph Danneskiold-Samsøe. Den nye ejer fik i 1751 sikret, at Løvenholms hovedgårdsjord uanset størrelse og ejerforhold kunne bevare sin skattefrihed, så længe et mandligt medlem af slægten Danneskiold-Samsøe levede.
Ulrik Adolph Danneskiold-Samsøe døde i 1751, og Løvenholm blev i 1756 overtaget af Hans Fønss. For første gang i flere århundrede blev Løvenholm nu ejerslægtens hovedsæde, og de nye ejere iværksatte en række reformer og forbedringer af såvel godset som hovedbygningen.
Fønss' søn, Peter Severin Hansen Fønss, der overtog gården i 1783, var en af de mange mænd, der i tiden omkring 1800 investerede i og udstykkede godser. Også Løvenholm blev mærket af denne praksis: Store dele af fæstegodset blev solgt, mens hovedgårdsjorden blev udparcelleret, før Fønss i 1811 solgte godset.
I de vanskelige tider efter 1813 havde landbruget og herregårdene svære vilkår, og i 1827 overtog staten herregården på grund af skatterestancer. Med statens overtagelse blev den skattefrihed, som Danneskiold-Samsøe havde sikret Løvenholm, ophævet. Det var således en ganske ordinær gård - uden hovedgårdsprivilegier - som staten i 1831 solgte til Krøyer og H.R. Saabyes arvinger. Blot to år senere solgte de nye ejere gården til H. Frellsen fra Flensborg.
Fra 1836 og frem til 1874 var Løvenholm ejet af først Christen Pind, der samtidig forpagtede det nærtliggende Gammel Estrup, og siden hans enke Laura Pind (f. Faith). Herefter - I slutningen af 1800-tallet og i begyndelsen af 1900-tallet – blev gården handlet forholdsvist hyppigt.
I 1929 købte Valdemar Uttental imidlertid Løvenholm på tvangsauktion. Uttental ejede i forvejen Gammel Estrups skove, og han gjorde Løvenholm til midtpunkt for sine voksende besiddelser. Da han ikke havde børn, testamenterede han Løvenholm til Løvenholm Fonden, der i 1953 overtog gården.
Det er fortsat Løvenholm Fonden, der ejer gården i 2021.
Hovedbygning
Løvenholms hovedbygning er et tofløjet anlæg opført i røde mursten og ligger på et stort firkantet voldsted.
Den ældste del af den nuværende hovedbygning er anlæggets østfløj. En teglsten fra denne fløj, der i dag findes på Nationalmuseet, bærer årstallet 1576. Det formodes, at årstallet angiver tidspunktet for opførelsen af østfløjen og denne må bl.a. derfor tilskrives Anders Banner, der ejede gården i sidste halvdel af 1500-tallet.
Anders Banners hovedbygning var et langt enkelthus i to etager over en kælder. I Anders Banners fløjs nordøstlige hjørne blev der opført et rundt tårn. Og midt på bygningens vestside - mod gården - stod et trappetårn, der imidlertid blev nedrevet i 1700-tallet. Nordgavlen, der er udsmykket med to rækker arkadeblændinger, var oprindeligt udstyret med fire rækker samt afsluttende buer, der gav gavlen i vis lighed med de gavle, der pryder den fynske herregård Hesselagergaard (læs om Hesselagergaard her).
I 1642 opførte Christian Rantzau anlæggets sydfløj. Rantzaus fløj er noget smallere og kortere end østfløjen, men spejler ellers denne. Også Rantzaus fløj er i to etager, men har dog ingen kælder. Og som Banners fløj smykkes den af en buefrise. I 1642 opførtes desuden anlæggets andet tårn ved anlæggets sydøstlige hjørne.
Murafslutningerne i såvel øst- og sydfløj kunne tyde på, at både Banner og Rantzau havde planer om at, at anlægget skulle være firefløjet.
I 1760'erne gennemførtes en gennemgribende renovering af østfløjen, hvilket gav hovedbygningen sit nuværende udseende. Sydfløjens indgangsportal og buen over portalen stammer fra en ombygning i slutningen af 1700-tallet, hvor også bygningens indre blev ændret væsentligt.
I 1963 var der en overgang lejrskole i stueetagen, hvilket medførte yderligere ændringer.
Andre bygninger
Løvenholms avlsgård er opført i midten af det 19. århundrede i nogen afstand fra hovedbygningen.
Det synes sandsynligt, at den ældre avlsgård har ligget tættere ved hovedbygningen. Således er der - på begge sider af indkørslen til hovedbygningen fra avlsgården - bevaret to damme, der formodentligt er rester af et tidligere dobbeltvoldsted. Den ældre hovedbygning har formodentligt ligget mellem de indre og ydre grave, sådan som det også kendes fra f.eks. Skaføgaard (læs om Skaføgaard her).
I 1790 - og igen i midten af 1800-tallet - blev avlsgården nyopført. Fra det trelængede anlæg opført af Christen Pind omkring 1850 er bevaret to grundmurede længer, men den tværgående lade med porten, der gav adgang til hovedbygningen blev revet ned i 1957 i forbindelse med en modernisering.
Østlængen fik i forbindelse med moderniseringen i midten af 1930'erne tilføjet en tilbygning mod nord.
Syd for avlsgårdens østlænge ligger forpagterboligen, der er opført i kampesten omkring 1830.
Mod øst - på den anden side af en gennemfartsvej - ligger enkelte senere opførte avlsbygninger.
I første halvdel af 1900-tallet hørte der under Løvenholm et teglværk, vandmølle, savværk og briketfabrik foruden 41 huse og mindre gårde.
Fredningsstatus 2021: Avlsbygningerne er ikke fredet.
Kulturmiljø
Skovene synes altid at have udgjort en betydelig ressource for Løvenholm. Af de 3343 ha, der i dag hører under Løvenholm, er mere end 85% dækket af skov. Løvenholm skovene producerer træ, flis, juletræer og pyntegrønt, men rummer imidlertid også partier med ældre løvtræsbevoksning og kratskov.
Hovedbygningen og haven ligger nordøst for en større dam, som er reguleret ved inddæmning. Voldgravene og haveanlægget indrammes af linde- og kastanjealleér, hvoraf de første blev anlagt i slutningen af 1700-tallet af Hans Fønns, mens de sidstnævnte blev plantet af Valdemar Uttental i midten af 1900-tallet.
Haven, der er på 7½ ha, rummer bl.a. grupper af gamle lindetræer, der engang fremstod som klippede lindelysthuse, en markant obelisk rejst til minde om Valdemar Uttental, samt et ottekantet mausoleum, der rummer Uttentals grav. Haven er omgivet af stendiger, og som fikspunkt for to tværgående stier ligger henholdsvis herregårdens gamle smedje og en gammel gartnerbolig indbygget i digerne.
Engen, mod syd, har tidligere været en sø, der leverede vand til gårdens mølle.
Lindeallé i Løvenholms haveanlæg anlagt i slutningen af 1700-tallet. Foto: Dansk Center for Herregårdsforskning.
Obelisk til minde for Valdemar Uttental (1872-1951). I baggrunden ses en større dam, der ligger nordøst for Løvenholms hovedbygning. Foto: Dansk Center for Herregårdsforskning.
Løvenholms gamle smedje, der er bygget ind herregårdens dige. Foto: Dansk Center for Herregårdsforskning.
Litteratur
Bülow, E. Danmarks Større Gaarde. 1961-1967.
Israelsen, N.J.: Løvenholm. En herregård på Djursland. København 1988.
Kock, Jan: Østjyske herregårde. Højbjerg 2000.
Petersen, Steen Estvad: Danske herregårde. Bygninger - haver - landskaber. København 1980.
Roussell, Aage (red.): Danske Slotte og Herregårde. København 1963-1968.
Stilling, Niels Peter: Politikens bog om Danmarks slotte og herregårde. Politiken 2005.
Trap, J.P.: Danmark. København 1953-1972.
Gårdens stamdata gennem tiden
Nuværende navn
Løvenholm Gods
Region og kommune
Midtjylland - Norddjurs
Offentlig adgang
Offentlig adgang til park og forplads
Ejer
Løvenholm Fonden
Herregårdens størrelse
Ingen oplysninger
Godsets størrelse
3343 ha
Detaljeret størrelse
Ager 293 ha, skov 2866 ha, mose 58 ha, hede 13 ha, sø 42 ha, andet 71 ha
Funktion
Landbrugsdrift/skovbrug, jagt/jagtudlejning og boligudlejning
Historiske forbindelser til andre herregårde
Demstrup, Skovgaard, Sødringholm
Bemærkninger om godset
Under Løvenholm Gods hører også Stadsborg, Kokkegården og Eldrupgaard
Kilder
Større Gårde & Skove. Nærum 2021
Amt, herred og sogn
Randers - Sønderhald - Gjesing
Ejer
Niels Peter Bornholdt
Herregårdens størrelse
0.00 htk
Godsets størrelse
Ingen oplysninger
Detaljeret størrelse
527.00 tdr.l
Skovskyld
0.00 htk
Avlsgårde
Ingen oplysninger
Ejendomsskyld gård
501000 (kr)
Ejendomsskyld skov
0 (kr)
Drift
Gården er drevet af ejeren selv. Besætningen består af: 110 køer, 75 kalve, 4 tyre, 22 heste, 13 føl, 15 får, 2 trækstude. Der sælges ca. 120 svin om året.
Folkehold
1 forvalter(e), 1 fodermester(e), 1 forkarl, 3 elev(er), 5 karl(e), 3 pige(r), 12 daglejer(e), 4 polakker e.lign. om sommeren.
Bemærkninger om godset
Ingen oplysninger.
Kilder
Ingen oplysninger
Amt, herred og sogn
Randers - Sønderhald - Gjesing
Ejer
Pro. Chr. Pind
Herregårdens størrelse
57.89 htk
Skovskyld
17.62 htk
Mølleskyld
5.00 htk
Avlsgårde
0.00 htk
Fæstegods
Ingen oplysninger
Fæstegårde
2.01 htk
Arvefæstegårde
0.00 htk
Leje- og tyendehuse
13.21 htk
Bemærkninger om godset
Ingen oplysninger
Kilder
Ingen oplysninger
Amt, herred og sogn
Randers - Sønderhald - Gjesing
Ejer
Ingen oplysninger
Herregårdens størrelse
84.53 htk
Skovskyld
17.71 htk
Mølleskyld
8.75 htk
Tiende
33.00 htk
Fæstegods
319.82 htk
Bemærkninger om godset
Tidligere/senere navn: Gjesinggård
Kilder
Danske Atlas bd 4 s 332