Vedbygaard
Vedbygaard blev mellem 1429 og 1738 nedarvet i slægterne Rud og Grubbe.
Hovedbygningen blev nedbrændt under Grevens Fejde mellem 1534 og 1536, hvorefter daværende ejer Knud Rud opførte en ny.
Gården var mellem 1768 og 1794 ophøjet til et stamhus under navnet Barnersborg.
Vedbygaards hovedbygning er i dag et trefløjet anlæg i røde munkesten i to etager.
Ejerhistorie
Da den østlige del af Løve herred formentlig har hørt til en større samlet skovstrækning, som var i Kronens besiddelse, er det sandsynligt, at Vedbygaard i middelalderen var kongsgård. Selve gården nævnes imidlertid første gang i 1312, hvor Peder Thygesen skrev sig 'til Vedby.'
I 1346 var gården ejet af Jacob Begere, som senere deltog i et oprør mod Valdemar Atterdag (1320-1375) og derfor blev hans gods konfiskeret. Vedbygaard blev således krongods, hvilket den forblev indtil 1429, hvor Erik af Pommern (1382-1459) byttede den med Jørgen Rud.
Vedbygaard forblev herefter i slægten Ruds eje i over 200 år. Jørgen Rud døde samme år, som han erhvervede gården, der overgik til hans søn, Mikkel Rud. Han døde i 1460, hvorefter Vedbygaard blev overtaget af hans bror og senere dennes søn, Jørgen Rud.
Jørgen Rud havde i sin ungdom studeret ved forskellige udenlandske universiteter. I en længere årrække var han Roskilde Bispestols lensmand på Saltø og trådte således først senere i kongens tjeneste, hvor han var lensmand i Holbæk og Stege. Han var i sine sidste år medlem af rigsrådet og døde i 1505, hvorefter Vedbygaard overgik til hans søn, Otte Rud.
Otte Jørgensen Rud gjorde karriere i militæret, hvor han især gjorde sig bemærket under kong Hans' (1455-1513) krig i Sverige. Dette kom bl.a. til udtryk ved, at kongen sendte ham som befalingsmand til Baahus med det vigtige og vanskelige hverv at dæmpe oprøret deroppe.
Efter Otte Jørgensen Ruds død i 1511 overgik gården til hans bror, Knud Rud. Han førte en stille tilværelse i Frederik I's (1471-1533) regeringstid, hvilket imidlertid ændrede sig i 1534, da Grevens Fejde (1534-1536) brød ud. Undervejs i konflikten skiftede han side og endte med at støtte Christian III (1503-1559). Han deltog bl.a. i forsvaret af Dragsholm, men formåede ikke at redde Vedbygaard, som blev plyndret og ødelagt af Slagelses borgere.
Knud Rud døde i 1554, hvorefter gården gik i arv til hans søn, Jørgen Rud. Han stod Christian III nær, hvilket bl.a. resulterede i, at han besad flere anseelige len. Senere under Frederik II (1534-1588) deltog han i erobringen af Ditmarsken i 1559 og i Den Nordiske Syvårskrig (1563-1570). Han døde i 1571, hvorefter Vedbygaard i fællesskab blev ejet af hans børn, indtil sønnen Knud Rud blev eneejer.
Knud Rud døde i 1620, hvorefter gården overgik til hans datter, Lene Rud. Hun blev enke i 1640 og ejede gården frem til sin død i 1671, hvor den blev overtaget af hendes søn, Sivert Grubbe. Han døde kort efter moderen, hvilket betød, at Vedbygaard overgik til hans enke, Hille Bülow. Hun indgik få år efter nyt ægteskab med Jørgen Mathias Frederik Lützow, der således blev gårdens nye ejer. Han døde i 1696, hvorefter Hille Bülow sad på gården frem til sin død, hvor den overgik til hendes datter af første ægteskab, Lene Kirstine Grubbe.
Lene Kirstine Grubbe bragte Vedbygaard til sin mand, Friederich August Barner, der tilhørte en nordtysk adelsslægt. Han døde i Slaget ved Gadebusch i 1712, hvorefter hun giftede sig med Christian Friederich von Barnevitz.
Efter Christian Friederich von Barnevitz' død valgte Lene Kirstine Grubbe i 1738 at sælge gården på auktion, hvor den blev erhvervet af Joachim Hartvig Johan Barner. Han var født i Mecklenburg, men var som ung kommet til Danmark, hvor han indtrådte i hæren og avancerede til oberstløjtnant. Siden forlod han den militære vej, idet han blev udnævnt til stiftamtmand i Christianssand.
Joachim Hartvig Johan Barner døde barnløs i 1768, og da han ønskede, at Vedbygaard ikke skulle gå ud af slægtens eje, testamenterede han gården som et stamhus ved navn Barnersborg til nevøen Helmuth Gotthardt von Barner. Denne blev efterfulgt af sin søn, Hartvig Gottfried von Barner, der imidlertid fik økonomiske vanskeligheder: pga. bindingerne på stamhuset kunne han ikke skaffe kapital til at investere i driften, og han anså derfor ikke stamhuset som en god forretning. Han fik således i 1794 kongelig tilladelse til at ophæve stamhuset, mod at han erstattede det med en fideiskommiskapital for familien. En fidekommiskapital var en slags fond, hvor familien kunne nyde renterne.
Hartvig Gottfried von Barner døde i 1811, hvorefter hans enke, Conradine Johanne Ericha von Barner, i 1818 solgte gården til Peter Sigvard Neergaard. Han videresolgte den i 1845 til Olaus Olavius Meldahl. Vedbygaard var herefter kendetegnet ved nogle hurtige ejerskift indtil 1854, hvor gården blev erhvervet af Heinrich Gerner Gamst.
Heinrich Gerner Gamst døde i 1861, hvorefter gården blev overtaget af hans nevø, Hans Christian Lund, der ejede den frem til sin død ti år senere. Hans enke, Pauline Friis, beholdt den herefter frem til 1892, hvor den blev overtaget af adoptivdatteren Charlotte Storck.
Charlotte Storck bragte gården til sin mand, Peder Madsen, og under deres ejerskab blev der hver sommer ført et gæstfrit hus på Vedbygaard, der særligt rettede sig mod syge og dårligt stillede mennesker. Peder Madsen døde i 1911, hvorefter Charlotte Storck ejede gården frem til sin død i 1917.
Efter hendes død overgik Vedbygaard i overensstemmelse med hendes og Peder Madsens testamente til en selvejende institution, hvor gården skulle anvendes til et rekonvalescenthjem for kvinder. I 2018 blev Vedbygaard købt af Dan Svenningsen, som fortsat ejer gården i 2021.
Hovedbygning
Vedbygaards hovedbygning er i dag et trefløjet anlæg i røde munkesten, hvis fløje dog er opført på forskellige tider. Dele af bygningen bærer stadig præg af det senmiddelalderlige herregårdsanlæg, der ellers blev nedbrændt under Grevens Fejde (1534-1536). Den nuværende sydfløj var således oprindelig et noget lavere stenhus og sandsynligvis opført i slutningen af 1400-tallet som den egentlige hovedbygning, hvor den afløste en bindingsværksbygning.
Efter Grevens Fejde lod Knud Rud en ny hovedbygning opføre i gotisk stil af røde munkesten med tegltag. Det gamle stenhus, som nu kom til at udgøre sydfløjen, blev ikke bare sat i stand, men murene blev gjort højere, således at bygningen nu var i to etager med skydeskår. Bygningen fik kamtakkede og blændingsprydede gavle, ligesom en tårnagtig tilbygning i mindst to etager, som dog for længst er forsvundet, blev opført ved husets nordvestre hjørne.
Omtrent samtidig blev nordfløjen opført. Den var oprindeligt bestemt til at ligge frit, men blev i anden halvdel af det 16. århundrede forbundet med sydfløjen. Fløjen er i to etager og minder stilmæssigt meget om sydfløjen, hvilket bl.a. kommer til udtryk ved bygningens kamtakkede og blændingsprydede gavle. Endvidere er den udstyret med pyntelige detaljer, rudemønstre og blændinger i murværket.
Hovedbygningens vestfløj blev opført omkring 1760, men blev ombygget i 1855 af Heinrich Gerner Gamst. Den er lavere end de to andre fløje og er midtfor udstyret med et firkantet tårn.
I 1897 blev sydfløjens østgavl udstyret med en romantisk bindingsværksbygning af Hans J. Holm. Endvidere undergik hovedbygningen omkring 1900 en gennemgribende restaurering ved arkitekt F. C. C. Hansen. Formålet var så vidt muligt at give den det udseende tilbage, den havde haft, da den var i slægten Ruds eje. De gamle døråbninger, vindueshuller samt skydehuller i den øvre etage blev således fremdraget på ny. Murene blev renset for hvid kalk, således de atter kom til at fremstå i stenenes naturlige røde farve. Ved denne restaurering fandt man samtidig fundamentet for en spærremur, der tidligere havde lukket borggården mod øst.
Vedbygaard er senest restaureret i 1996.
Fredningsstatus 2021: Hovedbygningen er fredet.
Andre bygninger
Til Vedbygaard hører en avlsgård med forpagterbolig. Avlsgården ligger sydvest for hovedbygningen og udgør et asymmetrisk anlæg. Den blev opført i 1900 ved arkitekt H. B. Storck og består af tre bygninger i grundmur med tegltag samt en bygning i kampesten med eternittag.
Fredningsstatus 2021: Avlsbygningerne er ikke fredede.
Kulturmiljø
Vedbygaard bærer stadig væsentligt præg af slægten Ruds senmiddelalderlige herregårdsanlæg, hvilket bl.a. kommer til udtryk ved de voldgrave, der stadig omgiver hovedbygningen på fire sider.
Endvidere hører en park på otte hektar til Vedbygaard. Den blev anlagt ved F.E. Glæsel og rummer kastanje- og lindealléer samt flere søer og broer. Et ishus fra 1881 ved arkitekt H. B. Storck er herudover opført nederst i parken.
Litteratur
Christensen, Villads: Vedbygaards Historie gennem 600 Aar. 1939.
Lorenzen, V.: Studier i dansk Herregaardsarkitektur. 1921.
Petersen, Steen Estvad: Danske herregårde. Bygninger - haver - landskaber. København 1980.
Roussell, Aage (red.): Danske slotte og Herregårde. København 1963-1968.
Stilling, Niels Peter: Danmarks Herregårde. Sjælland, Møn og Lolland-Falster. Gyldendal 2014.
Trap, J.P.: Danmark. København. 1953-1972.
Gårdens stamdata gennem tiden
Nuværende navn
Vedbygård Gods
Region og kommune
Sjælland - Sorø
Offentlig adgang
Offentlig adgang til park. Adgang til hovedbygning efter forudgående aftale
Ejer
Boda Estate ApS
Herregårdens størrelse
300 ha
Godsets størrelse
0 ha
Detaljeret størrelse
Ager 300 ha, forpagtet 300 ha
Funktion
Oplevelsesøkonomi, landbrugsdrift/skovbrug, jagt/jagtudlejning og boligudlejning
Historiske forbindelser til andre herregårde
Bemærkninger om godset
Ingen
Kilder
Større Gårde & Skove. Nærum 2021,vedbygaard.dk
Amt, herred og sogn
Holbæk - Løve - Ruds Vedby
Ejer
Charlotte Madsen, professorinde
Herregårdens størrelse
0.00 htk
Godsets størrelse
Ingen oplysninger
Detaljeret størrelse
20.00 tdr.l
Skovskyld
0.00 htk
Avlsgårde
Ingen oplysninger
Ejendomsskyld gård
360000 (kr)
Ejendomsskyld skov
0 (kr)
Drift
Gården er bortforpagtet. Besætningen består af: 170 køer, 70 kalve, 4 tyre, 24 heste, 6 føl, 60 får. Der sælges ca. 300 svin om året.
Folkehold
1 forvalter(e), 1 fodermester(e), 1 forkarl, 4 røgter(e), 3 elev(er), 3 karl(e), 11 pige(r), 12 daglejer(e), 6 daglejer(e) under høsten.
Bemærkninger om godset
Ingen oplysninger.
Kilder
Ingen oplysninger
Amt, herred og sogn
Holbæk - Løve - Ruds Vedby
Ejer
Pro. O.O. Meldahl
Herregårdens størrelse
56.38 htk
Skovskyld
10.64 htk
Mølleskyld
0.65 htk
Avlsgårde
0.00 htk
Fæstegods
Ingen oplysninger
Fæstegårde
174.38 htk
Arvefæstegårde
24.66 htk
Leje- og tyendehuse
15.58 htk
Bemærkninger om godset
Ingen oplysninger
Kilder
Ingen oplysninger
Amt, herred og sogn
Holbæk - Løve - Ruds Vedby
Ejer
Ingen oplysninger
Herregårdens størrelse
54.95 htk
Skovskyld
15.67 htk
Mølleskyld
0.00 htk
Tiende
0.00 htk
Fæstegods
249.00 htk
Bemærkninger om godset
Ingen
Kilder
Danske Atlas bd 2, s 422. Oplysningerne om bøndergodset stammer fra ChristensenHørsholm