Svenstrup
Svenstrup blev plyndret og brændt ned i 1523.
I perioden mellem 1536 og 1666 fungerede Svenstrup som et kongeligt len.
I 1735 indledtes en skilsmissesag på Svenstrup som kom til at vare i 16 år.
Svenstrup har siden 1751 været ejet af slægten Neergaard, der i dag stadig er i besiddelse af gården.
Svenstrups nuværende hovedbygning er et trefløjet anlæg, der blev opført mellem 1782 og 1784 efter tegninger af arkitekt J.C. Kitzling.
Ejerhistorie
Svenstrup er en gammel gård, som i middelalderen hørte til Antvorskov Kloster. Gården kendes dog allerede i 1200-tallet, hvor den tilhørte enken Ingerd Sunesen.
I 1454 blev Svenstrup byttet til Roskilde Bispestol. Herefter fungerede Svenstrup som et len, der blev bestyret af bispestolens lensmand. I 1520'erne var Danmark præget af urolige politiske forhold, der drejede sig om en strid om kongemagten samt striden mellem katolicisme og protestantisme. Biskoppen i Roskilde, Lauge Urne, forlod i 1523 Christian II's (1481-1559) parti og tilsluttede sig i stedet hertug Frederik, der kæmpede for at overtage regeringsmagten. Kort efter blev Svenstrup plyndret og afbrændt af Niels Pedersen Halveg, som var en af kongens betroede mænd.
Efter Reformationen 1536 blev gården, ligesom alle kirkelige besiddelser, overtaget af Kronen. Svenstrup fungerede derefter som et kongeligt len op til 1666. I perioden mellem 1577 og 1588, fik Frederik II (1534-1588) indrettet gården som et jagtslot. Han ansatte en kongelig foged på gården, etablerede et stutteri og viste særlig interesse for jagten i skovene. Svenstrup fik en ny, prægtig hovedbygning med meget rige interiører. Hovedbygningen stod færdig i 1584, men Frederik II nåede dog kun at have glæde at sit jagtslot i få år, før han døde i 1588.
I 1666 overdrog Frederik III (1609 -1670) Svenstrup til Henrik Svane og gården kom således igen i privat eje. Henrik Svane var ærkebiskop og havde støttet Frederik III under indførelsen af Enevælden i 1660. Efter Enevældens indførelse blev Svane belønnet for sin indsats. Udover overdragelsen af Svenstrup blev Henrik Svane udnævnt til kongelig råd, medlem af statskollegiet og assessor i Højesteret. Svenstrup var på det tidspunkt en af Sjællands største herregårde, en position som den endnu havde midt i 1800-tallet.
Hans Svane fik desuden birkeret til Svenstrup i 1678, og godset fungerede derved som en selvstændig retskreds. Hans Svane døde dog samme år, men enken Marie Fuiren beholdt gården indtil 1687, og opnåede at få fuld hovedgårdsfrihed til gården. Det betød blandt andet, at produktionen på gårdens egne jorder, hovedgårdsjorden, var skattefri.
I 1730 arvede barnebarnet Marie Svane gården. Hun var enke efter Jesper Friis, der var faldet i Den Store Nordiske Krig (1700-1721). I 1733 giftede Marie Svane sig med den 20 år yngre kaptajn Frederik Oertz, men ægteskabet var ikke lykkeligt. Allerede få år efter brylluppet begyndte en skilsmisseproces, der kom til at vare i 16 år. Både Christian VI (1699-1746) og biskop Hersleb var involveret i skilsmissesagen, som først endte i 1751 med at ægteskabet blev ophævet. Efter skilsmissen, solgte Frederik Oertz Svenstrup til Peter Johansen Neergaard.
Peter Johansen Neergaard var i 1750 blevet udnævnt som krigsråd og drev Svenstrup med stor dygtighed. Det blev dog hans søn, Jens Bruun de Neergaard, der skabte Svenstrup som det står i dag. Få år efter overtagelsen af gården blev Jens Bruun de Neergaard landsdommer på Sjælland og Møn, men helligede derudover sit liv til Svenstrup, hvor han i 1780 opførte gårdens nuværende hovedbygning. Samme år blev han adlet med navnet de Neergaard. Under hans ejerskab udvidedes godsets allerede omfattende jorder.
Jens Bruun de Neergaard er desuden blevet kendt for sin litterære strid med digteren J.H. Wessel. I digtet "Herremanden", der var møntet på familien Neergaard, skildrede Wessel, hvordan adelen udnyttede bønderne. Jens Bruun de Neergaard svarede tilbage ved med et skriftligt angreb på Wessel. Det fortælles dog, at de to litterære kamphaner atter blev forsonede.
Jens Bruun de Neergaard døde i 1788, hvorefter enken Anna Marie Møller stod for gårdens drift. I perioden mellem 1791 og 1802 foretog hun en udskiftning af bøndernes jorder. Hun tilkøbte også herregården Skjoldenæsholm til slægtens besiddelser. Efter hendes død i 1802, blev Svenstrup arvet af sønnen Johan Andreas Bruun de Neergaard, som i 1840 afskaffede hoveriet på gården.
I 1844 oprettede Johan Andreas de Neergaard Svenstrup til et fideikommisgods, en art familiefond, hvor godsets formue - hovedgårde og kapital - blev båndlagt til familiens underhold. Et fideikommis skulle arves udelt og kunne hverken pantsættes eller sælges.
I 1846 overtog sønnen Peter Christian Joachim Bruun de Neergaard fideikommisgodset, mens broderen overtog Skjoldenæsholm. Først efter 1860 begyndte Svenstrup at sælge fæstegårdene til bøndernes selveje. I 1893 arvede nevøen Joachim Wedell-Neergaard Svenstrup, og den nye ejer forsatte i sin forgængers fodspor og solgte det sidste af fæstegårdene fra efter år 1900. Dermed var Svenstrup blandt de sidste herregårde til at eje fæstegårde i Danmark. Med Lensafløsningsloven 1919 blev fideikommisgodser opløst ved lov og i 1922 overgik Svenstrup til fri ejendom, men forblev i familiens eje.
Joachim Wedell-Neergaard døde i 1926. Enken Henny Caroline Julie Moltke beholdt gården indtil 1937, hvor sønnen Christian Wedell-Neergaard overtog Svenstrup. Han ejede gården indtil 1949, hvor Jens Wedell-Neergaard overtog. Han ejede Svenstrup indtil 1989, da Christian Jørgen Jens Wedell-Neergaard blev ny ejer, og han ejede den indtil 2020. I 2023 ejes Svenstrup af Maria Benedicte Wedell-Neergaard.
Folketælling 1787
Følgende oplysninger om herregårdens ansatte og samlede hushold stammer fra folketællinger fra 1787 og er gengivet med datidens stavemåde. Data er baseret på Rigsarkivets Dansk Demografisk Database og Folk i Fortiden. Læs mere om sidens informationer om tjenestefolk her og se sidens tema om tjenestefolk her.
Jens Brun Neergaard
Etatsraad , Lands Dommer og Tvenstrup Godsejer
Ane Maria Møller
Madmoder
Jens Peter Neergaard
Hofjunker
Johan Andreas Neergaard
Lieutenant
Tønes Christian Neergaard
Søe Cadet
Ellen Catrine Christine Neergaard
Deres Børn
Caroline Helene Benzon
Fracoise
Jens Hendrich Fischer
Informator
Fridericha Scheel
Huusholderske
Maria Althöver
Kammerjomfrue
Johanne Lind
Stue Pige
Dorthe Selmann
Vadskepige
Maria Jacobs Datter
Kokke Pige
Kirstine Niels Datter
Malke Pige
Else Hans Datter
Brygerpige
Jacob Hansen
Tiener
Lars Povelsen
Tiener
Frantz Pedersen
Forrider
Hans Nielsen
Dreng
Christian Sørensen
Kudsk
Maren Frantz Datter
Jorde Moder
Johan Christiansen
Deres Børn
Hendrich Christiansen
Deres Børn
Christiane Christiansen
Deres Børn
Peter Marsa
Gartner
Ane Scheel
Kone
Mette August Datter
Tienestepige
Peter Jørgensen
Ladefoged
Bodil Jens Datter
Kone
Jørgen Pedersen
Mandens Søn avlet uden for Ægteskab
Peter Jensen
Mandens Stift-Søn af 2.det Ægteskab
Johan Peter Bodin
Muur Svend
Maren Hans Datter
Kone
Maren Sophie Bodin
Deres Datter
Friderich Mortensen
Konens Søn avlet uden for Ægteskab
Ferdinant Anton Huusherre
?? og Forvalter ved Tvenstrup
Ane Helene Hausherr
Kone
Johan Georg Hausherr
Deres Børn
Johan Friederich Hausherr
Deres Børn
Caroline Elisabeth Hausherr
Deres Børn
Elisabeth Jacobs Datter
Barnepige
Inger Rasmus Datter
Kokkepige
Folketælling 1801
Følgende oplysninger om herregårdens ansatte og samlede hushold stammer fra folketællinger fra 1801 og er gengivet med datidens stavemåde. Data er baseret på Rigsarkivets Dansk Demografisk Database og Folk i Fortiden. Læs mere om sidens informationer om tjenestefolk her og se sidens tema om tjenestefolk her.
Ane Marie Neergaard Født Møller
Etatgrandist og ejer af Svenstrup
Ane Christiane Valbohm
Kammerjomfrue
Mette Margaretha Smidt
Anstændingpige
Marie Lilleballe
Huusholder
Anders Nilsen
Hnask
Hans Christian Jensen
Tjener
Anna Marie Kirstine
Tjenestepige
Karen Nilausdatter
Bryggerpige
Christian
Forrider
Peder Christian Stabe
Staldlæge
Johan Christian
Plejedreng fra opfostringen
Hans Jensen
Fuldmægtig i Hollænderjes
Margarethe Elisabeth Dose
Overmeyerske
Anna Burmeiste
Børn
Jens Jensen
Børn
Christian Jensen
Børn
Hans Jensen
Børn
Mette Henriksdatter
Barnepige
Ane Kirstine Pedersdatter
Malkepiger
Marie Jensdatter
Malkepiger
Marie Hansdatter
Malkepiger
Karen Nilsdatter
Malkepiger
Karen Jørgensdatter
Malkepiger
Marie Rasmusdatter
Malkepiger
Kirsten Sørensdatter
Malkepiger
Nils Olufsen Beck
Gartner ved Svenstrup
Ane Larsdatter
Hans Kone
Peder Jørgensen
Ladefoged samesteds
Bodil Jensdatter
Hans Kone
Ane Marie Pedersdatter
Deres Børn
Maren Johanne Pedersdatter
Deres Børn
Anna Cathrina Pedersdatter
Deres Børn
Margaretha Pedersdatter
Deres Børn
Jens Pedersen
Deres Børn
Ellen Pedersdatter
Deres Børn
Jens Lund
Skytte og Sunndrup
Kirsten Larsdatter
Hans Kone
Christian Lund
Deres Børn
Hans Lund
Deres Børn
Frederike Olsdatter
Tjeneste Pige
Johan Peder Bodin
Muurmand ved Svenstrup
Anna Marie Olsdatter
Hans Kone
Sophie Marie Bodin
Deres Børn
Jens Christian Bodin
Deres Børn
Carl Joseph Steenholm
Deres Børn
Jens Christian Bolind
Deres Børn
Johan Frederik Bolind
Deres Børn
Ane Christiane Bolind
Deres Børn
Hans Birch
Birckeskriver ved Svenstrup Birk og Forvalter ved Svenstrup og Bonderup
Benedicta Margarethe Boeck
Hans Kone
Johanne Catharina Birch
Deres Børn
Marie Elisabeth Birch
Deres Børn
Frederik Christian Birch
Deres Børn
Hans Birch
Deres Børn
Johan Gotfrid Gerhard Lassen
Skriverkarl
Louise Severin
Tjeneste Folk
Maren
Tjeneste Folk
Ellen
Tjeneste Folk
Folketælling 1834
Følgende oplysninger om herregårdens ansatte og samlede hushold stammer fra folketællinger fra 1801 og er gengivet med datidens stavemåde. Data er baseret på Rigsarkivets Dansk Demografisk Database og Folk i Fortiden. Læs mere om sidens informationer om tjenestefolk her og se sidens tema om tjenestefolk her.
Nicolai Skovgaard
Avlingsforvalter
Nicoline Hansine Skovgaard
Hans datter
Peder Andersen
L??karl
Hans Jensen
??
Mathias Christensen
??
Jens Andersen
Staldkarl
Jørgen Andersen
Tjenestefolk
Anders Sørensen
Tjenestefolk
Hans Peter Hansen
Røgtere
Simon ??Aaberg
Røgtere
Eluf ?? Pedersen
Røgtere
Johan Ziedler
Røgtere
Frederik Frederiksen
Røgtere
Hans Larsen
Røgtere
Niels Hansen
Tjenestedreng
Catharine Marie Bjødstrup født Duue
Majeribestyrerinde
Helene Rebecke Bjødstrup
Hendes børn
Sophie Frederikke Bjødstrup
Hendes børn
Johanne Jens. Bjødstrup
Hendes børn
Kirsten Jensdatter
Bryggerpige
Marie Andersdatter
??pige
Ane Nielsdatter
Malkepiger
Kirstine Hansdatter
Malkepiger
Ane Margrethe Hansdatter
Malkepiger
Karen Jensdatter
Malkepiger
Ane Andersdatter
Malkepiger
Johanne Hansdatter
Malkepiger
Paal Benedicts Schrøder
Forvalter ved godset
Marie Christine Boeck
Hans kone
Julie Emilie Hecthorine Schrøder
Deres børn
Sophie Hedevig Schrøder
Deres børn
Sophie Charlotte Amalie Schrøder
Deres børn
Ludvig Christopher Schrøder
Deres børn
Johan Christian Schrøder
Deres børn
Ludvig Christian Diederik Anthon Schrøder
Deres børn
Johan Andreas Schrøder
Deres børn
Carl Frederik Schrøder
Deres børn
Carl Wilhelm Hansen
Huuslærer
Emanuel Boeck
??
Carl Emil Lindorf
??
Ane Marie Christiansdatter
Stuepige
Johanne Christiansdatter
??pige
Andreas Løvgreen
Gadner
Maren Jansdatter
Hans kone
Johan Andreas Løvgreen
Hans søn og ?? medhjælper
Birgithe Busch
Almisselem, deres pleiebørn
Christen Sørensen
Deres pleiebørn
Ane Cathrine Andersdatter
Deres pleiebørn
Hans Jensen
Ladefoged
Kirsten Pedersdatter
Hans kone
Kirstine Hansdatter
Deres datter
Ane Jensdatter
Tjenestepige
Christoffer Lassen
Murer
Maren Hansdatter
Hans kone
Hans Christoffersen Lassen
Deres børn
Carl Christoffersen Lassen
Deres børn
Caroline Lassen
Deres børn
Niels Christian Lassen
Deres børn
Knud Winther Holtze
??
Benedichte Marie Holtze
Hans børn
Johanne Margrethe Emilie Holtze
Hans børn
Sophie Lovise Holtze
Hans børn
Hedevig Albine Holtze
Hans børn
Ludvig Joachim Holtze
Hans børn
Benedicthe Frederikke Hilkier
L??nik
Giertrud Cathrine Bech
Huusholderske
Karen Pedersdatter
Tjenestepige
Folketælling 1850
Følgende oplysninger om herregårdens ansatte og samlede hushold stammer fra folketællinger fra 1850 og er gengivet med datidens stavemåde. Data er baseret på Rigsarkivets Dansk Demografisk Database og Folk i Fortiden. Læs mere om sidens informationer om tjenestefolk her og se sidens tema om tjenestefolk her.
J. Bruun de Neergaard
? - Godsejer, huusfader
Christiane B. de Neergaard
Hans Kone
Lovise B. de Neergaard
Deres børn
Johan B. de Neergaard
Deres børn
Wilhelm B. de Neergaard
Deres børn
Cornelius B. de Neergaard
Deres børn
Frida Sandeman
Gouvernante
Ane Marie Pedersdatter
Barnepige
Ane Hansdatter
Amme
Christiane C. Otto
Husjomfru
Magrethe Isaksdatter
Stuepige
Cathrine M. Bjødstrup
Huusholderske
Ida Nærum
Skrædderpige
Lisbeth Hansdatter
Stuepige
Hans Pedersen
Tjener
Baljer Cramer
Amtsforvalter
Cai Ditlev Martens
Bødker
Niels Andersen
Tjenestekarle
Hans Thomsen
Tjenestekarle
Christen Pedersen
Tjenestekarle
Mathias Frederiksen
Tjenestekarle
Jens Jensen
Tjenestekarle
Hans Jensen
Tjenestekarle
Hans Pedersen
Tjenestekarle
Ludvig Nelaus Jørgen Ottesen
Gartner
Poul Benedickt Schrøder
Godsforvalter, husfader
Marie Christine Schrøder
Hans Kone
Ludvig Christopher Schrøder
Godsfuldmægtig
Christiane Schrøder
Sønnedatter af forvalteren
Karen Steffensdatter
Tjenestefolk
Johanne Pedersdatter
Tjenestefolk
Jens Jørgen Hoffsgaard
Mejeriforpagter, husfader
Henriette Ferdinandine Hoffgaard
Hans Kone
Sophie Emilie Hoffgaard
Deres barn
Ida Nielsline Krøtzenmer
Lærerinde
Mette Kirstine Lynge
Mejeriske
Kirsten Jensdatter
Undermejeriske
Ane Magrethe Hansdatter
Tjenestepiger
Ane Marie Pedersdatter
Tjenestepiger
Marie Sørensdatter
Tjenestepiger
Sidse Hansdatter
Tjenestepiger
Ane Jensdatter
Tjenestepiger
Mette Marie Hansdatter
Tjenestepiger
Maren Christensen
Tjenestepiger
Hans Bentsen
?
Knud Vinter Stoltze
Skovrider, husfader
Louise Ermutte Carlotte Stoltze
Hans Kone
Johanne Magrethe Stoltze
Deres børn
Marie Lovise Ermutte Stoltze
Deres børn
Johanne Olesdatter
Tjenestepige
Lars Andersen
Murermester, Huusfader
Juliane Wilhelmine Otto
Hans Kone
Otto Andersen
Deres børn
Henrik Andersen
Deres børn
Hans Frederiksen
Kudsk, Huusfader
Emilie Birgitte Frederiksen
Hans Kone
Ane Sophie Hansen
Frederik Christian Hansen
Christian Hansen
Christiane Lovise Hansen
Folketælling 1860
Joachim Peter Christian Bruun Neergaard
Kammerherre. Godseier. Husfader
Alvilda Eline Henriette Bruun Neergaard
Hans Søster
Johanne Amalie Ansbius
Selskabsdame
Cathrine Marie Bjergstrup
Husholderske
Caroline Wilhelmine Mathiesen
Syjomfru
Marie Louise Noll
Syjomfru
Kirstine Nielsen
Tjenestefolk
Kirsten Jensen
Tjenestefolk
Maren Andersen
Tjenestefolk
Ane Marie Nielsen
Tjenestefolk
Hans Pedersen
Tjenestefolk
Andders Rasmussen
Tjenestefolk
Jens Lars Jørgensen
Logerende. Murersvend
Johan Rylander
Logernde. Tømrer
Niels Stenbæk
Tjener
Rasmus Jensen
Gartner
Hans Frederiksen
Kusk paa Godset
Emilie Jensdatter
Hans Kone
Jens Christian Hansen
Deres Barn
Christiane Louise Hansen
Deres Barn
Ludvig Christoffer Schrøder
Godsforvalter. Husfader
Georgine Hermandine Schrøder
Hans Kone
Ane Marthe Margrethe Schrøder
Hendes Moder
Karen Olesen
Tjenestepige
Johan David Sørensen
Contorist
Knud Vinther Stoltze
Skovridder. Husfader
Louise Charlotte f. Schrøder
Hans Kone
Marie Louise Stoltze
Deres Datter
Ane Kirstine Christensen
Tjenestepige
Jens Carl Hastrup
Forpagter. Husfader
Jacidia Anatolia f. Pilegaard
Hans Kone
Valdemar Julianus Pilegaard Hastrup
Deres Barn
Constantin Johannes Hastrup
Deres Barn
?? Kirstine Hastrup
Deres Barn
Jens Hastrup
Husfaders Broder
Christiane Gade
Husjomfru
Kirstine Sofie Pagh
Husjomfru
Hartvig Conrad Barner
Forvalter
Jeppe Pilegaard Bay
Landvæsenselev
Harald Ludvig Bay
Landvæsenselev
Ernst Peter Chr. Larsen
Ladefoged
August Johan Sørensen
Tjenestefolk
Peter Nielsen
Tjenestefolk
Peder Jensen
Tjenestefolk
Lars Madsen
Tjenestefolk
Frederik Christiansen
Tjenestefolk
Rasmus Jensen
Tjenestefolk
Jørgen Hansen
Tjenestefolk
Rasmus Pedersen
Tjenestefolk
Søren Nielsen
Tjenestefolk
Hans Madsen Sørensen
Tjenestefolk
Christen Larsen
Tjenestefolk
Johannes Mikkelsen Schmidt
Tjenestefolk
Christoffer Andersen
Tjenestefolk
Hans Andersen
Tjenestefolk
Frederik Kops
Tjenestefolk
Carl Frederik Goos
Tjenestefolk
Peder Rasmussen
Tjenestefolk
Christen Nielsen
Tjenestefolk
Jørgen Caspersen
Tjenestefolk
Hans Hansen
Tjenestefolk
Rasmus Christensen
Tjenestefolk
Rasmus Troelsen Nielsen
Tjenestekarl
Ane Margrethe Johansen
Hans Kone. Malkepige
Jens Carl Christian Rathemand
Meieribestyrer
Ane Kirstine Elise f. Siemsen
Meierske. hans Kone
Frederik Christian Rathemand
Deres Søn
Thora Kirstine Sofie Rethmand
Deres Datter
Ole Peter Andersen
Tjenestedreng
Ane Kirstine Pedersen
Tjenestepige
Micheline Margrethe Mikkelsen
Hendes Datter
Frederikke ??
Tjenestepige
Ane Sofie Frederiksen
Tjenestepige
Karen Christensen
Tjenestepige
Marthe Kirst. Hansen
Tjenestepige
Maren Pedersen
Tjenestepige
Ane Kirstine Larsen
Tjenestepige
Ellen Marthe Hansen
Tjenestepige
Magdalene Kunsk
Tjenestepige
Karen Sofie Jensen
Tjenestepige
Marie Kirst. Nielsen
Tjenestepige
Bodil Andersen
Tjenestepige
Hovedbygning
Der findes kun enkelte oplysninger om Svenstrups hovedbygning før gårdens nuværende hovedbygning blev opført i slutningen af 1700-tallet. Mens gården lå under Roskilde Bispestol har hovedbygning formentlig været et stuehus. I 1523 blev gården brændt ned og derefter genopbygget som et lille toetagers stuehus i grundmur. I 1580'erne opførte Frederik II (1534-1588) et lille, men herskabeligt jagtslot på gården. Denne bygning blev ombygget af den senere ejer Hans Svane, der fik udvidet de gamle bygninger, men beholdt Frederik II's hus som beboelseshus.
Efter at Jens Bruun de Neergaard overtog Svenstrup, opførte han gårdens nuværende hovedbygning i 1780 ved arkitekt J.C. Kitzling. Hovedbygningen er et trefløjet anlæg oprindeligt opført i røde sten og med dekorativt sandstensarbejde. Hovedfløjen mod nord er i to etager, mens de to mindre sidefløje er i én etage. Anlægget er symmetrisk med hovedportal mod syd og haveudgang mod nord, anbragt i centralaksen.
I 1890'erne blev bygningen istandsat ved arkitekt V. Holck, hvor bygningen blev kalket hvid.
Fredningsstatus 2021: Hovedbygningen er fredet.
Andre bygninger
I 1766 brændte den tidligere avlsgård og Svenstrups ejer Jens Bruun de Neergaard opførte en ny trefløjet avlsgård, der var åben mod nord.
Jens Bruun de Neergaards avlsgård blev revet ned i slutningen af 1800-tallet, og gårdens eksisterende trefløjede staldgård blev opført vest for hovedbygningen, ved arkitekt V. Holck. Bygningen er opført i grundmur og har tegltag.
Fredningsstatus 2021: Avlsbygningerne er ikke fredede.
Kulturmiljø
Nord og øst for hovedbygningen ligger parken, hvori der ligger et ottekantet lysthus, der stammer fra slutningen af 1700-tallet. Nord for hovedbygningen er der anlagt en have i engelsk stil. Mod syd ligger lystskoven, kaldet "Enghaven", med gamle egetræer samt en mindestøtte for Joachim Wedell-Neergaard, der blev rejst i 1918 i anledningen af hans 25-års jubilæum som ejer af Svenstrup.
Fredningsstatus 2021: Lysthuset er fredet.
Borupvej 100
4140 Borup
Ejerrække
- ( -1454) Antvorskov Kloster
- (1454-1536) Roskilde bispestol
- (1536-1539) Kronen (Roskildegård len)
- (1666-1668) Hans Svane
- (1668-1687) Marie Fuiren, gift Svane
- (1687-1730) Frederik Hansen Svane
- (1730-1733) Marie Svane, gift 1) Friis 2) Oertz
- (1733-1751) Frederik Oertz
- (1751-1763) Peter Johansen Neergaard
- (1763-1788) Jens Bruun de Neergaard
- (1788-1802) Ane Marie Møller, gift de Neergaard
- (1802-1846) Johan Andreas Bruun de Neergaard
- (1846-1893) Joachim Peter Christian Bruun de Neergaard
- (1893-1926) Joachim Wedell-Neergaard
- (1926-1937) Henny Caroline Julie Moltke
- (1937-1949) Christian Wedell-Neergaard
- (1949-1989) Jens Wedell-Neergaard
- (1989-2020) Christian Jørgen Jens Wedell-Neergaard
- (2020-) Maria Benedicte Wedell-Neergaard
Litteratur
Hansen, J.J: Større danske Landbrug. 1930-1937.
Heide, Frits: Registratur over Svenstrup Godsarkiv. 1917.
Roussell, Aage (red.): Danske Slotte og Herregårde. København 1963-1968.
Petersen, Steen Estvad: Danske herregårde. Bygninger - haver - landskaber. København 1980.
Stilling, Niels Peter: Danmarks Herregårde. Sjælland, Møn og Lolland-Falster. Gyldendal 2014
Trap, J.P.: Danmark. København 1953-1972.
Wedell-Neergaard, J.: Et sjællandsk Gods' historie. 1921.
Gårdens stamdata gennem tiden
Nuværende navn
Svenstrup Gods
Region og kommune
Sjælland - Køge
Offentlig adgang
Kan ses fra vej - adgang for selskaber ved foreudgående aftale
Ejer
Maria Benedicte Wedell-Neergaard
Herregårdens størrelse
398 ha
Godsets størrelse
3637 ha
Detaljeret størrelse
Godset: ager 943 ha, eng 110 ha, skov 2351 ha, mose 8 ha, park/have 4 ha, sø 174 ha, andet 47 ha, forpagtet 18 ha
Funktion
Landbrugsdrift/skovbrug, boligudlejning og jagt/jagtudlejning
Historiske forbindelser til andre herregårde
Ingen oplysninger
Bemærkninger om godset
Ingen
Kilder
Større Gårde & Skove. Nærum 2023, svenstrup.dk
Amt, herred og sogn
København - Ramsø - Borup
Ejer
Joachim Wedell-Neergaard, Baron
Herregårdens størrelse
0.00 htk
Godsets størrelse
Ingen oplysninger
Detaljeret størrelse
23.00 tdr.l
Skovskyld
0.00 htk
Avlsgårde
Ingen oplysninger
Ejendomsskyld gård
650000 (kr)
Ejendomsskyld skov
1018800 (kr)
Drift
Gården er drevet af ejeren selv. Besætningen består af: 180 køer, 80 kalve, 6 tyre, 28 heste, 14 får.
Folkehold
1 forvalter(e), 1 ladefoged, 1 fodermester(e), 1 forkarl, 4 røgter(e), 2 karl(e), 8 pige(r), 10 daglejer(e).
Bemærkninger om godset
Under Fideikommisgodset Svenstrup hørte samlet: 274 tdr. htk. bøndergods, 375.8 tdr. htk. arvefæstegods, 1243400 kr. i fideikommiskapital. Den samlede ejendomsskyld var 3655260 kr.
Kilder
Ingen oplysninger
Amt, herred og sogn
København - Ramsø - Borup
Ejer
Kaptajn J. Brun-Neergård
Herregårdens størrelse
97.44 htk
Skovskyld
59.88 htk
Mølleskyld
25.25 htk
Avlsgårde
0.00 htk
Fæstegods
Ingen oplysninger
Fæstegårde
746.80 htk
Arvefæstegårde
0.00 htk
Leje- og tyendehuse
59.89 htk
Bemærkninger om godset
Gården er med Stenkelstrupgård på 18-4-3-4,75.
Kilder
Ingen oplysninger
Amt, herred og sogn
København - Ramsø - Borup
Ejer
Ingen oplysninger
Herregårdens størrelse
77.64 htk
Skovskyld
7.46 htk
Mølleskyld
0.00 htk
Tiende
0.00 htk
Fæstegods
865.00 htk
Bemærkninger om godset
Ingen
Kilder
Danske Atlas bd 2, s 375. Oplysningerne om bøndergodset stammer fra ChristensenHørsholm
Borupvej 100
4140 Borup
Ejerrække
- ( -1454) Antvorskov Kloster
- (1454-1536) Roskilde bispestol
- (1536-1539) Kronen (Roskildegård len)
- (1666-1668) Hans Svane
- (1668-1687) Marie Fuiren, gift Svane
- (1687-1730) Frederik Hansen Svane
- (1730-1733) Marie Svane, gift 1) Friis 2) Oertz
- (1733-1751) Frederik Oertz
- (1751-1763) Peter Johansen Neergaard
- (1763-1788) Jens Bruun de Neergaard
- (1788-1802) Ane Marie Møller, gift de Neergaard
- (1802-1846) Johan Andreas Bruun de Neergaard
- (1846-1893) Joachim Peter Christian Bruun de Neergaard
- (1893-1926) Joachim Wedell-Neergaard
- (1926-1937) Henny Caroline Julie Moltke
- (1937-1949) Christian Wedell-Neergaard
- (1949-1989) Jens Wedell-Neergaard
- (1989-2020) Christian Jørgen Jens Wedell-Neergaard
- (2020-) Maria Benedicte Wedell-Neergaard