Steensgaard
På det smukke Nordlangeland lå den lille middelalderlige Krogagergaard, der med tiden blev til den anselige hovedgård Steensgaard.
Steensgaard er en slægtsgård, der i næsten hele dens kendte historie har tilhørt Steensen-slægten.
Ejerhistorie
Steensgaard er nu Langelands nordligste hovedgård, og den ligger på en bakke med udsigt over havet. Gården er ældgammel, men der er ingen oplysninger om dens allertidligste historie.
Gården blev første gang nævnt i kilder fra 1442, hvor den var forpagtet af Peder Jacobsen Steensen. Omkring 1500 tilhørte gården Kronen, men i 1574 overdrog Frederik II (1534-1588) gården til Knud Steensen i forbindelse med et mageskifte, dvs. byttehandel.
Steensen gjorde tjeneste under Den Nordiske Syvårskrig (1563-1570), hvor han reddede livet efter et stort skibsforlis ved Gotland. Han døde i 1575 og to år senere var mageskiftet endeligt gennemført. Enken Anne Lunge overtog herregården, samt 16 andre gårde og ni huse. Hun var en foretagsom kvinde, der byttede sig til at par gårde i sognet, og som også overtog driften af Snøde kirke og dens tiende.
Parrets søn Hans Steensen var efter tidens skikke blevet opdraget uden for hjemmet. Som 11-årig kom han til den nyetablerede skole på Herlufsholm. Da han var 16 år sendte moren ham ud på den obligatoriske udenlandsrejse, der bragte ham til Tyskland, Frankrig og Italien, hvor han læste på universitetet i Padova. Mens han var væk, begyndte Anne Lunge at opføre det nuværende Steensgaard. I 1582 kom Hans Steensen hjem og fortsatte byggeriet og tre år senere stod den færdig. I 1586 giftede han sig med Margrethe Basse og parret bosatte sig da på den nye Steensgaard.
Hans Steensen døde allerede i 1594, hvorefter Margrethe Basse overtog gården. Hun udvidede gårdens jordtilliggende med syv bøndergårde og gennem sparsommelighed og nøjsomhed formåede hun at sende alle sine fem sønner ud på den næsten obligatoriske dannelsesrejse.
Den yngste søn Vincents Steensen knyttede sit navn til gården og øen ved sit forsvar af Langeland i Karl Gustav-krigene (1657-1660). Han er efter sigende født på Steensgaard i en såkaldt "sejrsskjorte", der endnu skal findes på gården i en guldkapsel. Han tilbragte ni år på dannelsesrejse rundt om i Europa, og da han kom tilbage til Danmark, udnævnte Christian IV (1577-1648) ham til kammerjunker for prinserne Frederik og Ulrik.
Vincents Steensen giftede sig i 1623 med Anne Holck, der tilhørte en af landets førende adelsfamilier. De to flyttede ind på Steensgaard og hans karriere fortsatte: Under Kejserkrigen (1623-1629), dvs. den danske fase af Trediveårskrigen, blev han land- og krigskommissær på Langeland.
Også under Svenskekrigene viste Vincents Steensen sit værd: Han ledede Rudkøbings forsvar under Torstenssonkrigen (1643-1645) og i Karl Gustav-krigene (1659-1660) var han med til at organisere øens forsvar. Han afværgede flere angreb på øen, bl.a. da den svenske admiral Wrangel angreb den 17. februar 1659. Langelands placering var strategisk vigtig i svenskernes overgang over Storebælt, og denne dag red den 67-årige landsdommer ned til stranden for at deltage i forsvaret af øen. Under kampen blev han ramt og skal efter sigende have råbt til oberstløjtnant Bernebach: "Ak, Broder, jeg er skudt, jeg maa dø, gør blot dit bedste og hold Folkene sammen, at de ikke vige fra hverandre, men ærligt forsvare deres Fædreland!"
Vincents Steensen døde om aftenen, men ved Andemose, hvor slaget stod, er nu rejst en mindesten med hans sidste ord. Enken Anne Holck ledede da det videre forsvar af øen, men seks uger senere erobrede den svenske hær alligevel Langeland, plyndrede Steensgaard og forarmede hende.
Det var ikke nemt for børnene at vedkende sig arv og gæld, så Steensgaard kunne blive i familien efter hendes død i 1660, men de klarede skærene. En af de fem sønner, Hans Ditlev Steensen, overtog med tiden hele gården. Da Den Skånske Krig (1675-1679) brød ud, tog han imidlertid til Kristianstad. Her blev han ramt af et skud og døde, mens han var ved at skrive til sin trolovede, grevinde Sophie Ulfeldt.
Hans bror Henrik Steensen deltog også i krigen, men overtog ved hjemkomsten gården. I 1682 giftede han sig med præstedatteren Mette Godfredsdatter, hvilket var usædvanligt i en tid, hvor statusforskel spillede en stor rolle. Steensen øgede sine besiddelser og købte såvel hovedgården Egeløkke, som tienderne fra Snøde og Stoense kirker.
Sønnen Hans Gotfred Steensen overtog gården ved morens død i 1710 og giftede sig to år senere med sin kusine Anna Sophie Kaas fra Nedergaard.
Deres søn Carl Frederik Steensen var den næste til at overtage gården, men det endte med at hans hustru Hilleborg Sophie Kaas boede her, mens han selv boede på Egeløkke, hvor han døde i 1793. Hans datter Anne Sophie Kaas Steensen arvede gården, som hun ved sin død i 1813 efterlod til sønnen Carl Frederik Steensen-Leth. Han var gift med Constance Henriette Fabritius de Tengnagel, og parret boede på Egeløkke. Steensgaard forfaldt gradvist og kom efterhånden til at stå i skyggen af Egeløkke.
I 1825 døde Carl Frederik Steensen-Leth, hvorefter hans sønner arvede gårdene. Den ældste søn arvede Egeløkke, mens den yngste, Vincents Steensen-Leth, arvede Steensgaard. Han var dog først i 1836 gammel nok til selv at overtage driften. I mellemtiden havde kuratoren pastor Graae i Bøstrup fået gården på fode efter landbrugskrisen i begyndelsen af 1800-tallet, og der var midler til at Steensen-Leth kunne gå i gang med at ombygge den medtagede hovedbygning.
Han fik lov til at forene Steensen og Leth-slægternes navne og våben og var desuden en dygtig landmand. Da tiderne blev bedre i 1840'erne, så Steensgaard igen velstand. Han tilkøbte gården Charlottenlund og det var i øvrigt i Vincents Steensen-Leths tid, man begyndte at frasælge fæstegodset. En proces, der fortsatte helt op i starten af 1900-tallet.
Steensgaard er i 2021 ejet af Charlotte H. H. Steensen-Leth, som driver skov- og landbrug på gården.
Hovedbygnng
Steensgaards hovedbygning, der er opført i røde mursten, består af en hovedfløj og - mod øst - en mindre tværfløj. Begge fløje med kamtakkede gavle. Lige syd for tværfløjen er opført et ottekantet tårn i to etager. Tårnet, der har fladt tag, afsluttes af støbejernsgelænder.
Mod vest karakteriseres facaden af et fremspringende facadeparti, en såkaldt midtrisalit.
Gården har fået sit nuværende udseende i forbindelse med en ombygning i 1836, og er et af de tidligste danske eksempler på den historicistiske arkitektur, der prægede sidste halvdel af 1800-tallet. Selve kernen i hovedbygningen er dog ældre og kan dateres tilbage til 1577, hvor Anne Lunge lod opføre en ny hovedbygning.
I Anne Lunges tid i slutningen af 1500-tallet bestod gården af fire bindingsværkshuse, to til beboelse og to med bl.a. ølkælder, saltkælder og mælkekammer. Hun påbegyndte nybygningen af gården, og hendes søn Hans Steensen fortsatte projektet Steensgaard, som stod færdigt i 1585, 600 meter nord for det gamle Krogager.
Det nye voldsted var omgivet af vandgrave, og selve hovedbygningen var et stenhus i én etage med kælder. Midt på facaden var der en udbygning og et ottekantet trappetårn. Ud mod haven var der ligeledes en udbygning og en lille sekskantet karnap i det sydvestlige hjørne, kaldet Fruerburet.
Da stenhuset stod færdigt, rejste Hans Steensen yderligere tre bindingsværkshuse med tegltag: Mod nord "det andet Vaaningshus", mod øst bryghuset og mod syd porthuset. Fra den sidste gik en port til vindebroen, der førte over til avlsgården.
I 1836 begyndte Vincents Steensen Leth at restaurere hovedbygningen, der da havde stået misligholdt i mange år. Professor G. F. Hetsch, der var arkitekten bag, brugte nogle af materialerne fra den gamle gård.
Han forhøjede bygningen med en etage, mens hjørnekarnappen og sommerstuefløjen forsvandt. Tårnet fik en platform, gravene blev stort set fyldt ud og sidelængerne i borggården revet ned.
I 1950 gennemgik bygningen en omfattende restaurering.
Fredningsstatus 2021: Hovedbygningen er fredet.
Andre bygninger
Syd for hovedbygningen i nogen afstand fra denne ligger avlsgården.
Tættest på hovedbygningen, lige over for voldgraven, ligger den tidligere herskabsstald, der er opført i 1870. Den grundmurede bygning er hvidkalket og har rødt tegltag, der krones af tagryttere.
Syd herfor ligger den rigtige avlsgård, der er et asymmetrisk anlæg bestående af flere fritstående længer. Længerne ligger samlet omkring en stor kvadratisk gård. Anlægget domineres af flere store længer opført i røde mursten omkring 1870.
Fredningsstatus 2021: Avlsbygningerne er ikke fredede.
Kulturmiljø
I 1927, på 350-årsdagen for slægtens erhvervelse af Steensgaard, blev der rejst en obelisk i granit på borgplateauet. I den er alle gårdens ejere indgraveret. Indenfor kan man desuden finde en betydelig samling portrætter af familiens medlemmer.
Derudover er der på gården en dåbskjole i guldbrokade fra Christian IV (1577-1648) og Frederik III's (1609-1670) tid, som kun bruges til den ældste søn i hver generation. Adskillige andre antikviteter er bevaret på gården.
I Snøde kirke findes foruden familien Steensens gravsted også deres våbenskjold, en gotlandsk kalksten i væggen med portrætter af Hans Steensen, Margrethe Basse og Christoffer Steensen, såvel som en gravsten i ydermuren til minde om Hans Steensen. Indtil 1893 blev ejerne af Steensgaard begravet foran alteret inde i kirken, hvilket understreger familiens betydning for sognet.
Litteratur
Albrectsen, E.: Fynske Jernaldergrave. 1954- 1956.
Bering-Liisberg: Fra Gamle Dage. 1899.
Bülow, E. Danmarks Større Gaarde. 1961-1967.
Hansen, J. J.: Større Danske Landbrug. 1930.
Kirkehistoriske Samlinger, 2. række. IV. 1867-68.
Petersen, Steen Estvad: Danske herregårde. Bygninger - haver - landskaber. København 1980.
Roussell, Aage (red.): Danske Slotte og Herregårde. København 1963-1968.
Schumacker, A.: Kirkehistorisk Samling II. 1853-1856.
Stilling, Niels Peter: Danmarks Herregårde. Fyn og Langeland. Gyldendal 2015.
Trap, J.P.: Danmark. København 1953-1972.
Gårdens stamdata gennem tiden
Nuværende navn
Steensgaard
Region og kommune
Syddanmark - Fyn og øer - Langeland
Offentlig adgang
Ingen offentlig adgang
Ejer
Charlotte H. H. Steensen-Leth
Herregårdens størrelse
Ingen oplysninger
Godsets størrelse
Ingen oplysninger
Detaljeret størrelse
Ingen oplysninger
Funktion
Landbrugsdrift/skovbrug
Historiske forbindelser til andre herregårde
Bemærkninger om godset
Ingen
Kilder
Upubliceret
Amt, herred og sogn
Svendborg - Langelands Nørre - Snøde
Ejer
Vincents de Steensen-Leth
Herregårdens størrelse
0.00 htk
Godsets størrelse
Ingen oplysninger
Detaljeret størrelse
10.00 tdr.l
Skovskyld
43.50 htk
Avlsgårde
Ingen oplysninger
Ejendomsskyld gård
320000 (kr)
Ejendomsskyld skov
168000 (kr)
Drift
Gården er bortforpagtet til et familiemedlem. Besætningen består af: 160 køer, 4 tyre, 30 heste. Der sælges ca. 250 svin om året.
Folkehold
1 forvalter(e), 1 fodermester(e), 1 forkarl, 6 karl(e), 6 pige(r), 10 daglejer(e), 10 polakker e.lign. om sommeren.
Bemærkninger om godset
Den samlede ejendomsskyld var på 645430 kr.
Kilder
Ingen oplysninger
Amt, herred og sogn
Svendborg - Langelands Nørre - Snøde
Ejer
Hofjægermester Vinc. Steensen Leth
Herregårdens størrelse
39.37 htk
Skovskyld
14.77 htk
Mølleskyld
1.00 htk
Avlsgårde
0.00 htk
Fæstegods
Ingen oplysninger
Fæstegårde
115.21 htk
Arvefæstegårde
0.00 htk
Leje- og tyendehuse
21.55 htk
Bemærkninger om godset
Ingen oplysninger
Kilder
Ingen oplysninger
Amt, herred og sogn
Svendborg - Langelands Nørre - Snøde
Ejer
Ingen oplysninger
Herregårdens størrelse
53.01 htk
Skovskyld
12.03 htk
Mølleskyld
0.00 htk
Tiende
156.13 htk
Fæstegods
423.00 htk
Bemærkninger om godset
Ingen
Kilder
Danske Atlas bd 3, s 624. Oplysningerne om bøndergodset stammer fra ChristensenHørsholm