Spøttrup
Spøttrups hovedbygning blev omkring 1500 opført som en borg bestående af tre sammenbyggede fløje i tre og fire etager og en spærremur med porttårn på vestsiden, der lukkede for borggården.
Senere blev Spøttrup ombygget af Henrik Below til en hovedbygning i slutningen af 1500-tallet.
Spøttrup frasolgte i 1850-1855 alt sit fæstegods.
Spøttrup blev i 1937 erhvervet af den danske stat og indrettet som herregårdsmuseum.
Ejerhistorie
Spøttrup omtales første gang i et dokument fra 1404, hvor adelsmanden Johan Skarpenberg overdrog gården til Viborg Bispestol for at opnå en begravelsesplads i Viborg Domkirke. Johan Skarpenberg havde med al sandsynlighed arvet gården fra sin moder, Elisabeth Bugge, datter af den kendte danske herremand Niels Bugge. Spøttrups historie kan spores tilbage til det gods i Rødding sogn, som Niels Bugge fik skøde på i midten af 1300-tallet. Her fik Niels Bugge alt det gods i sognet, som Christen Knudsen ejede.
Spøttrup blev under Viborg Bispestols ejerskab langt mere betydningsfuld, end den havde været tidligere, da gården blev gjort til centrum for bispedømmets godsbesiddelser på Mors. Dette kulminerede med, at Frederik I (1471-1533) i 1523 gav tilladelse til, at birketinget i Krejberg blev flyttet til Spøttrup.
Gårdens stigende betydning kom også til udtryk i opførelsen af nye bygninger, som gjorde Spøttrup til en borg med betydelige forsvarsforanstaltninger. Det er muligt, at Spøttrup blev angrebet under Grevens Fejde (1534-1536).
Ved Reformationens gennemførelse i Danmark 1536 sluttede Spøttrups tid som kirkegods, da den blev overtaget af den danske kongemagt. Den havde dog i starten ikke samme centrale position som tidligere, da den i første omgang blev lagt ind under lensmanden på Hald Hovedgaard.
Spøttrup forblev krongods indtil 1579, hvor Frederik II (1534-1588) valgte at forære borgen til Henrik Below. Han var en af de mange tyske adelsmænd, der var gået i dansk hoftjeneste, og som i denne tid nød stor velvilje fra den danske konge. Henrik Below opnåede således også stor succes som både kongelig lensmand og diplomat.
Han havde hovedsæde på Spøttrup, som han kraftigt ombyggede i tidens renæssance-stil. Hans søn, Claus Below, overtog gården. Spøttrup forblev i familien Belows eje, indtil den i 1650 blev overtaget af Sophie Staverskov. Få år efter blev hendes søn Mogens Kruse ejer.
Mogens Kruse var dansk officer og udmærkede sig gentagne gange i kampen mod svenskerne i henholdsvis Anden Karl Gustav-krig (1658-1660) og Den Skånske Krig (1675-1679). Hans ejerskab på Spøttrup var dog ikke nær så succesfuldt. Som for mange af sine standsfæller medførte krigsårene økonomiske vanskeligheder, så han i 1665 måtte afstå gården til de holstenske brødre Marcus og Joachim Kohlblatt.
Af disse to brødre blev Joachim Kohlblatt i 1669 eneejer. Han blev efterfulgt af sin søn, Paul Kohlblatt, som forsøgte at bringe Spøttrup på fode igen ved at tilkøbe en del bøndergods på egnen. Projektet lykkedes kun delvist og i 1702 valgte han at afhænde gården til Axel Rosenkrantz.
Axel Rosenkrantz var af gammel dansk adel og havde som mange andre adelsmænd store besiddelser i Skåne. Disse var efter freden i Roskilde i 1658 blevet svenske og da han ikke ønskede at leve under en fremmed konge, erhvervede han sig Spøttrup. Heller ikke Axel Rosenkrantz formåede at bringe Spøttrup på fode igen, selv om han gennemførte restaureringsarbejder på den forfaldne hovedbygning. Først ved Mogens Rosenkrantz' overtagelse i 1724 begyndte tiderne at vende sig til det bedre for det danske landbrug, og under Mogens Rosenkrantz' ejerskab var gårdens jordtilliggende i jævn vækst.
Mogens Rosenkrantz' formue stammede ikke kun fra hans godsbesiddelser. Modsat Spøttrups tidligere ejere repræsenterede Mogens Rosenkrantz en ny type embedsmænd, som var opstået med Enevælden efter 1660 - med hoftjeneste som karrierevej. Han opnåede således i 1765 at blive dommer i Højesteret, og omtrent på samme tid blev han udnævnt til Gehejmeråd, altså en af kongens mest betroede rådgivere. Det var høje embeder, som gav store indtægter, men alligevel kom Mogens Rosenkrantz i økonomiske vanskeligheder og var nødsaget til at sælge Spøttrup på auktion i 1776 til kammerråd Matthias Richter.
Matthias Richter indgik i 1784 en byttehandel, et såkaldt mageskifte, med Peder Nissen og modtog Voldbjerg for Spøttrup. Peder Nissens søn, Nis Nissen, overtog Spøttrup i 1803 og udviklede den studeavl, som gennem 1800-tallet for alvor blev betydningsfuld på Spøttrup, ligesom for hovedparten af landmændene i Nord- og Vestjylland. Han døde således i 1848 som en velhavende mand.
Nis Nissens enke, Ane Dorthea Hagensen, solgte i 1850 gården til et konsortium, der frasolgte alle Spøttrups fæstegårde til selveje. Et af medlemmerne, Niels Breinholt, overtog i 1855 gården som eneejer. Han solgte den i 1875 til Ludvig Balle, der imidlertid i 1900 mistede den på tvangsauktion til den sjællandske herregård Vallø Stift. I 1903 købte Christian P. Toft gården og drev den indtil 1937, hvor avlsbygningerne nedbrændte, hvilket umuliggjorde den videre drift.
I 1937 besluttedes det fra statens side at erhverve Spøttrup og gennemføre en omfattende restaurering med henblik på at åbne den for publikum som en af de bedst bevarede eksempler på en borg og herregård fra middelalder og renæssance.
Herregården huser Spøttrup Borgmuseum, der er ét af en håndfuld danske herregårdsmuseer.
Hovedbygning
Hvornår Spøttrups hovedbygning præcist blev opført vides ikke med sikkerhed. Da Johan Skarpenberg i 1404 overdrog Spøttrup til Viborg Bispestol, var gårdens bygninger med al sandsynlighed af en meget beskeden karakter. Dette ændrede sig dog markant under kirkens ejerskab, hvor en befæstet borg blev opført, og det vurderes, at hovedbygningen senest må have stået færdig i midten af 1520'erne. Hovedbygningen bestod af tre sammenbyggede fløje af guldflammede munkesten i tre og fire etager og en spærremur med porttårn på vestsiden, som lukkede for borggården.
Det var oprindeligt planen at opføre en vestfløj i samme stil som sydfløjen, hvilket dog aldrig blev realiseret. I stedet blev en nordfløj opført magen til sydfløjen, og en østfløj blev klemt ind mellem disse to langhuse. Den planlagte vestfløj blev erstattet med en høj spærremur med et porttårn på midten.
Østfløjens kælder med krydshvælvinger båret af fire kraftige piller, stenpikket gulv og en dør til gårdspladsen er det eneste rum på borgen, der i dag er bevaret helt uændret fra opførelsen. Over denne kælder er den såkaldte Bispens Sal, som er et stort rum i hele fløjens udstrækning.
Omkring 1580 valgte daværende ejer, Henrik Below, at ombygge Spøttrup, som således gik fra at være en middelalderborg til at være en herregård i renæssancestil. I borggårdens to bageste hjørner blev to trappetårne opført for at skabe en mere bekvem forbindelse mellem etagerne. Det ene er rundt og udstyret med en gammeldags vindeltrappe af træ, mens det andet er firkantet med en muret 'italiensk' trappe. Endelig blev spærremuren gjort lavere og udstyret med en lukket vægtergang med vinkeltag.
Under Rosenkrantz'ernes ejerskab i 1700-tallet gennemførtes yderligere byggearbejder på Spøttrup, dog uden at ændre nævneværdigt ved bygningernes karakter. Under Mogens Rosenkrantz' ejerskab foregik de sidste ombygninger inden restaureringsarbejderne i 1900-tallet.
Spøttrup blev fredet allerede i 1918 som en af de første herregårde i Danmark. I årerne 1931 og 1932 blev vægtergangen og nordfløjens ydre istandsat. Det meste af hovedbygningen var dog stadig noget forfalden, hvilket var en af grundene til, at staten i 1937 købte Spøttrup. Mellem 1938 og 1941 undergik hovedbygningen en gennemgribende restaurering under ledelse af arkitekt Mogens Clemmensen. Målet var ikke at bevare bygningen, som den var overleveret, men i højere grad at genskabe den i den skikkelse, som først bisperne i Viborg og siden Henrik Below havde givet den.
Fredningsstatus 2021: Hovedbygningen er fredet.
Andre bygninger
Oprindeligt hørte der både avls- og ladebygninger til Spøttrup. Disse nedbrændte i 1937 og eksisterer således ikke i dag.
Spøttrup i 1902. Foto: Det Kgl. Bibliotek.
Kulturmiljø
Spøttrup blev anlagt med henblik på forsvar, hvilket også kommer til udtryk i dens beliggenhed. Den er trukket forsigtigt tilbage fra Limfjordens åbne kyst om bag Spøttrup Sø. Samtidig hæver landet sig bag borgen, som stadig ligger lavt, hvilket muliggør, at den kan omgives af vandfyldte grave.
Borgpladsen er kvadratisk og er på alle sider omgivet af to vandfyldte grave. Mellem disse grave er en op til ni meter høj vold anlagt, som næsten skjuler borgen for udefrakommende. Mellem søen og den ydre grav var der på vestsiden oprindeligt en smal dæmning, som man måtte passere for at komme ind til borgen. Over gravene var der oprindeligt vindebroer, og adgangen til tunnelporten gennem volden var flankeret af små sidetårne.
Øst for hovedbygningen er der anlagt en lille renæssancehave af haveinspektør Alfred Carlsen.
Ladegården Hestehave hørte under Spøttrups hovedgårdstakst, indtil daværende ejer Nis Nissen i 1808 solgte den.
Fredningsstatus: Voldene og gravene er fredede.
Litteratur
Bay, Tommy: Spøttrup Borgmuseum. Spøttrup 2007.
Budtz-Møller, Bertel: Spøttrup. Udstykningens mindebog.
Clemmesen, Mogens: Ældre Nordisk Architektur. IV Spøttrup. København 1923.
Høvsgaard, Thomas: Spøttrup - en borg til hver en tid. Spøttrup 2004.
Mackeprang, M.: Spøttrup, Borgen og dens Ejere. København 1941.
Nielsen, A. P.: Af Røddings Historie. 1950.
Nystrøm, Arne: Spøttrup. København 1944.
Pedersen, Aksel: Spøttrup, om borgen og dens ejere. Skive 1991.
Petersen, Steen Estvad: Danske herregårde. Bygninger - haver - landskaber. København 1980.
Rink, J. J.: Dagbog 1838: Fra Mønsted til Spøttrup. 1915.
Roussell, Aage (red.): Danske slotte og Herregårde. København 1963-1968.
Stilling, Niels Peter: Danmarks Herregårde. Jylland. 2018.
Stilling, Niels Peter: Politikens bog om Danmarks slotte og herregårde. Politiken 2005.
Trap, J.P.: Danmark. København 1953-1972.
Vedsø, Mogens: "Spøttrup", i: Bygningsarkæologiske Studier. 1986.
Viborg Katedralskoles program 1852.
Gårdens stamdata gennem tiden
Nuværende navn
Spøttrup Borg - Museum Salling
Region og kommune
Midtjylland - Skive
Offentlig adgang
Offentlig adgang - åbent dagligt
Ejer
Staten. Slots- og Kulturstyrelsen
Herregårdens størrelse
8,87 ha (2019)
Godsets størrelse
Ingen oplysninger
Detaljeret størrelse
Ingen oplysninger
Funktion
Museum
Historiske forbindelser til andre herregårde
Ingen oplysninger
Bemærkninger om godset
Ingen
Kilder
museumsalling.dk
Amt, herred og sogn
Viborg - Rødding - Rødding
Ejer
Ludvig Balle
Herregårdens størrelse
36 htk
Godsets størrelse
Ingen oplysninger
Detaljeret størrelse
5.00 tdr.l
Skovskyld
0.00 htk
Avlsgårde
Ingen oplysninger
Ejendomsskyld gård
150000 (kr)
Ejendomsskyld skov
0 (kr)
Drift
Gården er drevet af ejeren selv. Besætningen består af: 100 køer, 100 kalve, 6 tyre, 40 fedekreaturer, 18 heste, 5 føl, 76 får, 2 trækstude. Der sælges ca. 140 svin om året.
Folkehold
1 forvalter(e), 2 fodermester(e), 1 forkarl, 3 elev(er), 4 karl(e), 3 pige(r), 2 daglejer(e), 18 polakker e.lign. om sommeren.
Bemærkninger om godset
Ingen oplysninger.
Kilder
Ingen oplysninger
Amt, herred og sogn
Viborg - Rødding - Rødding
Ejer
Niels Breinholt, møller Søren Revsgaard og proprietær Peder Hagense
Herregårdens størrelse
43.51 htk
Skovskyld
0.00 htk
Mølleskyld
3.18 htk
Avlsgårde
0.00 htk
Fæstegods
Ingen oplysninger
Fæstegårde
0.00 htk
Arvefæstegårde
0.00 htk
Leje- og tyendehuse
3.33 htk
Bemærkninger om godset
4½ td htk er faktisk bortforpagtet.
Kilder
Ingen oplysninger
Amt, herred og sogn
Viborg - Rødding - Rødding
Ejer
Mogens Rosenkrantz
Herregårdens størrelse
45.13 htk
Skovskyld
0.00 htk
Mølleskyld
3.19 htk
Tiende
71.00 htk
Fæstegods
245.32 htk
Bemærkninger om godset
Ingen
Kilder
Danske Atlas bd 4 s 762