Sostrup
Sostrup er muligvis identisk med det Svorttorp, som Valdemar III (1314-1364) i 1327 pantsatte til adelsmændene Erik Holck og Ove Iversen.
Sostrup var mellem 1960 og 2014 hjemsted for et Cistercienser nonnekloster.
I 1612 skulle den daværende ejer - Hans Seefeld - efter sigende have tabt Sostrup i kortspil. Den nye ejer var rigsråd Jørgen Skeel.
Sostrup var mellem 1725 og 1823 hovedbesiddelsen i grevskabet Scheel. I denne periode blev gården kaldt Scheel. Senere - mellem 1829 og 1924 indgik Sostrup - under navnet Benzon - i stamhuset Benzon.
Sostrup er et imponerede trefløjet anlæg opført i røde munkesten. Bygningen er i tre etager og ligger omgivet af voldgrave på alle sider.
I lange perioder var Sostrup ikke hovedsædet blandt ejerfamiliernes besiddelser. Dette fremgår også af hovedbygningens ydre, der ikke gennemgik de store forandringer i 1600- og 1700-tallet.
Ejerhistorie
Det første skøde, der kendes i forbindelse med Sostrup, blev udfærdiget i 1388, hvor Jens Lagesen Udsen overdrog gården til Svend Udsen. Slægten Udsen, der var en af middelalderens største jordbesiddere på Djursland, beholdt dog ikke Sostrup i mange år. Svend Udsens datter, Gertrud Svendsdatter Udsen, bragte således gården med ind i sit ægteskab med Jens Ovesen Kaas og senere Niels Munk.
Sostrups ejerhistorie er de følgende generationer præget af Gertrud Udsens to ægteskaber, idet børn fra begge ægteskaber ejede anparter i gården efter 1464. Mest kendt i samtiden var formodentligt Jens Hvas, der havde giftet sig med Niels Munks barnebarn Gertrud Munk. Jens Hvas blev i 1536 henrettet i Viborg, efter Christian III (1503 - 1559) havde nedkæmpet sine modstandere i Grevens Fejde (1534-1536). Baggrunden for henrettelsen var den troskab, Hvas - muligvis under trusler - havde lovet Christian II (1481-1559).
Jens Hvas synes at have samlet hele herregården på sine egne hænder, og ved hans henrettelse i 1536 arvede hans hustru, Gertrud Munk, Sostrup. Hvas' og Munks søn, Christen Hvas, døde i 1565 uden arvinger, og det var derfor hans fætter, Jørgen Gundesen, der i første omgang arvede Sostrup. Blot 11 år senere arvede Jørgen Gundesens søster, Inger Gundesdatter, imidlertid gården. Inger Gundesdatter samlede en del jord omkring Sostrup, før hun ved sin død i 1579 overlod den til sønnen Jens Mikkelsen.
Allerede i 1586 solgte Jens Mikkelsen imidlertid Sostrup. Den nye ejer var rigsråd Jakob Seefeld. Seefeld var som rigsråd en del af den danske højadel, der netop i perioden mellem reformationen i 1536 og enevældens indførelse i 1660 havde en enorm politisk og økonomisk magt i samfundet.
Seefeld samlede i sin tid på Sostrup jorden omkring hovedgården. Denne såkaldte arrondering, der prægede det danske godslandskab fra slutningen af 1500-tallet og i 1600-tallet, havde sit udspring i Frederik II's (1534 - 1588) ønske om at samle krongodset i store sammenhængende områder. Men en række godsejere søgte som Seefeld også selv at samle fæstegodset omkring herregården, fordi et godt samlet gods havde en række administrative, driftsmæssige og økonomiske fordele.
Fra midten af 1500-tallet steg de europæiske priser på korn. Prisstigningen var et incitament til at intensivere hovedgårdsdriften efter europæisk forbillede. En sådan intensivering krævede imidlertid samlede arealer og fæstebønder, der boede så tæt på hovedgården, at de kunne udøve hoveri.
Da Seefelds enke, Sophie Bille, døde i 1608 var det den yngste søn, Hans Seefeld, der arvede Sostrup og den nærliggende herregård Skærvad. I 1612 - blot 19 år gammel - solgte han såvel Skærvad som Sostrup til rigsråd Jørgen Skeel, som han havde tjent sammen med i Kalmarkrigen (1611-1613).
Jørgen Skeel var lensmand på Kalø og en af de vigtigste og mest magtfulde jyske adelsmænd i sin samtid. En position han styrkede gennem ægteskabet med Jytte Brock, der var datter af tidens rigeste adelsmand: Eske Brock fra det nærliggende Gammel Estrup. Jørgen Skeel udvidede sine besiddelser ganske betragteligt. Udover Ulstrup, som han arvede fra sin far, og hustruens Gammel Estrup erhvervede han foruden Sostrup og Skærvad også den nærliggende herregård Ørbækgaard.
Ved Skeels død i 1631 overtog Jytte Brock administrationen af de mange godser. Hun døde i 1640, hvorefter det blev hendes nevø, Christian Albertsen Skeel, der overtog denne opgave. Skeel og Brocks søn, Christen Jørgensen Skeel, tilbragte ni år med at rejse rundt i Europa på den traditionelle dannelsesrejse.
I 1650 vendte Christen Skeel imidlertid hjem til Danmark, hvor han i 1652 konsoliderede sin position i den danske højadel gennem ægteskabet med Birgitte Rosenkrantz. Christen Skeel varetog en række betydningsfulde embeder under Christian V (1646-1699) og var bl.a. medlem af statskollegiet.
Ved siden af sine offentlige pligter udvidede han sine besiddelser ganske betragteligt. Udover de godser han arvede fra forældrene, dvs. Gammel Estrup, Sostrup, Skærvad, Ulstrup og Ørbæk i Midtjylland samt Vallen i Halland, giftede han sig til Kjærstrup og Nørregaard og andele i Rosenlund og Krenkerup. Som faren gjorde han en aktiv indsats for at samle fæstegodset omkring hovedgårdene, ligesom han investerede i både geværfabrikker og jernværker.
Ved sin død i 1688 var Christen Skeel en af Danmarks rigeste adelsmænd, og det var hans eneste barn, Jørgen Skeel, der arvede det hele! Jørgen Skeel døde dog allerede i 1695, blot syv år efter sin far. Ved Jørgen Skeels død var arvefølgen endnu ikke sikret, men Skeels unge enke, Benedicte Margrethe Brockdorff, nedkom efter Skeels død med sønnen Christen Skeel. Benedicte Brockdorff, der senere giftede sig med Christian Ditlev Reventlow, administrerede dygtigt sønnens godser, mens han som andre unge adelige uddannede sig rundt i Europa.
Christen Skeel oprettede i 1725 Grevskabet Scheel af bl.a. Sostrup og Skærvad. Christen Skeels far og farfar havde nægtet at oprette et grevskab og dermed at indgå i den nye enevældes rangorden. Bortset fra oprettelsen af grevskabet, tog Christen Skeel dog heller ikke større del i hoflivet, men fokuserede på sine godser og deres administration.
De to efterfølgende grever - der begge hed Jørgen Scheel - helligede sig imidlertid hoflivet og de fornøjelser, som formue og rang gav adgang til. Den formue som tidligere Skeel'er havde samlet fik derfor hurtigt ben at gå på. I 1807 blev grevskabet Scheel ophævet, og i 1823 overgik såvel Sostrup som Skærvad til staten på grund af skattegæld.
Først i 1829 fandt staten en køber til Sostrup. Den nye ejer var ritmester Jacob von Benzon, der straks ved overtagelsen lod Sostrup omdøbe til Benzon og indgå i stamhuset Benzon. Stamhuset omfattede foruden Sostrup også bl.a. Skærvad, Ørbækgaard og Stensmark.
Landbruget havde vanskelige vilkår i begyndelsen af det 19. århundrede, og Benzons investering kunne ikke forrente sig. I 1839 måtte nedsættes en kommission, der skulle undersøge stamhusets økonomi og udrede restancerne. En række af stamhusets gårde, bl.a. Skærvad, Ørbækgaard og Stensmark, blev solgt fra, og kun selve Sostrup blev bevaret i stamhuset.
Året efter at stamhuset var blevet reduceret betragteligt, døde Jacob von Benzon, og hans enke overtog administrationen af godset, da deres søn kun var 12 år. Enken, Albertine Benzon, formåede - sikkert godt hjulpet på vej af de gunstige vilkår for landbruget som indfandt sig omkring 1830 - at stabilisere Sostrups økonomi. Den nye stamhusejer, Ernst von Benzon, der overtog administrationen af godset, da han blev myndig, døde uden at efterlade sig nogen børn. Ved hans død i 1888 tilfaldt Sostrup på skift hans to ældre søstre, Albertine von Benzon og Anne Marie de Mylius. Ved de Mylius' død i 1901 arvede hendes barnebarn, Sigismund Ernst de Mylius-Benzon, stamhuset.
Sigismund de Mylius-Benzon frasolgte alt stamhusets fæstegods og satsede målrettet på plantagedrift. I 1924 overgik Benzon - som følge af lensafløsningsloven - til fri ejendom. Man valgte at udstykke en lille smule af hovedgårdsjorden, men købte ellers jord fra den nærliggende herregård Hessel og lod denne udstykke for derved at holde Sostrups jorder relativt intakte.
Ved Sigismund de Mylius-Benzons død i 1927 overtog enken administrationen af godset, og ved hendes død i 1936 parrets eneste barn, Ib de Mylius-Benzon Sostrup.
Ib de Mylius-Benzon reducerede jordtilliggendet betragteligt, da han solgte Sostrups plantager fra i begyndelsen af 1940'erne. I 1943 overdrog han resten af godset til A/S Benzon Gods, men i 1945 beslaglagde staten Sostrup. I 1947 blev gården solgt videre til Aarhus Emballagefabrik A/S, og i en periode husede hovedbygningen tyske flygtninge.
I 1960 blev Sostrup købt af Sankt Bernhard Stiftelsen, der indrettede nonnekloster og klosterpension på gården.
I 2014 solgtes Sostrup til søskendeparret Kirsten og Anders Bundgaard, der i 2021 fortsat ejer gården. Sostrup drives i dag som retrætested, kursus-konferencecenter og ferieboligudlejning.
Hovedbygning
Jacob Seefeld, der ejede Sostrup i slutningen af 1500-tallet, lod opføre Sostrups imponerende renæssancebygning. Hovedbygningen var oprindeligt planlagt som et firfløjet anlæg, der skulle lukke sig om gårdspladsen. Seefeld døde imidlertid i 1599 kort tid efter arbejdet var påbegyndt, og kun halvdelen af byggeriet blev derfor gennemført. Blot spor af fundamentet til det firfløjede anlæg såvel som sidefløjenes endemure i bindingsværk, giver i dag fingerpeg om anlæggets oprindelige dimensioner.
Seefelds enke, Sophie Bille, der færdiggjorde den endnu eksisterende hovedbygning i 1606, lod opsætte en sandstenstavle i gården, hvori arbejdet erindres. Seefelds bygning er et imponerende anlæg i tre etager over en højt hvælvet kælder.
Mod gården blev der opført to trappetårne i hjørnerne, mens sidefløjenes ydersider blev udstyrede med mindre - karnaplignede - tårne. Den vestlige fløj rummer i tårnene "hemmeligheder", dvs. toiletter, mens den østlige fløjs karnap rummer en trappe.
Jørgen Skeel, der købte Sostrup af Jacob Seefelds søn, lod opføre den markante sandstensportal, der endnu giver adgang til den indre gårdsplads. På hver side af porten bærer henholdsvis en orientalsk og en klassisk kriger en tavle, der bærer indskriften "Wi haffue her iche en blivende sted, men wi søge effter den tilcommende".
Sostrup var ikke familien Skeels hovedsæde i 1600-tallet og 1700-tallet, og der blev derfor heller ikke ofret penge på at ombygge eller renovere hovedbygningen.
I 1790 giftede den unge greve Jørgen Scheel sig imidlertid med Mette Bille-Brahe og påbegyndte derfor en renovering af Sostrup, der skulle danne rammen om det unge ægtepars nye liv. Grevens indsats rettede sig primært mod det indre, og han lod i de to øverste etager indrette en bolig, der passede sig for medlemmer af datidens elite. Mod gården blev der etableret korridorer til tjenestefolkene, mens der ud mod avlsgården blev anlagt sammenhængende suiter til herskabet.
Efter at Jørgen Scheel havde færdiggjort nyindretningen af Sostrup, gik der næsten hundrede år, før der igen blev gennemført en større renovering af herregården. Omkring 1860 lod Ernst August Pyrmont von Benzon iværksætte en mere gennemgribende renovering. I denne forbindelse lod han det sydlige trappetårn forhøje, og i 1879 blev der her indrettet et astronomisk observatorium med kobberdækket kegletag.
Hovedbygningen gennemgik en offentlig støttet renovering i 1975-77.
Fredningsstatus 2021: Hovedbygningen er fredet.
Andre bygninger
Lidt forskudt for hovedbygningen - på den anden side af voldgraven - ligger avlsgården omkring en stor kvadratisk gårdsplads. Avlsgårdens sydlige og vestlige længe er bygget sammen. Den vestlige længe, der stammer fra midten er 1600-tallet, består af en høj, stråtækt ladebygning. Såvel laden, som de lidt lavere tilbyggede længer, er opført i røde teglsten. I modsætning til selve laden har de samtidige tilbygninger tegltag. Den sydlige fløj rummer en lang staldbygning, der som laden er opført i røde sten.
Lidt tættere på hovedbygningen - og afgrænsende gårdspladsen mod nord - er opført en forpagterbolig i anden halvdel af 19. århundrede. Forpagterboligen består af en enkelt fløj over en høj kælder og er opført i røde mursten. Vest for forpagterboligen lukkes gårdsrummet af en hvidkalket staldlænge.
En muret bro med tre flade buer fører fra avlsgården over voldgraven til hovedbygningen.
Nord for hovedbygningen findes i en nordvendt bakkeskråning stadig en iskælder.
Fredningsstatus 2021: Avlsanlægget og gårdspladsen er fredede.
Litteratur
Birkelund, Hans: Korntyveriet på "Svostrup" 1756. Aarbog fra Randers Amt 1924.
Bülow, E. Danmarks Større Gaarde. 1961-1967.
Kock, Jan: Østjyske herregårde. Højbjerg 2000.
Matthiessen, Hugo: En greve. Jørgen Scheel til Grevskabet Scheel, Stamhuset Gl. Estrup samt Ulstrup. København 1954.
Petersen, Steen Estvad: Danske herregårde. Bygninger - haver - landskaber. København 1980.
Roussell, Aage (red.): Danske Slotte og Herregårde. København 1963-1968.
Stilling, Niels Peter: Politikens bog om Danmarks slotte og herregårde. Politiken 2005.
Trap, J.P.: Danmark. København 1953-1972.
Gårdens stamdata gennem tiden
Nuværende navn
Sostrup Slot & Kloster
Region og kommune
Midtjylland - Norddjurs
Offentlig adgang
Offentlig adgang til park. Mulighed for rundvisning af større grupper.
Ejer
Sostrup Slot & Kloster K/S
Herregårdens størrelse
19 ha (2011)
Godsets størrelse
0 ha
Detaljeret størrelse
Ager 6 ha, eng 6 ha, skov 7 ha (2011)
Funktion
Oplevelsesøkonomi og kloster/stiftelse
Historiske forbindelser til andre herregårde
Gammel Estrup, Skærvad, Stensmark, Ørbækgaard
Bemærkninger om godset
Ingen
Kilder
Større Gårde & Skove. Nærum 2011, Større Gårde & Skove. Nærum 2021, sostrup.org
Amt, herred og sogn
Randers - Djurs Nørre - Gjerrild
Ejer
Anne-Marie Elisabeth von Benzon, gift de Mylius
Herregårdens størrelse
0.00 htk
Godsets størrelse
Ingen oplysninger
Detaljeret størrelse
70.00 tdr.l
Skovskyld
0.00 htk
Avlsgårde
Ingen oplysninger
Ejendomsskyld gård
300000 (kr)
Ejendomsskyld skov
210000 (kr)
Drift
Gården er bortforpagtet. Besætningen består af: 100 køer, 65 kalve, 41 tyre, 17 heste, 8 føl, 65 får.
Folkehold
1 forvalter(e), 1 fodermester(e), 1 forkarl, 2 elev(er), 5 karl(e), 4 pige(r), 5 daglejer(e), 8 polakker e.lign. om sommeren.
Bemærkninger om godset
Under Stamhuset Benzon hørte samlet: 386 tdr. htk. bøndergods, 2279 tdr.l. skov (27 tdr. htk.), 70000 kr. i fideikommiskapital, 14600 kr. i bankaktier. Den samlede ejendomsskyld var 2500630 kr.
Kilder
Ingen oplysninger
Amt, herred og sogn
Randers - Djurs Nørre - Gjerrild
Ejer
Stamhusbesidder Ernst Benzon
Herregårdens størrelse
35.23 htk
Skovskyld
4.87 htk
Mølleskyld
3.18 htk
Avlsgårde
0.00 htk
Fæstegods
Ingen oplysninger
Fæstegårde
387.05 htk
Arvefæstegårde
0.00 htk
Leje- og tyendehuse
23.51 htk
Bemærkninger om godset
Ingen oplysninger
Kilder
Ingen oplysninger
Amt, herred og sogn
Randers - Djurs Nørre - Gjerrild
Ejer
Ingen oplysninger
Herregårdens størrelse
130.02 htk
Skovskyld
4.88 htk
Mølleskyld
0.00 htk
Tiende
179.56 htk
Fæstegods
1356.82 htk
Bemærkninger om godset
Bøndergodset er med Skjervads og Ørbækgårds. Tidligere/senere navn: Benzon
Kilder
Danske Atlas bd 4 s 344