Skovsgaard (Langeland)
Skovsgaard blev mellem 1657 og 1660 hårdt ramt af både Første- og Anden Karl Gustav-krig, som lagde 11 ud af gårdens 23 fæstegårde øde.
Skovsgaards tidligere hovedbygning, der blev revet ned i 1887, var et firelænget bindingsværksanlæg i én etage.
Den nuværende hovedbygning fra 1887 fremstår i historicistisk nyrenæssancestil og består af en fløj i to etager med to tværfløje, som har spidse gavle.
Gården er i dag ejet af Danmarks Naturfond.
Ejerhistorie
Skovsgaards ejerforhold kan spores tilbage til 1457, hvor gården var ejet af væbneren Peder Modeskal, der desuden ejede hovedgården Lykkesholm i Tryggelev sogn. Han havde to døtre, der efter hans død i 1459 hver arvede én af gårdene, som de bragte til deres ægtemænd.
Skovsgaard kom i denne sammenhæng til Mads Jonsen, der oprindeligt var af bondestand. Han opnåede imidlertid i løbet af sit liv at blive en anset og betydningsfuld mand. Han blev således adlet under navnet Hvitax omkring 1461 og var herudover landsdommer på Langeland mellem 1476 og 1479.
Efter Mads Jonsen Hvitax' død overtog hans søn, Jens Madsen Hvitax, Skovsgaard. Han døde som sidste mand i slægten, hvilket betød, at gården overgik til hans datter, Anne Jensen Hvitax, der bragte den til sin mand, Mads Jørgensen Lud. Han solgte den efterfølgende til svogeren Claus Jørgensen Daa, efter hvis død den overgik til dennes datter, Karen Daa.
Karen Daa var gift med Stig Pors, der således blev Skovsgaards nye ejer. Han havde tjent i Den Nordiske Syvårskrig (1563-1570) og var ifølge sagnet så slet en mand, at han gik igen efter sin død. Han efterlod gården til sin søn, Rudbek Pors, der i 1601 blev landsdommer på Langeland.
Rudbek Pors døde i 1609, hvorefter hans enke, Kirsten Eriksdatter Pors, sad på gården frem til 1631, hvor hun overlod den til sønnen Stig Pors. Han var en lærd mand og havde studeret i bl.a. Paris, Siena og Padua. Efter sin uddannelse gik han i statens tjeneste, hvor han bl.a. var landkommissær på Langeland under Torstenssonkrigen (1643-45). Hans ægteskab var imidlertid barnløst, og da enken Dorte Abildgaard giftede sig for anden gang i 1649, overgik Skovsgaard til Stig Pors' nærmeste arving, søsteren Sophie Pors, der bragte gården til sin mand, Claus Gagge.
Claus Gagge var af skånsk adelsslægt og ejede flere skånske gårde. Han var således dybt påvirket af Første- og Anden Karl Gustav-krig, hvor Danmark endte med at miste netop Skåne. Også Skovsgaard var meget påvirket af krigens ødelæggelser. Dette kom bl.a. til udtryk ved, at ud af gårdens 23 fæstegårde var de 11 øde efter krigen, dvs. at de hverken kunne svare skatter til kongen eller afgifter til herremanden.
Rudbek Gagge arvede Skovsgaard, som han ejede frem til sin død i 1708. Hans enke, Christine Kaas, giftede sig herefter med sin grandfætter, Jørgen Kaas, der således blev ejer af gården. Det lykkedes ham gennem forskellige byttehandler at samle godsets arealer bedre omkring hovedgården.
Jørgen Kaas døde i 1756, hvorefter hans datter, Birgitte Sophie Kaas, bragte gården til sin mand, Henrik Christoph von Pultz. Han døde i 1761, og da ingen af parrets 11 børn kunne overtage gården, var den blevet solgt på auktion allerede i 1760. Her blev den erhvervet af de tre brødre, Hans, Laurids og Rasmus Mikkelsen. Brødrene var sønner af en selvejerbonde og havde erhvervet tilstrækkelig formue til at kunne købe hver en 1/3 af Skovsgaard. Næsten halvdelen af købesummen blev stående i gården som gæld, men i 1775 var gælden betalt. Da Rasmus Mikkelsen døde i 1784, solgte hans sønner hans andel til deres farbrødre, og i 1791 købte Laurids halvparten af Skovsgaard af sin bror og blev eneejer.
Laurids Mikkelsen døde i 1797, hvorefter hans søn, Hans Lauridsen, på baggrund af sin faders testamente overtog gården. Dette skabte utilfredshed blandt de andre arvinger, som derfor søgte at få testamentet omstødt ved domstolene, men endte med at tabe sagen ved alle tre instanser.
Hans Lauridsen Mikkelsen var en dygtig godsejer og økonom. Modsat mange andre godsejere klarede han sig derfor godt igennem den penge- og landbrugskrise, der fulgte efter Napoleonskrigene (1803-1815). Efter hans død i 1829 sad hans enke, Dorthe Kirstine Johansdatter, på gården frem til sin død i 1863, hvorefter den overgik til svigersønnen Jacob Møller.
Jacob Møller døde i 1883, hvorefter hans enke, Laurine Hansdatter Mikkelsen, ejede gården frem til 1900, hvor sønnen Hans Lauritzen Møller overtog den. Han havde forinden i flere år bestyret den som forpagter for moderen.
Efter Hans Lauritzen Møllers død i 1926 sad hans enke, Jeppa Hastrup, på gården frem til sin død i 1929, hvor den overgik til datteren Thyra Fuglede. Hun døde i 1951, hvorefter hendes datter, Ellen Fuglede, blev gårdens nye ejer.
'Frk. Fuglede' levede hele sit liv på Skovsgaard og forblev ugift til sin død 1979. Hun testamenterede Skovsgaard til Danmarks Naturfredningsforening, som ejer og driver stedet i dag som økologisk landbrug, museum, naturskole og ferieopholdssted.
Hovedbygning
Skovsgaards ældst kendte hovedbygning var en anseelig bygning i munkesten, som højst sandsynligt gik til ved en brand i løbet af 1600-tallet. Den blev erstattet af en firlænget bindingsværksbygning i én etage med tegltag. Stuehuset mod syd samt den østre og den noget kortere nordre længe var indrettet til beboelse, mens den endnu kortere vestre længe var bryggers og mælkestue.
Den firlængede bindingsværksbygning blev i 1887 revet ned af daværende ejer Laurine Hansdatter Mikkelsen, som i stedet opførte den hovedbygning, der står i 2013. Den blev opført mellem 1887 og 1889 efter tegning af bygningsinspektør J. Vilh. Petersen. Bygningen er i historicistisk nyrenæssancestil og består af en fløj i to etager med to tværfløje, som har spidse gavle. Den er opført i røde mursten over en kælder og har skifertag. Midt for facaden, der vender mod øst, står et ottekantet tårn med spir.
Fredningsstatus 2021: Hovedbygningen er ikke fredet.
Andre bygninger
Tidligere bestod Skovsgaards ladegård af en teglhængt kostald mod syd, en stråtækt tærskelade mod øst med tilbygget vognport og en teglhængt hestestald mod nord. Gården blev dog i 1854 ramt af en alvorlig ulykke, idet hele ladegården nedbrændte og besætningen indebrændte.
I 1855 blev den nuværende avlsgård opført. Den består af tre fritliggende længer i grundmur med fast tag. De rummer kostald, hestestald og lade.
Mellem hovedbygningen og avlsgården ligger mod syd en forpagterbolig og mod nord et hus med værelser til gårdens ansatte.
En enkelt længe af den gamle hovedbygning, der blev revet ned i 1887, er genopført i Skovsgaards tilhørende have, der også rummer et lille teglhængt bindingsværkshus fra 1791.
Fredningsstatus 2021: Avlsgården er ikke fredet.
Kulturmiljø
Skovsgaards hovedbygning er opført på et voldsted og er således omgivet af vandfyldte grave på fire sider.
Til gården hører herudover en have på ca. 8 tønder land, som er prydet af alléer. I haven findes også et familiegravsted, som allerede Hans Lauridsen Mikkelsen, der ejede gården mellem 1797 og 1829, fik kongelig bevilling til at indrette. Gravstedet blev i 1876 af daværende ejer Jacob Møller erstattet af det nuværende gravkapel, som er bygget ind i en bakkeskrænt.
Ellen Fuglede fik som det første sted i landet gennemført en totalfredning af herregårdslandskabet i 1973.
Litteratur
Mortensøn, Ole: Skovsgaard - en herregård og tre museer. Rudkøbing 2003.
Petersen, Steen Estvad: Danske herregårde. Bygninger - haver - landskaber. København 1980.
Roussell, Aage (red.): Danske slotte og Herregårde. København 1963-1968.
Stilling, Niels Peter: Danmarks Herregårde. Fyn og Langeland. Gyldendal 2015.
Trap, J.P.: Danmark. København 1953-1972.
Gårdens stamdata gennem tiden
Nuværende navn
Skovsgaard Gods
Region og kommune
Syddanmark - Fyn og øer - Langeland
Offentlig adgang
Offentlig adgang til hovedbygning og park, museum åbent fra maj-september
Ejer
Danmarks Naturfond
Herregårdens størrelse
390 ha
Godsets størrelse
0 ha
Detaljeret størrelse
Ager 209 ha, eng 38 ha, skov 96 ha, andet 47 ha
Funktion
Landbrugsdrift/skovbrug, museum, oplevelsesøkonomi, jagt/jagtudlejning, boligudlejning og erhvervsudlejning
Historiske forbindelser til andre herregårde
Bemærkninger om godset
Ingen
Kilder
Større Gårde & Skove. Nærum 2021, visitfyn.com
Amt, herred og sogn
Svendborg - Langelands Sønder - Humble
Ejer
H. L. Møller
Herregårdens størrelse
0.00 htk
Godsets størrelse
Ingen oplysninger
Detaljeret størrelse
24.00 tdr.l
Skovskyld
0.00 htk
Avlsgårde
Ingen oplysninger
Ejendomsskyld gård
400000 (kr)
Ejendomsskyld skov
0 (kr)
Drift
Gården er drevet af ejeren selv. Besætningen består af: 90 køer, 40 kalve, 5 tyre, 18 heste, 25 får. Der sælges ca. 80 svin om året.
Folkehold
1 forvalter(e), 1 fodermester(e), 1 forkarl, 1 elev(er), 5 karl(e), 3 pige(r), 5 daglejer(e), 3 daglejer(e) under høsten.
Bemærkninger om godset
Den samlede ejendomsskyld var på 695400 kr.
Kilder
Ingen oplysninger
Amt, herred og sogn
Svendborg - Langelands Sønder - Humble
Ejer
Pro. Lauritzen
Herregårdens størrelse
28.80 htk
Skovskyld
1.80 htk
Mølleskyld
2.00 htk
Avlsgårde
0.00 htk
Fæstegods
Ingen oplysninger
Fæstegårde
71.52 htk
Arvefæstegårde
0.00 htk
Leje- og tyendehuse
3.35 htk
Bemærkninger om godset
Ingen oplysninger
Kilder
Ingen oplysninger
Amt, herred og sogn
Svendborg - Langelands Sønder - Humble
Ejer
Ingen oplysninger
Herregårdens størrelse
22.00 htk
Skovskyld
0.00 htk
Mølleskyld
0.00 htk
Tiende
0.00 htk
Fæstegods
67.00 htk
Bemærkninger om godset
Ingen
Kilder
Danske Atlas bd 3, s 624. Hvgd htk er fra ChristensenHørsholm. Oplysningerne om bøndergodset stammer fra ChristensenHørsholm