Silkeborg
Silkeborgs historie kan spores helt tilbage til 1300-tallet, hvor adelsmanden Erik Mus og Alling Kloster lå i strid om den jord, som gården lå på.
Herregården Silkeborg har siden 1951 fungeret som museum.
Silkeborgs gamle hovedbygning var placeret 600 meter nord for den nuværende og bestod af et toetages stenhus.
Silkeborgs nuværende hovedbygning blev opført i 1767 og består af en gulkalket fløj i en etage. I 1897 blev en østlig sidebygning tilføjet.
Ejerhistorie
I 1300-tallet var herregården eller borgen Silkeborg placeret på en slotsholm 600 meter nord for den nuværende hovedbygning. Gården skal ikke forveksles med byen Silkeborg, som først fik status som handelsplads i 1846. Dog er både det middelalderlige Silkeborg og den nuværende hovedbygning geografisk placeret inden for byen Silkeborgs nuværende grænser.
Silkeborg var i 1300-tallet ejet af adelsmanden Erik Mus. Dog mente det nærliggende Alling Kloster, at jorden på slotsholmen tilhørte klostret, hvilket betød, at Erik Mus og Alling Kloster lå i en langvarig strid omkring retten til at bruge jorden. Da Erik Mus' datter Thore Mus arvede Silkeborg, lovede hun at overdrage gården til biskoppen i Aarhus i året 1414. Hun holdt sit ord, men der var dog stadig vanskeligt for bispestolen at komme i besiddelse af selve gården. Først efter at have indgået en byttehandel med Alling Kloster fik Aarhus-bispen endelig kontrakt på Silkeborg.
Silkeborg lå herefter under Aarhus bispestol indtil Reformationen i 1536, hvor Kronen inddrog alt bispegods. Som krongods blev Silkeborg Slot centrum i det større Silkeborg Len. Stenhuset, som Erik Mus havde opført tilbage i slutningen af 1300-tallet, blev således der, hvor kongen opholdt sig, når han besøgte sine godser på denne egn. Når de kongelige gæster kom på besøg, blev gården sat i stand og udsmykket. Christian IV (1577-1648) fik i 1615 lavet en personlig hovednøgle til gården.
Som mange andre kongelige gårde blev Silkeborg i perioder ikke tilstrækkeligt vedligeholdt. Særligt efter de mange krige og plyndringer i midten af 1600-tallet opgav kongen at holde det nu overflødige slot i stand.
I 1664 skødede Frederik III (1609-1670) Silkeborg til Christian Fischer. Kongen forbeholdt sig dog forkøbsretten til herregården. Allerede tidligere havde Christian Fischer fået adskillige gårde, huse og skove, som han nu kunne knytte til Silkeborg. Hans arvinger ejede herefter gården indtil 1720, hvor Frederik IV (1671-1730) benyttede sig af tilbagekøbsretten og generhvervede store dele af det tidligere Silkeborg len til at oprette et af landets 12 Rytterdistrikter. Rytterdistrikterne var krongods, som havde til formål at sørge for underhold til hærens 12 rytterregimenter.
Mens Silkeborg var ryttergods blev der opført barakker til soldaterne på gården, mens officererne boede i nogle af borggårdsbygningerne. Resten af det gamle stenhus fra Erik Mus' tid blev nu revet helt ned. Allerede mellem 1760 og 1780 blev ryttergodset igen nedlagt og solgt fra. Silkeborg blev solgt til Hans Nicolai Hoff, der flyttede den nuværende beboelsesbygning væk fra slotsholmen og anlagde den ca. 600 meter sydligere på den plads, hvor ladegården tidligere lå.
Hans Hoffs søn, Henrik Hoff, overtog godset i 1794. Efter at alle fæstegårde var blevet frasolgt til selveje, valgte han også at sælge selve herregården. De dårlige tider for landbruget i begyndelsen af 1800-tallet gjorde, at de efterfølgende år var præget af mange ejerskifter på Silkeborg. Generelt var tiderne dårlige i hele Danmark, og mange af landets godser gik konkurs. 50 godser blev således overtaget af staten, og Silkeborg var en af dem. Dette skete i 1823, hvor statskassen overtog gården på tvangsauktion. I 1844 forpagtede brødrene Drewsen hovedgårdens jorder, hvorpå de anlagde Papirfabrikken, der blev startskuddet til en rivende udvikling for Silkeborg i anden halvdel af 1800-tallet.
Siden har herregården Silkeborg haft mange forskellige funktioner som f.eks. posthus og kirke. I 1940 blev gården købt af Silkeborg Kommune, der først indrettede den som børneasyl, men i 1951 åbnede et museum i de gamle bygninger.
Siden 1951 har herregårdens bygninger været som museum. I begyndelsen indeholdt bygningen både kulturhistoriske udstillinger og kunstmuseum. Asger Jorn forærede museet mange af sine egne kunstværker og en række internationale værker, som i dag er udskilt som grundstenen i Museum Jorn.
De kulturhistoriske samlinger og udstillinger er samlet på Museum Silkeborg.
Hovedbygning
Det oprindelige Silkeborg blev opført i sidste halvdel af 1300-tallet af Erik Mus og bestod af et toetages stenhus. Stenhuset blev stående frem til 1726. I perioden var gården ejet af Kronen, der anvendte Silkeborg Slot som centrum for krongodset i Øst- og Midtjylland. Langsomt forfaldt gården, og efter svenskernes hærgen under Første- og Anden Karl Gustav-krig i midten af 1600-tallet stod hovedbygningen meget forfalden.
Efter kongens oprettelse af de tolv Rytterdistrikter i 1720 blev rytterbarakker indrettet i en del af borggården, mens stenhuset blev revet ned i 1726.
Først i 1767 blev den nuværende hovedbygning opført. Hans Hoff flyttede hovedbygningen ud på ladegårdens tidligere plads. Bygningen består af en gulkalket fløj i en etage i grundmur med let fremspringende midterrisalit og valmtag. Nordfacaden har ved hjørnerne kraftige, tårnagtige karnapfremspring i to etager med sparrehovedgesims.
I 1897 blev en østlig sidebygning tilføjet til hovedbygningen. Sidebygningen er ligeledes gulkalket og grundmuret med valmtag.
Silkeborgs hovedbygning er i dag byen Silkeborgs ældste bygning.
Fredningsstatus 2021: Hovedbygningen er fredet.
Andre bygninger
Ca. 600 meter syd for Silkeborg lå der en ladegård. I 1767 blev den nedrevet og flyttet. Den nye ladegård blev opført i bindingsværk, men efter en brand blot 10 år senere, blev den genopført i grundmur. I 1919 blev ladegården revet ned, og der hører således ingen avlsbygninger til Silkeborg i dag.
Litteratur
Petersen, Steen Estvad: Danske herregårde. Bygninger - haver - landskaber. København 1980.
Roussell, Aage (red.): Danske Slotte og Herregårde. København 1963-1968.
Trap, J.P.: Danmark. København 1953-1972.
Gårdens stamdata gennem tiden
Nuværende navn
Museum Silkeborg
Region og kommune
Midtjylland - Silkeborg
Offentlig adgang
Museet er åbent alle ugens dage
Ejer
Silkeborg Kommune
Herregårdens størrelse
Ingen oplysninger
Godsets størrelse
Ingen oplysninger
Detaljeret størrelse
Ingen oplysninger
Funktion
Museum
Historiske forbindelser til andre herregårde
Bemærkninger om godset
Ingen
Kilder
silkeborgmuseum.dk
Amt, herred og sogn
Skanderborg - Gjern - Linå
Ejer
Statskassen
Herregårdens størrelse
21.01 htk
Skovskyld
40.17 htk
Mølleskyld
17.00 htk
Avlsgårde
0.00 htk
Fæstegods
Ingen oplysninger
Fæstegårde
21.00 htk
Arvefæstegårde
0.00 htk
Leje- og tyendehuse
11.49 htk
Bemærkninger om godset
Ingen oplysninger
Kilder
Ingen oplysninger
Amt, herred og sogn
Skanderborg - Gjern - Linå
Ejer
Ingen oplysninger
Herregårdens størrelse
24.50 htk
Skovskyld
2.66 htk
Mølleskyld
0.00 htk
Tiende
0.00 htk
Fæstegods
212.74 htk
Bemærkninger om godset
Ingen
Kilder
Danske Atlas bd 4 s 504