Saltø
Saltø var mellem 1646 og 1661 ejet af den berømte danske adelsmand Corfitz Ulfeldt.
Gården har siden 1725 været ejet af adelsslægten Plessen.
En del af den nuværende hovedbygning på Saltø stammer tilbage fra senmiddelalderen, hvilket dog er svært at se, da hele bygningen i dag er hvidpudset.
Saltøs nuværende hovedbygning består af to toetages, grundmurede fløje, som hænger vinkelret sammen.
Ejerhistorie
Den første kendte ejer af Saltø var Jacob Fleb, som ejede gården omkring 1330. I 1351 blev Saltø solgt videre af Jacob Flebs børn til Nicolaus af Jura, men allerede i 1353 blev Saltø igen solgt, denne gang af Nicolaus af Juras søn til slægtningen Herman af Jura.
I 1377 solgtes Saltø igen til greven Ernst af Gleichen, hvis slægt på moderens side stammede fra Valdemar den Store (1131-1182), hvorfor den ellers tyske adelsmand følte sig knyttet til Danmark. Efter købet af Saltø måtte grev Ernst give Margrethe I (1353-1412), forkøbsret til gården, hvorfor hun var aftageren, da han solgte Saltø i 1386. Gården var på dette tidspunkt antageligt befæstet. Margrethe I skænkede i 1393 Saltø til Roskilde bispestol, hvor gården var hovedgård i det mindre len ved navn Solt.
Roskilde bispestol beholdte Saltø indtil Reformationen i 1536, hvor gården, sammen med alt andet gejstligt gods, blev overtaget af Kronen. Gården fortsatte dog som et mindre - nu kongeligt - len indtil 1646, hvor Christian IV (1577-1648) byttede Saltø til sin søn med Kirstine Munk, grev Valdemar Christian. Saltø havde på dette tidspunkt et betydeligt antal fæstegårde, som lå på et relativt samlet areal, hvilket ellers ikke altid var tilfældet på denne tid. Valdemar Christian var dog meget ødsel og derfor også meget forgældet, og det var muligvis for at forbedre hans finanser, at Christian IV gav ham Saltø. Valdemar Christian solgte dog hurtigt Saltø igen, muligvis allerede samme år.
Gården blev her overtaget af hans svoger, Corfitz Ulfeldt, der på dette tidspunkt var rigshofmester, et af de mest betydningsfulde embeder i landet. I 1651 blev han dog sammen med sin kone Leonora Christina, Frederik III's (1609-1670) halvsøster, anklaget for at ville forgifte kongen.
Corfitz Ulfeldt var faldet i unåde og følte jorden brænde under sine fødder, hvorfor han flygtede til Holland, mens hans gods, inklusive Saltø, blev overtaget af Kronen. I 1658 var han trådt i svensk tjeneste under Første Karl Gustav-krig (1657-1658), og fik af den svenske konge tilbageleveret sine danske godser. Både under Første Karl Gustav-krig og den efterfølgende Anden Karl Gustav-krig fra 1658 til 1660 havde flere svenske og tyske soldater taget ophold på gården, hvilket havde skadet den meget. Corfitz Ulfeldt mistede endeligt sine danske godser da han søgte amnesti i Danmark, men i stedet blev fængslet i Hammershus på Bornholm. Mod at afstå alle sine danske besiddelser blev dommen omgjort til landsforvisning. I 1664 døde han som en fattig og forfulgt mand. Hans kone Leonora Christine var da blevet arresteret i London og sad fængslet i Blåtårn i hele 22 år.
I 1668 solgte Kronen Saltø på omkring 92 tønder hartkorn samt fæstegårdene til Otto Pogwisch. Han besad flere høje embedsposter og var en af kongens betroede mænd, men havde fra sin fader arvet dårlige økonomiske forhold. Han var derfor nødsaget til at optage flere lån, og i 1681 måtte han på grund af sin gæld afstå Saltø til Knud Thott.
Adelsmanden Knud Thott var en energisk godsejer, og han ejede i forvejen herregårdene Gavnø og Knudstrup. Varetagelsen af disse samt af hans høje embedsposter gjorde, at han i 1693 solgte Saltø til Matthias Numsen. Han var gift med en datter af den berømte videnskabsmand Ole Worm, og selv havde han gjort karriere i hæren, hvor han havde deltaget i Den Skånske Krig mod svenskerne fra 1675 til 1679. I 1685 blev han udnævnt til oberst efter at have udvist gode evner som soldat og administrator. I 1701 købte han en anden herregård, Fuglebjerggaard, og i 1725 solgte han Saltø til Carl Adolf von Plessen.
Carl Adolf von Plessen var den første ejer af Saltø af slægten Plessen, som herefter skulle komme til at eje gården i mange år. På dette tidspunkt havde hovedgården en størrelse på 111 tønder hartkorn, kirketiende på ca. 36 tønder hartkorn samt 337 tønder fæstegårde under sig, hvilket betød, at Saltø altså var en herregård på en betydelig størrelse. Carl Adolf von Plessen var nært knyttet til Frederik IV's (1671-1730) broder, Prins Carl, ligesom han i 1730 blev medlem af Gehejmekonseillet, som var datidens regering.
Carl Adolf von Plessen havde en meget stærk indflydelse på kongen indtil 1733, hvor det kom til et politisk brud mellem de to. Privat var han en af landets største godsejere, og han ejede udover Saltø også Førslevgaard, Harrested, Gunderslevholm, Kastrup, Fuglebjerggaard, Fodbygaard og Dronningelund. På alle disse godser gjorde han meget for at fremme sine bønders uddannelse, og han oprettede således skoler på de fleste af dem. Sine godser gjorde han til et fideikommisgods, hvilket vil sige, at godset blev båndlagt til at skulle bruges til slægtens fremtidige underhold.
De plessiske fideikommisgodser blev efter Carl Adolf von Plessens død i 1758 efter hans ønske delt i to. Den ene del tilfaldt nevøen Frederik Christian von Plessen, mens den anden del tilfald tre nevøer, som var sønner af Carl Adolf von Plessens broder, Mogens Scheel von Plessen, der selv var død i 1749. I 1763 overdrog Frederik Christian von Plessen dog sin halvdel til de fire grandnevøer, da han ikke selv havde nogen børn.
Saltø overgik i 1771 til Christian Ludvig Scheel von Plessen, der i forvejen ejede herregårdene Fusingø, Lindholm, og Selsø. Herefter gik gården i arv i Plessen-slægten og er stadig ejet af en gren af denne, nemlig Scheel-Plessen familien. Saltøs ejer i 2021 hedder således Carl Christian von Plessen, som driver moderne landbrug på gården.
Hovedbygning
I middelalderen var Saltø befæstet, og der stod bl.a. et stort firkantet tårn på gården lige syd for nordfløjen. Intet er dog i dag bevaret af dette tårn. Nord for tårnet lå en senmiddelalderlig fløj, der bestod af en grundmuret bygning opført i røde munkesten i to etager og med kælder. Den østlige del af den nuværende nordfløj stammer tilbage fra denne bygning, som dengang blev kaldt for fruerstuehuset. Hele anlægget var derudover omgivet af et gravanlæg, hvoraf der stadig kan ses spor.
I 1500-tallet blev den vestlige del af den nuværende nordfløj samt den nuværende østfløj sandsynligvis opført af Peder Reedtz, der var kongelig lensmand på Saltø fra 1581 til 1607. Begge fløje blev bygget i samme stil som den senmiddelalderlige del af nordfløjen, dvs. i røde munkesten lagt i krydsskifte. Dette kan dog ikke ses i dag, da hele hovedbygningen er hvidpudset.
Hovedbygningen på Saltø består i dag af to fløje, en østlig og en nordlig, som hænger vinkelret sammen. De to fløje står i to etager oven på en kælder, mens murene er grundmurede og hvidpudsede. Taget er i røde tegl. Nordfløjen er prydet af tolv fags symmetriske vinduer, og fløjen har en lille indgang i det syvende fag talt fra den vestlige ende. Den østlige del af denne fløj stammer tilbage fra senmiddelalderen. Den østlige fløj har midtfor et firkantet trappetårn, der står som et større fremspring ud fra facaden med en høj trekantet gavl samt med en indgangsdør til denne fløj. Østfløjens kælder er dækket af otte fag gotiske hvælvinger. På den sydlige gavl af den østlige fløj er endnu en indgang ind til fløjen, hvorover Plessen-slægtens våbenskjold hænger. Sammen lukker de to fløje gården mod øst og nord. Endvidere bliver den yderligere lukket af mod vest af en enetages bindingsværksbygning.
Hovedbygningen blev istandsat i 1694 og i 1724, begge gange af Matthias Numsen, der overtog Saltø i 1693. I 1715, ligeledes under Matthias Numsens ejerskab, faldt det middelalderlige firkantet tårn syd for nordfløjen sammen.
Mellem 1899 og 1900 blev det nuværende firkantede trappetårn på østfløjen opført under ledelse af arkitekten A. Clemmensen. Denne fløjs sydgavl blev i samme ombæring ombygget. Her blev den afvalmede gavl erstattet med mur helt op til tagryggen, ligesom indgangen til denne facade også blev opført.
Fredningsstatus 2021: Hovedbygningen er fredet.
Andre bygninger
Saltøs avlsbygninger ligger i et H-formet anlæg øst for hovedbygningen. Derudover ligger der en enetages bindingsværksbygning vest for hovedbygningen, som lukker den gård af mod vest, de to fløje i hovedbygningen danner. Avlsbygningerne blev opført efter en brand i 1896.
I 1600-tallet lå der talrige bygninger omkring hovedgården. Disse omfattede et borgestuehus, et køkken- og bryggershus, en stald samt et stenhus mellem borgestuen og bryggerhuset. Derudover førte en bro over gravanlægget til ladegården, ligesom der også lå flere forskellige bindingsværkshuse.
I 1758 købte Carl Adolph von Plessen Saltø, og skønt han havde flere store byggeprojekter på sine andre herregårde, var det begrænset, hvad han opførte på Saltø. Dog byggede han en bindingsværksbygning ved siden af den nuværende østfløj. Denne bygning brændte igen i 1810.
Fredningsstatus 2021: Avlsbygningerne er ikke fredede.
Litteratur
Petersen, Steen Estvad: Danske herregårde. Bygninger - haver - landskaber. København. 1980.
Roussel Aage (red.): Danske Slotte og Herregårde. København. 1963-1968.
Stilling, Niels Peter: Danmarks Herregårde. Sjælland, Møn og Lolland-Falster. Gyldendal 2014.
Gårdens stamdata gennem tiden
Nuværende navn
Saltø
Region og kommune
Sjælland - Næstved
Offentlig adgang
Ingen offentlig adgang - kan ses fra vej
Ejer
Carl Christian von Plessen
Herregårdens størrelse
555 ha
Godsets størrelse
1015 ha
Detaljeret størrelse
Herregården: ager 530 ha, eng 25 ha
Funktion
Landbrugsdrift/skovbrug
Historiske forbindelser til andre herregårde
Fodbygaard, Fussingø, Lindholm, Selsø
Bemærkninger om godset
Saltø hører under Saltø Gods, der bl.a. også omfatter Saltø Skov og har et samlet areal på 1015 ha
Kilder
Større Gårde & Skove. Nærum 2021
Amt, herred og sogn
Sorø - Øster Flakkebjerg - Karrebæk
Ejer
Wulf C.A. Plessen, Baron
Herregårdens størrelse
0.00 htk
Godsets størrelse
Ingen oplysninger
Detaljeret størrelse
5.00 tdr.l
Skovskyld
0.00 htk
Avlsgårde
Ingen oplysninger
Ejendomsskyld gård
536000 (kr)
Ejendomsskyld skov
20000 (kr)
Drift
Gården er bortforpagtet. Besætningen består af: 220 køer, 75 kalve, 6 tyre, 34 heste, 6 føl. Der sælges ca. 240 svin om året.
Folkehold
2 forvalter(e), 2 fodermester(e), 1 forkarl, 5 elev(er), 6 karl(e), 10 pige(r), 20 daglejer(e), 8 polakker e.lign. om sommeren.
Bemærkninger om godset
Under Fideikommisgodset Saltø hørte samlet: 32 tdr. htk. bøndergods, 593 tdr.l. skov (17.8 tdr. htk.), 524000 kr. i fideikommiskapital, 6200 kr. i bankaktier. Den samlede ejendomsskyld var 1260000 kr.
Kilder
Ingen oplysninger
Amt, herred og sogn
Sorø - Øster Flakkebjerg - Karrebæk
Ejer
Lensgreve Scheel Plessen
Herregårdens størrelse
86.76 htk
Skovskyld
8.48 htk
Mølleskyld
6.00 htk
Avlsgårde
0.00 htk
Fæstegods
Ingen oplysninger
Fæstegårde
360.65 htk
Arvefæstegårde
0.00 htk
Leje- og tyendehuse
37.02 htk
Bemærkninger om godset
Anden anv.=skov (stort set)
Kilder
Ingen oplysninger
Amt, herred og sogn
Sorø - Øster Flakkebjerg - Karrebæk
Ejer
Ingen oplysninger
Herregårdens størrelse
101.83 htk
Skovskyld
9.31 htk
Mølleskyld
0.00 htk
Tiende
0.00 htk
Fæstegods
386.00 htk
Bemærkninger om godset
Ingen
Kilder
Danske Atlas bd 3, s 40. Oplysningerne om bøndergodset stammer fra ChristensenHørsholm