Rosenholm
Rosenholm hed oprindeligt Holm.
Holm var oprindeligt en herregård, senere blev den så en bondegård - for så atter at blive herregård, da Jørgen Ottesen Rosenkrantz overtog den 1559.
Hovedbygningen på Rosenholm blev bygget af de første ejere Jørgen Ottesen Rosenkrantz og sønnen Holger Rosenkrantz.
Efter erhvervelsen af Rosenholm i 1559 påbegyndte Jørgen Rosenkrantz anlæggelsen af det store voldsted, der stadig omkranser hovedbygning og avlsgård.
Ejerhistorie
Herregårdens første kendte ejer hed Anders Peetz. Han var stormand under Margrethe I (1353 -1412), men hans sønner var mindre dygtige eller heldige og måtte afstå store dele af gårdens jordtilliggende.
På et tidspunkt før 1516 tilfaldt gården Aarhus' Stift. Gården blev herefter fæstet til en bonde - og fordi en gårds status var knyttet til ejerens rang og brug, blev Holm efter datidens regler dermed en bondegård. Gårde var kun herregårde, hvis de var ejet og drevet af en adelsmand!
Holm vedblev at være en bondegård frem til 1559, hvor Jørgen Ottesen Rosenkrantz erhvervede sig gården, som han døbte Rosenholm. Han byttede sig til Rosenholm, idet han mageskiftede med Kronen, der havde overtaget gården ved Reformationen.
Jørgen Rosenkrantz stammede fra en magtfuld adelsfamilie med rødder i Østjylland. Han havde som mange af tidens adelsmænd studeret i udlandet. I fire år havde han boet i Wittenberg og havde der stiftet bekendtskab med bl.a. Martin Luther. Senere gjorde han tjeneste hos kurfyrsten af Sachsen, og han vendte hjem fra udlandet som en overbevist protestant.
Jørgen Rosenkrantz købte efter sin tilbagekomst Skaføgaard i 1551, få år før han i 1555 blev lensmand i Kolding og senere på Dronningborg i Randers.
Efter overtagelsen af Rosenholm samlede han - ved arv, køb og mageskifte - så megen jord under Rosenholm, at han med tiden blev eneejer af alle gårdene i Hornslet og Rodskov. I 1560 fik han patronatsret over Hornslet kirke, dvs. han fik ret til at udnævne præsten og råde over kirkens indtægter. I 1574 fik Rosenkrantz birkeret, dvs. Rosenholm gods blev en selvstændig retskreds, hvor Rosenkrantz kunne udnævne (og aflønne) dommerne.
Jørgen Rosenkrantz blev ved sin død i 1596 efterfulgt af sønnen Holger Rosenkrantz (den Lærde), der gjorde Rosenholm til et samlings- og uddannelsessted for unge adelige og borgerlige mænd. Holger Rosenkrantz havde som faren tilbragt mange år på dannelsesrejse i Europa. Ved Jørgen Rosenkrantz' død vendte han hjem for at overtage godset, og han bevarede hele livet en stærk interesse for teologi og humaniora.
Holger Rosenkrantz giftede sig i 1598 med Sophie Brahe. I 1616 blev han medlem af rigsrådet og senere - i 1618 - lensmand på Odensegaard. I 1627 - under Trediveårskrigen - ønskede han at træde ud af rigsrådet, og da han fik afslag på denne anmodning, flygtede han til Skåne. Efter fredsslutningen vendte han hjem og bosatte sig på Rosenholm.
Store omkostninger til sønnernes uddannelse, det store hushold og manglen på lensindtægter - der dengang var en væsentlig indtægtskilde for adelen - bevirkede, at Holger Rosenkrantz' økonomi ved hans død i 1642 var svækket. Den yngste søn, Erik Rosenkrantz, der overtog Rosenholm, var tilsyneladende bedre egnet til livet som godsejer end faren. Nok så væsentlig var det formodentligt, at han efter sin dannelsesrejse gennem en årrække var lensmand på en række store len rundt om i landet, bl.a. på det nærliggende Kalø, hvilket sikrede ham en betragtelig indtægt.
Erik Rosenkrantz fortsatte farfarens arbejde med at udvide og samle godsets jorde tættere på Rosenholm. Gennem tre fordelagtige ægteskaber samlede han sig en stor formue, ligesom han engagerede sig i pengeudlåning og studehandel.
Rosenholm blev i 1666 overdraget til Margrethe Krabbe, der var Erik Rosenkrantz tredje og sidste hustru. Ved hendes død overtog Erik Rosenkrantz datter Elisabeth Rosenkrantz gården, som i 1727 blev solgt til hendes bror Iver Rosenkrantz.
Iver Rosenkrantz havde gjort karriere i diplomatiet og varetog en række fremtrædende poster under Christian VI (1699-1746). I 1740 blev han pensioneret og trak sig tilbage til Rosenholm, som han i 1743 lod indgå i det nyoprettede stamhus.
Iver Rosenkrantz' eneste søn, Frederik Christian Rosenkrantz, gjorde som faren karriere - først i diplomatiet og senere i centraladministrationen. Han trak sig tilbage fra sine hverv i 1788, idet han var modstander af stavnsbåndets ophævelse. Frederik Christian Rosenkrantz opholdt sig kun sjældent på Rosenholm, hvis bygninger forfaldt, men styrede dygtigt selve godset. I hans tid blev der gennemført en række reformer, bl.a. blev alle godsets landsbyer udskiftet mellem 1782-92, hoveriet blev fastlagt, og marker blev afvandet og moderne landbrugsmetoder indført.
Ved hans død i 1802 overgik Rosenholm til en fjern slægtning - Iver Rosenkrantz fra herregården Willestrup. Han havde tre sønner, der efter hans død i 1815 i hurtig rækkefølge arvede Rosenholm. Den yngste søn, Holger Rosenkrantz, der arvede Rosenholm i 1823, overdrog allerede i 1825 Rosenholm til sønnen Hans Henrik Rosenkrantz.
Hans Henrik Rosenkrantz, der overtog det endelige ansvar for det forgældede og forfaldne Rosenholm i 1831, forstod at udnytte landbrugets opgangstider. Moderne produktionsmetoder blev indført, besætningen fornyet og avlsgården ombygget.
I 1846 blev hoveriet afløst, og mellem 1852 og 1873 blev størstedelen af fæstegodset frasolgt. Indtægterne fra salget af fæstegods og landbrugets generelle fremgang sikrede en god økonomi, og Rosenholm blev i perioden renoveret.
Da Hans Henrik Rosenkrantz døde i 1879, var det den kun 9-årige sønnesøn Hans Carl Oluf Rosenkrantz, der arvede gården. Hans Rosenkrantz overtog driften i 1896 og drev godset de næste fyrre år.
Ved Hans Rosenkrantz' død i 1936 gik godset Rosenholm i opløsning. I 1921 var stamhuset blevet opløst, og i 1936 bevirkede arveforholdene, at hovedparten af godset måtte sælges. Kun selve hovedbygningen og den nærmeste skov, enge og park blev bevaret på familiens hænder.
I 2021 er hovedbygningen ejet af en fond - Rosenholm fonden - der kontrolleres af Rosenkrantz- familien.
Rosenholm i 1938. Fra Danmark på film, Det Danske Filminstitut.
Folketælling 1787
Følgende oplysninger om herregårdens ansatte og samlede hushold stammer fra folketællinger fra 1787 og er gengivet med datidens stavemåde. Data er baseret på Rigsarkivets Dansk Demografisk Database og Folk i Fortiden. Læs mere om sidens informationer om tjenestefolk her og se sidens tema om tjenestefolk her.
Corfiz Schüürman Bagger
Forwalter paa Gaarden
Cathrine Joensen
Hustru
Marthe Bagger
Døttre af første Egteskab
Cicilie Schüürman
Døttre af første Egteskab
Christian Erhardt Siell
Skriwerdreng
Anne Rasmusdatter
Tienestefolk
Kirsten Jørgensdatter
Tienestefolk
Jens Jensen Winther
Gartner
Anders Nielsen
Peder Andersen
Anne Magrethe Christiansdatter
Tiener Gartneren
Christiane Jensdatter
Passer Wærelser
Michel Pedersen
Post Kudsk
Søren Christiansen
Staldkarl
Søren Ostenfeld
Ladefoget
Nils Lyngbye
Brændhugger
Jens Jørgensen
Forpagter wed Rosenholm
Kirsten Møller
Hustru
Nils Jørgensen
1 Søn af første Egteskab
Anne Kirstine Møller
Forpagterens Kones Syster
Søren Laursen
Forpagterens Ladefoged
Jens Andersen
Staldkarl
Peder Sørensen Westergaard!!
Huusbeboer wed Tendrup
Jacob Laursen
Tienestefolk
Søren Nielsen Kræmer
Huusbeboer og Koehyrde
Søren Michelsen
Schole?? Drenge
Thomas Thomasen
Schole?? Drenge
Jørgen Pedersen
Bøker
Mette Pedersdatter
Mejerske
Kirsten Rasmusdatter
Malke Piger
Anne Rasmusdatter
Tienestefolk
Anne Christensdatter
Malke Piger
Giertrud Rasmusdatter
Malke Piger
Mette Andersdatter
Malke Piger
Mette Kirstine Jensdatter
Malke Piger
Lisbet Andersdatter
Malke Piger
Anne Laursdatter
Amme
Kirsten Sørensdatter
Har Møllen til Bopæl
Kirsten Ivarsdatter
Aulet uden Egteskab
Birthe Christensdatter
Tieneste Pige
Hans Christian Graner
Skow Rider for Herskabet wed Rosenholm
Maren Jensdatter
Hustru
Anne Kirstine
1 Datter
Hans Pedersen Gulmand
Huusbonde
Sophie Andersdatter
Hustru
Christian Hansen
Børn af første Egteskab
Maren Hansdatter
Børn af første Egteskab
Anne Kirstine Hansdatter
Børn af første Egteskab
Anne Cathrine Christiansdatter
Swagelig og nyder Hospitalshold
Folketælling 1801
Følgende oplysninger om herregårdens ansatte og samlede hushold stammer fra folketællinger fra 1801 og er gengivet med datidens stavemåde. Data er baseret på Rigsarkivets Dansk Demografisk Database og Folk i Fortiden. Læs mere om sidens informationer om tjenestefolk her og se sidens tema om tjenestefolk her.
Curfichs Schürmand Bagger
Forvalter ved godset
Catrine Johnsen
Hans kone
Cicilie Bagger
Deres barn
Friderich Christian Bagger
Deres barn
Barte Bagger
Deres barn
Martha Friis
Husjomfrue
Christen Sørvad
Fuldm. hos forv.
Catrine Rasmusdatter
Tjenestepige
Søren Friderichsen
Skolemester
Jens Vinther
Gartner
Andreas Nielsen Skøn
Gartnersvend
Peder Andersen Skøn
Gartnerdreng
Christen Jensen
Gartnerdreng
Maren Christensdatter
Tjenestepige
Christiane Jensdatter
Tjenestepige
Michel Pedersen
Postkudsk
Niels Pedersen
Staldkarl
Peder Møller
Tømmermester og snedker
Jens Jørgensen
Forpagter
Kirsten Møller
Hans kone
Niels Jørgensen
Deres barn
Inger Kirstine
Deres barn
Severine Jørgensen
Deres barn
Søren Møller Jørgensen
Deres barn
Ane Kirstine Guldmann
Husjomfrue
Else Marie Nielsdatter
Stuepige
Ane Knudsdatter
Mejerske
Magrethe Rasmusdatter
Kokkepige
Magrethe Axelsdatter
Malkepige
Ane Sørensdatter
Malkepige
Karen Jensdatter
Malkepige
Birthe Katrine Pedersdatter
Malkepige
Christine Pedersdatter
Malkepige
Ane Marie Michelsdatter
Malkepige
Jørgen Jørgensen
Lahdefoged
Niels Jensen
Staldkarl
Laurs Nielsen
Staldkarl
Rasmus Nielsen
Rygter og indsidder i Voldum
Anders Nielsen
Rygter og indsidder i Karlbye
Niels Hansen
Rygter og indsidder i Karlbye
Søren Pedersen
Tjenestedreng
Peder Christensen Holm
Forpagter
Marie Kirstine Rasmusdatter
Tjenestepige
Hans Guldmann
Skovrider
Sophie Andersdatter
Hans kone
Johannes Hansen Guldmann
Deres søn
Mette Marie Christiansdatter
Deres sønnedatter
Ane Hansdatter
Tjenestepige
Søren Christensen Bak
Skovfoged
Ane Michelsdatter
Hans kone
Karen Sørensdatter
Hans datter
Niels Sørensen
Deres søn
Helle Michelsdatter
Tjenestepige
Else Sørensdatter
Jordløs huskone
Søren Madsen
Inderste og går i dagleje, landeværnsmand
Ane Nielsdatter
Hans kone
Else Nielsdatter
Insidder, hvis mand er national soldat og tjener uden sognet
Maren Pedersdatter
Hendes datter
Ane Catrine Pedersdatter
Hendes datter
Folketælling 1834
Følgende oplysninger om herregårdens ansatte og samlede hushold stammer fra folketællinger fra 1801 og er gengivet med datidens stavemåde. Data er baseret på Rigsarkivets Dansk Demografisk Database og Folk i Fortiden. Læs mere om sidens informationer om tjenestefolk her og se sidens tema om tjenestefolk her.
Hans Henrik Rosenkrantz
Baron og Besidder af Stamhuset Rosenholm
Anna Dorthea Fædder
Hans Kone
Kristine Sophie Anette Rosenkrantz
Deres Børn
En Udøbt Søn - Holger Peter Christian Rosenkrantz!!
Deres Børn
Ane Bülow
Majorinde og Pensionist. Besidderens Stedmoder
Cathrine Rask Bülow
Besidderens Tante. Courrentualinde i Roskilde adelige Kloster
Karen Fauerholt
Huusholderske
Jens Budtz
Forwalter wed Godset
Claus Tommerup Henrichsen
Skriwer
Svend Jensen
Tjener
Marie Danicke
Hans Kone
Peder Laursen
Kudsk
Niels Hansen Torst NB
Staldkarl
Søren Gjødvad
Gartner
Niels Frederichsen
Gartnerdreng
Pouline Poulsen
Stuepige
Kirsten Marie Pedersdatter
Kokkepige
Ingeborg Sørrensdatter
Bryggerpige
Kirstine Schiødt
Barnepige
Mette Marie Sørrensdatter
Majorinde Bülows Pige
Hans Tørsleff
Forpagter af Howedgaarden
Cathrine Marie Tørsleff
Hans Kone
Andreas Christian Tørsleff
Deres Børn
Joselius Emilius Tørsleff
Deres Børn
Jacob Rosborg Tørsleff
Canditatus Theologiæ Forpagterens Broder
Ane Marie Bjerring
Lærerinde
Niels Alexandersen
Ladefoged
Johannes Hansen
Bødker
Jacob Willadsen
Tjenestefolk
Rasmus Iversen
Tjenestefolk
Anders Sørrensen
Tjenestefolk
Niels Christensen Meilgaard NB
Tjenestefolk
Peder Sørrensen
Tjenestefolk
Peder Nielsen
Tjenestefolk
Rasmus Pedersen
Tjenestefolk
Peder Poulsen
Tjenestefolk
Mads Pedersen
Tjenestefolk
Jens Pedersen
Tjenestefolk
Jens Jessen
Tjenestefolk
Frederikke Margrethe Bjørn
Tjenestefolk
Inger Marie Jørgensdatter
Tjenestefolk
Ane Dorthea Jensdatter
Tjenestefolk
Henrich Frederich Behrens
Mejeriforpagter
Sophie Magdalene Schrøder
Hans Kone
Juliane Behrens
Deres Datter
Marie Løvengreen
Mejeriforpagterens Tjenestefolk
Gjertrud Nielsdatter
Mejeriforpagterens Tjenestefolk
Dorthe Marie Jensdatter
Mejeriforpagterens Tjenestefolk
Kirstine Pedersdatter
Mejeriforpagterens Tjenestefolk
Karen Jørgensdatter
Mejeriforpagterens Tjenestefolk
Cathrine Schandorff
Mejeriforpagterens Tjenestefolk
Karen Thorsdatter
Mejeriforpagterens Tjenestefolk
Ane Sørrensdatter
Mejeriforpagterens Tjenestefolk
Maren Sørrensdatter
Mejeriforpagterens Tjenestefolk
Søren Thygesen
Mejeriforpagterens Tjenestefolk
Christen Pedersen Ring NB
Mejeriforpagterens Tjenestefolk
Laurs Pedersen
Mejeriforpagterens Tjenestefolk
Rasmus Søebye
Mejeriforpagterens Tjenestefolk
Niels Pedersen
Mejeriforpagterens Tjenestefolk
Peter Christian Kalsbøll
Skowrider og Skytte
Hanne Qvist
Hans Kone
Hans Henrich Kalsbøll
Deres Børn
En Udøbt Datter - Marie Sophie Kalsbøll
Deres Børn
Maren Jacobsdatter
Tjenestepige
Folketælling 1850
Følgende oplysninger om herregårdens ansatte og samlede hushold stammer fra folketællinger fra 1850 og er gengivet med datidens stavemåde. Data er baseret på Rigsarkivets Dansk Demografisk Database og Folk i Fortiden. Læs mere om sidens informationer om tjenestefolk her og se sidens tema om tjenestefolk her.
H. H. Rosenkrantz
Hofjægermester. Eier af Gaarden
Anna Dorthea Færchs
Huusfaders Frue
Kirstine S. A. Rosenkrantz
Deres Datter
Elsa Margrethe Rosenkrantz
Søster til Huusfaderen
Anna Dorthea Rosenkrantz
Søster til Huusfaderen
Marie A. Rosenkrantz
Søster til Huusfaderen
Catrine Bülov
Har Ophold paa Gaarden og Tante til Huusfaderen
Frederikke Bejtrup
Lærerinde
Christian Dreier
Skytte og Skovridder
Ane Dabelstam
Stuepige
Christine Schjødt
Huusholderske
Hansine Gulmann
Stuepige
Sophie Tinning
Kammerpige
Marie Knudsen
Har Ophold paa Gaarden
Bodil Sørensen
Tjenestepige
Johanne Sørensen
Tjenestepige
Maren Sørensen
Tjenestepige
Ane Christensen
Tjenestepige
Mikkel Nielsen
Ladefoged
Søren Pedersen
Tjener
Peder Pedersen
Tjener
Jens Jensen
Staldkarl
Christen Alstrup
Gartnerdreng
Niels Andersen
Møllersvend
Johannes Jørgensen
Karl paa Møllen
Peder Kudsk
Kudsk. Huusfader
Maren Nielsdatter
Hans Kone
Marie Pedersen
Deres Børn
Ane Pedersen
Deres Børn
Julius Rosenkrantz
Forpagter. Huusfader
Jørgen Rosenkrantz
Forpagter. Huusfader
Bartholine Budtz
Huusholderske
Christine Eie
Husjomfru
Ane Kirstine Just
Tjenestepige
Kirsten Hansdatter
Tjenestepige
Maren Pedersdatter
Tjenestepige
Ane Hansdatter
Tjenestepige
Søren Nielsen
Tjenestekarl
Søren Pedersen
Tjenestekarl
Peder Nielsen
Smed paa Gaarden
Mads Nielsen
Tjenestefolk
Jens Nielsen Sønrup
Tjenestefolk
Rasmus Rasmusen
Tjenestefolk
Christen Nielsen
Tjenestefolk
Christian Marcusen
Avlsforvalter
Daniel Jensen
Tjenestekarl
Jørgen Nielsen
Tjenestekarl
Peder Pedersen
Tjenestekarl
Ras Vestergaard
Tjenestekarl
Niels Jensen
Tjenestekarl
Jens Clausen
Tjenestekarl
Peder Pedersen
Tjenestekarl
Søren Sørensen
Tjenestekarl
Søren Gjødvad
Gartner. Huusfader
Frederikke Bjørn
Hans Kone
Hans Gjødvad
Deres Børn
Laura Gjødvad
Deres Børn
Petrus Gjødvad
Deres Børn
Carl Gjødvad
Deres Børn
Frederik Gjødvad
Deres Børn
Kirstine Qvie
Tjenestepige
Ludvig Hamann
Meieribestyrer
A. H. Thorup
Hans Kone
Charlotte Hamann
Deres Børn
Cathrine A. Hamann
Deres Børn
Thrine Tomesen
Tjenestefolk
Karen Jensen
Tjenestefolk
Karen Rasmusen
Tjenestefolk
Mariane Rasmusen
Tjenestefolk
Birthe Jensen
Tjenestefolk
Mette Pedersen
Tjenestefolk
Thrine Henriksen
Tjenestefolk
Ellen Pedersen
Tjenestefolk
Mette Rasmusen
Tjenestefolk
Frederik Deichmann
Tjenestefolk
Folketælling 1860
Hans Hendrik Rosenkrantz
Kammerherre, Hofjægermester, Lehnsbaron, Husfader
Caroline Ernestine f. v: Dyring
Hans Kone
Frederik Julius Rosenkrantz
Hans Broder, Forligelsescommisær, Baron
Anton Verner Rosenkrantz
Hans Broder, Premierlieutenant, Baron
Jane Marie Antoinette v. Scott
Hans Kone
En Søn udøbt
Deres Søn
Louice Sophie Frederikke v. Bylov
Selskabsdame
Cathrine Rask v. Bylov
Klosterdame i Roskilde
Lucie Claussen
Husholderske
Marie Hansine Lauritzen
Kammerjomfru
Karen Rasmussen
Stuepige
Sophie Antonette Bernth
[Stuepige]
Ane Cathrine Iversdatter Graver
Tjenestepige
Ane Marie Knudsen
Forsørges af Husfaderen
Johanne Cathrine Hendriksen
Tjenestepige
Jacobine Dorthea Marie Starck
Barnepige
Jens Hansen Platz
Forvalter
Hans Nielsen
Gartner
Heinrich Arp
[Gartner]
Niels Peder Poulsen
Kudsk
Christian Knudsen
Tjener
Jens Jepsen
Mursvend
Lauritz Andresen
Snedkersvend
Søren Nielsen Thustrup
[Snedkersvend]
Peter Jepsen Møller
Sadelmagersvend
Christen Peter Christensen
Tjenestekarl
Søren Bertelsen Buch
[Tjenestekarl]
Christen Lauritzen
[Tjenestekarl]
Georg Christian Pedersen
Forpagter af Hovedgaarden, Husfader
Elisabeth Cathrine Johanne f. Bervald
Hans Kone
Cecilie Hansen
Husholderske
Carl Vispertus Magnus Guldbrandt Lutgard
Forvalter
Christian Frederik Ostenfeld
Forvalter
Henrich Schrøder
Meieribestyrer, Husfader
Elisabeth Augusta f. Volch
Hans Kone, Meierske
Christian Jocum Schrøder
Deres Søn
Auguste Cathrine Volch
Meierilærling
Amalie Marie Bergild Frosa
[Meierilærling]
Cathrine Neygot
[Meierilærling]
Marie Vilhelmine Poulsen
Tjenestepige
Marie Magdelene Hansen
[Tjenestepige]
Mette Marie Boch
[Tjenestepige]
Maren Christensdatter
[Tjenestepige]
Severine Nes
[Tjenestepige]
Ane Kirstine Brun
[Tjenestepige]
Christine Marie Berntzen
[Tjenestepige]
Johan Jokum Calben
Tjenestekarl
Johan Frederik Calben
Hans Søn, Tjenestekarl
Peder Pedersen
Tjenestekarl
Jens Sørensen
[Tjenestekarl]
Jacob Peder Jørgensen
[Tjenestekarl]
Mads Svendsson
Tjenestekarl
Peder Nielsen Nørling
[Tjenestekarl]
Niels Nielson
[Tjenestekarl]
Mads Jensen
[Tjenestekarl]
Peder Nielsen
[Tjenestekarl]
Vilhelm Frederik Schrøder
[Tjenestekarl]
Andreas Hansen Østergrd.
[Tjenestekarl]
Jens Peder
[Tjenestekarl]
Thomas Christensen
[Tjenestekarl]
Christian Hendriksen Meyer
Snedkersvend
Hans Peter Hald
Districtslæge, Husfader
Helene Margrethe f. Matte??
Hans Kone
Mettea Kirstine Hald
[deres datter]
Charlotte Louice Franciska Hald
[deres datter]
Petrea Margrethe Hald
[deres datter]
Hansine Margrethe Hald
[deres datter]
Hansine Charlotte Bech
Gouvernante
Petrea Christiane Marie Kalsbøl
Husholderske
Ane Johansen
Tjenestepige
Christian Dreyer
Skovridder, Husfader
Sophie Frederikke f. Mørk
Hans Kone
Hans Dreyer
[deres søn]
Daniel Dreyer
[deres søn]
Claus Dreyer
[deres søn]
Jørgen Dreyer
[deres søn]
Christian Dreyer
[deres søn]
Waldemar Julius Nielsen
Forst og Jagdlærling
Ane Sophie Nielsdatter
Tjenestepige
Ane Margrethe Sørensen
[Tjenestepige]
Niels Jensen
Møllerforpagter, Husfader
Else f. Andersen
Hans Kone
Anders Nielsen
[deres søn]
Ane Dorthea Nielsen
[deres datter]
Jens Nielsen Jensen
[deres søn]
Ane Sørensdatter
Tjenestepige
Niels Søren Bach
Skovfoged, Husfader
Mette Marie f. Michelsen
Hans Kone
Johan Lauritzen
Pleiebarn
Johanne Kalsbøl f. Quist
Pensionist
Hans Hendrik Kalsbøl
Hendes Søn
Jens Christensen
Ladefoged paa Rosenholm, Husfader
Johanne Magdelene Elise Rumk
Hans Kone
Carl Frederik Christensen
Deres Søn
August Carl Frederik
Hendes Broder, Mursvend
Søren Petersen
Faarehyrde og Huusfader
Mette Marie Madsdatter
Hans Kone
Adolph Søren Petersen
Deres Søn
Hovedbygning
Rosenholms hovedbygning er et firefløjet anlæg bygget i fire tempi.
Ældst er østfløjen, der blev påbegyndt i 1559 - muligvis under ledelse af arkitekterne Peter de Dunker eller Frederik Klingebeck. Østfløjen er - som dengang - i to etager over en kælder og flankeres af to runde hjørnetårne. Fløjen har oprindeligt haft endnu et tårn midt på østsiden, men dette er senere blevet fjernet. Facaden er opdelt af lyse vandrette bånd. Ved opførelsen har man anvendt kridtsten, men flere steder er disse i dag erstattet af cement.
Østfløjen var et moderne byggeri, blottet for tidligere tiders borgtræk, og forsynet med store regelmæssigt anbragt vinduer. Mod gården har der oprindeligt været en åben loggia, som det kendes fra italienske renæssancebygninger. Buegangene i loggiaen blev dog hurtigt tilmuret - senest i 1580'erne, hvor nordfløjen blev opført. En trappe midt på fløjens facade mod gården blev ligeledes fjernet ved senere renoveringer.
Østfløjen stod formodentligt færdig i 1567, hvorefter Jørgen Rosenkrantz påbegyndte opførelsen af den parallelle vestfløj. Fløjen står på en sokkel af kvadresten, der tidligere havde været anvendt i lokale kirker. Jørgen Rosenkrantz' bygning blev opført i røde sten og var i én etage. Midt på fløjen blev placeret et fremtrædende porttårn, der gav adgang til gården.
For hver ende af fløjen blev der opført pavilloner, hvis gavle modsvarer gavlene på østfløjen. Pavillonerne indikerer, at inspirationen til denne fløj - i modsætning til den østlige - blev hentet i Frankrig, hvor pavillonerne var et velkendt fænomen på dette tidspunkt. Den nordre pavillon er i tre etager og rummede oprindeligt bl.a. bageri og bryggers, hvorfor den er udstyret med små vinduer. Den sydlige pavillon, der blev brugt til beboelse, er i to etager og udstyret med store vinduer.
Over porten er der placeret en sandstenstavle, der bærer Jørgen Rosenkrantz og Dorte Langes initialer og datoen 1567. Tavlen har tidligere siddet et andet sted - sikkert på østfløjen, der blev opført først.
Arbejdet på den tredje fløj - nordfløjen - blev formodentligt påbegyndt i 1580'erne, muligvis under opsyn af arkitekten Giovanni Gabriele. Fløjen forbinder de to tidligere opførte fløje mod øst og vest. Bygningen er i én etage over en høj kælder og går fra nordpavillonens østside til den nordligste del af østfløjen, hvorfor det trefløjede anlæg er vredet en smule skævt.
Det var Holger Rosenkrantz, der i begyndelsen af 1600-tallet opførte anlæggets fjerde og sidste fløj. Sydfløjen er, som nordfløjen, i én etage over en høj kælder. Han udstyrede porttårnet med et markant lanternespir. Dette blev senere fjernet, men ved renoveringen i slutningen af 1800-tallet lod Hans Rosenkrantz et nyt spir opføre, hvorfor tårnet i dag ser ud som på Holger Rosenkrantz' tid.
Med færdiggørelsen af sydfløjen fik Rosenholm i hovedtræk sit nuværende udseende: et firefløjet anlæg i røde sten, lukket omkring en karakteristisk trapezformet borggård.
Rosenholms indre blev imidlertid ændret gennemgribende under Iver Rosenkrantz omkring 1730. Han nyindrettede en række af gemakkerne i tidens stil med overdådige stuklofter, store fløjdøre og nye vinduer, ligesom mange af de oprindelige ildsteder blev erstattet af jern- og fajanceovne.
Senere renoveringsarbejder har ikke ændret væsentligt ved gårdens udseende.
Fredningsstatus 2021: Hovedbygningen, såvel som de umiddelbare omgivelser, er fredede.
Andre bygninger
Jørgen Rosenkrantz lod på Rosenholm opføre såvel en avlsgård som en ladegård.
Ladegårdsanlægget blev placeret syd for hovedbygningen, mens det trefløjede avlsanlæg blev placeret vest for hovedbygningen. Det endnu eksisterende Pirkentavl var placeret i anlæggets sydvestlige hjørne og giver et fingerpeg om anlæggets placering og udstrækning.
Den oprindelige avlsgård blev flyttet i slutningen af det 19. århundrede, hvor Hans Rosenkrantz i 1895-96 lod arkitekten Carl Lange opføre en ny avlsgård syd for hovedbygningen, dér hvor den tidligere ladegård var placeret.
Avlsgårdens tre fritliggende længer er placeret omkring en kvadratisk gårdsplads. De grundmurede bygninger har tegltag, og laden i syd har udsmykkede gavle i renæssancestil. I forlængelse af vestlængen ligger den fritliggende forpagterbolig, som blev opført af Carl Lange i 1888.
Fredningsstatus 2021: Anlægget er ikke fredet.
Kulturmiljø
Parken blev nyanlagt af Iver Rosenkrantz efter hans overtagelse i 1727. I tidens stil anlagde han en barokhave nordvest for hovedbygningen, ligesom han lod anlægge de alléer, der endnu i dag præger Rosenholm. Parkanlægget rummer ud over de nedenfor nævnte bygninger også en række skulpturer.
Blandt de meste berømte elementer i Rosenholms kulturmiljø er formodentligt det såkaldte Pirkentavl.
Pirkentavl er formodentligt Danmarks ældste renæssance lysthus. Det tilskrives traditionelt Holger Rosenkrantz, men de stærke ligheder med hovedbygningens østfløj indikerer, at det formodentligt blev opført af Jørgen Rosenkrantz samtidig med avlsanlægget.
Pirkentavl er opført i røde sten og karakteriseret ved en rig kridtstensudsmykning. Lysthuset er i to etager. Efter at avlsanlægget blev revet ned, ligger Pirkentavl alene vest for hovedbygningen.
I forbindelse med flytningen af avlsbygningen i slutningen af 1800-tallet opførte man nord for hovedbygningen en herskabsstald med stærk inspiration fra renæssancen. I samme forbindelse blev gartnerboligen og herregårdens smedje (i dag brohuset) opført.
I Rosenholms park ligger også enkesædet, der er opført i 1600-tallet og i 1897 blev renoveret og fik sit nuværende udseende.
Fredningsstatus 2021: Brohuset (tidligere herregårdens smedje) er det eneste af de ovennævnte elementer i Rosenholms kulturmiljø, der ikke er fredet.
Rosenholmvej 119
8543 Hornslet
Ejerrække
- (1416-1435) Anders Peetz
- (1435-1460) Anders Andersen Peetz
- (1503-1516) Peder Krabbe
- (1516-1536) Aarhus Bispestol
- (1536-1559) Kronen
- (1559-1596) Jørgen Ottesen Rosenkrantz
- (1596-1642) Holger Rosenkrantz
- (1642-1681) Erik Rosenkrantz
- (1666-1716) Margrethe Krabbe, gift Rosenkrantz
- (1716-1721) Elisabeth Rosenkrantz
- (1721-1727) Hilleborg Gyldenstierne
- (1727-1745) Iver Rosenkrantz
- (1745-1802) Frederik Christian Rosenkrantz
- (1802-1815) Iver Rosenkrantz
- (1815-1817) Christian Rosenkrantz
- (1817-1823) Verner Theodor Rosenkrantz
- (1823-1825) Holger Rosenkrantz
- (1825-1879) Hans Henrik Rosenkrantz
- (1879-1936) Hans Carl Oluf Rosenkrantz
- (1936-1975) Holger Julius Frederik Knud Lavard Josef Rosenkrantz
- (1975-1996) Carin Ljunglöf, gift Rosenkrantz
- (1996-1998) Boet efter Carin Ljunglöf, gift Rosenkrantz
- (1998- ) Rosenholmfonden
Litteratur:
Bülow, E.: Danmarks Større Gaarde. 1961-1967.
Estrup, J. S.: Aarbog fra Randers Amt. 1920.
Hansen, S.: Rosenholms Forhistorie og Oprindelse. Aarbog fra Randers Amt 1909.
Lorenzen, Vilh.: Rosenholms bygmestre. København 1937.
Petersen, Steen Estvad: Danske herregårde. Bygninger - haver - landskaber. København 1980.
Roussell, Aage (red.): Danske Slotte og Herregårde. København 1963-1968.
Stilling, Niels Peter: Politikens bog om Danmarks slotte og herregårde. Politiken 2005.
Trap, J.P.: Danmark. København 1953-1972.
Gårdens stamdata gennem tiden
Nuværende navn
Rosenholm Slot
Region og kommune
Midtjylland - Syddjurs
Offentlig adgang
Offentlig adgang til parken året rundt og til hovedbygningen juni-august
Ejer
Rosenholm Fonden
Herregårdens størrelse
29 ha
Godsets størrelse
0 ha
Detaljeret størrelse
Skov 23 ha, park/have 6 ha
Funktion
Boligudlejning, museum og oplevelsesøkonomi
Historiske forbindelser til andre herregårde
Bemærkninger om godset
Hovedgården er frasolgt. Ejes af Peter Helles og har et areal på 297 ha
Kilder
Større Gårde & Skove. Nærum 2021, rosenholmslot.dk
Amt, herred og sogn
Randers - Øster Lisbjerg - Hornslet
Ejer
Hans Carl Oluf Rosenkrantz
Herregårdens størrelse
0.00 htk
Godsets størrelse
Ingen oplysninger
Detaljeret størrelse
20.00 tdr.l
Skovskyld
0.00 htk
Avlsgårde
Ingen oplysninger
Ejendomsskyld gård
896750 (kr)
Ejendomsskyld skov
320000 (kr)
Drift
Gården er drevet af ejeren selv. Besætningen består af: 200 køer, 100 kalve, 10 tyre, 20 fedekreaturer, 30 heste, 17 føl, 40 får. Der sælges ca. 100 svin om året.
Folkehold
1 forvalter(e), 1 fodermester(e), 1 forkarl, 10 elev(er), 6 pige(r), 10 daglejer(e), 12 daglejer(e) under høsten.
Bemærkninger om godset
Under Stamhuset Rosenholm hørte samlet: 612650 kr. i fideikommiskapital, 6800 kr. i bankaktier.
Kilder
Ingen oplysninger
Amt, herred og sogn
Randers - Øster Lisbjerg - Hornslet
Ejer
Stamhusbesidder, lensbaron H. Henr. Rosenkrantz
Herregårdens størrelse
72.74 htk
Skovskyld
8.85 htk
Mølleskyld
18.62 htk
Avlsgårde
0.00 htk
Fæstegods
Ingen oplysninger
Fæstegårde
380.92 htk
Arvefæstegårde
17.65 htk
Leje- og tyendehuse
23.45 htk
Bemærkninger om godset
Ingen oplysninger
Kilder
Ingen oplysninger
Amt, herred og sogn
Randers - Øster Lisbjerg - Hornslet
Ejer
Ingen oplysninger
Herregårdens størrelse
51.92 htk
Skovskyld
8.85 htk
Mølleskyld
6.38 htk
Tiende
78.37 htk
Fæstegods
491.28 htk
Bemærkninger om godset
Tidligere/senere navn: Holme
Kilder
Danske Atlas bd 4 s 339
Rosenholmvej 119
8543 Hornslet
Ejerrække
- (1416-1435) Anders Peetz
- (1435-1460) Anders Andersen Peetz
- (1503-1516) Peder Krabbe
- (1516-1536) Aarhus Bispestol
- (1536-1559) Kronen
- (1559-1596) Jørgen Ottesen Rosenkrantz
- (1596-1642) Holger Rosenkrantz
- (1642-1681) Erik Rosenkrantz
- (1666-1716) Margrethe Krabbe, gift Rosenkrantz
- (1716-1721) Elisabeth Rosenkrantz
- (1721-1727) Hilleborg Gyldenstierne
- (1727-1745) Iver Rosenkrantz
- (1745-1802) Frederik Christian Rosenkrantz
- (1802-1815) Iver Rosenkrantz
- (1815-1817) Christian Rosenkrantz
- (1817-1823) Verner Theodor Rosenkrantz
- (1823-1825) Holger Rosenkrantz
- (1825-1879) Hans Henrik Rosenkrantz
- (1879-1936) Hans Carl Oluf Rosenkrantz
- (1936-1975) Holger Julius Frederik Knud Lavard Josef Rosenkrantz
- (1975-1996) Carin Ljunglöf, gift Rosenkrantz
- (1996-1998) Boet efter Carin Ljunglöf, gift Rosenkrantz
- (1998- ) Rosenholmfonden