Nakkebølle
Gårdens navn, Nakkebølle, betød oprindeligt bolig på nakke eller landtunge, og har antageligt fået dette navn fra sin tidligste placering nær kysten ved Nakkebølle Fjord.
Den eksisterende hovedbygning på Nakkebølle blev påbegyndt af Jacob Brockenhuus i 1559, og færdiggjort af hans hustru, Susanne Bølle, eller sønnen, Eiler Brockenhuus.
Nakkebølle blev i 1500-tallet hjem for den fynske del af den gamle adelsslægt Brockenhuus.
Nakkebølle hovedbygning er en del af en gruppe karakteristiske herreborge, som ligger i det sydøstlige Fyn.
I 1828 blev Nakkebølle en del af baroniet Holstenshuus, efter at gården var blevet købt af baron Hans Holsten.
Nakkebølle blev udskilt fra godset Holsteenshuus i forbindelse med Lensafløsningen 1919.
Ejerhistorie
Nakkebølle er en gammel herregård, der ligger ved Nakkebølle Fjord på Sydfyn. Gården har haft tre forskellige placeringer i området. Den første gård - eller borg - lå helt ude ved kysten, hvor der i dag ses et højt, bankeformet voldsted. Det vides ikke, hvem der har ejet gården på denne tid, men det antages, at den tjente som en forpost mod sørøvere. I 1300-tallet blev Nakkebølle flyttet længere ind i landet, og her blev det hjem for adelsslægten Bølle. Tidligere fandtes et voldsted, der bevidnede gårdens placering i senmiddelalderen.
Nakkebølles første kendte ejer var Mads Andersen Bølle, som ejede Nakkebølle i 1463. Nakkebølle gik herefter i arv i slægten, og omkring 1534 gik gården til Eiler Eriksen Bølles datter, Susanne Bølle, der var gift med Claus Eriksen Ravensberg. Han havde tidligere været lensmand på Kalundborg Slot, som han overgav til Frederik I uden kamp, hvilket gav ham tilnavnet Claus Slippeslot. Senere blev han dog fanget af Svendborgs borgere, mens han befandt sig på Nakkebølle, hvorefter han måtte love Christian II troskab.
Efter Claus Ravensberg død i 1541 giftede Susanne Bølle sig i 1547 med Jacob Brockenhuus fra slægten af samme navn. Under Jacob Brockenhuus blev Nakkebølle flyttet til sin tredje og nuværende placering. Brockenhuus-slægten var på denne tid i gang med at oparbejde både rigdom og anseelse og havde bl.a. mange herregårde på Fyn. Jacob Brockenhuus var admiral i den danske flåde, og under et søslag ved Bornholm i forbindelse med den Nordiske Syvårskrig (1563-1570) blev han taget til fange af svenskerne og var herefter krigsfange de næste syv år. Da Jacob Brockenhuus vendte tilbage til Nakkebølle, var Susanne Bølle død året inden. Han døde selv i 1577.
Hans andet ægteskab med Anne Bille endte ulykkeligt, da hun på 14 år fødte 17 børn, uden at et af dem overlevede. Dette antog man dengang skyldtes trolddom, og man fik en gammel kone fra Faaborg til at bekende, at hun sammen med to andre kvinder havde brugt trolddom mod Anne Bille. Sagen endte med, at to kvinder blev brændte som hekse. En tredje anklaget gik fri, men blev nogle år senere brændt i Jylland i en lignende sag.
Eiler Brockenhuus døde omkring 1602, hvorefter enken Anne Bille overtog en part i Nakkebølle, mens en anden part blev arvet af hans datter fra første ægteskab, Susanne Brockenhuus og hendes mand Markvard Jensen Bille. Deres søn, Eiler Bille, arvede deres part af Nakkebølle og blev eneejer i 1640 efter Anne Billes død. Eiler Brockenhuus døde dog allerede i 1649, hvorfor Nakkebølle gik til søsteren Karen Bille, som solgte den videre til Niels Krabbe i 1654. Nakkebølle kom dermed væk fra Brockenhuus-slægten.
Da Niels Krabbe overtog Nakkebølle, var en del af fæstegårdene blevet solgt, men gården havde stadig en betydelig størrelse. Niels Krabbe var generalkrigskommissær og stod dermed for at lede forskellige dele af den militære forvaltning, og udover Nakkebølle ejede han også Damsbo og Nielstrup. Efter hans død i 1663 arvede hans to døtre Lisbeth og Mette Sophie Krabbe herregården, som de bragte med i deres respektive ægteskaber.
Lisbeth Krabbes søn, Børge Trolle, arvede på denne måde en andel af Nakkebølle, hvorefter han i 1706 købte den anden halvdel af sin onkel. Børge Trolle ejede i forvejen Lykkesholm og Lungholm gårde. Han gik dog konkurs, og i 1729 blev alle hans gårde overtaget til konkursbehandling. Dette resulterede i, at Nakkebølle i 1732 blev solgt på auktion til Johan Lehn. Han solgte i 1740 Nakkebølle videre til Johan Frederik Cicignon. Johan Frederik Cicignon var fra en fransk adelig officersfamilie, og efter hans og hans enkes død gik Nakkebølle til datteren Catharina Elisabeth Cicignon.
Catharina Elisabeth Cicignon var gift med Frederik Christian Skeel, som af andre gårde oprettede stamhuset Mullerup samt det Skeelske fideikommis, altså en formue som blev lagt til side, og hvor renterne blev båndlagt til at gå til den Skeelske slægts underhold.
I 1815 blev Nakkebølle solgt på offentlig auktion til Frederik Christian Wamberg, som fældede store dele af skovene omkring gården for at kunne betale sine kreditorer. Det lykkedes dog ikke at bringe godsets økonomi på fode, og Wamberg måtte sælge Nakkebølle på auktion i 1821. Her blev gården købt af Gerhard Andreas van Deurs, som bl.a. fuldførte den udskiftning, der var blevet påbegyndt tidligere. Van Deurs kunne dog heller ikke betale sine kreditorer, og han solgte derfor Nakkebølle i 1828 til baron Hans Holsten, som lagde gården ind under baroniet Holstenshuus. Indtil 1922 var Nakkebølle herefter del af baroniet.
Gården blev her styret af forpagtere, som også beboede gården. En ny forpagterbolig blev opført 1877. I 1919 vedtoges ved lov, at alle grevskaber, baronier og stamhuse skulle opløses. I den forbindelse skulle betales en afgift til staten. Baroniet Holstenshuus valgte at aflevere ca. 2/5 af Nakkebølles jorder til staten for herigennem at kunne opretholde baroniets øvrige besiddelser intakte.
Nakkebølle med hovedbygning, avlsbygninger og 420 tønder land blev solgt til den hidtidige forpagter Michael Møller. Gennem 1900-tallet har gården haft en række ejere.
I 2021 ejes Nakkebølle af Mads Stevnhoved, som driver land- og skovbrug på gården.
Hovedbygning
Hovedbygningen er et trefløjet anlæg, som ligger på et firkantet voldsted med rundede hjørner. Mod øst og syd findes en vandfyldt voldgrav. Hovedfløjen ligger mod syd og står i to etager. På den sydlige side står hovedfløjen i røde munkesten i renæssanceskifte og med rødt valmtag. Dette har også været bygningens oprindelige farve, men den har sandsynligvis tidligere været overkalket i mange år.
Hovedfløjen står på en sokkel af tre rækker af kampesten. Rundt om hele denne fløj løber der to buefriser, hvoraf den underste hviler på små profilerede sandsten, mens den øverste bæres af profilerede kampestensudliggere. Over vinduerne på begge etager er der rundbuede indfatninger, hvilket der også er over kældervinduerne på denne sydlige side af hovedfløjen. I begge hjørne på hovedfløjens sydside står to store firkantede tårne hvis gavle er opført i renæssancestil med bånd og afdækninger i cement, og ellers bygget i samme stil som resten af sydsiden,
Nordsiden af hovedfløjen står i modsætning til sydsiden med hvidkalkede mure, og der ligger to sidefløje vinkelret på hovedfløjen, som tilsammen indrammer gårdsrummet. Midt på hovedfløjens nordside er et stort firkantet trappetårn, der springer frem ud fra hovedfløjen, og næsten har udseende af en ekstra fløj. På tårnets østside er husets eneste indgang, hvorover der er en fronton ovenover døren sat op af Jacob Brockenhuus, og hvorpå både Bølle- og Brockenhuus-slægternes våben er på. Lige for indgangsdøren ligger nedgangen til kælderen, som består af to sideløbende tøndehvælvinger. I det sydøstlige tårn siges fangekælderen at have ligget.
I stueetagen i hovedfløjen ligger bl.a. den store spisesal, som har et stukloft i rig rokokostil, samt er beklædt med flamske gobeliner fra omkring 1700. Derudover har også fruerstuen, sommerstuen og fruerkammeret ligget på denne etage. På 1. sal var oprindeligt den store riddersal, som dog allerede i 1679 var blevet delt i to rum, og som senere blev delt i endnu flere. Fra den tid hvor riddersalen kun var et enkelt stort rum, er der bevaret to rigt dekorerede sandstenskaminer, som bærer våbnene fra Brockenhuus'slægten men også Bølle- og Friis-slægten.
Af de to lave sidefløje, som ligger ud fra hovedfløjen i nordlig retning har den østlige krydshvælvede kælder i midten, ligesom denne fløj er blevet forlænget således, at den hænger sammen med hovedfløjen. Den vestlige længe ligger frit og er i modsætning til hovedfløjen og den østlige længe bygget i bindingsværk.
Under Grevens Fejde (1534-36) blev Nakkebølle erobret af Svendborgs borgere, som tvang Claus Eriksen Ravensberg til at sværge troskab til Christian II. Han havde ellers hidtil holdt med Frederik I.
Nakkebølles bygninger blev i den forbindelse beskadiget, og da Jacob Brockenhuus overtog gården, blev det derfor besluttet, at en ny hovedbygning skulle opføres. Denne opførelse blev påbegyndt i 1559, hvilket også blev indskrevet i portalen over indgangen til hovedfløjen.
I begyndelsen af 1700-tallet blev Børge Trolle ejer af Nakkebølle, og han foretog en større istandsættelse. Her blev f.eks. taget lavet om, hvorved det blev lavere og fik sit nuværende valmtag i stedet for de høje gavle, som hidtil havde været der. I samme forbindelse blev også vægterloftet øverst oppe på hovedfløjen ændret.
Johan Frederik Cicignon, som overtog Nakkebølle i 1740, opførte på 1. sal en smedejernsaltan, som dog senere blev fjernet og i dag opbevares på Langesø.
Hovedbygningen blev i 1870'erne restaureret, hvor man bl.a. fjernede det kalklag, som havde dækket de røde mursten på den sydlige facade af hovedfløjen. Denne restauration blev foranstaltet af baron Adam Christopher Holsten Carisius, som ejede baroniet Holstenshuus på dette tidspunkt. Her fik de to tårne på sydsiden af hovedfløjen også sine nuværende gavle, som erstattede nogle enkle halvrunde gavle, der havde siddet der siden 1700-tallet.
I 1955 påbegyndte den nye ejer Preben Philipsen en ny restaurering og modernisering af hovedbygningen.
Fredningsstatus 2021: Hovedbygningen er fredet.
Andre bygninger
En ny forpagterbolig blev opført 1877.
I 1906 nedbrændte avlsbygningerne, og nye, moderne bygninger blev herefter opført på gården, som her stadig var en del af baroniet Holstenshuus.
I 1930 nedbrændte avlsbygningerne endnu engang, og denne gange var det ejeren Martin Møller, som måtte bygge nye avlsbygninger op igen.
Fredningsstatus 2021: Forpagterboligen og dele af avlsbygningerne er udpegede som bevaringsværdige med middel bevaringsværdi.
Litteratur
Brahetrolleborg Sogns Folkemindesamling, og Vester Aaby Sogns Folkemindesamling. 2002-2003
Petersen, Steen Estvad: Danske herregårde. Bygninger - haver - landskaber. København. 1980
Rasmussen Søkilde, Niels: Holstenshus og Nakkebølle med tilliggende Sogne og Øer.
Roussel Aage (red.): Danske Slotte og Herregårde. København. 1963-68
Stilling, Niels Peter: Danmarks Herregårde. Fyn og Langeland. Gyldendal 2015.
Trap, J.P.: Danmark. København. 1953-1972.
Gårdens stamdata gennem tiden
Nuværende navn
Nakkebølle Gods
Region og kommune
Syddanmark - Fyn og øer - Faaborg-Midtfyn
Offentlig adgang
Grupper vises rundt efter forudgående aftale
Ejer
Mads Stevnhoved
Herregårdens størrelse
250 ha
Godsets størrelse
0 ha
Detaljeret størrelse
Ager 120 ha, skov 18 ha, park/have 2 ha, sø 110 ha
Funktion
Landbrugsdrift/skovbrug, jagt/jagtudlejning og boligudlejning
Historiske forbindelser til andre herregårde
Bemærkninger om godset
Ingen
Kilder
Større Gårde & Skove. Nærum 2021
Amt, herred og sogn
Svendborg - Sallinge - Åstrup
Ejer
Adam Christoffer Barner-Schilden-Holsten, Baron
Herregårdens størrelse
0.00 htk
Godsets størrelse
Ingen oplysninger
Detaljeret størrelse
111.00 tdr.l
Skovskyld
0.00 htk
Avlsgårde
Ingen oplysninger
Ejendomsskyld gård
431380 (kr)
Ejendomsskyld skov
0 (kr)
Drift
Gården er bortforpagtet. Besætningen består af: 140 køer, 80 kalve, 6 tyre, 24 heste. Der sælges ca. 250 svin om året.
Folkehold
Ingen oplysninger.
Bemærkninger om godset
Gården var en del af Baroniet Holstenhus.
Kilder
Ingen oplysninger
Amt, herred og sogn
Svendborg - Sallinge - Åstrup
Ejer
Baroniet Holstenhus, lensbaron A.C. Holsten
Herregårdens størrelse
57.65 htk
Skovskyld
0.00 htk
Mølleskyld
1.50 htk
Avlsgårde
0.00 htk
Fæstegods
Ingen oplysninger
Fæstegårde
209.55 htk
Arvefæstegårde
19.97 htk
Leje- og tyendehuse
23.94 htk
Bemærkninger om godset
Anden anv.=skov.
Kilder
Ingen oplysninger
Amt, herred og sogn
Svendborg - Sallinge - Åstrup
Ejer
Ingen oplysninger
Herregårdens størrelse
54.58 htk
Skovskyld
1.90 htk
Mølleskyld
1.50 htk
Tiende
0.00 htk
Fæstegods
259.00 htk
Bemærkninger om godset
Ingen
Kilder
Danske Atlas bd 3, s 575. Oplysningerne om bøndergodset stammer fra ChristensenHørsholm