Næsbyholm
Næsbyholm var i middelalderen blot en almindelig bondegård, som daværende ejer Anders Olufsen Lunge formåede at ophæve til herregård ved at bytte sig til flere gårde med Roskildebispen.
Gården var mellem 1575 og 1620 ejet af Steen Brahe, der var broder til den verdensberømte danske astronom Tycho Brahe.
I 1585 opførte Steen Brahe og Birgitte Rosenkrantz en renæssancebygning som hovedbygning ved arkitekt Hans Stenwinkel.
Næsbyholms hovedbygning nedbrændte i 1932, hvorefter den blev genopført ved arkitekt G. B. Hagen. Denne nedbrændte delvist i 1947.
Ejerhistorie
I middelalderen var Næsbyholm, som så mange andre herregårde, blot en almindelig bondegård. Godset bestod af en avlsgård og et par husmandssteder, men på Dronning Margrethe I's (1353-1412) tid blev jorden hertil udvidet betydeligt af ejeren Anders Olufsen Lunge. Han byttede sig til flere gårde med Roskildebispen og gjorde dermed Næsbyholm til en betydelig hovedgård. Gennem 1400-tallet og i starten af 1500-tallet var Næsbyholms ejere op til flere gange i strid med den danske kongemagt. Dette resulterede i, at kong Hans (1455-1513) i 1509 inddrog gården.
Allerede samme år solgte Kronen sin del af Næsbyholm til Torben Oxe. Han ville eje hele godset og forsøgte derfor at blive eneejer ved magt og trusler. Hans planer lykkedes dog ikke, og Næsbyholm kom i 1513 til Otte Holgersen Rosenkrantz. Det mærkelige ved sagen var, at der aldrig skete Torben Oxe noget, selv om hans bedrageri blev afsløret. Povl Helgesen, der levede på samme tid, skrev om Torben Oxe, at han var en mand med "mange Laster, voldsom og utaalelig for alle og vilde være blevet en ikke ringere Tyran end Christian II, hvis han havde haft saa stor Magt, som han var grusom om ugudelig."
I begyndelsen af 1500-tallet hørte der hele 64 gårde under hovedgården. Under Grevens Fejde (1534-1536) blev Næsbyholm plyndret af borgerne fra Skælskør, og det er uvist, om der derefter boede nogen på gården.
Otte Holgersen Rosenkrantz døde relativt ung i 1557 af pest i Lübeck, men gennem hans slægt kom Næsbyholm i 1575 til Steen Brahe, som var broder til den berømte danske astronom Tycho Brahe. Steen Brahe havde fået en noget andet uddannelse end sin broder og var endt hos en af tidens kendte lejetropsførere i Schwarzburg. Han deltog i de første felttog under den Nordiske Syvårskrig i 1563 og fulgte derefter med tropperne til bl.a. Ungarn. Han blev således en mand med europæisk erfaring og blev derfor ofte brugt som diplomat og rådgiver af både Frederik II (1534-1588) og Christian IV (1577-1648). Steen Brahe endte med at sidde 42 år i rigsrådet og blive lensmand på adskillige gårde rundt om i landet.
De store godsejere havde for det meste ejendomme spredt over hele landet, men fra 1500-tallet begyndte man at bestræbe sig på at samle fæstegårdene tættere omkring hovedgårdene, den såkaldte arrondering. Dette var bl.a. for at effektivisere fæstebøndernes arbejde på hovedgårdens marker, hoveriet. Steen Brahe og hans søn, Otte Brahe, var ingen undtagelse, og de lykkedes efterhånden med at gøre Næsbyholm til en velarronderet herregård.
I 1709 købte Frederik IV (1671-1730) Næsbyholm og året efter det nærliggende Bavelse. Heraf oprettede han grevskabet Frederiksholm for sin elskerinde Charlotte Helene Schindel. Hun opholdt sig dog sjældent på gården, da hun syntes, det lå for langt væk. Når hun imidlertid var der, blev der holdt fester. Grevskabet eksisterede dog ikke længe, da hendes forhold til kongen hurtigt blev køligt. Han lærte i 1711 Anna Sophie Reventlow at kende, og få år efter forelskede Charlotte Helene Schindel sig i generalmajor Ernst Gotskalk von Bülow. Da man fandt ud af, at hun havde født ham et barn, blev de i 1716 tvunget til at gifte sig, og parret rejste kort tid efter for at bosætte sig i Hamborg. Grevskabet blev opløst og gårdene solgt videre til familien Thott. De to gårde har siden været under samme ejere.
Da Johan Ludvig Holstein overtog Næsbyholm og Bavelse i 1756, kom gårdene midlertidigt under grevskabet Ledreborg, men det varede kun til 1775, hvor de igen blev solgt videre. I 1804 kom gården til Christian Conrad Danneskiold-Samsøe, som var en meget foretagsom mand. For bedre at kunne transportere brænde fra sine skove lod han mellem 1810 og 1812 udgrave åen hele 20 km. I den sidste periode af hans ejerskab løb han ind i den store landbrugskrise efter Englandskrigene og de usikre pengeforhold efter statsbankerotten i 1813. Det var hårde tider for landbruget, og Christian Conrad Danneskiold-Samsøe kom som mange andre i økonomiske vanskeligheder. Dette resulterede i, at hans ejendomme året efter hans død i 1823 blev solgt til staten.
Først i 1836 fik Næsbyholm en ny ejer i Christian Rønnenkamp, og gården har siden tilhørt denne slægt. Med familien Rønnenkamp var der igen herskab på Næsbyholm, og ejerskifterne skete kun ved arv. Christian Rønnenkamp selv var søn af en købmand fra Flensborg og kom som ganske ung til København. Krigsårene i 1800-tallets begyndelse betød en fortjeneste for dem, der spekulerede rigtigt, og det lykkedes den unge Christian Rønnenkamp at indtjene en betydelig formue. Da han overtog Næsbyholm i 1836, kastede han sig over landbruget med stor iver. I en længere årrække drev han således begge sine hovedgårde selv og udnyttede de bedre tider. Endvidere afløste han hoveriet, der var den ydelse i form af arbejdsdage, som en fæstebonde skulle udføre på eller for det gods, hans gård tilhørte. Bønderne på Næsbyholm og Bavelse skulle herefter i stedet betale en pengeafgift. Samtidig fik bønderne mulighed for at få deres gårde i arvefæste. Efter Christian Rønnenkamps død i 1867 rejste de lokale da også en mindestøtte med en bronzebuste til ære for ham.
Christian Rønnenkamps gårde overgik efter hans død til søsterens barnebarn, som tog navnet P. Christian Howden-Rønnenkamp. Han opførte nye avlsbygninger og havde stor indflydelse på havens udformning. Hans datter Jessy Howden-Rønnenkamp Holck ejede gården, da den brændte i 1932.
Næsbyholm er i 2021 ejet af Peter Christian Eiler Wilhelm Howden-Rønnenkamp Holck.
Hovedbygning
I 1585 opførte Steen Brahe og Birgitte Rosenkrantz en renæssancebygning som hovedbygning ved arkitekt Hans Stenwinkel og omgav den med grave på alle sider. Hovedbygningen bestod af en fløj i to etager med tilhørende sidefløje i en etage.
Hovedfløjen havde hvælvede kældre, og over en granitsokkel stod den med røde mursten. Den røde farve blev brudt af tre hvide kridtstensbånd, hvilket var et typisk renæssancetræk, der fremhævede bygningens længde. Nordøstfløjen blev opført samtidig, mens sydøstfløjen blev bygget noget senere. Hele huset var dækket af et stejlt saddeltag, hvilket var et gotisk træk, som kan ses i mange nordiske renæssancebygninger. Gotikkens påvirkning gjorde, at man kaldte denne nordiske stil for gotisk renæssance. En gennemkørsel, som senere er fjernet, førte midt igennem bygningen. På bygningens vestside trådte to halvrunde karnapper frem, og over dem var der murede gavle.
Med tiden uden herskab på gården ændrede hovedbygningen sig også. De to karnapagtige udbygninger og de fleste kvistgavle blev fjernet.
Tidligere ejer Christian Rønnenkamp foretog betydelige nybygninger og fornyelser. Hovedbygningens sydgavl og den sydøstlige udbygning blev ommuret. Graven, der adskilte hovedbygning og avlsgård, var allerede blevet tilkastet i begyndelsen af 1800-tallet, og broen blev derfor afbrudt. Det var altså ikke nogen egentlig borggård længere. I 1861 opførte han to langstrakte, lave, hvidkalkede huse med teglhængte tage. Disse to fløje indrammede nærmest hovedfløjen.
Steen Brahes hovedbygning stod helt frem til 1932, hvor den blev ødelagt af en brand, som kun efterlod de gamle mure. Daværende ejer Jessy Howden-Rønnenkamp Holck lod derfor en helt ny hovedbygning opføre ved arkitekt G. B. Hagen. Indkørselsportalen blev revet ned igen og haven blev gjort mindre.
Den nye bygning nedbrændte igen delvist i 1947, hvorefter den blev genopbygget ved arkitekt Ole Hagen.
Fredningsstatus 2021: Hovedbygningen er udpeget som bevaringsværdig med høj bevaringsværdi.
Andre bygninger
Hvis man skulle ind i hovedbygningen, måtte man tidligere igennem en vindebro, der kunne hejses op og ned.
P. Christian Howden-Rønnenkamp, der overtog gårdene i 1881, opførte nogle avlsbygninger ved H. C. Glahn omkring 1910. Mellem hovedbygningen og avlsgården rejste han endvidere en brønd med et solur. I hans tid blev også indkørslen omlagt, og der kom en forhave i østsiden med terrasser, et springvand og blomsterbede. Indkørselsportalen blev opført i 1901, og senere er en række bronzestatuer blevet tilføjet.
Fredningsstatus 2021: Avlsbygningerne er ikke fredede.
Kulturmiljø
Christian Rønnenkamp gav også haven et helt andet udseende. Rester af det franske anlæg fra 1700-tallet mod nord bevarede han, men mod øst udnyttede han de naturlige betingelser for et engelsk inspireret anlæg. Med skoven som baggrund opstod der her en ny park med store fritstående træer, plæner, kanaler og en sø.
På forskellige steder i parken er anbragt nogle mindesmærker, bl.a. en bronzebuste af H. C. Ørsted.
Litteratur
Beckett, Frederik i Danske Slotte og Herregårde. 1920. Side 151-160
Bülow, E. Danmarks Større Gaarde. 1961-67.
Holstein, Ulrich: Danske herregårdes anlægsprincipper i den gotiske renæssance. En arkitektonisk redegørelse med speciel behandling af sædegårdene Bavelse - Holckenhavn - Næsbyholm. (Odense) 1976.
Kjær, Ulla og Poul Grinder-Hansen: "To årstider, et malet renæssanceloft fra herregården Næsbyholm", i: Nationalmuseets arbejdsmark. København 1991.
Petersen, Steen Estvad: Danske herregårde. Bygninger - haver - landskaber. København 1980.
Roussell, Aage (red.): Danske Slotte og Herregårde. København 1963-1968.
Stilling, Niels Peter: Danmarks Herregårde. Sjælland, Møn og Lolland-Falster. Gyldendal 2014.
Trap, J.P.: Danmark. København 1953-1972.
Gårdens stamdata gennem tiden
Nuværende navn
Næsbyholm
Region og kommune
Sjælland - Næstved
Offentlig adgang
Offentlig adgang til parken tirsdag og torsdag fra maj-september
Ejer
Peter Christian Eiler Wilhelm Howden-Rønnenkamp Holck
Herregårdens størrelse
286 ha
Godsets størrelse
1617 ha
Detaljeret størrelse
Herregården: ager 286 ha
Funktion
Oplevelsesøkonomi
Historiske forbindelser til andre herregårde
Bemærkninger om godset
Næsbyholm er en del af Næsbyholm og Bavelse Godser, der har et samlet areal på 1617 ha
Kilder
Større Gårde & Skove. Nærum 2021
Amt, herred og sogn
Præstø - Tybjerg - Næsby
Ejer
Peter Christian Howden-Rønnenkamp
Herregårdens størrelse
0.00 htk
Godsets størrelse
Ingen oplysninger
Detaljeret størrelse
51.00 tdr.l
Skovskyld
0.00 htk
Avlsgårde
Ingen oplysninger
Ejendomsskyld gård
460000 (kr)
Ejendomsskyld skov
718100 (kr)
Drift
Gården er bortforpagtet. Besætningen består af: 140 køer, 50 kalve, 3 tyre, 22 heste, 4 føl, 17 får. Der sælges ca. 225 svin om året.
Folkehold
1 forvalter(e), 1 ladefoged, 1 fodermester(e), 4 røgter(e), 3 elev(er), 4 karl(e), 7 pige(r), 8 daglejer(e), 3 polakker e.lign. om sommeren.
Bemærkninger om godset
Under Godset Næsbyholm hørte samlet: 2.5 tdr. htk. bøndergods, 650 tdr. htk. arvefæstegods, 1671 tdr.l. skov (34.8 tdr. htk.). Den samlede ejendomsskyld var 1638700 kr.
Kilder
Ingen oplysninger
Amt, herred og sogn
Præstø - Tybjerg - Næsby
Ejer
Pro. C. Rønnenkamp
Herregårdens størrelse
67.52 htk
Skovskyld
20.74 htk
Mølleskyld
1.25 htk
Avlsgårde
0.00 htk
Fæstegods
Ingen oplysninger
Fæstegårde
198.93 htk
Arvefæstegårde
28.05 htk
Leje- og tyendehuse
42.00 htk
Bemærkninger om godset
Ingen oplysninger
Kilder
Ingen oplysninger
Amt, herred og sogn
Præstø - Tybjerg - Næsby
Ejer
Ingen oplysninger
Herregårdens størrelse
41.77 htk
Skovskyld
8.54 htk
Mølleskyld
0.00 htk
Tiende
0.00 htk
Fæstegods
0.00 htk
Bemærkninger om godset
Ingen
Kilder
Danske Atlas bd 3, s 117