Lindenborg
Lindenborgs nuværende hovedbygning blev opført i 1583 af Corfitz Viffert og har siden gennemgået en række tilbygninger og ombygninger..
I 1762 kom Lindenborg i Schimmelmann-familiens eje, og siden 1978 har herregården været ejet af Den Schimmelmannske Fond.
Lindenborg er med sine 4400 ha. i dag Nordjyllands største gods.
Ejerhistorie
Den første kendte beretning om Lindenborg stammer fra 1367, hvor gården, der hed Næsholm eller Næs, blev ejet af en Niels Kiert. Kierts søn skænkede i 1416 gården til Viborg bispestol og indskrev derved Lindenborg i datidens afladshandel, idet gaven skulle sikre Kiert og hans families sjælefrelse. Fra da af tilhørte Lindenborg bispestolen indtil Reformationen, hvor Kronen overtog den.
I 1561 overtog Holger Viffert gården som led i et mageskifte med Frederik II (1534-1588). Viffert var kongens staldmester, men velstand og magt kunne ikke forhindre, at han under Den Nordiske Syvårskrig blev syg og døde. Broren Corfitz Viffert overtog da både Lindenborg og Holger Vifferts forlovede, Anne Gyldenstierne. Corfitz Viffert samlede gennem mageskifter med kronen store jordtilliggender omkring Lindenborg, samtidig med at han bestred utallige lensposter og var medlem af rigsrådet, der rådgav kongen i regeringssager.
Viffert havde blot ét barn, datteren Christence Vifftert, hvis søn overtog Lindenborg i 1604. Sønnen Frantz Rantzau var en af landets største godsejere, og fik som konsekvens af sin velstand også betydelig politisk indflydelse. I 1632 drak han sig imidlertid fuld til et selskab hos Christian IV (1577-1648) og druknede i Rosenborgs voldgrav - blot 28 år gammel.
Ved Rantzaus død overgik Lindenborg til Anne Lykke, der var enke efter Rantzaus halvbror. Hendes anden ægtemand solgte gården til Jørgen Urne, og der fulgte en periode, hvor gården blev handlet hyppigt og fæstegodset spredt for alle vinde.
I 1672 blev Lindenborg imidlertid købt af Claus Daa, der omdøbte gården til Daasborg. Han var gift med Sophie Amalie Lindenov, der var barnebarn af Christian IV (1577-1648) og Kirsten Munk. Ægteskabet var desværre så ulykkeligt, at Sophie Amalie Lindenov efter sigende lod sin mand myrde af en snigskytte en decemberaften i 1678, da de var på vej hjem sammen. Mordet blev aldrig opklaret, men hun skal efter sigende have tilstået det på sit dødsleje.
Som konsekvenser af de hyppige ejerskifter og ikke mindst Svenskekrigene var både hovedgård og bøndergods i meget dårlig forfatning omkring 1670. Både Daa og siden Sophie Amalie Lindenov forsøgte at forbedre og udvide godset. Ikke mindst Sophie Amalie Lindenov udvidede og konsoliderede med stort held godset, som i 1681 blev ophævet til et baroni. Baggrunden for oprettelsen af baroniet var ikke mindst Christian V's (1646-1699) ønske om at sikre sin uægte søn, Christian Gyldenløve. Således betingende kongen sig, at Sophie Amalie Lindenov ikke måtte gifte sig igen, og at Gyldenløve skulle arve gården efter hendes død.
I 1688 døde Sophie Amalie Lindenov, og Gyldenløve overtog Lindenborg. Hverken han, hans søn eller sønnesøn var dog synderligt interesseret i gårdens vedligehold. Baroniet blev nedlagt, og gården blev i 1753 solgt til Frederik V's (1723-1766) indflydelsesrige rådgiver, Adam Gottlob Moltke.
Moltke bortforpagtede Lindenborg, hvis jordtilliggende han dog udvidede betragteligt, idet Frederik V skænkede ham Lille Vildmose. Forudsætningen for gaven var, at Moltke skulle kultivere mosen, og projektet var stort set tilendebragt, da Moltke i 1762 solgte Lindenborg til Heinrich Carl Schimmelmann i 1762.
Den tyskfødte Schimmelmann var en af landets mest indflydelsesrige mænd i 1700-tallet. Han ledede statens økonomiske politik gennem 20 år, kun afbrudt af en kort periode under Johann Friedrich Struensee, og efterlod sig ved sin død en enorm formue. Foruden sine danske godser ejede han bl.a. en række plantager i Dansk Vestindien og et sukkerraffinaderi i København.
Schimmelmann opkøbte meget gods i området, og i 1764 sikrede han Lindenborgs status som baroni. Han etablerede desuden et mejeri og et linnedspinderi på gården. En omfattende korrespondance mellem ham selv og gårdens skiftende forpagtere vidner om hans levende interesse for gårdens drift. Der blev i hans tid gennemført en række moderniseringer og effektiviseringer af driften. I 1770'erne gennemførte han en udligning af godsets fæstegårde, dvs. sikrede dem en ensartet størrelse, ligesom han anlagde et mejeri på godset.
Også Schimmelmanns industrielle engagement kunne dog mærkes på Lindenborg. Godset skulle levere egnet arbejdskraft til hans københavnske sukkerraffinaderi, og godsets kvinder blev sat i gang med at spinde bomuld. Den dygtige forretningsmand blev i 1779 ophævet i grevestanden, og to år senere sikrede han, at Lindenborg fik status af lensgrevskab.
Sønnen Heinrich Ernst Schimmelmann overtog i 1782 faderens gård og i høj grad også hans embede: Han var finansminister mellem 1784 og 1813, og var dermed medansvarlig for statsbankerotten og den mislykkede pengereform i 1813. Han opholdt sig ikke meget på Lindenborg, men medvirkede til at udskifte godset, dvs. at jorden blev samlet om hver enkelt bondegård i stedet for at blive dyrket i fællesskab over et større område.
I 1831 overtog Schimmelmanns nevø Lindenborg. Hans efterkommere gennemførte i sidste halvdel af 1800-tallet frasalget af gårdens fæstegods. I 1923 overgik Lindenborg til fri ejendom i forbindelse med lensafløsningsloven fra 1919. I 1978 blev Den Schimmelmannske Fond oprettet, der fik til formål at bevare Lindenborg og dertilhørende kulturværdier samt at understøtte Lindeborgs gods. Fonden blev ejer af Lindeborg og er det fortsat i 2021.
Hovedbygning
I 1534 blev den daværende hovedbygning brændt ned af oprørske bønder under Grevens Fejde (1534-36). Efter Corfitz Viffert i 1571 overtog gården efter sin bror, lod han opføre en ny hovedbygning. Vifferts renæssancebygning stod færdig i 1583 og udgør den enkeltstående sydfløj i Lindenborgs nuværende hovedbygning.
Vifferts hovedbygning var i to en halv etage og blev opført af mursten i krydsskifte på en kampestenssokkel. Under huset ligger en række store hvælvede kældre, og ved bygningens sydvendte hjørner lod han rejse to tårne, mens der mod gårdspladsen blev opført et ottekantet vindeltrappetårn.
Østfløjen er formodentligt opført under Frantz Rantzaus i 1616, om end den ifølge skriftlige kilder bør tilskrives Jørgen Urne og hustruen Margrethe Marsvin, der ejede gården i midten af 1600t-tallet. Østfløjen rummer dog rummer spor af murværk fra tiden før Reformationen.
Den nordlige fløj er muligvis Corfitz Vifferts værk, men både den østlige og nordlige bindingsværksfløj blev væsentligt ombygget i 1800-tallet. Begge fløje er i en etage. I 1688 blev der opført en spærremur mod vest, hvormed anlægget blev lukket.
I 1764 igangsatte Heinrich Carl Schimmelmann en gennemgribende restaurering af Lindenborg. Tagkonstruktionen blev fornyet, og Viffterts vægterloft blev fjernet, ligesom gavlene blev ombygget. Sidetårnene blev gjort mindre og bredere, så de passede bedre til resten af gården, og grundplanen blev ændret og opdelt i flere mindre rum. Lindenborg kunne da bedre bruges som jagtslot; en tradition, der stadig holdes i hævd.
I 1925-27 blev Lindenborg igen restaureret, denne gang af en ny Heinrich Carl Schimmelmann, så gården delvist fik sin gamle skikkelse tilbage. Gården blev senest restaureret i 2005.
Lindenborg fremstår i dag som en trefløjet, hvid hovedbygning med to hjørnetårne og et trappetårn samt sandstensmasker over vinduerne.
Fredningsstatus 2021: Øst- og sydfløjen er fredet.
Andre bygninger
Mod syd og i nogen afstand fra hovedbygningen ligger Lindenborgs anselige avlsgård, som er skilt fra hovedbygningen af voldgrave og parkområde.
Hovedparten af bygningerne i det firlængede anlæg er opført i 1904 efter en brand, men enkelte bygninger er opført efter endnu en brand i 1959.
Mellem avlsanlægget og hovedbygningen ligger godsets tidligere forpagterbolig, der er opført i 1880.
I sidste halvdel af 1700-tallet og første halvdel af 1800-tallet var der på godset et mejeri, et spinderi, en stentøjsfabrik og et glasværk tilligemed grov- og kleinsmede samt pottemagere. Disse bygninger er i dag forsvundet.
Fredningsstatus 2021: Avlsbygningerne er ikke fredede.
Litteratur
Bülow, E.: Danmarks Større Gaarde. 1961-1967.
Ellekilde, Hans: Herregården Lindenborgs Sagnshistorie, i: Fra Himmerland og Kjær Herred. 1950.
Petersen, Steen Estvad: Danske herregårde. Bygninger - haver - landskaber. København 1980.
Roussell, Aage (red.): Danske Slotte og Herregårde. København 1963-1968.
Stilling, Niels Peter: Politikens bog om Danmarks slotte og herregårde. Politiken 2005.
Trap, J.P.: Danmark. København 1953-1972.
Gårdens stamdata gennem tiden
Nuværende navn
Lindenborg Slot
Region og kommune
Nordjylland - Rebild
Offentlig adgang
Ingen offentlig adgang - kan ses fra vej
Ejer
Den Schimmelmanske Fond
Herregårdens størrelse
19 ha
Godsets størrelse
4400 ha
Detaljeret størrelse
Park/have 19 ha
Funktion
Jagt/jagtudlejning og oplevelsesøkonomi
Historiske forbindelser til andre herregårde
Gudumlund, Tustrup (Nordjylland), Vildmosegaard
Bemærkninger om godset
Lindenborg Slot er en del af Lindenborg Gods, der bl.a. også omfatter Lindenborg Avlsgård, Rold, Store Arden, Fræer og Siem Skove og har et samlet areal på 4400 ha
Kilder
Større Gårde & Skove. Nærum 2021
Amt, herred og sogn
Ålborg - Hellum - Blenstrup
Ejer
Carl Gustav Ernst Schimmelmann, Greve
Herregårdens størrelse
0.00 htk
Godsets størrelse
Ingen oplysninger
Detaljeret størrelse
60.00 tdr.l
Skovskyld
0.00 htk
Avlsgårde
Ingen oplysninger
Ejendomsskyld gård
485000 (kr)
Ejendomsskyld skov
371000 (kr)
Drift
Gården er drevet af ejeren selv. Besætningen består af: 200 køer, 6 tyre, 70 fedekreaturer, 28 heste, 7 føl. Der sælges ca. 205 svin om året.
Folkehold
1 ladefoged, 1 fodermester(e), 1 forkarl, 3 røgter(e), 9 karl(e), 4 pige(r), 10 daglejer(e), 8 daglejer(e) under høsten.
Bemærkninger om godset
Under Grevskabet Lindenborg hørte samlet: 437.9 tdr. htk. bøndergods, 79.8 tdr. htk. arvefæstegods, 2894 tdr.l. skov (19 tdr. htk.), 2300000 kr. i fideikommiskapital, 32200 kr. i bankaktier. Den samlede ejendomsskyld var 4288220 kr.
Kilder
Ingen oplysninger
Amt, herred og sogn
Ålborg - Hellum - Blenstrup
Ejer
Grevskabet Lindenborg, lensgreve Ernst Conr.Ditl. Carl Joseph Schimmelmann
Herregårdens størrelse
28.80 htk
Skovskyld
3.07 htk
Mølleskyld
21.25 htk
Avlsgårde
0.00 htk
Fæstegods
Ingen oplysninger
Fæstegårde
910.82 htk
Arvefæstegårde
35.34 htk
Leje- og tyendehuse
55.39 htk
Bemærkninger om godset
Under ejendommen er også de to bortforpagtede avlsgårde Henriksdal og Ernstpris på hhv. 19-6-3-1,25 og 17-2-1-2,25 samt den bortforpagtede tidl hovedgård Vildmosegård (Mou S) og den bortarvefæstede Tustrup (Fræer S).
Kilder
Ingen oplysninger
Amt, herred og sogn
Ålborg - Hellum - Blenstrup
Ejer
Ingen oplysninger
Herregårdens størrelse
63.72 htk
Skovskyld
0.00 htk
Mølleskyld
0.00 htk
Tiende
271.67 htk
Fæstegods
552.60 htk
Bemærkninger om godset
Tidligere/senere navn: Næsholm
Kilder
Danske Atlas bd 5,1 s 78