Lerchenborg
Lerchenborg fik sit nuværende navn af Christian Lerche som omdøbte og ombyggede den gamle gård Østrupgaard.
Lerchenborg var under Christian Lerche midt i 1700-tallet en del af en af Danmarks største godsbesiddelser, ligesom stamhuset Lerchenborg var Danmarks største stamhus.
Lerchenborg består af et stort anlæg, hvor hovedbygning, avlsbygninger og park alle er symmetrisk forbundet. Med sin egalitet, regularitet og symmetri er Lerchenborg en inkarnation af sin tids arkitekturideal.
Ejerhistorie
De arealer, som i dag udgør Lerchenborg Gods, hørte i 1600-tallet under den stærke kongeborg Kalundborg Slot.
Efter nederlagene i Første og Anden Karl Gustav Krig 1657-1660 måtte Kronen sælge ud af sine besiddelser. I 1664 overtog den hollandske købmand Gabriel Marselis omkring 6782 tønder hartkorn fæstegårde som betaling for de lån, han havde ydet under krigene. Han modtog bl.a. land fra det tidligere Kalundborg len med avlsgården Kalundborg Ladegård. I 1673 arvedes besiddelserne af den ene søn Frants Marselis. Denne opholdte sig dog primært i Amsterdam, og han ville derfor gerne sælge sin jord i Danmark. I 1703 blev jorden omkring Kalundborg derfor solgt til den danske greve Carl Ahlefeldt.
Carl Ahlefeldt ejede i forvejen meget gods. Han ønskede at gennemføre en bedre drift af sine nye besiddelser. Han nedlagde landsbyen Østrup og oprettede her herregården Østrupgaard, hvorunder han samlede jorder og bondegårde fra de øvrige besiddelser. Grev Ahlefeldts økonomiske forhold var dog meget dårlige, hvorfor en af hans kreditorer efter en højesteretsdom i 1722 overtog Østrupgaard. Denne kreditor var grevinde Walter, enke efter gehejmeråd Frederik Walther. Hun overtog omkring 2000 tønder hartkorn fæstegårde - en gennemsnitsgårde var ca. 6 tdr. hartkorn - omkring Kalundborg fra Ahlefeldt, men da hun døde allerede i 1724 blev godset solgt på auktion til den engelske købmand Christoffer Watkinson, som samme år blev adlet i Danmark. Han døde i 1729, og hans nærmeste arving, John Thornton, overtog godset.
I 1742 blev Østrupgaard og det andet gods omkring Kalundborg solgt til den danske general Christian Lerche. Christian Lerche stammede fra den gamle danske borgerslægt Lerche, hvis medlemmer havde vundet indflydelse, jord og rigdom i løbet af 1600- og 1700-tallet, og som havde været Kronen en stærk støtte i indførelsen af enevælden i 1660.
Christian Lerche havde allerede inden han købte Østrupgaard overtaget Lerkenfeld, Rygaard og Hessel fra sin far, og han havde en ambition om at skabe sig et samlet godskompleks. De tidligere medlemmer af Lerche-slægten havde alle haft meget spredte besiddelser. Senere købte Christian Lerche også Birkendegaard, Vesterbygaard, Aunsøgaard og Davrup. I 1752 havde han samlet sig 500 tønder hartkorn hovedgårdsjord, 730 tønder hartkorn konge- og kirketiender og over 3000 tønder hartkorn fæstegårde. Det var et meget stort gods, som i størrelse kun blev overgået af Frijsenborg.
Som hovedsæde i byen havde Christian Lerche et palæ i København, mens han valgte Østrupgaard som hovedsæde på landet og gav det navnet Lerchenborg. I 1755 oprettede Christian Lerche et stamhus af sit gods og palæet i København, det største stamhus som har eksisteret i Danmark. Et stamhus skulle nedarves til nærmeste arving og kunne hverken sælges eller pantsættes. Christian Lerche ønskede at beskytte slægtsnavnet, da han ingen børn havde. En betingelse for at arve stamhuset var, at besidderen kun skulle hedde Lerche til efternavn.
Christian Lerche døde i 1757, og hans enke, Amalie Magdalene Christiane, overtog stamhuset. Hun havde dog store økonomiske problemer, hvorfor en kommission blev nedsat til at varetage hendes forhold. Denne kommission fik nedbragt gælden fra 70.000 rdl. til 20.000 rdl. i 1766. I Christian Lerches testamente var det blevet bestemt, af slægtningen Georg Flemming Lerche skulle arve stamhuset, dog først efter Amalie Magdalene Christiane Lerches død.
Georg Flemming Lerche fik dog i 1766 lavet en aftale, hvor han overtog besiddelsen af godset mod at overtage hendes gæld og betale en apanage, samt en række andre krav. Georg Flemming Lerche havde dog ligeledes meget dårlige økonomiske forhold, og han optog talrige lån i stamhuset, ligesom flere forsøg på at nedbringe gælden og forbedre driften mislykkedes. I 1793 overtog sønnen Christian Cornelius Lerche driften af godset Lerchenborg, som på dette tidspunkt bestod af 3548 tønder hartkorn jord, hvilket stadig gjorde det til et yderst stort godskompleks.
Christian Cornelius Lerche arvede stamhuset Lerchenborg efter faderens død i 1804, og han overtog her en gæld på 127.616 rdl. Han var meget imod ideen om stamhuse, da det ville betyde, at ét af børnene skulle arve hele godset på bekostning af de andre. Han fik derfor kongelig tilladelse til at ophæve stamhuset og frasælge nogle af ejendommene for at erstatte det med en fideikommiskapital. Det var en slags fond, hvis forrentning skulle tjene til at opretholde slægten fremover.
Christian Cornelius Lerches gæld var dog stadig betydelig, over 100.000 rdl. i 1818. Han var alligevel en højt anset mand, som nød stor tillid hos kongen. I 1818 blev han udnævnt til lensgreve, hvorefter han oprettede et grevskab, der erstattede stamhuset, men i øvrigt underlagt samme arveregler. Dette grevskab blev oprettet af Lerchenborg og Aunsø, i alt 2965 tønder hartkorn.
Christian Cornelius Lerche var desuden aktiv politiker, som deltog i oprettelsen af stænderforsamlingerne i 1830'erne og som kongeligt udpeget medlem af forsamlingerne. I 1846 fik han storkorset af Dannebrog.
Godset blev 1852 overtaget af hans søn, Christian Albrecht Lerche. I hans tid blev hovedparten af fæstegårdene solgt fra grevskabet, mens værdien af fideikommiskapitalen steg til over 4 millioner kr. I 1885 døde lensgreven Christian Albrecht Lerche, og han blev efterfulgt af den unge søn Christian Cornelius Lubbi Lerche.
I 1923 overgik grevskabet så til fri ejendom pga. lensafløsninglovene, og Lerchenborgs hovedgårdstakst var nu på 106 tønder hartkorn, mens der til grevskabet stadig hørte en del land og skov til ud over dette. I denne forbindelse måtte afgives en afgift til staten, dels i rede penge, dels i jord som blev udstykket til husmandsbrug.
Christian Cornelius Lubbi Lerche blev så forbitret over denne tvangsafløsning af grevskabet, at han i 1927 solgte Lerchenborg til skibsbyggeren J. Bruhn, som året efter solgte den videre til P.A. Lund. Han døde i 1950 og to år senere solgte hans enke Lerchenborg tilbage til Christian Albrecht Frederik Lerche, søn af den tidligere ejer.
Barnebarnet Christian Cornelius Knud Lerche-Lerchenborg driver Lerchenborg i 2021 med landbrug og skovbrug, udlejning af boliger og kontorer samt 'Business Bed and Breakfast'.
Folketælling 1787
Følgende oplysninger om herregårdens ansatte og samlede hushold stammer fra folketællinger fra 1787 og er gengivet med datidens stavemåde. Data er baseret på Rigsarkivets Dansk Demografisk Database og Folk i Fortiden. Læs mere om sidens informationer om tjenestefolk her og se sidens tema om tjenestefolk her.
Georg Flemming Lerche
Ridder, GehejmeRaad og Cammerherre, uden Tieneste, men Stamhiul til Lerchenborg
Frue Hedevig Chatrina Lerche fød Krogh
Moder
Christian Cornelius Lerche
Student
Georg Flemming Lerche
Søi-Cadet
Carl Georg Friderich Lerche
Hs Excellence GehejmeRaad Lerches og Høye Dames Børn
Jacob Friderich Ferdinant Lerche
Hs Excellence GehejmeRaad Lerches og Høye Dames Børn
Frøcken Juliana Sophia Lerche
Hs Excellence GehejmeRaad Lerches og Høye Dames Børn
Godsche Hans von Krogh
Ridder, Cammerherre, Ei meer i Tieneste
Frøcken Mette Chatrina Hedevig v. Tillisch
Jomfr. Anna Magdalene Fugl
Henrich Georg Friderich Helmershausen
Hofmester
Hans Møller
Fuldmægtig
Didrich Iversen Schaltz
Forvalter ved Godset
Jacob Handberg
Skriverkarl
Jacob Jørgensen
Skriverdreng
Peter Thim
Magazin Forvalter
Hans Christian Hansen
Avlings Forvalter
Peter Mender
Kock
Friderik Christian Teisner
Gartner
Dorthe Randener Teisner
Kone
Magretha Hedevig Teisner
Barn
Vironica Fischer
CammerJomfrue
Laurentia Magretha Reimer
CammerJomfrue
Boletta Bachevald
SyeJomfrue
Anna Elizabet Linde
VaskerPige
Magretha Jensdatter
HuusHolderske
Anna Kirstina Nimb
SølvkammerPige
Chathrina Tuurman
Stuepiger
Christiana Schiøth
Stuepiger
Inger Korsvigen
Stuepiger
Chatrina Engen
Ved Børnene
Else Magretha Saabye
Ligeledes (Encke)
Jacobina Saabye
Hendes Børn
Dorthe Birgitha Saabye
Barn
Anna Maria Pedersdatter
Barn
Magretha Jørgensdatter
Kockepige
Mallena Nielsdatter
Kockepige
Birgitha Danielsdatter
Kockepige
Bente Maria Christensdatter
Bryggerpige
Jens Schiønnesen
Jæger
Søren Mandal
Tiener hos GehejmeRaaden
Uldrich Tanum
Tiener hos Junckeren
Johan Rømmert
Tiener hos Junckeren
Frands Mangor
Tiener hos CammerHerre Krogh
Jørgen Sørensen
Kudsk
Christian Christiansen
ForRider
Morten Pedersen
Gaardskarl
Jens Jensen
Gartner Dreng
Karen Nielsdatter
Pige
Elisabeth Hansdatter
Hos Forvalter Schaltz
Rasmus Rasmusen
Hos Forvalter Schaltz
Jens Johansen
Smed
Rasmus Jørgensen
Dreng
Anders Nielsen Dorup
Møller
Witte Langballe
Hs Kone
Mette Kirstina Dorup
Vaskepige
Deliana Dorup
Barn
Niels Larsen
Møller Dreng
Jørgen Nielsen
UdRider
Peder Pedersen Wiile
Ladefoged
Niels Nielsen
Kalvekudsk
Jacob Hansen
Ladekarl
Morten Hansen
Staldkarl
Jens Jensen Ubye
Blegkarl
Hans Jørgensen
Bødker
Rasmus Christiansen
Dreng
Jens Jørgensen Holm
Avlskarle
Jørgen Rasmusen
Avlskarle
Jens Poulsen
Avlskarle
Peder Andersen
Avlskarle
Hans Jensen Jylland
Avlskarle
Jacob Frandsen Jylland
Avlskarle
Jørgen Michelsen
Avlskarle
Peder Hansen Ubye
AvlsDrenge
Rasmus Jensen
AvlsDrenge
Jens Christian Nielsen
AvlsDrenge
Rasmus Nielsen
AvlsDrenge
Anders Madsen
Ploudreng
Rasmus Hansen
Ploudreng
Jørgen Nielsen
Ploudreng
Just Andersen
Krøyer
Johan Adam Lieman
Krøyer
Iver Jensen
SwineHyrde
Sara Nielsdatter
HuusHolderske
Kirsten Christensdatter
Bryggerpige
Karen Jensdatter
Mejersker
Johanna Hansdatter
Mejersker
Anna Maria Olsdatter
Malkepiger
Birthe Christiansdatter
Malkepiger
Birthe Chatria Nickolajsdatter
Malkepiger
Ellen Olsdatter
Malkepiger
Maren Kejersdatter
Malkepiger
Maren Pedersdatter
Malkepiger
Bodil Andersdatter
Malkepiger
Ellen Kirsten Madsdatter
Malkepiger
Zidsel Nielsdatter
Malkepiger
Folketælling 1801
Følgende oplysninger om herregårdens ansatte og samlede hushold stammer fra folketællinger fra 1801 og er gengivet med datidens stavemåde. Data er baseret på Rigsarkivets Dansk Demografisk Database og Folk i Fortiden. Læs mere om sidens informationer om tjenestefolk her og se sidens tema om tjenestefolk her.
Christian Cornelius Lerche
Kammerjunker og stamherre paa Lerchenborg stamgods
Ulricha Sophia Levetzau
Hans kone
Christian Albert Lerche
Deres børn
Henrik Georg Flemming Lerche
Deres børn
Frederika Lovise Lerche
Deres børn
Hedevig Augusta Lerche
Deres børn
Cornelia Sophie Lerche
Deres børn
Emilie Christiana Lerche
Deres børn
Fridrick Øvre
Candidatus theologie og hofmester paa Lerchenborg
Hans Hansen
Forvalter
August Johan Vilhelmsen
Gartner
Andreas Christopher Freese
Tjener
Jens Fogh
Tjener
Johan Christian Houlberg
Tjener
Jeppe Christensen
Kudsk
Johan Jonge
Staldreng !!
Niels Pedersen
Staldkarl
Abraham Nielsen
Staldkarl
Olle Jørgensen
Jægerdreng
Johan Sørensen
Muurmand
Chatrine Mathiesen
Huusholderske
Anna Marie Bastrup
Sÿepige
Karen Jensdatter
Barnepige
Chatrine Sherman !!
Stuepige
Marie Frost
Stuepige
Marie Rasmusdatter
Koikepige !!
Stina Fridmann
Koikepige !!
Maren Nielsdatter
Bröggerpige
Maren Sørensdatter
Malkepige
Anna Maria Jørgensdatter
Malkepige
Johan Fernhod Selmer !!
Forvalter for godset
Anna Chatrine Flensburg
Hans kone
Niels Christian Selmer
Deres søn
Hans Granberg
Skovskarl
Mads Olsen
Karl
Ellen Jensdatter
Pige
Maren Lind
Pige
Inger Andersdatter
Pige
Albert Jensen
Forpagter ved Lerchenborg
Johanne Magrethe Steffensen
Hans kone
Hendrik Jensen
Fælles børn
Hans Christian Jensen
Fælles børn
Karen Rasmussen
Huusjomfru
Anna Christiana Jensdatter
Huusholderske
Poulina Neergaard
Stuepige
Anna Maria Madsdatter
Mejerske
Ellen Nielsdatter
Koikepige !!
Anna Olsdatter
Malkepige
Maren Nielsdatter
Malkepige
Johanne Larsdatter
Malkepige
Kirstina Andersdatter
Malkepige
Mette Andersdatter
Malkepige
Anna Rasmusdatter
Bröggerpige
Kirsten Rasmusdatter
Malkepige
Maren Christensdatter
Lillepige
Hans Larsen
Köerekudsk
Peder Pedersen
Ladefoged
Niels Nielsen
Nationalrÿtter
Didrik Larsen
Staldkarl
Hans Jørgensen
Staldkarl
Jens Hansen
Rögter
Jørgen Larsen
Rögter
Jørgen Jensen
Dreng
Niels Pedersen
Rögter
Peder Pedersen
Dreng
Jens Larsen
Rögter
Jens Ibsen
Rögter
Christian Larsen
Hjulmand
Kirstina Stendall
Hans kone
Jørgen Nielsen
Et barn at opføde
Niels Larsen
Rögter
Olle Knudsen
Snidker paa Lerchenborg
Dorthe Nielsdatter
Hans kone
Niels Olsen
Fælles børn
Frederika Olsdatter
Fælles børn
Fridrik Olsen
Fælles børn
Hans Svendsen
Forpagter
Sophia Magrethe Hoizeman !!
Hans kone
Rasmus Svensen
Mandens søn af 1ste ægteskab
Hans Olsen
Ladefoged
Jens Olsen
Köerekudsk
Niels Jensen
Dreng
Hendrik Hendriksen
Dreng
Birthe Olsdatter
Mejerske
Karen Larsdatter
Koikepige !!
Anna Adriansdatter
Lillepige
Anna Nielsdatter
Malkepige
Kirsten Jensdatter
Malkepige
Karen Pedersdatter
Malkepige
Sidse Jensdatter
Malkepige
Jens Hansen
Husmand uden jord
Kirsten Andersdatter
Hans kone
Dorthe Jensdatter
Deres barn
Niels Pedersen
Husmand uden jord
Maren Hansdatter
Hans kone
Hans Nielsen
Deres barn
Schoch Ulrik Tham
Skÿtte i Asnæs Skov
Anna Nimb
Hans kone
Hedvig Chatrine Tham
Fælles børn
Johanne Christina Tham
Fælles børn
Flemming Christian Tham
Fælles børn
Frederika Bentsdatter
Tjenestefolk
Else Pedersdatter
Tjenestefolk
Niels Sørensen
Skovfoged
Morten Pedersen
Hans medhilper
Christiana Nielsdatter
Hans kone
Peder Mortensen
Fælles børn
Johan Mortensen
Fælles børn
Sidse Jacobsdatter
Tjenestepige
Poul Hansen
Teglbrænder, har jord
Dorthe Nielsdatter
Hans kone
Johan Poulsen
Fælles børn
Mariane Poulsdatter
Fælles børn
Niels Poulsen
Fælles børn
Sidse Jeppesdatter
Tjenestepige
Johan Albertsen
Skovfoged med jord
Birgitta Splittoft
Hans kone
Jens Johansen
Fælles børn
Anna Johansdatter
Fælles børn
Søren Jesper Johansen
Fælles børn
Cecillia Johansdatter
Fælles børn
Niels Johansen
Fælles børn
Anna Eriksdatter
Tjenestepige
Peder Jensen
Huusmand med jord
Maren Christensdatter
Hans kone
Christen Pedersen
Fælles børn
Kirsten Pedersdatter
Fælles børn
Karen Pedersdatter
Fælles børn
Lars Pedersen
Fælles børn
Hans Madsen
Husmand uden jord
Mette Olsdatter
Hans kone
Maren Hansdatter
Konens børn af 1ste ægteskab
Anna Hansdatter
Konens børn af 1ste ægteskab
Karen Hansdatter
Fælles barn
Karen Rasmusdatter
Manden tjener som rögter paa Lerchenborg
Lars Nielsen
Hendes barn
Unge Niels Madsen
Huusmand, daglejer
Kirsten Andersdatter
Hans kone
Olle Larsen
Konens barn af 1ste ægteskab
Lars Nielsen
Fælles børn
Mads Nielsen
Fælles børn
Jens Nielsen
Fælles børn
Søren Gundersen
Gaaer i Lerchenborg Hauge
Dorthe Andersdatter
Hans kone
Andreas Hansen
Murer og har pension fra Slottet
Kirstine Hansdatter
Hans kone
Jens Johansen
Smed ved Lerchenborg
Sara Katrine Nielsdatter
Hans kone
Niels Jensen
Fælles børn
Johan Jensen
Fælles børn
Peder Jensen
Fælles børn
Katrine Jensdatter
Fælles børn
Anna Sophia Jensdatter
Fælles børn
Niels Jensen Eskelund !!
Smed
Svend Olsen
Dreng
Karen Olesdatter
Pige
Gl. Niels Madsen
Gaaer i Lerchenborg Hauge
Maren Jensdatter
Hans kone
Jens Nielsen
Daglejer
Birte Jørgensdatter
Hans kone
Anna Jensdatter
Deres barn
Anna Katrine Jensen
2de börn til opdragelse
Sevrina Pedersdatter
2de börn til opdragelse
Peder Madsen
Daglejer
Kirsten Pedersdatter
Hans kone
Ellen Jensdatter
Konens datter af 1ste ægteskab
Gunnine Didriksdatter
Fattig enke
Peder Olsen
Gaaer i Lerchenborg Hauge
Ellen Nielsdatter
Hans kone
Peder Nielsen
Daglejer
Ellen Nielsdatter
Hans kone
Niels Pedersen
Fælles børn
Maren Pedersdatter
Fælles børn
Lars Pedersen
Huusmand med jord, har afgift af en gaard
Bodil Hansdatter
Hans kone
Folketælling 1834
Følgende oplysninger om herregårdens ansatte og samlede hushold stammer fra folketællinger fra 1801 og er gengivet med datidens stavemåde. Data er baseret på Rigsarkivets Dansk Demografisk Database og Folk i Fortiden. Læs mere om sidens informationer om tjenestefolk her og se sidens tema om tjenestefolk her.
Christian Cornelius Lerche
Kammerherre Greve R af D besidder af Grevskabet Lerchenborg, herrer til Birchendegaard og Westerbye Gaard
Wilhelmine von Krogen
Grevinden, konen
Emma Lerche
Deres børn
Sophie Lerche
Deres børn
Ferdinand Lerche
Deres børn
Ventzentz Lerche
Deres børn
Louise Lerche
Deres børn
Carl Christian Lerche
Deres børn
Gustav Michelsen
Kammerraad inspecteur ved bisætningen?? paa Godset og land??
Louise Kleinwortt
Lærerinde
Sÿrene Möllen
Huusjomfru
Johanne Möllen
Huusholderske
Charlotte Sivertsen
Kammerjomfru
Martha Mehland
Syejomfrue
Birthe Jørgensen
Kammerjomfru
Jens Clausen
Taffeljæger
Peder Jensen
Tjener
Jørgen Nielsen
Kammertjener
Kirsten Adensen
Hans kone
Ane Cathrine Jørgensen
Deres børn
Niels Peter Jørgensen
Deres børn
Julius Jørgensen
Deres børn
Karen Vichelmann
Lever af sin midler
Marie Danchert
Huusjomfru
Johan Fritz Danchert
Gartner
Louiese Olsen
Hans kone
Mathilde Wilhelmine Danchert
Deres børn
Lauritz Danchert
Deres børn
Cathrine Nielsen
Huusjomfru
Johan Jensen
Kudsk
Gloria Jensen
Stuepige
Grethe Christiansdatter
Stuepige
Ellen Lind
Vaskepige
Margrethe Andersen
Hendes datter
Ellen Jørgensdatter
Kokkepige
Ane Christiansdatter
Kokkepige
Johanne Albrihtsdatter
Bryggepige
Karen Jensdatter
Barnepige
Niels Christensen
Vidrid??
Peter Nielsen
Gaardskarl
Peter Mathiesen
Tømmermand
Jens Andersen
Vægter
Carl Severin
Brændebærer
Jørgen Olsen
Staldkarl
Jens Abrahamsen
Staldkarl
Maren Nielsdatter
Tjenestepige
Karen Larsdatter
Tjenestepige
Karen Hansdater
Tjenestepige
Ane Rasmusdatter
Tjenestepige
Søren Albrechsen
Tjenestekarl
Flemming Christian Tamm
Avlsforvalter
Christian Georg Holm
Assistent ved avlsbruget
Lars Peder Sørensen
Landhuusholnings selskabs lærling
Jørgen Peter Möller
Lærling ved avlsbruget
Ringholtz Gantris
Hjulmand
Hans Peter Brabandt
Bødker
Johan Henrik Jørgensen
Snedker
Lars Nielsen
Snedkersvend
Carl Henrik Dandanell
Smed
Jens Nielsen
Si??
Rasmus Larsen
Tjenestekarl
Niels Petersen
Tjenestefolk
Christen Larsen
Tjenestefolk
Jens Christiansen
Tjenestefolk
Peter Larsen
Tjenestefolk
Christen Sørensen
Tjenestefolk
Rasmus Pedersen
Tjenestefolk
Rasmus Jensen
Tjenestefolk
Hans Christensen
Tjenestefolk
Christen Jensen
Tjenestefolk
Johan Frederik Olsen
Tjenestefolk
Søren Nielsen
Tjenestefolk
Mads Jensen
Tjenestefolk
Ole Nielsen
Tjenestefolk
Christian Sørensen
Tjenestefolk
Jens Christensen
Tjenestefolk
Johanne Kirstine Tamm
Huusholderske
Karen Andersdatter
Meierske
Maren Larsdatter
Tjenestepige
Mette Johansdatter
Tjenestepige
Maren Jensdatter
Tjenestepige
Dorthe Jørgensdatter
Tjenestepige
Ane Christensdatter
Tjenestepige
Ane Kirstine Jensdatter
Tjenestepige
Maren Kirstine Nielsdatter
Tjenestepige
Folketælling 1850
Følgende oplysninger om herregårdens ansatte og samlede hushold stammer fra folketællinger fra 1850 og er gengivet med datidens stavemåde. Data er baseret på Rigsarkivets Dansk Demografisk Database og Folk i Fortiden. Læs mere om sidens informationer om tjenestefolk her og se sidens tema om tjenestefolk her.
Christian Lerche
Geheims conferentsraad, Greve, Storkors af Dbr. og Dannebrogsmand, besidder af grevskabet Lerchenborg, herre til Birchendegaard og Astrup godser, Huus
Emma Lerche
Hans børn
Sophie Lerche
Hans børn
Louise Lerche
Hans børn
Ferdinand Lerche
Hans børn, Greve kamerjunker
Wilhelm Lerche
Hans børn, Greve cand. phil.
Flemming Lerche
I søns sted
Frederik Danchert
Gartner
Louise Olsen
Hans kone
Mathilde Danchert
Deres barn
Mariane Nielsdatter
Tjenestefolk
Trine Nielsen
Tjenestefolk
Hendrik Rasmussen
Tjenestefolk
Rasmus Sørensen
Tjenestefolk
Niels Olsen
Tjenestefolk
Karen Vichelmann
Pentioneret
Marie Danckert
Plejebarn
Hanne Nielsdatter
Tjenestepige
Jørgen Nielsen
Kammertjener
Kirsten Andersen
Hans kone
Trine Nielsen
Deres børn
Rasmine Nielsen
Deres børn
Christiane Andersen
Tjenestepige
Ellen Jensdatter
Barnepige
Syrene Møller
Huusjomfru
Lotte Sivertsen
Huusholderske
Marthe Clausen
Kammerjomfru
Birthe Nielsdatter
Amme
Marie Jørgensen
Kammerjomfru
Julliane Jørgensen
Syejomfrue
Karen Jensen
Barnepige
Inger Hansdatter
Kokkepige
Ane Olsdatter
Bryggepige
Lone Rasmusdatter
Meierske
Ane Rasmusdatter
Voggepige
Trine Nielsdatter
Gaasepige
Stine Christensen
Stuepige
Karen Larsdatter
Stuepige
Wilhelmine Hansen
Kjøkken??
Hans Jacobsen
Taffeldækker
Peder Jensen
Tjener
Hans Christensen
Tjener
Lars Nielsen
...??
Niels Christensen
Skytte
Jørgen Hansen
Gaardskarl
Carl Türck
Brændehugger
Johan Nielsen
Røgter??
Jens Abrahamsen
Staldkarl
Andres Ingemann
Kudsk
Flemming Tamm
Avlsforvalter, huusfader
Johanne Splittorff
Hans kone
Anton Tamm
Deres barn
Chathrine Plog
Lærerinde
Magrethe Simonsen
Huusjomfru
Martin Andersen
Ladefoged
Christopher ??
Landmålerlærlinge
Edvard Andersen
Landmålerlærlinge
Henrik Lokse
Landmålerlærlinge
Anton Brodersen
Landmålerlærlinge
Thorvald Rørsøe
Landmålerlærlinge
Lars Johansen
Fraværende, indkaldt til krigstjeneste
Jens Christensen
Tjenestefolk
Christen Sørensen
Tjenestefolk
Rasmus Hansen
Tjenestefolk
Jens Christensen
Tjenestefolk
Niels Pedersen
Tjenestefolk
Søren Olsen
Tjenestefolk
Lars Jensen
Tjenestefolk
Peter Nielsen
Tjenestefolk
Søren Pedersen
Tjenestefolk
Ole Madsen
Fraværende, indkaldt til krigstjeneste
Jacob Jørgensen
Tjenestefolk
Peder Hansen
Tjenestefolk
Evin Hansen
Tjenestefolk
Jens Jørgensen
Tjenestefolk
Jens Jørgensen
Tjenestefolk
Jørgen Sørensen
Tjenestefolk indkaldt til krigstjenste
Jørgen Andersen
Tjenestefolk
Hans Jensen
Tjenestefolk
Jacob Christiansen
Tjenestefolk
Anders Nielsen
Tjenestefolk indkaldt til krigstjenste
Hans Andersen
Tjenestefolk indkaldt til krigstjenste
Peder Christiansen
Tjenestefolk
Jørgen Jensen
Tjenestefolk
Hans Larsen
Tjenestefolk
Søren Zacariasen
Tjenestefolk
Morten Pedersen
Tjenestefolk indkaldt til krigstjenste
Peter Christensen
Tjenestefolk indkaldt til krigstjenste
Anders Jørgensen
Tjenestefolk
Jens Thomsen
Tjenestefolk
Peder Jensen
Tjenestefolk
Niels Jensen
Tjenestefolk
Niels Andersen
Tjenestefolk
Ane Sørensdatter
Tjenestefolk
Maren Sivertsdatter
Tjenestefolk
Kirstine Hansdatter
Tjenestefolk
Sophie Pedersdatter
Tjenestefolk
Karen Hansdatter
Tjenestefolk
Mathias Jelemann
Besofen indkaldt til krigstjeneste ??
Folketælling 1860
Christian Albrecht Lerche
Husfader. Kammerherre. besidder af Grevskabet Lerchenborg
Cornelia Emma Sophie Louise Lerche. f. Thillisch
Hans Kone. Lensgrevinde
Agnes Henriette Flemmine Emma Lerche
Deres Barn
Henny Louise Vilhelmine Lerche
Deres Barn
Charlotte Marie Sivertsen
Husjomfru
Ane Cathrine Jørgensen
Husholderske
Henriette Elisabeth Jednot !!
??
Sophie Bøgenn !!
Kammerjomfru
Karen Jensen
Pensioneret
Karen Larsen
Vaskepige
Ane Villumsdatter
Kokkepige
Ane Nielsen
Bryggerpige
Kirsten Hansen
Dækkepige
Kirsten Nielsen
Mejerske
Ane Cathrine Jensdatter
Hønsekone
Ellen Lind
Pensioneret
Jacobine Amalie Klyver
Stuepige
Marie Andersen
Stuepige
Karen Sophie Henrichsen
Barnepige
Anthonius Ludvig Phillip Danckert
Materialforvalter
Ole Hansen
Kammertjener
Anders Sørensen
Tjener
Hans Nielsen
Køkkenkarl
Hans Nielsen
Udrider
Carl Severin Tyrk
Brændebærer
Ferdinand Søren Carl Gustav Sørensen
Jæger
Jens Pedersen
Kusk
Jens Abrahamsen
Staldkarl
Niels Jensen
Kusk
Henrik Pedersen
Stutterikarl
Ole Jensen
Tjenestekarl
Eckardt Frederik Beck
Husfader. cand.jur.. inspektør ved Grevskabet Lerchenborg
Nathalie Elisabeth Magdalene Beck. f. Frimodt
Hans Kone
Hugo Johannes Nicolaus Beck
Deres Barn
Carl Christian Sophus Beck
Deres Barn
Petrine Georgine Nanny Kofoed
Husjomfru
Otto Immanuel Smidt
Fuldmægtig
Herman Frederik Torst
Kontorist
Jeppe Jensen
Kusk
Hans Jensen
Tjenestekarl
Juditte Marie Tobian
Stuepige
Mariane Christensen
Tjenestepige
Karen Christensen
Barnekone
Maren Poulsen
Barnepige
Peter Christian Meisling
Husfader. eksamineret Gartner
Mathilde Frederikke Meisling. f. Bræmer
Hans Kone
Anne Elisabeth Jessine Meisling
Deres Barn
Fernanda Sophie Meisling
Deres Barn
Udøbt pigebarn
Deres Barn
Lars Nielsen
Kusk
Niels Peter Sørensen
Gartnerelev
Lars Christensen
Havekarl
Maren Jacobsen
Kokkepige
Ane Sophie Andersen
Barnepige
Marie Kirstine Danckert
Pensionist
Birthe Marie Pedersen
Tjenestepige
Kirsten Jørgensen
Pensionist
Rasmine Emilie Jørgensen
Hendes Datter
Mathias Illemann
Husfader. Schæfer
Ane Illemann. f. Madsen
Hans Kone
Henrik Christian Illemann
Deres Barn
Vilhelm August Illemann
Deres Barn
August Vilhelm Illemann
Pensionist
Anders Larsen
Tømrersvend
Victor Christian Hjort
Avlsforvalter
Emilie. f. Ostermann
Hans Kone
Karen Hjort
Deres Barn
Louise Hjort
Deres Barn
Augusta Hvidding
Lærerinde
Karen Pedersen
Tjenestepige
Ane Nielsen
Tjenestepige
Margrethe Hansen
Tjenestepige
Marie Nielsen
Tjenestepige
Karen Jensen
Tjenestepige
Jacob Christiansen
Tjenestekarl
Hans Hansen
Tjenestekarl
Rasmus Hansen
Tjenestekarl
Kristen Sørensen
Tjenestekarl
Lars Jensen
Tjenestekarl
Peder Larsen
Tjenestekarl
Niels Jensen
Tjenestekarl
Lars Jacobsen
Tjenestekarl
Rasmus Christensen
Tjenestekarl
Peder Andersen
Tjenestekarl
Søren Sørensen
Tjenestekarl
Vilhelm Illemann
Tjenestekarl
Hans Christian Jensen
Tjenestekarl
Lars Christensen
Tjenestekarl
Eduard Jørgensen
Tjenestekarl
Niels Jensen
Tjenestekarl
Peder Christiansen
Tjenestekarl
Niels Pedersen
Tjenestedreng
Lars Jørgensen
Tjenestekarl
Jens Peder Nielsen
Tjenestekarl
Hans Nielsen
Tjenestekarl
Christian Hansen
Tjenestekarl
Hans Christian Hansen
Tjenestekarl
Jens Nielsen
Tjenestekarl
Lars Christensen
Tjenestekarl
Lars Nielsen
Tjenestekarl
Søren Pedersen
Tjenestekarl
Ole Rasmussen
Tjenestekarl
Carl Jensen
Tjenestedreng
Hans Rasmussen
Tjenestedreng
Niels Pedersen
Tjenestedreng
Jørgen Pedersen
Tjenestedreng
Hans Madsen
Tjenestekarl
Jens Jørgensen
Tjenestekarl
Jørgen Hansen
Medhjælp i Smedien
Hans Nielsen
Tjenestekarl
Harald Jensen
Tjenestekarl
Peder Larsen
Hjulmand
Erich Thomsen
Landvæsenslærling
Jens Karlund
Landvæsenslærling
Carl Holm
Landvæsenslærling
Peder Lund
Landvæsenslærling
Christopher Lansbjerg
Avlsforvalter
Søren Bagge
Avlsforvalter
Hovedbygning
Den nuværende hovedbygning blev bygget af Christian Lerche i 1743-1753, som en erstatning for en ældre bindingsværksbygning, som var blevet opført under Carl Ahlefeldts ejerperiode. Det menes, at arkitekten Nicolai Eigtveds tegninger har ligget til grund for bygningen.
Hovedbygningen på Lerchenborg består af et anlæg med tre fløje og to udløberfløje, som sammen danner en gårdsplads, der er åben mod vest-nordvest. Den østlige midterfløj står i to etager, og fra denne går en nordlig og en sydlig sidefløj, som begge er lavere i kun en etage. Fra enderne af disse to sidefløje udstikker to korte udløberfløje i retninger væk fra gårdspladsen.
Midterfløjen er 17 vinduesfag lang og har facade mod gårdspladsen og avlsbygningerne på den ene side, og parken på den anden. På begge sider er der risalitter, fremspring i facaden der er trukket ud over resten af bygningen, både i midten og i hver side. Risalitterne er alle højere end gavlen på resten af bygningen og mens sideritalitterne har buede frontoner, partier der sidder øverst ved gavlen, har midterrisalitterne trekantede frontoner. Alle frontonerne er udsmykket. Midterfløjen er derudover hvidpudset og med højt sort tag af skifer, og murfladerne bliver brudte af sandstensindfatninger omkring vinduerne. Ud mod gårdspladsen er der to hovedindgange til midterfløjen, en på hver side af midterrisalitten, som begge er anbragt symmetrisk med hovedaksen. På den modsatte facade er hovedindgangen midt i fløjen ved en stor jonisk sandstensportal, og herfra leder en dobbeltløbet fritrappe ned til parken. I midterfløjen er der derudover også både kælder og loft.
De to sidefløje er som nævnt lavere end midterfløjen, og modsat denne har midterfløjene kun en midterrisalit med trekantet, pyntet fronton, men ikke nogen sidefrontoner. Ligesom midterfløjen er de hvidpudsede mure brudt af sandstensindfatninger og et højt sort tag.
Fredningsstatus 2021: Hovedbygningen er fredet.
Andre bygninger
Nordvest for hovedbygningen ligger Lerchenborgs avlsbygninger. Avslbygningerne danner et symmetrisk anlæg efter barokkens idealer, ligeledes med hvidpudsede mure.
Fredningsstatus 2021: Avlsbygningerne er fredet.
Kulturmiljø
Lerchenborg ligger syd for Kalundborg ud mod halvøen Asnæs mod vest. Sammen med hovedbygning og avlsgård udgør Lerchenborgs have en af Danmarks mest fremtrædende barokanlæg. Omgivelserne er præget af det nærliggende Kalundborg og Asnæsværket mod nord og nordøst. En solcellepark udgør et større område mod syd.
Haven i dag
Lerchenborgs barokhave, der oprindeligt blev anlagt i 1747-1748, eksisterer fortsat i dag med aksefaste, rette linjer og alléer, formklippede buske, og skulpturer. En parterrehave, der blev anlagt i forlængelse af hovedbygningen, står ikke længere i dag og er erstattet af et græsparti på hver side af den stadig eksisterende akse. Græsset her er omkranset af lindetræer med buegange for at give plads til klassiske statuer. Der er i haven i dag en række frugttræer, som er placeret, hvor der tidligere lå en rosenhave, som oprindeligt før dette havde været en nyttehave.
Haven blev fra 1983 restaureret af havearkitekt Kirsten Lund-Andersen. Haven blev fredet i 1985.
Haven historisk
Lerchenborgs have blev anlagt af den franske officer og havearkitekt Jean-Baptiste de Longueville i 1747-1748, samtidig med at hovedbygningen blev opført i 1742-53. Haven blev efter barokkens idealer anlagt aksefast og symmetrisk sammen med herregårdens øvrige bygninger. Der findes ingen oprindelig haveplan fra Longuevilles hånd til anlægget på Lerchenborg, men der findes beskrivelser af anlægget, som fremgår af brevvekslinger mellem Longueville og Christian Lerche, hvori der redegøres for ideer til udformning og anlæggets indhold. Der findes en tegning fra 1777 af landinspektør Ehlers, som giver indblik i haveanlæggets udformning. Barokanlægget, som haven er en del af, blev bygget op omkring en akse der bevægede sig fra hovedbygningens havetrappe ned gennem et parterrerum, bestående af lave buske og blomster plantet i geometriske mønstre. Herigennem fortsatte aksen videre ad en 12 meter brede og 385 meter lang allé for til sidst at fortsætte ud i det videre liggende landskab.
I 1800-tallet blev store dele af parken omlagt i engelsk landskabelig stil, der var en stil, der brød med barokkens symmetriske former for i stedet at have fokus på, hvad der blev opfattet som et mere naturligt udtryk. Lige uden for hovedbygningen havde der fra 1700-tallet ligget en parterrehave, der var en have bestående af bed og buske lagt i symmetriske mønstre, og denne del af haven forblev i den franske stil efter omlæggelsen til den landskabelige have. Parterrehaven står dog ikke længere i dag.
Matrikelkort over Lerchenborg, 1860. Billede: Geodatastyrelsen.
Postkort af Lerchenborg have ca. 1920-1940. Foto: Kalundborg lokalarkiv (ukendt fotograf).
Postkort af Lerchenborg have ca. 1930. Foto: Kalundborg lokalarkiv (ukendt fotograf).
Postkort af Lerchenborg have ca. 1900-1908. Foto: Kalundborg lokalarkiv (ukendt fotograf).
Lerchenborg 3
4400 Kalundborg
Ejerrække
- (1703-1722) Carl Ahlefeldt
- (1722-1724) Grevinde Walter
- (1724-1729) Christoffer Watkinson
- (1729-1742) John Thornton
- (1742-1757) Christian Lerche
- (1757-1766) Amalie M. C. Leiningen-Westerburg, gift Lerche
- (1766-1804) Georg Flemming Lerche
- (1804-1852) Christian Cornelius Lerche
- (1852-1885) Christian Albrecht Lerche
- (1885-1927) Christian Cornelius Lubbi Lerche
- (1927-1928) J. Bruhn
- (1928-1950) P.A. Lund
- (1950-1952) Enke efter P.A. Lund
- (1952-1970) Christian Albrecht Frederik Lerche-Lerchenborg
- (1970-1985) Christian Alfred Vincents Lerche-Lerchenborg
- (1985-1999) Christian Cornelius Knud Lerche-Lerchenborg
- (1999- ) Lerchenborg Gods A/S
Litteratur
Elling, Christian: “Lerchenborg og den vestsjællandske Rokoko”, i: Fra Holbæk amt. årg. 2, Bind 8, 1934.
Jørgensen, Mogens Schou: “En herregårdssamling. Oldsamlingen på Lerchenborg”, i: Fra Holbæk amt 1976.
Lund, Hakon: “Et bidrag til Lerchenborgs bygningshistorie”, i: Kunstmuseets årsskrift bd. 51/52, 1965.
Petersen, Steen Estvad: Danske herregårde. Bygninger - haver - landskaber. København. 1980.
Roussel Aage (red.): Danske Slotte og Herregårde. København. 1963-68.
Scavenius, Bente: Danmarks dejligste haver. København 2008.
Stilling, Niels Peter: Danmarks Herregårde. Sjælland, Møn og Lolland-Falster. Gyldendal 2014.
Varming, Jens Christian: “Af Lerchenborgs bygningshistorie”, i: Architectura 1979.
Trap, J.P.: Danmark. København. 1953-1972.
Gårdens stamdata gennem tiden
Nuværende navn
Lerchenborg Gods
Region og kommune
Sjælland - Kalundborg
Offentlig adgang
Offentlig adgang til dele af hovedbygningen og parken for grupper efter forudgående aftale
Ejer
Cilfa A/S v/Chr. C.K. greve Lerche-Lerchenborg
Herregårdens størrelse
723 ha
Godsets størrelse
0 ha
Detaljeret størrelse
Ager 320 ha, skov 245 ha, park/have 13 ha, andet 145 ha, bortforpagtet 80 ha
Funktion
Landbrugsdrift/skovbrug, jagt/jagtudlejning, boligudlejning, oplevelsesøkonomi, erhverv og erhvervsudlejning
Historiske forbindelser til andre herregårde
Astrupgaard, Avnsøgaard, Birkendegaard, Kalundborg Ladegaard, Lerchenfeld, Vesterbygaard
Bemærkninger om godset
Ingen
Kilder
Større Gårde & Skove. Nærum 2021, lerchenborg.dk
Amt, herred og sogn
Holbæk - Ars - Årby
Ejer
Christian C.L. Lerche, Greve
Herregårdens størrelse
0.00 htk
Godsets størrelse
Ingen oplysninger
Detaljeret størrelse
Ingen oplysninger
Skovskyld
0.00 htk
Avlsgårde
Ingen oplysninger
Ejendomsskyld gård
1000000 (kr)
Ejendomsskyld skov
0 (kr)
Drift
Gården er bortforpagtet. Besætningen består af: 276 køer, 200 kalve, 8 tyre, 47 heste, 33 føl. Der sælges ca. 450 svin om året.
Folkehold
2 forvalter(e), 2 fodermester(e), 1 forkarl, 5 røgter(e), 18 elev(er), 4 karl(e), 5 pige(r), 12 daglejer(e), 16 daglejer(e) under høsten, 18 polakker e.lign. om sommeren.
Bemærkninger om godset
Under Grevskabet Lerchenborg hørte samlet: 36 tdr. htk. bøndergods, 1249 tdr.l. skov (53 tdr. htk.).
Kilder
Ingen oplysninger
Amt, herred og sogn
Holbæk - Ars - Årby
Ejer
Grevskabet Lerkenborg, lensgreve C.C. Lerche
Herregårdens størrelse
154.19 htk
Skovskyld
20.88 htk
Mølleskyld
43.14 htk
Avlsgårde
68.03 htk
Fæstegods
Ingen oplysninger
Fæstegårde
1304.41 htk
Arvefæstegårde
305.89 htk
Leje- og tyendehuse
169.32 htk
Bemærkninger om godset
Under hovedgården drives de to avlsgårde Hedevigslys og Mineslund på hhv. 43-7-3-0,75 og 24-0-1-2,25. Fæstehtk. er for hele grevskabet.
Kilder
Ingen oplysninger
Amt, herred og sogn
Holbæk - Ars - Årby
Ejer
Ingen oplysninger
Herregårdens størrelse
0.00 htk
Skovskyld
0.00 htk
Mølleskyld
0.00 htk
Tiende
0.00 htk
Fæstegods
0.00 htk
Bemærkninger om godset
Tidligere/senere navn: Østrup
Kilder
Danske Atlas bd 2, s 416
Lerchenborg 3
4400 Kalundborg
Ejerrække
- (1703-1722) Carl Ahlefeldt
- (1722-1724) Grevinde Walter
- (1724-1729) Christoffer Watkinson
- (1729-1742) John Thornton
- (1742-1757) Christian Lerche
- (1757-1766) Amalie M. C. Leiningen-Westerburg, gift Lerche
- (1766-1804) Georg Flemming Lerche
- (1804-1852) Christian Cornelius Lerche
- (1852-1885) Christian Albrecht Lerche
- (1885-1927) Christian Cornelius Lubbi Lerche
- (1927-1928) J. Bruhn
- (1928-1950) P.A. Lund
- (1950-1952) Enke efter P.A. Lund
- (1952-1970) Christian Albrecht Frederik Lerche-Lerchenborg
- (1970-1985) Christian Alfred Vincents Lerche-Lerchenborg
- (1985-1999) Christian Cornelius Knud Lerche-Lerchenborg
- (1999- ) Lerchenborg Gods A/S