Kongsdal
Kongsdal hed oprindeligt Undløse Ladegaard og senere Tygestrup.
Mange berømte mænd fra Danmarkshistorien har ejet Kongsdal.
Kongsdal var i 1300-tallet hjemsted for Hvideslægten, der var en stor modstander af kongemagten, og hvis medlemmer blandt andet talte marsken Stig Andersen, der blev dømt for mordet i Finderup Lade.
Kongsdal hovedbygning er et trefløjet anlæg, men resterne af fundamentet fra en lille fjerde fløj er i nyere tid blevet fundet.
Den nuværende hovedbygning blev opført i 1587 oven på det voldsted med vandfyldte grave, som stadig findes rundt om bygningen i dag.
I 1800-tallet var Kongsdal ejet af konseilspræsident J.B.S. Estrup.
Ejerhistorie
I 1180 skænkede Københavns biskop Absalon sit arvegods i sognet Undløse i Nordvestsjælland til Sorø Kloster, som her opførte en ladegård kaldet Undløse. Senere blev der lagt flere fæstegårde under ladegården, som derved kom til at eje det meste af Undløse og meget af nabobyerne.
Sorø Kloster var meget interesseret i borgen Pedersborg, og man mageskiftede, dvs. byttede, derfor Undløse Ladegaard med fæstegårde til gengæld for borgen Pedersborg.
På denne måde kom gården tilbage til Hvideslægten, som gav den navnet Tygestrup og ejede gården de følgende 150 år - med en kort afbrydelse. Sidst i 1200-tallet var gården ejet af den berømte og berygtede Marsk Stig Andersen, som i 1286 blev dømt for mordet på kong Erik Klipping i Finderup Lade. Som følge af dommen fik han frataget sin jord, men ved et forlig i 1309 blev Tygestrup givet tilbage til sønnen Anders Stigsøn. Dennes søn, Stig Andersen, tog dog også del i et fejlslagent oprør, denne gang mod kong Valdemar Atterdag, og i 1361 måtte han skænke Tygestrup til Antvorskov Kloster for at opnå tilgivelse for sine synder.
Antvorskov Kloster beholdt Tygestrup indtil Reformationen 1536, hvor Kronen overtog alt gejstligt gods. Tygestrup fortsatte som kongeligt len indtil 1587, hvor gården blev overdraget til den tyske adelsmand Peder Reedtz. Han var kommet til Danmark under Syvårskrigen 1563-1570, og havde derefter vundet kongens gunst.
Peder Reedtz forøgede Tygestrups gods gennem forskellige mageskifter med kongen, og ved hans død i 1607 overtog sønnen Frederik Reedtz godset. Han forøgede også besiddelserne, blandt andet gennem to ægteskaber. Han var desuden lensmand på Vordingborg Slot og havde sæde i rigsrådet. Sønnen Peder Reedtz overtog Tygestrup i 1659 efter faderens død, men han beskæftigede sig ikke meget med godsdrift, derimod steg han i graderne ved hoffet indtil han blev var kansler i Danske Kancelli, dvs. leder af datidens administration. Peder Reedtz byttede Tygestrup, som da var en meget stor herregård med 104 tønder hartkorn hovedgårdstakst og 800 tønder hartkorn fæstegårde underlagt, med Frederik III (1609-1670).
Frederik III ændrede Tygestrups navn til Kongsdal. Efter Frederik III's død overgik Kongsdal til prins Jørgen, som dog hurtigt byttede den med greven Christopher Parsberg for godset Jungshoved. Efter Christopher Parsberg død i 1672 blev Kongsdal overdraget til hans svoger Otte Pogwisch.
Otte Powisch havde deltaget ivrigt i forsvaret af København under Anden Karl Gustav Krig (1658-1660), og han var ligeledes en ivrig støtte af Enevældens indførelse. Otte Pogwischs økonomiske forhold var dog dårlige, og han endte senere i gældsarrest. Hans arvinger fragik sig arv og gæld, og Kongsdal blev derfor købt på auktion af Valdemar Gabel. På dette tidspunkt var Kongsdal allerede blevet væsentligt formindsket.
I løbet af 1700-tallet havde Kongsdal mange forskellige ejere. I 1718 overtog generalen Gregers Juel Kongsdal, og han forsøgte at danne sig et samlet godskompleks på Holbæk-egnen, hvilket dog ikke lykkedes. I 1731 blev Kongsdal derfor købt af oberst Johan von Schack, som købte flere fæstegårde til gården, men som også fik et ry for at have mishandlet bønderne på godset.
Lorenz Lassen købte Kongsdal sidst i 1700-tallet. Han forbedrede godsets avl og drift betydeligt, ligesom han også satte gang i udskiftningen af fæstegårdene. Udskiftningen betød, at landsbyens fælles marker blev samlet i enkelte parceller, der blev lagt til de enkelte gårde. Ideen var, at fæstebønderne derved fik større udbytte af at intensivere driften på deres egne marker.
Sønnen Niels Lassen fortsatte forbedringerne, men havde også omkostninger. De usikre tider omkring Napoleonskrigene tvang ham til at sælge Kongsdal i 1812. Den nye ejer, Jacob Resch, fuldførte udskiftningen og byttede nogle gårde med nabogodset, hvorved godsets drift blev mere samlet.
I 1835 blev Kongsdal købt af Hector Frederik Janson Estrup, som straks købte mere jord til godset. Inden købet af gården havde Hector Estrup først været lektor og siden direktør på Sorø Akademi, ligesom han havde en doktorgrad i historie. Efter fratrædelsen fra Sorø Akademi i 1837 fik han ærestitlen etatsråd, og han helligede sig driften af Kongsdal. Ægteskaberne først med Jacobine Scavenius og efter hendes død med søsteren Anna Christine Scavenius havde bragt ham i besiddelse af den formue, der havde muliggjort købet. Hector Estrup forbedrede Kongsdals drift betydeligt. Han oprettede biblioteker og skoler, og fandt også tid til at skrive en bog om Kongsdals historie.
Sønnen Jacob Brønnum Scavenius Estrup overtog Kongsdal kort før faderens død i 1846, men faderens enke, Anna Christine Scavenius fortsatte med at leve på gården. J. B. S. Estrup boede derimod på herregården Skaføgaard i Jylland. J. B. S. Estrup var en af 1800-tallets største politikere og fungerede som konseilspræsident, datidens statsminister, fra 1874-1894. Han er dermed den danske regeringsleder, der har siddet ved magten i længst tid efter demokratiets indførelse. J. B. S. Estrup er også en af de mest forkætrede danske regeringsledere, ikke mindst pga. provisorietiden 1885-1894, hvor regeringen Estrup gennemførte foreløbige (provisoriske) finanslove mod Folketingets flertal.
J. B. S. Estrup døde på Kongsdal i 1913, men havde inden da overladt gården til sin søn. Kongsdal var i Estrup-familiens eje indtil 2021, hvor det blev solgt til Martin Mikkelsen. Godset drives som et traditionelt land- og skovbrug med jagt- og boligudlejning.
Hovedbygning
Kongsdals hovedbygning består af tre fløje bygget i røde mursten, som står i to etager samt med to loftsetager under det flade, røde tegltag. Fløjene danner sammen en borggård som er åben mod syd, og hele borggården er omkranset af vandfyldte grave, hvorover der går en lille bro i det nordvestlige hjørne. I det indvendige hjørne mellem den vestlige og den nordlige fløj står et ottekantet tårn, som er bygget med samme røde mursten som resten af hovedbygningen, men som dog har et grønt tag og spir, der står lidt højere end fløjene. Derudover er der midt på den nordlige fløj en portgennemkørsel.
Hovedbygning blev opført af Peder Reedtz, som overtog herregården i 1587. På et voldsted omgivet af grave påbegyndte han opførelsen af en ny hovedbygning, som skulle erstatte den gamle ladegård som Sorø Kloster i sin tid havde opført. Bygningen blev opført i røde mursten, som blev brændt i et teglværk opført på stedet. Den vestlige fløj blev opførte med riddersal på første etage, mens der i stuen var et kapel, som dog senere blev fjernet.
Den vestlige fløj og dele af den nordlige fløj menes at være blevet færdigbygget i 1598, hvilket er angivet på vestfløjens nordgavl. Den østlige del af nordfløjen, det ottekantede tårn samt østfløjen menes til gengæld først at være blevet bygget af sønnen Frederik Reedtz og måske først fuldstændigt færdiggjort af dennes søn Peder Reedtz den yngre.
I 1814 blev Edvard Gram eneejer af Kongsdal, efter at han havde ejet godset sammen med Peder Bech i to år. Edvard Gram foretog betydelige reparationer af hovedbygningens vestlige fløj.
Hector Estrup købte Kongsdal i 1835, og i hans ejertid blev den østlige fløj af hovedbygningen ramt af et lyn, hvorved der gik ild i flere værelser i denne og i den nordlige fløj. Sidst i 1800-tallet blev godset istandsat igen af sønnen, konseilspræsident J. B. S. Estrup
I nyere tid er fundamenter til en lille sydlig fløj blevet fundet, en bygning der sandsynligvis ikke har været særlig bred, som kun har stået i en enkel etage og som har lukket borggården af mod syd. Denne bygning kan meget vel være blevet bygget af Peder Reedtz den ældre på samme tid som vestfløjen og halvdelen af nordfløjen.
Fredningsstatus 2021: Hovedbygningen er fredet.
Andre bygninger
Avlsbygningerne på Kongsdal ligger vest-nordvest for hovedbygningen. Lige vest for broen der fører fra hovedbygningen og over vandgraven rundt om denne ligger en gruppe avlsbygninger, der sammen udgør en gårdsplads, der åbner op mod syd og mod øst. Nord for disse og nordvest for hovedbygningen ligger der derudover en række mere moderne avlsbygninger. Af alle disse avlsbygninger er en del fra 1664, en anden del blev bygget omkring 1830 af Jacob Benzon Resch.
Fredningsstatus 2021: Avlsbygningerne er ikke fredede.
Litteratur
Estrup, Hector F.J. Tygestrup, som det var, og som det er: en historisk-statistisk Beskrivelse. 1838.
Petersen, Steen Estvad: Danske herregårde. Bygninger - haver - landskaber. København. 1980.
Roussel Aage (red.): Danske Slotte og Herregårde. København. 1963-1968.
Stilling, Niels Peter: Danmarks Herregårde. Sjælland, Møn og Lolland-Falster. Gyldendal 2014.
Trap, J.P.: Danmark. København. 1953-1972.
Gårdens stamdata gennem tiden
Nuværende navn
Kongsdal Gods
Region og kommune
Sjælland - Holbæk
Offentlig adgang
Ingen offentlig adgang - kan ses fra vej
Ejer
Martin Mikkelsen
Herregårdens størrelse
320 ha
Godsets størrelse
843 ha
Detaljeret størrelse
Godset: 554 ha, skov 248 ha, park/have 3 ha, andet 18 ha, forpagtet 277 ha
Funktion
Landbrugsdrift/skovbrug, jagt/jagtudlejning, boligudlejning og erhvervsudlejning
Historiske forbindelser til andre herregårde
Ingen oplysninger
Bemærkninger om godset
Under Kongsdal Gods hører hovedgården Kongsdal (320 ha), Kildegård (107 ha), skov (248 ha) samt andre uspecificerede gårde (148 ha)
Kilder
Større Gårde & Skove. Nærum 2023
Amt, herred og sogn
Holbæk - Merløse - Ondløse
Ejer
Hector Estrup, Hofjægermester
Herregårdens størrelse
0.00 htk
Godsets størrelse
Ingen oplysninger
Detaljeret størrelse
24.00 tdr.l
Skovskyld
0.00 htk
Avlsgårde
Ingen oplysninger
Ejendomsskyld gård
625000 (kr)
Ejendomsskyld skov
0 (kr)
Drift
Gården er drevet af ejeren selv. Besætningen består af: 150 køer, 50 kalve, 8 tyre, 24 heste, 9 føl. Der sælges ca. 50 svin om året.
Folkehold
2 forvalter(e), 1 fodermester(e), 1 forkarl, 4 røgter(e), 4 elev(er), 7 karl(e), 9 pige(r), 7 daglejer(e).
Bemærkninger om godset
Under Godset Kongsdal hørte samlet: 62.2 tdr. htk. bøndergods. Den samlede ejendomsskyld var 1012000 kr.
Kilder
Ingen oplysninger
Amt, herred og sogn
Holbæk - Merløse - Ondløse
Ejer
Pro. J.B.S. Estrup
Herregårdens størrelse
64.82 htk
Skovskyld
5.06 htk
Mølleskyld
7.50 htk
Avlsgårde
0.00 htk
Fæstegods
Ingen oplysninger
Fæstegårde
144.32 htk
Arvefæstegårde
30.64 htk
Leje- og tyendehuse
29.59 htk
Bemærkninger om godset
Ingen oplysninger
Kilder
Ingen oplysninger
Amt, herred og sogn
Holbæk - Merløse - Ondløse
Ejer
Ingen oplysninger
Herregårdens størrelse
39.34 htk
Skovskyld
5.00 htk
Mølleskyld
0.00 htk
Tiende
0.00 htk
Fæstegods
226.00 htk
Bemærkninger om godset
Tidligere/senere navn: Tygestup
Kilder
Danske Atlas bd 2, s 391. Oplysningerne om bøndergodset stammer fra ChristensenHørsholm