Kokkedal
Kokkedal er bedst kendt i Danmarkshistorien som Bannerslægtens faste borg.
Gården er et smukt eksempel på en fuldendt gotisk borg, der dog senere har fået tilføjet renæssancetræk.
Kokkedal består nu af tre hvidkalkede fløje i to etager. De ligger om en snæver borggård og åbner sig skråt mod øst.
Fløjene er bygget lidt efter lidt i middelalderligt munkeskifte og vestfløjen er den ældste fra omkring 1550.
Kokkedal indgår i 2021 i hotelkæden Danske Slotshoteller.
Ejerhistorie
Allerede meget tidligt lå der en borg på Kokkedals voldsted og de første herremænd på stedet er nævnt tilbage i 1327. Det var slægten Stenbrikke, som muligvis ikke er et navn, de selv har brugt. Først i 1407 knyttedes selve navnet Kokkedal til den daværende herremand Anders Albretsen Stenbrikke. I 1441 kunne sønnen Godske Andersen Stenbrikke lægge mere jord til gården, fordi en bondeopstand resulterede i afbrændte gårde og en myrdet godsejer i området. Sønnen var den sidste Stenbrikke på Kokkedal. Han døde barnløs, hvorefter gården kom tilbage til moderen, som giftede sig igen.
Gården kom derved til Anders Nielsen Banner, og den forblev i hans slægt i over hundrede år. Rigsråden Anders Nielsen Banner var en af de mest fremtrædende jyske herremænd på den tid, og han har sandsynligvis brugt nogle af sine mange penge på at genopbygge Kokkedal efter ødelæggelserne under bondeoprøret.
Arvingen og barnebarnet Erik Banner ejede flere store slægtsgårde og er den mest kendte af Kokkedals ejere. I 1518-1519 havde han det vigtige ansvar at passe på Gustav Vasa (1496-1560), der var Christian II's (1481-1559) fange på Kalø Slot. Erik Banner gjorde tydeligvis ikke sit job godt nok, for det lykkedes svenskeren at flygte til Lübeck. Det kostede Erik Banner kongens nåde samt en betydelig bøde. I opgøret om Reformationens indførelse stod han længe på Christian II's side, men gik siden over til Frederik I (1471-1533). Her blev han en af adelens ivrigste forkæmpere for den lutherske lære
I 1533 stod han og Mogens Gøye i spidsen for de adelsmænd, der støttede hertug Christian (den senere Christian III (1503-1559)). Året efter gik han med Holger Rosenkrantz og en 600 mand stor adelshær imod de oprørske bønder under Skipper Clement, og her led de adelige nederlag syd for Aalborg. Derefter blev Erik Banners herregårde, både Asdal og Kokkedal, plyndret og nedbrændt. Først da Johan Rantzaus lejetropper kom dem til undsætning, vendte krigslykken for adelshæren. Senere var han blandt lederne, da Christian III's styrker belejrede København 1535-1536.
Efter Reformationens indførelse 1536 stod Erik Banner Christian III nær. Han blev udnævnt til lensmand og i 1541 til marsk. Han genopførte snart Kokkedal som et forsvarsværk, og i 1546 fik han besøg af kongen.
Kokkedal-arvingen Frands Banner overtog den gode forbindelse til hoffet. Hans datter Karen Banner tog gårdene Kokkedal og Gisselfeld med i sit ægteskab med Henrik Lykke, der da var en af landets rigeste adelsmænd - og som også var på god fod med kongen. Henrik Lykke blev i sine sidste leveår brugt som diplomatisk udsending i Europa. Han istandsatte og ombyggede desuden Kokkedal. Sønnen Frands Lykke overlevede og arvede alle sine søskende, så han i Danmark og Skåne endte med at eje 20 herregårde. Han regnedes for en af de fire rigeste mænd i Danmark.
Under Christian IV's deltagelse i Trediveårskrigen (1618-1648), ofte kaldet 'Kejserkrigen, blev Kokkedals skove i 1628 forhuggede af fjendtlige hære og kom aldrig på fode igen. Få år før sin død byttede Frands Banner bl.a. Kokkedal væk til Karen Galde, der var af norsk adel. Hun var en 60-årig gammeljomfru, der giftede sig med den næsten 20 år yngre Børge Rosenkrantz. Han ejede i forvejen mange herregårde, men parret opholdt sig hovedsageligt hver for sig. Karen Galde døde i 1671 på Kokkedal.
Gennem hendes søster kom Kokkedal til Verner Frederiksen Parsberg, og siden til Palle Rantzau der var gift med Ingeborg Seefeld. Da han døde i 1691, gjorde hun som Karen Galde, og giftede sig samme år med den betydeligt yngre og endda ikke-adelige Diderik Christian Bräes. Allerede fire år senere døde hun i barselsseng, mens han levede endnu et halvt århundrede. I hans tid blev gården både forskønnet og forbedret. I 1740 oprettede han desuden et hospital i Torslev, og i 1742 fik han opført skoler i både Torslev og Attrup.
Sønnen af hans andet ægteskab, Peder Enevold Bräes, blev i 1733 optaget i adelsstanden, og i 1755 gav han alle bønder i Torslev sogn lige meget jord og hoveripligt, så de var lige "udi alle ting".
I 1811 købte Jacob Ludvig von Fischer-Benzon Kokkedal. Det var et uheldigt tidspunkt rent økonomisk. Godset kom snart i økonomiske vanskeligheder og havnede efterhånden i håbløs gæld bl.a. på grund af manglende skattebetalinger. I 1823 blev Kokkedal overtaget af statsgældsdirektionen, som bortforpagtede den og drev gården på statens regning. I løbet af 1820'erne kom det til en voldsom konflikt, som endte med, at Kokkedals forvalter blev overfaldet og slået ihjel.
I 1825-1827 stod rentekammeret for at udskifte fæstegårdene, hvilket betød at landsbyens fælles marker blev afløst af selvstændige jordparceller, hvor hver bonde skulle dyrke sin egen jord. Morten Leth Hastrup købte resten af ejendommen i 1838 og udstykkede mere gods i løbet af de følgende ti år. Han frasolgte alle bøndergårdene, men forbeholdt sig retten til de vigtige fiskegrunde i Limfjorden. De følgende ejere fortsatte udstykningen, og kun enkelte gjorde en indsats for at forbedre eller udvide ejendommen, deriblandt Adolf Hein og prins Erik af Danmark.
I 1948 købte Socialministeriet Kokkedal og indrettede gården som skolehjem for 39 drenge. I 1988 blev den igen privateje og denne gang indrettet som hotel, restaurant og vinkælder. I 2021 indgår Kokkedal i hotelkæden Danske Slotshoteller, som også indbefatter herregårdene Hvedholm, Sophiendal, Store Restrup og Gammel Vraa.
Kokkedal i 1952. Fra Danmark på Film, Det Danske Filminstitut.
Hovedbygning
Vestfløjen er den ældste fløj og er et kort, højt stenhus af gule munkesten i munkeforbandt med kryds- og tøndehvælvet kælder. Øverst er der en lav, halv etage med skydeskår i ydermuren. Det gotiske tagværk er bevaret og den sydlige, kamtakkede gavl har en sengotisk blændingsdekoration af samme slags som på Helligåndsklostret i Aalborg. De store, gullige sten var almindelige på egnen omkring Limfjorden.
Den smalle nordfløj er bygget senere. Den er også af gule munkesten og med kælder, i to etager samt en halv etage øverst. Den er uden synlige forsvarsmidler som fx skydeskår. Mens den gamle vestfløj ser ud til at have haft små, fladbuede vinduer, var de i nordfløjen større og vistnok med rundbuede spejl. Gavlen mod vest har endnu gotisk karakter, mens østgavlen ved en senere ændring omkring år 1600 har fået vandrette, mere renæssanceagtige gesimsbånd. Fløjen er da sandsynligvis blevet forlænget og ombygget, måske af Henrik Lykke.
Sydfløjen er bygget ind mod den ældste fløj, så den faktisk skjuler dens kældervindue. Den er selv uden kælder, og lidt vest for midten går der en rundbuet port igennem huset. Porten sidder på ydersiden i et murfremspring, som i gesimshøjde er afsluttet med en kamtakket gavl som front. Spor i murværket tyder på, at den ydre portbue, som er ca. en meter dyb, også har været i hele to etager.
Sydfløjen har mod øst en gotisk kamtakgavl med blændinger, dvs. vinduesformede fordybninger i muren, men mangler den øverste halve etage, som de andre fløje har. Den halve etage har muligvis oprindelig eksisteret. Sydfløjen har desuden vinduer som nordfløjen og har på ydersiden en fin, flad rundbuefrise under gesimsen.
Den statelige, gamle hovedbygning ligger på et snævert, højt voldsted omgivet af grave. I gårdens nordvestlige hjørne står et smalt, firkantet trappetårn med laternespir, som er opført omtrent samtidig med sydfløjen. Gården åbner sig mod øst, men indtil 1870'erne var gården lukket af en fjerde fløj, som også var den yngste, dog senest bygget omkring 1570'erne. Østfløjen var også i to etager og havde også sengotisk karakter med murblændinger. Bygherren var antageligvis Frands Banner. Kokkedal er altså i høj grad et mindesmærke for Banner-slægten og er et af de få bevarede bygningsværker, som de har efterladt sig.
Omkring 1740 skete en gennemgående restaurering og ændring af bl.a. gårdens vinduer og indre, og der er ikke spor tilbage af den oprindelige rumdeling. I vestfløjens stueetage er der dog bevaret et smukt stukloft med Diderik Christian Bräes' spejlmonogram.
Gården hører til de få sengotiske herregårde, der endte som lukkede, firefløjede anlæg. Som anlægget stod i Frands Banners dage, havde det hele uregelmæssigheden fra gotikken: anlæggets skæve firkant, den ulige stokværksinddeling og facadernes vilkårlige, springende vinduer og adgange. Gavlene må også allerede dengang have været gårdens stolthed. Bortset fra nedrivningen af østfløjen er der ikke senere sket store forandringer af Kokkedals ydre.
Fredningsstatus 2021: Hovedbygningen er fredet.
Andre bygninger
Avlsgården er for størstepartens vedkommende nedrevet. En enkelt eksisterende længe er i 2021 indrettet som ferielejligheder.
Fredningsstatus 2021: Avlsbygningerne er ikke fredede.
Litteratur
Bülow, E.: Danmarks Større Gaarde. 1961-1967.
Engquist, Hans Henrik: “Herregårdene Odden og Kokkedal – samt lidt om de små senmiddelalderlige stenhuse”, i: Bygningsarkæologiske Studier. 1994.
Hansen, J. J.: Større Danske Landbrug. 1930-1937.
Lorenzen, V.: Studier i dansk Herregårdsarkitektur. 16. og 17. Århundrede. 1921. Side 243-244, 263.
Petersen, Steen Estvad: Danske herregårde. Bygninger - haver - landskaber. København 1980.
Roussell, Aage (red.): Danske Slotte og Herregårde.
Rønn Christensen, P.: Kokkedal Gods. Vendsysselske Aarbøger. XI. 1935-1936. Side 358-364.
Stilling, Niels Peter: Politikens bog om Danmarks slotte og herregårde. Politiken 2005.
Trap, J.P.: Danmark. København 1953-1972.
Gårdens stamdata gennem tiden
Nuværende navn
Kokkedal Slotshotel
Region og kommune
Nordjylland - Jammerbugt
Offentlig adgang
Offentlig adgang, åbent dagligt
Ejer
Ann Vibeke Lokdam og Gorm Lokdam
Herregårdens størrelse
13 ha
Godsets størrelse
0 ha
Detaljeret størrelse
Eng 7 ha, skov 6 ha
Funktion
Oplevelsesøkonomi
Historiske forbindelser til andre herregårde
Asdalgaard, Bratskov, Gammel Vraa, Hvedholm, Højris, Krabbesholm (Jylland), Oxholm, Sophiendal, Store Restrup
Bemærkninger om godset
Ingen
Kilder
Større Gårde & Skove. Nærum 2021
Amt, herred og sogn
Hjørring - Øster Han - Torslev
Ejer
Jørgen Chr. Bruun, hofjægermester
Herregårdens størrelse
0.00 htk
Godsets størrelse
Ingen oplysninger
Detaljeret størrelse
Ingen oplysninger
Skovskyld
0.00 htk
Avlsgårde
Ingen oplysninger
Ejendomsskyld gård
240000 (kr)
Ejendomsskyld skov
0 (kr)
Drift
Gården er bortforpagtet. Besætningen består af: 150 køer, 150 kalve, 6 tyre, 24 heste, 5 føl. Der sælges ca. 218 svin om året.
Folkehold
1 forvalter(e), 1 ladefoged, 1 fodermester(e), 1 forkarl, 10 karl(e), 6 pige(r), 10 daglejer(e).
Bemærkninger om godset
Ingen oplysninger.
Kilder
Ingen oplysninger
Amt, herred og sogn
Hjørring - Øster Han - Torslev
Ejer
Pro. H.Chr. Öckenholt
Herregårdens størrelse
43.35 htk
Skovskyld
0.00 htk
Mølleskyld
0.03 htk
Avlsgårde
0.00 htk
Fæstegods
Ingen oplysninger
Fæstegårde
0.00 htk
Arvefæstegårde
0.00 htk
Leje- og tyendehuse
10.84 htk
Bemærkninger om godset
Ingen oplysninger
Kilder
Ingen oplysninger
Amt, herred og sogn
Hjørring - Øster Han - Torslev
Ejer
Ingen oplysninger
Herregårdens størrelse
37.05 htk
Skovskyld
0.00 htk
Mølleskyld
0.00 htk
Tiende
22.50 htk
Fæstegods
410.84 htk
Bemærkninger om godset
Ingen
Kilder
Danske Atlas bd 5,1 s 359