Kærup
Kærup tilhørte oprindeligt en adelig væbner. Gården har i det meste af sin historie været en gård under Ringsted Kloster.
Kærup har i perioder fungeret som en almindelig fæstegård.
Ejerhistorie
Gården Kærup kendes helt tilbage fra 1400-tallet, og Kærups første kendte ejer hed Bo Jensen. Bo Jensen var formentlig væbner, og han må derfor have været fra en adelig slægt. Han lader da også til at have været en vigtig mand i lokalområdet. Han optræder flere gange i skriftlige kilder som vidne og som underskriver af forskellige dokumenter.
Kærup spillede dog ikke nogen stor rolle på den historiske scene, og gården lå i lange perioder under Ringsted Kloster, både i klostertiden og da klosteret efter Reformationen blev kongeligt len og senere herregård i privat eje. Kærup var i 1500- og 1600-tallet opdelt som tre bondegårde.
Niels Olufsen købte Ringsted Kloster i 1664, men i 1688 solgte hans svigersøn atter godset. Han beholdt dog Kærup, som han atter oprettede som herregård. Det lykkedes dog ikke at samle tilstrækkeligt med fæstegårde under Kærup til at sikre herregården skattefrihed. I 1718 kom Kærup imidlertid tilbage til Kronen, som i forvejen ejede Ringsted Kloster. Kærup opretholdtes som hovedgård og fulgtes med Ringsted Kloster gennem 1700-tallet.
Christian Carl Gabel købte Ringsted Kloster og Kærup i 1720. Christian Gabel var i gang med et større indkøb af jord i Midtsjælland, og disse nye erhvervelser indgik i hans plan om at danne et enormt samlet godsområde. Christian Gabel var ikke nogen beskeden mand, og han omdøbte da også straks Kærup til Gabels-Eje. Imidlertid solgte han i 1724 Ringsted Kloster og Gabels-Eje igen, og her blev det udtrykkeligt understreget i skødet, at Gabels-Eje skulle have sit gamle navn Kærup igen. Den nye ejer var amtsskriver og krigsråd Jørgen Langfeldt, og kort efter salget lod han gårdens bygninger rive ned, mens jorderne blev drevet fra Ringsted Kloster.
På grund af Jørgen Langfeldts gæld overtog Krigshospitalskassen i 1731 Ringsted Kloster og Kærup og ejede godserne indtil 1741, hvor Peter Johansen Neergaard købte Ringsted Kloster med Kærup. Gårdene blev efterfølgende i familiens eje frem til århundredeskiftet. Omkring 1799 besluttede hans sønnesøn, der også hed Peter Johansen de Neergaard, at opføre nye bygninger på Kærup. I mellemtiden er familien blevet adlet og har fået tilføjet et 'de' til deres slægtsnavn. Beslutningen om at opføre en ny gård har formentlig været et led i en plan om at optimere landbrugsdriften på de vidtstrakte jordbesiddelser. I hvert fald er det ikke nogen prangende gård, som opførtes, men blot en avlsgård med en mindre hovedbygning.
Gården opførtes ikke på Kærups oprindelige placering, men blev flyttet nordpå fra Ringsted Landsogn til Benløse sogn. Hans svoger, Jørgen Pedersen Qvistgaard, købte besiddelserne i 1804 og foretog den endelige adskillelse af Kærup og Ringsted Kloster, da han solgte klosteret fra i 1808.
Gustav Grüner købte Kærup i 1827. Han flyttede ind, opførte en ny hovedbygning i 1841 og blev på gården frem til sin død. Herefter gik Kærup i arv til hans efterkommere indtil de i 1913 solgte den til Christian Møller.
Kærup tilhører i 2021 PBI Holding A/S, der er en del af et større industriområde kaldet Kærup Erhvervspark.
Hovedbygning
Det oprindelige Kærup lå længere syd for gårdens nuværende placering, men bygningernes oprindelige udformning kendes ikke. I 1720'erne, da Kærup tilhørte Christian Gabel, var der formentlig stadig bygninger på den oprindelige placering, men kort tid efter blev de revet ned og driften af Kærups jord blev flyttet til Ringsted Kloster.
Omkring 1799 besluttede Peter Johansen de Neergaard at opføre nye bygninger på Kærup. Han flyttede dog gårdens oprindelige placering nordpå fra Ringsted Landsogn til Benløse sogn. Det var ikke nogen herskabelig hovedbygning han opførte, men en stor avlsgård, der skulle fungere som centrum for landbrugsbedriften. Stuehuset blev opført i en enkelt fløj i én etage med bindingsværk.
I 1841 opførte Gustav Grüner Kærups nuværende hovedbygning. Bygningen er opført i grundmur i en enkelt fløj i en etage ovenpå en høj kælder. Bygningen har gennemgående frontspids, den er pudset hvid og har tegltag. Der er desuden nogle fritliggende sidefløje i bindingsværk.
Fredningsstatus 2021: Hovedbygningen er ikke fredet.
Andre Bygninger
Der blev opført avlsbygninger på Kærup i 1880. Disse bygninger er siden revet ned.
Litteratur
Petersen, Steen Estvad: Danske herregårde. Bygninger - haver - landskaber. København 1980.
Roussell, Aage (red.): Danske Slotte og Herregårde. København 1963-1968.
Trap, J.P.: Danmark. København 1953-1972.
Gårdens stamdata gennem tiden
Nuværende navn
Kærup
Region og kommune
Sjælland - Ringsted
Offentlig adgang
Ingen oplysninger
Ejer
PBI Holding A/S
Herregårdens størrelse
Ingen oplysninger
Godsets størrelse
Ingen oplysninger
Detaljeret størrelse
Ingen oplysninger
Funktion
Erhverv
Historiske forbindelser til andre herregårde
Ingen oplysninger
Bemærkninger om godset
Kaldes også Kjærup, har tidligere heddet Gabelseje
Kilder
Upubliceret
Amt, herred og sogn
Sorø - Ringsted - Benløse
Ejer
G.E. Grüner, Hofjægermester
Herregårdens størrelse
0.00 htk
Godsets størrelse
Ingen oplysninger
Detaljeret størrelse
14.00 tdr.l
Skovskyld
0.00 htk
Avlsgårde
Ingen oplysninger
Ejendomsskyld gård
380000 (kr)
Ejendomsskyld skov
24000 (kr)
Drift
Gården er bortforpagtet. Besætningen består af: 140 køer, 60 kalve, 3 tyre, 24 heste, 1 føl.
Folkehold
1 forvalter(e), 1 fodermester(e), 1 forkarl, 4 daglejer(e), 14 polakker e.lign. om sommeren.
Bemærkninger om godset
Under Godset Kærup hørte samlet: 25.6 tdr. htk. bøndergods. Den samlede ejendomsskyld var 464000 kr.
Kilder
Ingen oplysninger
Amt, herred og sogn
Sorø - Ringsted - Benløse
Ejer
Overkrigskommisær Grüner
Herregårdens størrelse
66.94 htk
Skovskyld
1.50 htk
Mølleskyld
0.00 htk
Avlsgårde
0.00 htk
Fæstegods
Ingen oplysninger
Fæstegårde
176.31 htk
Arvefæstegårde
25.79 htk
Leje- og tyendehuse
22.54 htk
Bemærkninger om godset
Ingen oplysninger
Kilder
Ingen oplysninger