Halsted Kloster
Halsted Kloster var i 201 år hovedsæde i baroniet Juellinge.
Halsted Kloster har tilhørt slægten Krag-Juel-Vind-Frijs siden 1721.
Den nuværende hovedbygning fra 1847-49 er opført i gotisk stil med kamtakket frontspids. Hovedbygningen indgår som den vestlige fløj i et trefløjet anlæg med Halsted Kirke mod nord og den tidligere hovedfløj fra slutningen af 1500-tallet mod syd.
Den tidligere hovedfløj mod syd, også kaldet Dronning Sophies hus, stod færdig 1591 og fremstår i dag i grove træk som ombygningen i 1740'erne med afvalmede gavle og taksfast placerede vinduer.
Til Halsted Kloster hører en parklignende have på ca. 13 tdr. land i barokstil.
Ejerhistorie
I 1200-tallet var gården ejet af kongen, og den blev i 1231 omtalt i Valdemar Sejrs (1170-1241) Jordebog. Senest i 1305 blev godset imidlertid overdraget til kirken, der her etablerede et benediktinerkloster. Det var muligvis Erik Plovpennings (1216-1250) datter Jutta, der i sit testamente lod klosteret oprette.
I den første tid var Halsted Kloster underordnet Ringsted Kloster, og først omkring 1520 blev Halsted Kloster selvstændigt. Mange af egnens adelsslægter skænkede jordegods og gaver til klosteret, hvor især medlemmer af den lollandske uradelsslægt Gøye optrådte som ivrige velgørere og donatorer. Klosterets sidste abbed, dvs. forstander, var Jens Fugl, der blev indsat omkring 1520 og ledede klosteret, indtil dets ophævelse i 1538.
Reformationen i 1536 betød, at mange katolske klostre blev nedlagt, hvilket også var tilfældet for Halsted Kloster. I 1538 blev Halsted Kloster således et verdsligt len under den danske konge, og samme år rykkede den holstenske adelsmand og kongelige lensmand Otte Rathlou ind på klosteret, der nu fungerede som herregård. Lenet modtog han bl.a. som tak for hans økonomiske bistand under Christian III's (1503-1559) kamp for den danske trone. Blandt de følgende lensmænd kan bl.a. Peder Oxe, Jørgen Grubbe og Erik Rosenkrantz nævnes - alle mænd fra tidens store adelsslægter.
I perioden 1588-1631 var Halsted Kloster med det tilhørende jordegods udlagt som livgeding, dvs. enkepensionskasse, for enkedronning Sophie, der havde været gift med Frederik II (1534-1588). Indtægterne fra Halsted Kloster tilfaldt derefter enkedronningen, der residerede på Nykøbing Slot mens godset ellers fortsatte som et len under den danske krone. Enkedronning Sophie viste Halsted Kloster stor interesse, og hun var en dygtig administrator, som inddrog en del bondejord under herregården.
I 1631 døde enkedronningen, og efter en kort periode som kongeligt len blev herregården igen livgeding mellem 1647 og 1652, da prinsesse Magdalene Sybille, der var enke efter den udvalgte prins Christians tidlige død i 1647, fik udlagt indtægterne fra krongodset på Lolland-Falster som pension. Også Frederik III's (1609-1670) enke, dronning Sophie Amalie, nød godt af indtægterne fra Halsted Kloster, der mellem 1670 og 1685 var hendes livgeding sammen med krongodset på Falster. Under de forskellige dronninger fungerede Halsted Kloster som bolig for deres lensmænd og som administrationscenter, mens dronningerne beboede slottet i Nykøbing Falster.
Året 1719 markerede en ny tid for Halsted Kloster, idet Frederik IV (1671-1730) mageskiftede, dvs. byttede, Halsted Kloster for baron Jens Juel-Vinds baroni Juellinge på Sjælland. I 1721 overflyttedes baroniet fra Sjælland til Lolland, hvor Halsted Kloster blev udlagt som hovedsæde og samtidig omdøbt til Juellinge. Dette betød, at Halsted Kloster nu blev et såkaldt majorat, dvs. at besiddelsen hverken kunne sælges, pantsættes eller deles. Oprindeligt var baroniet Juellinge oprettet af Jens Juel i 1672 af den sjællandske hovedgård Valbygaard, som baron Jens Juel-Vind i 1719 overdrog til kongen mod kompensation i lollandsk gods.
Jens Juel-Vind arbejdede på at forbedre driften af sit nyerhvervede lollandske gods, og efter hans død i 1726 overtog sønnen baron Jens Krag-Juel-Vind baroniet Juellinge samt stamhuset Stensballegaard fra moderen Ida Helle Margrethe Krag, som døde i 1738. I 1776 døde Jens Krag-Juel-Vind, og hans søn baron Frederik Carl Krag-Juel-Vind-Frijs overtog Juellinge og Stensballegaard. Efter moderen Sophie Magdalene von Grams død i 1810 tiltrådte baron Krag-Juel-Vind grevskabet Frijsenborg hvorefter han føjede Frijs til slægtsnavnet og ophøjedes i grevestanden. Mens den ældste søn ved Frederik Carl Krag-Juel-Vind-Frijs' død i 1815 arvede grevskabet Frijsenborg blev det bestemt, at baroniet Juellinge skulle tilfalde en yngre søn baron Carl Ludvig Krag-Juel-Vind-Frijs, der ved kongelig bevilling i 1816 fik tilladelse til at føre grevelig titel og rang trods Juellinges status som baroni. Carl Ludvig Krag-Juel-Vind-Frijs døde barnløs i 1838 hvorefter Juellinge gik i navn til hans brodersøn greve Frederik Julius Krag-Juel-Vind-Frijs.
I 1919 blev loven for lensafløsning indført, og dette medførte, at Juellinge i 1921 overgik til fri ejendom. Året efter skiftede Juellinge navn til det oprindelige Halsted Kloster.
Halsted Kloster ejes i 2021 af Mogens Krag-Juel-Vind-Frijs.
Halsted Kloster i 1944. Fra Danmark på film, Det Danske Filminstitut.
Hovedbygning
Kloster i Halsted nåede aldrig at blive fuldt udbygget. Omkring år 1300 bestod anlægget foruden den nordligt placerede kirke kun af en grundmuret østfløj med sovesal for munkene samt muligvis en mindre sydfløj. Det kan ikke udelukkes, at der på klostergården har været lettere bygninger i bindingsværk. I 1510 blev klosteret plyndret og store dele nedbrændte. I årene efter blev en ny øst- og sydfløj opført.
Efter klosterets overgang til len ved Reformationen i 1536 blev kloster sæde for områdets lensmand. I 1587 indberettede lensmanden Steen Brahe, at de gamle klosterbygninger, som i mellemtiden var udbygget med et par fritstående, grundmurede bygninger mod vest, var stærkt medtaget og det blev besluttet at opføre en ny sydfløj ved bygmester Hans van Andorf, formentlig identisk med kongelig bygmester Hans van Steenwinkel den ældre. Fløjen, der er opkaldt efter enkedronning Sophie, som fik overdraget Halsted Kloster som livgeding i1588, blev opført i to stokværk over en hvælvet kælder med indgangen placeret i et trappetårn med skifertag. I 1591 kunne bygningen indvies.
Igennem 1600-tallet forfaldt bygningsmassen på Halsted Kloster og flere af de gamle klosterbygninger måtte nedrives. Dronning Sophies hus og rester af klosteret blev underkastet en større renovering i 1710 efter forlæg fra generalbygmester Vilhelm Frederik von Platen. Efter ophøjelsen til hovedsæde for baroniet Juellinge blev bygninger endnu engang ombygget i 1740'erne, hvor en lav enetages vestfløj blev tilbygget mellem Dronning Sophies hus og kirken, der samtidig blev ombygget. Juellinge kom derefter til at fremstå som et tillempet symmetrisk anlæg i overgangen fra barok til rokoko. Mellem 1847-1849 blev den lave vestfløj nedrevet for at give plads til den nuværende hovedbygning, der blev opført som et fritliggende toetages hus over en kælder uden forbindelse til kirken eller den gamle hovedfløj.
Denne nuværende hovedbygning er opført i nygotisk stil i. Soklen er af granit og kampesten. Facaden domineres af en gennemgående, kamtakket midterrisalit, der mod vest breder sig over tre fag over indgangsloggiaen mens den mod øst dominerer havefacaden ved at brede sig over fem fag. Kamtakkerne gentages på gavlene, der tidligere var forsynet med små fodtinder som det også var tilfældet på midterrisalitterne. I dag fremstår bygningen hvidkalket.
I 1964 gennemgik hovedbygningen en restaurering ved arkitekt Arne Nystrøm.
Fredningsstatus 2021: Både Dronning Sophies Hus og den nye hovedbygning fra 1849 er fredet.
Avlsbygninger
Halsted Klosters mange avlsbygninger udgør et asymmetrisk anlæg, der er placeret sydøst for hovedbygningen i nogen afstand fra denne.
Hovedparten af avlsanlægget er nyopført efter en brand i 1980'erne. Tilbage af det tidligere anlæg er en staldlænge ind mod parken samt herskabsstalden fra 1855 der ligger i umiddelbar forlængelse af Dronning Sophies Hus.
Fredningsstatus 2021: Herskabsstalden og staldlænge er fredet.
Kulturmiljø
Til Halsted Kloster findes en park øst og syd for hovedbygningen og kirken. Også vest for hovedbygningen ud mod vejen findes en mindre have.
Parken på Halsted Kloster rummer resterne af et storstilet barokanlæg med såvel terrasser og lindealléer. Derudover findes i parken to søer med bl.a. en ø og en bro foruden prydvaser og skulpturer. I forlængelse af parken på den anden side af landevejen findes dyrehaven, anlagt i 1700-tallet, hvori en gravlund for familien Krag-Juel-Vind-Frijs er anlagt omkranset af store rhododendron.
Nord for Dronning Sophies Hus ligger den tidlige klosterkirke, der stammer fra middelalderen. Ved ombygningen i 1740'erne blev kirkens tårn forsynet med valmtag mod vest for skabe symmetri om den lave vestfløj. Mellem 1868-1877 ledede professor Ove Petersen en hårdhændet restaurering af kirken hvor han bl.a. nedbrød det gamle tårn for at opføre det nuværende, ligesom han nedrev våbenhuset og søgte at tilbageføre kirkens indretning til den oprindelige stil.
Langs landevejen igennem Halsted, anlagt i 1810'erne, ligger en række huse der husede baroniets ansatte. Bygningerne, der i dag fremstår orange-gule med optegnet bindingsværk, vidner om de mange fag- og personalegrupper der var tilknyttet - både i hovedbygningen og i avlsgården. Blandt husene findes endnu en smedje, godskontoret og resterne af baroniets tidligere gartneri ligesom en tømmergård og en chaufførbolig er placeret side om side med landarbejderhuse og kirkegårdsgraverens bolig.
Fredningsstatus 2021: Hovedparten af de orange-gule huse langs landevejen er fredet og hører endnu under Halsted Kloster. Parken og den nærliggende skov er fredet.
Litteratur
Petersen, Steen Estvad: Danske herregårde. Bygninger - haver - landskaber. København 1980.
Roussell, Aage (red.): Danske Slotte og Herregårde. København 1965.
Stilling, Niels Peter: Danmarks Herregårde. Sjælland, Møn og Lolland-Falster. Gyldendal 2014.
Trap, J.P.: Danmark. København 1955.
Gårdens stamdata gennem tiden
Nuværende navn
Halsted Kloster
Region og kommune
Sjælland - Lolland/Falster/Møn - Lolland
Offentlig adgang
Offentlig adgang til parken april-september
Ejer
Mogens greve Krag-Juel-Vind-Frijs
Herregårdens størrelse
313 ha (2011)
Godsets størrelse
1788 ha
Detaljeret størrelse
Herregården: 249 ha, eng 64 ha (2011)
Funktion
Landbrugsdrift/skovbrug, jagt/jagtudlejning og boligudlejning
Historiske forbindelser til andre herregårde
Havgaard, Juellinge, Pederstrup, Skelstofte, Ørbygaard
Bemærkninger om godset
Halsted Kloster er en del af Halsted Kloster Gods, der bl.a. også omfatter hovedgården Skelstofte og har et samlet areal på 1788 ha
Kilder
Større Gårde & Skove. Nærum 2011, Større Gårde & Skove. Nærum 2021
Amt, herred og sogn
Maribo - Fuglse - Halsted
Ejer
Frederik Krag-Juel-Vind-Frijs
Herregårdens størrelse
0.00 htk
Godsets størrelse
Ingen oplysninger
Detaljeret størrelse
4.00 tdr.l
Skovskyld
0.00 htk
Avlsgårde
Ingen oplysninger
Ejendomsskyld gård
315000 (kr)
Ejendomsskyld skov
0 (kr)
Drift
Gården er bortforpagtet. Besætningen består af: 140 køer, 24 kalve, 6 tyre, 24 heste, 1 føl.
Folkehold
1 forvalter(e), 1 fodermester(e), 1 forkarl, 2 elev(er), 2 karl(e), 6 pige(r), 6 daglejer(e), 17 polakker e.lign. om sommeren.
Bemærkninger om godset
Under Baroniet Juellinge hørte samlet: 154.9 tdr. htk. bøndergods, 1288 tdr.l. skov (69.9 tdr. htk.), 1524037 kr. i fideikommiskapital, 12800 kr. i bankaktier. Den samlede ejendomsskyld var 2537500 kr.
Kilder
Ingen oplysninger
Amt, herred og sogn
Maribo - Fuglse - Halsted
Ejer
Baroniet Juellinge, grev Juel-Wind-Friis
Herregårdens størrelse
61.58 htk
Skovskyld
22.12 htk
Mølleskyld
1.00 htk
Avlsgårde
0.00 htk
Fæstegods
Ingen oplysninger
Fæstegårde
384.67 htk
Arvefæstegårde
0.00 htk
Leje- og tyendehuse
26.81 htk
Bemærkninger om godset
Anden anv.=skov
Kilder
Ingen oplysninger
Amt, herred og sogn
Maribo - Lollands Nørre - Halsted
Ejer
Ingen oplysninger
Herregårdens størrelse
169.30 htk
Skovskyld
1.70 htk
Mølleskyld
0.00 htk
Tiende
0.00 htk
Fæstegods
529.00 htk
Bemærkninger om godset
Tidligere/senere navn: Juellinge
Kilder
Danske Atlas bd 3, s 318. Oplysningerne om bøndergodset stammer fra ChristensenHørsholm