Hald
Hald danner rammerne for Steen Steensen Blichers noveller, Jøderne på Hald og Eneste Barn.
I mere end 130 år har Hald været kongelig ejendom. I perioden var Hald beboet af flere af landets mægtigste adelsmænd og konger, som formentligt har været tiltrukket af de tilhørende jagtskove. En af disse skove blev under Første Verdenskrig anvendt som fangelejr for russiske fanger.
Hald har haft fem forskellige beliggenheder! Placeringerne illustreres i Resens Atlas fra ca. 1670, som vidner om, at flytningerne er foregået over større afstande - dog alle i området omkring Hald Sø.
Halds hovedbygning - det femte Hald - som stadig anvendes i dag, var oprindeligt ikke tænkt som en hovedbygning. Tanken var, at det skulle være en portbygning, der førte ind til det fjerde Hald.
Ejerhistorie
Ludvig Albertsen Eberstein, som var marsk og dermed landets øverstbefalende, var Halds første navngivne ejer. I 1328 efterlod han Hald til sine børn Margrethe Ludvigsdatter Eberstein og Peder Ludvigsen Eberstein. Margrethe solgte kort efter sin part til broren, hvilket først blev kongeligt stadfæstet i 1346. Forinden havde Peder dog pantsat gården til Niels Bugge, som i 1346 købte Hald.
Niels Bugge var en af landets rigeste og mest indflydelsesrige adelsmænd. Han ejede flere jyske herregårde, men var særligt knyttet til Hald. Flere lokale folkeviser berettede om Bugges tid på Hald: Blandt andet om den jyske adels opstand mod Valdemar Atterdag (1320-1375), som Bugge førte an.
Valdemar Atterdag belejrede Hald, men var ikke i stand til at indtage borgen. Ved Danehoffet, en rigsforsamling af rigets vigtigste mænd, blev de to parter forsonet i 1354. Kort efter udbrød der dog igen uro, og Bugge blev dræbt efter et forgæves forsøg på at nå til enighed med kongen. Hvorvidt kongen havde arrangeret dette, vides ikke. Dog kom de af Middelfarts beboere, der boede i samme område som gerningsmændene, til at betale årlige blodpenge - såkaldte Buggespenge - som hæftelse for mordet. Denne betaling blev først ophævet i 1874!
Bugges datter, Lisbeth Nielsdatter, var gift med Godskalk Skarpenberg, en tysk adelsmand, som havde tjent den svenske kong Magnus. Skarpenberg overtog ved giftemålet Hald, som han kort tid efter solgte til Valdemar Atterdag.
Fra en gang i 1370'erne og frem til 1387 var Hald et såkaldt pantelen, fordi Kronen havde pantsat lenet til adelsmanden Timme Limbek, der var lensmand på gården. I 1387 indløste Margrethe I (1353-1412) pantet, og overdrog efterfølgende Hald til Viborg Bispestol på den betingelse, at borgen skulle nedbrydes, og materialerne anvendes til domkirkens bygning, ligesom hun krævede at der skulle afholdes en årlig messe for hende og hendes forældres sjæle i kirken.
Bisp Jørgen Friis opførte i første halvdel af 1500-tallet en ny borg på Hald, hvor han boede efter han i 1529 havde lagt bispedømmets store gods ind under Hald. Allerede fra midten af 1525 blev den katolske kirke i Viborg udfordret af Hans Tausen, der i denne periode opholdt sig i byens fængsel.
Ved Reformationen i 1536 overgik Hald til Kronen og blev et kongeligt Len. Hald fik status som hovedlen, dvs. det blev et lokaladministrativt center for krongodset i flere af de omkringliggende herreder. Hald blev et såkaldt regnskabslen, dvs. at lensmændene modtog løn for deres arbejde med at administrere lenet, men at alle lenets indtægter tilfaldt Kronen. Mellem 1536 og 1664 var nogen af landets største adelsmænd lensmænd på Hald, og posten som lensmand - og de medfølgende indtægter - har altså været betragtelige. Flere kongebreve er i perioden udfærdiget på Hald, der altså har haft hyppige kongelige besøg. De tilknyttede skove har været tiltrækkende for ikke mindst den jagtglade Frederik II (1534-1588).
I 1664 overdrog Frederik III (1609-1670) Hald til de to hollandske jøder, brødrene Jacob Isak og Samuel de Lima. Brødrene stammede fra en stor handelsfamilie og var blandt Kronens største kreditorer, hvilket var baggrunden for at de modtog Hald. Brødrene syntes dog at have levet over evne. I hvert fald fik de selv økonomiske problemer og måtte sælge af Halds jordegods. Samuels enke, Rachel, overtog de økonomiske problemer og solgte i 1703 Hald til generalmajor Gregers Daa.
Daa opførte en ny hovedbygning, men forblev dog ikke længe på Hald. I 1709 indtrådte Danmark i Den Store Nordiske Krig (1709-20), og året efter udnævntes Daa til generalmajor i rytteriet. Ved slaget i nordtyske Gadebusch blev han fatalt såret, og han blev slægtens sidste mand. Daas hustru var allerede død, og Hald overgik derfor til hendes søn fra et tidligere ægteskab, Ove Henrik Juel-Rysensteen.
Landsdommeren Frederik Schinkel købte Hald i 1750. Schinkels familieliv kendes fra Steen Steensen Blichers noveller, hvor datteren Charlotte Schinkel optræder i novellen "Eneste Barn". Blicher traf Charlotte Schinkel på sin onkels herregård Aunsbjerg. Hun var blevet sendt hertil, fordi hun mod forældrenes vilje var forelsket i den unge officer, Martinus Braem.
I 1789 opførte Schinkel nye bygninger på Hald, men kun fem år senere døde han, og Hald tilfaldt Charlotte og Braem, som hun trods sin fars modstand havde giftet sig med. I 1796 fik parret kongelig bevilling til at frasælge fæstegodset uden tab af hovedgårdsfriheden, bl.a. skattefrihed.
I 1798 købte den tidligere statsminister Ove Høegh-Guldberg Hald. Høegh-Guldberg havde været statsminister under Christian VII (1749-1808), men hans konservative politik havde gjort ham upopulær hos kronprinsen, den senere Frederik VI (1768-1839). Efter kronprinsen havde overtaget regeringsmagten blev Høegh-Guldberg udnævnt til stiftsamtmand i Aarhus. Guldbergs arvinger solgte efter hans død i 1808 Hald til landsdommer Henrik Muhle Hoff, og dele af bøndergodset blev udstykket.
Gården skiftede i første halvdel af 1800-tallet hyppigt ejer, men i 1851 købte Frederik Anton Monrad Krabbe
Hald, som forblev i slægtens eje i knap 70 år. Sønnen Christoffer Krabbe var politiker og en af de ivrigste tilhængere af Grundloven af 1849. Han var en god ven af Grundtvig og fungerede som formand for folketinget i adskillige år. Hans barnebarn, Aage Krabbe, solgte Hald i 1918, hvilket blev startskuddet til en periode med hyppige ejerskifte og frasalg af jord.
M. Mikkelsen købte Hald i 1943 men på grund af lovændringer i forbindelse med Anden Verdenskrig kunne han ikke få skøde derpå. I 1944 solgte Mikkelsen derfor Hald til en entreprenør ved navn Kristensen. Skødet blev udstedt til faren, Thomas C. Kristensen, men familien måtte ikke desto mindre afstå Hald efter krigen, da Kristensen blev stævnet af staten på grund af værnemageri, dvs. samarbejde med den tyske besættelsesmagt.
Hovedbygningen blev udlejet til Danmarks Internationale Studenterkomité, som i 1951 åbnede Internationalt Studentercenter Hald. I 1974 overtog den Selvejende Institution Hald herregården med det formål at sikre den fredede hovedgård som et folkeligt, pædagogisk og kulturelt samlingssted.
Siden 2002 har Det Danske Forfatter- og Oversættercenter med støtte fra Viborg Kommune og Kulturministeriet drevet Hald Hovedgaard som en litteratur- og kulturinstitution. Forfattere, oversættere m.fl. tilbydes gratis arbejdsophold på Hald, der siden 1948 har været ejet af Skov- og Naturstyrelsen.
Hald i 1938. Fra Danmark på film, Det Danske Filminstitut.
Hovedbygning
I området omkring Hald findes flere lokaliteter med spor efter byggeaktivitet fra flere forskellige byggeperioder. Man taler derfor om 'De 5 Halder' efter en tidligere opfattelse af, at der var tale om fem forskellige placeringer af Hald fra middelaldren op til i dag. Det er dog næppe korrekt.
'Gammelhald' sydvest for den nuværende hovedbygning er sandsynligvis det ældste anlæg, der nu antages at være en ikke færdigbygget borg eller anlæg fra 1200-tallet.
Det middelalderlige Hald var placeret på en halvø i Hald Sø, hvor man endnu kan se resterne af den vældige borg, som har gennemgået flere byggeperioder fra middelalderen frem til 1500-tallet. Da adelsmanden Niels Bugge overtog Hald i midten af 1300-tallet opbyggede han en borg på stedet, efter alt at dømme på dette sted, men det har ikke været muligt at fundet sikre arkæologiske spor efter Niels Bugges Hald fra 1300-tallet.
Efter Niels Bugges død 1358 kom Hald i kronens eje og fra begyndelsen af 1400-tallet findes sikre vidnesbyrd om opførelsen af et større anlæg. Dette anlæg blev udbygget omkring 1529 af biskop Jørgen Friis, som opførte et imponerende anlæg med 8 meter høje og 30 meter brede volde samt grave. Voldstedet er et tidligt eksempel på jordværker, der blev anvendt som beskyttelse mod større ildvåben. Han opførte et tilhørende tårn i røde munkesten - et murværk på 3,5 meters bredde - med underliggende fangekælder. Tårnet er delvist bevaret i dag. Andre bygningsruiner fra Friis' tid, bl.a. en udfaldsport, der munder ud til søen, samt et portparti ved volden er ligeledes bevaret.
Regnskaber og breve fra starten af 1600-tallet beretter om perioden som krongods, hvor flere ombygninger fandt sted på det tredje Hald. I slotspladsens sydvestre hjørne lå hovedfløjen, hvor kongen og dronningen holdt til. Bygningen var grundmuret i to etager med gavle og indeholdt bl.a. opholdsstuer og en badstue. I det sydøstlige hjørne lå et toetagers bindingsværkshus, som indeholdt en skrivestue og sengekamre. Nord herfor lå en bygning med forstue, køkken og en stue for tyendet. Før 1615 lå en stor bindingsværksbygning på tværs i den nordlige slotsgård. Få af de omtalte bygninger stammede fra Friis' tid, og mange ændringer blev foretaget i 1600-tallet. Under Knud Gyldenstiernes lensmandstid (1612-1637) blev der på kongens ordre opført et nyt hus på slottet lige inden for østvolden.
På en høj, stejl bakkeskråning ned mod søen finder man et voldsted kaldet 'Brattingsborg' eller 'Valdemarsskansen'. Anlægget er udateret, men fæstningerne har været anvendt som beskyttelse i forbindelse med en længerevarende belejring af det middelalderlige Hald, måske i forbindelse med kampene mellem Valdemar Atterdag og Niels Bugge. .
Gregers Daa overtog Hald i 1703. Han nedbrød de gamle slotsbygninger ved søen, men lod Friis' runde tårn stå. Herefter blev opført en ny hovedbygning i en etage - et firfløjet anlæg i bindingsværk og grundmur. På skrænten ned mod søen anlagdes en fransk have.
Knap hundrede år senere opførte Frederik Schinkel i 1789 en ny bygning i en enkel nyklassicistisk stil. Bygningen, der blev opført nord for den eksisterende hovedbygning, var oprindeligt opført som en portfløj med en centralt placeret gennemkørsel i midterpartiet, som skulle føre til Gregers Daas hovedbygning.
Bygningen er opført i røde mursten med et højt tårn i midterpartiet, som er tre fag bredt og tre etager højt, hvoraf den midterste etage rummer en stor sal med høje rundbuede vinduer. Indtil 1795 indeholdt bygningen kun en vognremise. O. Høegh-Guldberg omdannede efter sin overtagelse af gården den tidligere portfløj til hovedbygning, hvorefter bygningerne fra 1703 blev nedrevet.
Povl Arkner købte Hald i 1937 og lod herregården istandsætte og modernisere. Igen i 1944 blev hovedbygningen restaureret ved arkitekt H. G. Skovgaard. I hovedbygningen findes malerier af brødrene de Lima og Frederik Schinkel.
Fredningsstatus 2021: Hovedbygningen - det femte Hald - er fredet.
Andre bygninger
Allerede i middelalderen har der formodentlig eksisteret en ladegård på vestsiden af Hald Sø, tæt ved voldstedet Gammelhald.
Ifølge breve og regnskaber fra 1600-tallet lå en staldgård, en smedje, lensmandens stald og et toetagers kornhus på fastlandet. Den egentligt avlsgård lå længere væk fra borgen, og bestod af et firlænget bygningsanlæg. Få af disse bygninger stammer dog fra Friis' tid og er senere tilføjelser.
De bevarede avlsbygninger ligger sydvest for hovedbygningen og er adskilt heraf af en offentlig vej. En ældre lade opført i kampesten afsluttes mod syd af en tværlænge ligeledes af kampesten. Syd herfor ligger en bindingsværkslade opført i 1789.
Fredningsstatus 2021: Ingen af de bevarede bygninger er fredet, men en garage fra 1760 opført i kalksandsten og cementsten med tegltag samt et beboelseshus opført i 1930 i bindingsværk med tegltag er bevaringsværdige.
Kulturmiljø
Det første Halds omgivne grave eksisterer stadig i dag, men er i høj grad blevet oppløjet. De to banker hvorpå borgen var opført eksisterer ligeledes, dog uden ruiner eller kulturlevn.
Kronvolde, bred grav samt rester af en grundmuret bygning og en muret bageovn er findes på stedet fra det andet Hald.
Det tredje Hald lå på en halvø omgivet af grave samt 8 meter høje og 30 meter brede volde mod landsiden, hvor rester deraf stadig er findes. Christoffer Krabbe udgravede og restaurerede to murede rum, en muret gang gennem volden og en portbygning på voldstedet. Ydermere er Friis' cirkulære munkestenstårn forsøgt rekonstrueret.
I parken syd for det femte Halds hovedbygning findes rester af Gregers Daas fjerde Hald. Under Daa anlagdes en have "à la française", hvor fire terrasser blev forbundet ved trapper. To ens havepavilloner står opført i parken. De er tidligere blevet kaldt et levn fra Daas Hald, men der er dog grund til at tro, at de er opført efter Daas periode. Povl Arkner restaurerede de to havepavilloner i 1937, og haven består ligeledes i dag.
Fredningsstatus 2021: Parkens to ens havepavilloner er fredet. Den ene fungerer som orangeri, og den anden er udformet som kapel.
Litteratur
Andersen, Valdemar: Hald Hovedgård 1435-1975. Niels Bugges borg. Slot og len. Herning 1977.
Jacobsen, Chr.: Hald - en vejledning for besøgende. Den Selvejende Institution Hald, 1985.
Oldrup, Thomas og Laura Bertram: Hald Hovedgaards historie - sted for sted. Hald 2006.
Petersen, Steen Estvad: Danske herregårde. Bygninger - haver - landskaber. København 1980.
Roussell, Aage (red.): Danske Slotte og Herregårde. København 1963-1968.
Stilling, Niels Peter: Politikens bog om Danmarks slotte og herregårde. Politiken 2005.
Trap, J.P.: Danmark. København 1953-1972.
Vellev, Jens: "Viborgbispens og lensmændenes Hald - og noget om Brattingsborg og Niels Bugges Hald", i: Hikuin 19: En bog om borge. Højbjerg 1992.
Gårdens stamdata gennem tiden
Nuværende navn
Hald Hovedgaard
Region og kommune
Midtjylland - Viborg
Offentlig adgang
Offentlig adgang til parken
Ejer
Skov- og Naturstyrelsen
Herregårdens størrelse
162 ha
Godsets størrelse
0 ha
Detaljeret størrelse
Ager 110 ha, eng 52 ha
Funktion
Landbrugsdrift/skovbrug og oplevelsesøkonomi
Historiske forbindelser til andre herregårde
Bemærkninger om godset
Hald Hovedgård tilhører Skov- og Naturstyrelsen Kronjylland, der også omfatter hovedgården Fussingø og Kalø Hovedgård
Kilder
Større Gårde & Skove. Nærum 2021, haldhovedgaard.dk
Amt, herred og sogn
Viborg - Nørlyng - Dollerup
Ejer
Ingen oplysninger
Herregårdens størrelse
17.53 htk
Skovskyld
5.31 htk
Mølleskyld
0.00 htk
Tiende
42.84 htk
Fæstegods
245.88 htk
Bemærkninger om godset
Ingen
Kilder
Danske Atlas bd 4 s 677