Gram
Gram har eksisteret siden 1200-tallet.
Gram var 1664-2007 i familien Schacks eje.
Gram er et af Sønderjyllands mest storslåede bygningsmonumenter.
Gram placerer sig i et yderst naturskønt område.
Gram huser i dag virksomheden Gram Slot, der bl.a. tilbyder overnatning, arrangementer og rundvisninger.
Ejerhistorie
Herregården Gram har eksisteret siden 1200-tallet, hvor middelalderborgen hørte til kongens private besiddelser. Efterhånden blev Gram da en del af krongodset. I korte perioder i 1200-tallet sad de sønderjyske hertuger på Gram, men først i 1317 opgav den danske konge sit krav på krongodset i Sønderjylland. Herefter må gården i en eller anden form have hørt under de holstenske grever, som dominerede Sønderjylland. Under Valdemar Atterdag (ca. 1321-1375) må Gram imidlertid igen være kommet i Kronens besiddelse, i hvert fald var den kongens betroede mand, som var herre på borgen i Gram. Ved Valdemar Atterdags død gik Gram igen over til hertugen af Holsten, grev Gerhard, hvorefter slægten Limbeck blev ejere.
Gram gled dog ud af Limbeck-slægtens hænder, hvorefter Joakim Bjørnsen fra den fynske adelsslægt Bjørn blev den næste kendte ejer af gården. Da Joakim Bjørnsen Bjørn døde i ca. 1467 kom godset til hans datter Sophie Bjørn, der bragte det til sin mand Ditlev Reventlow. I de følgende næsten 100 år sad slægten Reventlow som ejere af Gram. Af slægtens mest markante ejere fra Gram kan bl.a. Ditlev Reventlow nævnes, idet han både var en virksom politiker og en handlekraftig godsejer. Den sidste Reventlow på Gram efterlod sig kun døtre, hvorved datteren Anna Reventlow bragte Gram til sin mand Ditlev Buchwald.
Ved en arveoverenskomst fra 1585 blev Nybøl udskilt som en selvstændig herregård. Gram skulle overtages af sønnen Christoffer Buchwald. I Christoffer Buchwalds tid som ejer af Gram skete der store forbedringer på godset. Han nedlagde en del af bondegårdene og lade jorden under herregårdens egene marker, som herved fordobledes. Det blev indført efter holstensk mønster og er etableret efter et mejeri på Gram, det såkaldte hollænderi.
Sønnen Ditlev Buchwald arvede gården, som han dog stærkt forgældet måtte sælge kong Christian IV (1577-1648), der dog straks solgte godset videre til Dionysius von Pudewils, der havde været gift Buchwalds datter.
Dionysius von Pudewils havde som mange andre af tidens adelsmænd været på flere dannelsesrejser til udlandet. Som 26-årig kom Dionysius von Pudewils i tjeneste hos hertug Hans den Yngre af Sønderborg som hofmarskal, og ved denne tid stiftede han bekendtskab med den danske kong Christian IV (1577-1648). Under sine mange rejser samlede han en stor mængde bøger, men desværre blev hans store og værdifulde bibliotek ødelagt af svenske hære under krigshandlinger i 1644.
Ved Dionysius von Pudewils' død i 1647 var sønnen fra andet ægteskab endnu kun et barn. Enken beholdt godset indtil 1664, hvor det måtte sælges ved tvangsauktion. Den nye ejer var rigsfeltherre Hans Schack, der havde været feltmarskal under Anden Karl Gustav-krig (1658-1660) og siden blev udnævnt til øverstbefalende for hæren. Han ejede i forvejen Møgeltønderhus, det nuværende Schackenborg. Med Hans Schacks overtagelse af Gram blev der indledt en ny glansperiode i gårdens historie, og slægtens efterkommere besad Gram indtil 2007.
Hans Schack købte straks efter sin overtagelse mange nye fæstegårde, hvorved godset fordoblede sin størrelse. Derudover blev der i hans tid oprettet et stutteri på Gram. Ved Hans Schacks død i 1676 blev Gram overtaget af sønnen, Otto Didrik Schack, der i forvejen var greve på Schackenborg. Anna Sophie Rantzau, der var enke efter Otto Didrik Schacks søn, Hans Schack, kom i besiddelse af Gram efter sin mands død i 1719, idet Gram fungerede som enkesæde. Anna Sophie Rantzau skilte herefter Gram fra Schackenborg ved at købe det af sin stedsøn.
I sin tid som ejer af Gram udfoldede hun en stor byggevirksomhed, og det lykkedes hende at blive en af 1700-tallets store godssamlere i Danmark. I 1754 udvidede Anna Sophie Rantzau godset ved køb af nabogodset Nybøl, som der tidligere havde været mange stridigheder med.
Anna Sophie Rantzau var en energisk godsejer, der satte store krav til sine bønder, som skulle udføre øget hoveriarbejde. Hoveri var det pligtarbejde, som fæstebønderne skulle udføre som en del af afgiften for fæstegården. Dette bevirkede, at Anna Sophie Rantzau senere er blevet kaldt "den onde grevinde". I sit testamente bestemte hun, at der af Gram og Nybøl sammen med hendes sjællandske godser skulle oprettes et stamhus, som ved hendes død skulle tilfalde slægtningen Frederik Christian Schack. Et stamhus var et såkaldt majorat, der sikrede, at godset kunne bevares udelt hos efterkommerne og hverken kunne deles, pantsættes eller sælges.
Under Frederik Christian Schacks ejerskab blev bøndernes kår forbedret, og udskiftningen af landsbymarkerne blev påbegyndt. Hvor bønderne tidligere havde drevet deres gårde gennem landsbyens fælles marker blev jorden nu 'udskiftet', således at hver fæstegård fik sit eget jordtilliggende. Ideen var, at fæstebønderne dermed havde større incitament til at forbedre driften og at de dygtigste bønder belønnedes for en ekstra indsats.
Frederik Christian Schack blev efter sin død i 1790 efterfulgt af sønnen Knud Bille Schack og dennes nevø Henrik Adolph Brockenhuus, der i 1822 blev optaget i grevestanden under navnet Brockenhuus-Schack. Efter ham fulgte sønnen Knud Bille Ludvig Anton Brockenhuus-Schack, der var ejer af Gram indtil 1892.
Under hans ejerskab blev Gram birk henlagt under Frøs og Kalvslunds herreder. Tidligere havde Gram været en selvstændig retskreds, et birk, hvor godsejeren kunne udnævne og aflønne dommerne. Derudover skete der i Knud Bille Ludvig Anton Brockenhuus-Schacks tid som ejer store forbedringer på godset, og frasalget af fæstegodset blev gennemført. I 1892 overgik Gram til sønnen Adolf Ludvig Brockenhuus-Schack.
I 1919 overgik Adolf Ludvig Brockenhuus-Schacks sønderjyske godser til frit eje i henhold til den nye tyske lenslov. I 1940 blev Gram og Nybøl overtaget af Knud Henrik Otto Brockenhuss-Schack, hvorefter godserne i 1945 blev omdannet til aktieselskabet Gram-Nybøl Godser A/S.
I 2007 solgte Kim Brockenhuus-Schack Gram efter næsten 350 år i samme families eje. Køberne var Sanne og Svend Brodersen, der overtog aktieselskabet. De skabte virksomheden Gram Slot, der i dag drives som en alsidig virksomhed med driftsgrenene økologisk landbrug, hotel- og restauration, events samt kulturformidling. Der afholdes en række arrangementer og rundvisninger.
Hovedbygning
Hovedbygningen på Gram - Gram Slot - ligger ikke længere på den middelalderlige borgs plads. Det var sandsynligvis under slægten Reventlows ejerskab, at borgen blev flyttet til sin nuværende placering på en lille holm i slotssøen. I 1500-tallet bestod hovedbygningen af den nuværende østfløj, der var opført i munkeskifte med smalle, fladbuede vinduesåbninger. Denne bygning gennemgik en stor ombygning i midten af 1500-tallet.
Da Hans Schack overtog Gram i 1664 var bygningerne i dårlig stand, og han besluttede derfor at lade nye bygninger opføre. Hans Schack opførte en fløj mod syd i to etager over en kælder. Denne bygning har siden ændret udseende. Den søndre fløj blev opført med to karnapper på ydersiden ved Heinrich Hottmacher samt med et trappetårn med spir. Under Hans Schacks ejerskab blev borggårdens omgivelser også forandret, bl.a. blev slotspladsen brolagt, og der blev rejst nye broer over åen.
Først i 1750'erne fik Gram sit nuværende udseende. Anna Sophie Rantzau nedrev det gamle vestre hus og fik opført en ny bygning med halvt afvalmet tag og med profilerede, hvidkalkede hovedgesimser rundt om gavlene. Gavlene på den gamle østfløj blev ombygget, så de passede til vestfløjen. Det gamle trappetårn på midterfløjen blev nedrevet og blev i stedet for erstattet af en bred risalit med trekantsfronton.
I 1806 og 1810 blev bygningerne grundigt sat i stand, og i 1905-1906 fik ejeren Adolf Ludvig Brockenhuus-Schack restaureret hovedbygningen ved arkitekt Gotfred Tvede. I 1959-60 gennemgik østfløjen desuden en gennemgribende modernisering ved arkitekt Aage S. Jensen.
Efter overtagelsen i 2007 er syd- og vestfløjen restaureret til at kunne modtage selskaber og arrangementer.
Den nuværende hovedbygning fremstår således som et trefløjet anlæg, hvor to fløje er i to stokværk, mens den sidste fløj er i et stokværk over en høj kælder. Bygningen fremstår med røde sten med linjeformede morankere med halv- og helvalmet tag samt en frontispice. Hovedbygningen placerer sig smukt på holmen i slotssøen. I midten af anlæggets tre fløje findes en åben gårdsplads.
Fredningsstatus 2021: Hovedbygningen er fredet.
Andre bygninger
Avlsgården - Gramgaard - placerer sig nord for holmen et stykke fra hovedbygningen. Den tidligere trelængede avlsgård er ombygget i 1884 og igen i 1955-56, hvor det gamle stråtag blev erstattet med tegl, dog undtaget østlængen. Bygningerne er opført i mørkbrændte sten og rummer også en forvalterbolig. I juli 1965 hærgede en brand den gamle avlsgård, hvor den gamle østlænge nedbrændte. Vest for avlsgården blev der i 1961 opført det såkaldte "Gram Cotel", der skulle fungere som et løsdriftsstaldanlæg.
Ved ejerskiftet i 2007 var avlsgården meget forfalden og er siden blevet gennemgribende restaureret. Forvalterboligen er omdannet til ferielejligheder, mens staldene er indrettet til messe-aktiviteter og cafe.
Fredningsstatus 2021: Avlsbygningerne er fredede.
Kulturmiljø
Under Hans Schacks ejerskab blev haven på slotsholmen lagt om, og der blev plantet vinstokke op ad hovedbygningens mure. Derudover blev der opført en lav vold rundt om hele anlægget. I slutningen af 1600-tallet blev haven nyanlagt med terrasser, vandfald og fontæner. Der blev ligeledes opført en grotte-pavillon med kulørte vinduer for enden af midteralléen.
I 1750'erne blev haven endnu en gang omlagt. Denne gang var det i fransk stil ved gartneren Löschau. Fra denne tid menes den store allé i havens sydside at stamme. Først i 1770'erne blev den høje mur, der omslutter haven, anlagt. Der er ikke bevaret meget fra denne tid i den nuværende have på Gram, der dog rummer et rigt fugleliv.
Gram Lergrav ligger nogle kilometer nord for byen og er kendt for meget rige forekomster af fossiler fra forhistorisk tid.
I kulturmiljøet nær Gram findes flere fredede fortidsminder samt flere Genforeningssten.
Litteratur
Hansen, J.J.: Større danske Landbrug: Statistik, topografisk, historisk Haandbog. København 1930-1937
Petersen, Steen Estvad: Danske herregårde. Bygninger - haver - landskaber. København 1980
Roussell, Aage (red.): Danske Slotte og Herregårde. København 1963-1967.
Stilling, Niels Peter: Politikens bog om Danmarks slotte og herregårde. Politiken 2005.
Trap, J.P.: Danmark, bind 10:1 - Haderslev Amt. København 1965
Gårdens stamdata gennem tiden
Nuværende navn
Gram Slot
Region og kommune
Syddanmark - Syd- og Sønderjylland - Haderslev
Offentlig adgang
Offentlig adgang til parken dagligt, adgang til slottet efter forudgående aftale
Ejer
Gram og Nybøl Godser A/S
Herregårdens størrelse
Ingen oplysninger
Godsets størrelse
2500 ha
Detaljeret størrelse
Ingen oplysninger
Funktion
Museum, oplevelsesøkonomi og landbrugsdrift/skovbrug
Historiske forbindelser til andre herregårde
Giesegaard, Nybøl, Schackenborg
Bemærkninger om godset
Til Gram Slot hører Gram og Nybøl Godser, der fungerer som landbrugsdrift og har et samlet areal på 2500 ha
Kilder
gramslot.dk