Graasten
Gennem tiden har Graasten været præget af ejere fra nogle af Sønderjyllands mest indflydelsesrige familier som Ahlefeldterne og Augustenborgerne.
Graasten brændte i 1757, og kun nordfløjen med slotskapellet og delvis de fire pavillonbygninger blev skånet.
Brugsretten til Graasten blev i 1935 foræret i bryllupsgave til det unge kronprinsepar, Frederik og Ingrid. Det hedder nu Graasten Slot og benyttes fortsat som sommerbolig for kongefamilien.
I årene 1935 og 1936 blev der foretaget en gennemgribende istandsættelse af Graasten, der gav slottet dets nuværende udseende.
Ejerhistorie
Graasten udsprang af den nærliggende herregård Søgaard, hvor Hans Limbek i midten af 1300-tallet havde udvidet sine marker til området omkring Graasten. Her blev der oprettet en lille avlsgård, der omkring reformationen (1536) blev ophøjet til en herregård.
Først fra midten af 1500-tallet begyndte Graasten at optræde i kilder som et selvstændigt gods. I 1550 var godset ejet af brødrene Franz og Gregers Ahlefeldt, der i årene op til 1559 udkæmpede en strid med hertug Hans den Ældre i Haderslev om nogle bønders tilhørsforhold til godserne. Franz og Gregers Ahlefeldt udkæmpede også deres interne kampe.
Den yngste bror, Gregers Ahlefeldt, var meget velanset inden for hertugdømmernes adel. Han boede ofte på Graasten, hvilket dengang blot var en mindre avlsgård. Begge brødre faldt i kamp under Ditmarskertoget i 1559, hvorefter Gregers' søn, Hans Ahlefeldt, og Franz' datter, Dorothea Ahlefeldt, arvede fædrenes gods.
I løbet af sidste halvdel af 1500-tallet må Hans Ahlefeldt have købt Dorothea ud af Graasten. Hans ældste søn, Gregers Ahlefeldt, arvede godset ved farens død i 1580.
Gregers Ahlefeldt var blot tre år, da han arvede godset. Først i 1593 blev han myndig og kunne regere over de store godsområder. Gennem byttehandler og ved rydning af store skovområder ved Graasten føjede han nye områder til sine besiddelser. Hermed blev det muligt for ham at skabe en form for stordrift på godset.
I 1603 flyttede han til Graasten og gjorde herregården centrum i sit omfattende gods. Han opførte en ny hovedbygning, der stod klar i 1616. Gregers Ahlefeldt anlagde, i forbindelse med byggeriet af Graasten, et teglværk, som skulle sikre leveringen af sten til byggeriet.
Da Gregers Ahlefeldt døde i 1616 arvede hans søn, Hans Ahlefeldt, Graasten. Hans Ahlefeldt var en dygtig adelsmand, der formåede at holde sig gode venner med den danske konge, den gottorpske hertug og ridderskabet i en tid, hvor alle parter lå i strid med hinanden. Hans Ahlefeldt deltog i Frederik III's (1609-1670) hyldning i 1648 og var aktiv inden for landbrugs- og skatteforhandlinger. Han var dog også kendt for at være en hård og hensynsløs godsejer, som udpinte sine bønder og lå i strid egnens præster. Hans overdådige livsstil fik dog hans økonomi til at bukke under. I 1648 så han sig således tvunget til at sælge sine bedste godser, heriblandt Graasten.
Køberen var den glücksborgske hertug Philip. Han var interesseret i Graasten, da han hermed kunne udvide sine i forvejen omfattende godsbesiddelser i området. Philip var trettende barn af hertug Hans den Yngre og havde i 1622 arvet Glücksborg. Ligesom sin fader blev han en af egnens største godssamlere. I sin samtid blev han dog betegnet som en bondeplager, og han lå i stridigheder med sine brødre - hertugerne af Sønderborg og Nordborg.
I 1652 besøgte den nye konge, Frederik III, ham på Graasten, men ellers nåede Philip ikke at få meget fornøjelse af sin nye ejendom. Under Første- og Anden Karl Gustav-krig (1657-1660) blev egnen voldsomt hærget af fjendtlige tropper. Philip så sig derfor i 1662 nødsaget til at sælge nogle godser fra for at overleve økonomisk. Køberen var igen en Ahlefeldt.
Frederik Ahlefeldt hed den nye ejer. Efter sin fader havde han arvet nogle nabogodser, men det var gennem sit ægteskab med den rige grev Christian Rantzaus datter, Margrethe Dorothea, han virkelig fik mulighed for at udvide sine godsbesiddelser. I medgift havde han fået tre tønder guld, hvilket gjorde det til en let sag for ham at købe Graasten. Gennem køb og byttehandler kom han igen til at samle alt det Ahlefeldtske gods på egnen. Frederik Ahlefeldts høje embedsstillinger knyttede ham stærkt til København, men han opholdt sig meget af tiden på Graasten. Her iværksatte han omfattende byggerier og renovationer.
Efter sin svigerfader arvede Frederik Ahlefeldt i 1663 titlen som statholder i hertugdømmerne. I stillingen viste han sig mange gange som en energisk forkæmper for den danske konges interesser i hertugdømmerne. Herfra udøvede han afgørende indflydelse på den danske udenrigspolitik, der var særdeles skrøbelig efter 1600-tallets krige med Sverige.
Efter Peder Griffenfeldts fald i 1676 blev Frederik Ahlefeldt tildelt titlen som storkansler. Herfra ledede han både det tyske og det danske kancelli. Frederik Ahlefeldt var i magtens centrum, og Graasten oplevedes under hans ejerskab en blomstringstid. Ved hans død i 1686 overtog hans søn af samme navn alle hans besiddelser i Danmark og hertugdømmerne.
Frederik Ahlefeldt den Yngre var vokset op på Graasten og var hele sit liv stærkt knyttet til egnen. Som det var skikken, tilbragte han en del af sin uddannelse i udlandet for at studere militære og administrative færdigheder. I 1686 giftede han sig med Christian V's (1646-1699) uægte datter med Sophie Amalie Moth, Christiane Gyldenløve. Hun døde dog allerede nogle år senere, og Frederik Ahlefeldt giftede sig på ny med en datter af storkansler Conrad Reventlow.
Selvom Frederik Ahlefeldt holdt af at opholde sig i udlandet, blev han udnævnt til statholder i hertugdømmerne. I samme periode lod han Graasten istandsætte, og han lod mange huse til tjenestefolk og håndværkere opføre til slottet. Disse huse blev begyndelsen til byen Graasten.
Sine sidste leveår tilbragte Frederik Ahlefeldt i udlandet som officer. Han døde i 1708 i Regensburg, hvorefter broderen Carl Ahlefeldt arvede hele det ahlefeldtske gods. Carl Ahlefeldt sikrede, at det nye Graasten blev bygget færdigt. På trods af sine høje embedsstillinger og omfattende godsbesiddelser lå Carl Ahlefeldts økonomi i ruiner. Ved hans død i 1722 blev alle hans ejendomme med undtagelse af grevskabet Langeland solgt på auktion.
De sønderjyske ejendomme blev solgt på en auktion på Gottorp Slot i 1725. Den nye ejer var Christian August af Augustenborg, som var fætter til Frederik og Carl Ahlefeldt. Med hans overtagelse af Graasten begyndte en ny tid. Hvor de ahlefeldtske ejere havde boet og opholdt sig på Graasten, så havde augustenborgerne allerede et stamsæde; Augustenborg på Als. Graasten trådte nu ind i skyggen og store dele af året lå herregården ubeboet.
Under de nye forhold kunne det ikke undgås, at Graasten gradvist forfaldt. Christian August gjorde ikke meget ved Graasten. Først i 1752 lod han herregårdens bygninger renovere.
I 1754 blev Frederik Christian hertug af Augustenborg. Kun få år efter hans overtagelse brændte Graasten imidlertid. De nye bygninger fik dog langt fra det samme herskabelige præg som ahlefeldternes bygninger, da Graasten nu fungerede som en mindre avlsgård i et større godskompleks.
Under Frederik Christians søn af samme navn skete der en del forbedringer i parken. Frederik Christian den Yngre havde i 1786 giftet sig med Frederik VI's (1768-1839) søster, Louise Augusta. Hun nærede stor forkærlighed for sommerresidensen Graasten, som parret besøgte ofte.
Den nye hertug blev parrets unge søn, Christian August. Han omlagde driften på Graasten og dens avlsgårde så vægten blev lagt på kvægdrift frem for kornproduktion, der i perioden ikke var særligt indbringende. Det var også i disse år, at augustenborgerne langsomt trak sig væk fra det danske kongehus. Den langvarige strid handlede om augustenborgernes arvekrav til den danske trone.
I 1848 kom hertugens klare brud med Danmark. Dette år udbrød Treårskrigen (1848-1850), som var en kamp for hertugdømmernes optagelse i det tyske forbund med stærke nationale modsætninger mellem dansk og tysk. I løbet af krigens første år drev danskerne de tysksindede på flugt - heriblandt hertugfamilien på Augustenborg, der gerne så hertugdømmerne optaget i det tyske forbund. Også Graasten blev besat af danske tropper.
Senere blev danskerne slået tilbage. Christian August vendte nu tilbage til Graasten og hejste det tyske flag over slottet. Under de følgende fredsforhandlinger måtte Christian August gå ind på at overdrage sine sønderjyske godser til den danske stat og frafalde alle arvekrav på tronen. Graasten kom på denne måde til at høre under Staten i 1852.
En mulighed var, at Graasten skulle fungere som residens for kongefamilien. Dette skete dog aldrig, og i 1862 solgte man Graasten til Adam Gottlob Moltke-Huitfeldt. Som følge af nederlaget i 1864, samt hertugdømmernes afståelse til det tyske rige, måtte han sælge gården til prins Christian, søn af Christian August. Samme år solgte han imidlertid godset tilbage til sin fader. Da det rygtedes, at den afsatte hertug ville komme tilbage til Graasten, henvendte områdets beboere sig til ham og anbefalede på det kraftigste, at han holdt sig borte.
Sønnen, Frederik Christian August, arvede Graasten, og efter hans død benyttede hans hustru Graasten som sommerresidens. I 1884 blev Ernst Günther, søn af Frederik, myndig og overtog gården. Han deltog aktivt i godsets administration, og han søgte at udbedre ejendommens drift og bygninger. Ved Sønderjyllands genforening med Danmark i 1920 blev Graasten solgt til den danske stat, hvorefter hovedbygningerne i en periode kom til at rumme forskellige offentlige institutioner.
Graastens avlsgård og hovedparten af landbrugsjorderne blev udstykket, mens skovene fortsatte som Graasten Statsskovsdistrikt.
I 1935 overdrog Staten brugsretten til Graasten som en bryllupsgave til det unge kronprinsepar Frederik og Ingrid. Graasten undergik herefter en større istandsættelse, så det kunne fungere som sommerbolig. Stedet fik herefter navnet Graasten Slot. Indtil hendes død i år 2000 var Graasten dronning Ingrids foretrukne opholdssted.
I 2021 forvaltes Graasten af Slots- og Ejendomsstyrelsen, som er underlagt finansministeriet, og det benyttes fortsat som sommerbolig for kongefamilien.
Kongefamilien på Graasten i 1947. Fra Danmark på film, Det Danske Filminstitut.
Hovedbygning
Det ældst kendte Graasten fungerede som et jagthus for Ahlefeldterne på Søgaard og lå på halvøen Troldsløkke. I 1603 brændte imidlertid bygningen, og Gregers Ahlefeldt flyttede godset til dets nuværende placering. Den nye herskabelige hovedbygning stod færdig i 1616. Byggeriet fortsatte under de følgende ejere i årene omkring år 1700, hvor et storslået barokanlæg blev opført.
Bygningernes daværende udseende kendes fra nogle få afbildninger fra samtiden. Hovedbygningen lukkede sig om et rektangulært gårdsrum. I nordøst var der en lav portfløj med balustræde på det flade tag, som forbandt sidefløjene. Portfløjens midterparti var udbygget med et fremspringende porthus, der over gennemkørslen til gårdspladsen havde et tårn. Sidefløjene havde i hver ende høje og dybe pavilloner dækket af pyramideformede tag. Mellem pavillonerne stødte de lavere og smallere toetagers fløje til. Slottets store og tunge hovedfløj lå som sidste led i anlægget og var i tre etager med både tårn, spir og pyramide tag. Anlægget bar stærkt præg af inspiration fra nederlandsk arkitektur og mindede om Frederiksborg Slot. Arkitekten bag er muligvis den danskfødte Peter Pictorius.
I 1757 brændte slottet. Branden skånede kun nordfløjen med slotskapellet og delvis de fire pavillonbygninger. Disse står endnu som direkte levn fra denne tid. Ved landbygmester Johan Gotfried Rosenberg påbegyndte man straks en genrejsning af hovedbygningen. Arbejdet indskrænkede sig til at omfatte en genrejsning af sidefløjene, mens den store hovedfløj blev skrottet. I stedet opførte man en lav forbindelsesbygning mellem fløjene.
Løbende foregik der restaurationsarbejde på Graasten. Hertug Christian August II fik opført midterbygningen i 1842. Den er i tre etager, og på toppen blev bygget en ottekantet lanterne med kuplet tag og spir. Endvidere blev en portbygning, der var inspireret af den gamle portfløj, som gik tabt i branden opført.
Først mellem 1935 og 1936 blev der imidlertid sat midler af til en større istandsættelse af bygningerne. Den gamle hovedfløj fik nyt tag, så fløjen kom til at passe sammen med sidefløjene. I syd og vest fløjene indrettede man værelser, så det kongelige kronprinsepar kunne benytte slottet til beboelse.
Fredningsstatus 2021: Hovedbygningen er fredet.
Andre bygninger
Til det gamle Graasten lå der i forlængelse af porthuset to lave staldbygninger. Bygningerne var opført med lave tage og ottekantede hjørnepavilloner med balustrader og lanternespir.
Graastens avlsgård blev i forbindelse med det store byggeri i begyndelsen af 1600-tallet flyttet væk fra slotsholmen og ca. 500 meter mod nordøst.
I haven lod Carl Ahlefeldt et orangeri opføre. Bygningen var i én etage med forhøjet midterparti og fremspringende sidepartier samt balustrade foran det lave tag. Bygningen var skabt i stil med slottets portfløj. Allerede i 1725 måtte orangeriet dog rives ned. I stedet opførte man et menageri.
Ved Graastens istandsættelse mellem 1935 og 1936 blev to garagebygninger opført ved indkørslen til slotsgården.
Haven i dag
Gråsten have rummer i dag en have tilpasset det omgivende naturlandskab med søer, snoede vandløb og grønne enge, der opleves som om, det hører med til haven. Haven består af store kunstfærdige havearealer med svungne stier, store plæner, skovpartier, søer og blomsterbede.
Haven historisk
Den første have blev anlagt i midten af 1600-tallet i Hans Ahlefeldts tid. Have blev opført i fransk barokstil. Dengang omgav snorlige stier, firkantede bede, skulpturer og springvand en monumentalt barokhovedbygning. I slutningen af 1700-tallet skal der have været anlagt en landskabelig, romantisk have, som sidenhen forsvandt. I slutningen af 1800-tallet blev der anlagt en landskabshave med engelsk forbillede, hvor der bl.a. blev plantet bøgetunneller, der stadig står i dag og har vokset sig store.
I forbindelse med at staten overdrog Graasten til kongefamilien i 1935 blev haven, ligesom hovedbygningen, istandsat. Sidenhen kom især Dronning Ingrid, men også Dronning Margrethe, til at sætte sit præg på haven med blomstrende buske, planter og sommerblomster.
I haven på Gråsten blev Gråsteneræblet fremskabt af podekviste, som Carl Ahlefeldt sendte hjem fra Italien i 1700-tallets begyndelse og er en af Danmarks ældste æblesorter.
Fakta
Der er offentlig adgang til slotskirken og parken, når slottet ikke er beboet. Der er Ingen adgang til selve slottet. I sommerhalvåret kan man nyde de store rosen- og staudebede, der stråler i et væld af farver, og der er en udendørs udstilling, der fortæller om slotshavens udvikling.
Litteratur
Andersen, Poul: Graasten - et slot og et sogn. Graasten 2005.
Justensen, Marianne og Karsten Hviid: En kongelig have - ved Gråsten Slot. København 1996.
Petersen, Steen Estvad: Danske herregårde. Bygninger - haver - landskaber. København 1980.
Roussell, Aage (red.): Danske Slotte og Herregårde. København 1963-1968.
Scavenius, Bente: Danmarks dejligste haver. København 2008.
Schmidt, Hans Hansen: Livet i hytte og slot, Gråsten slots historie. Åbenrå 1976
Stilling, Niels Peter: Politikens bog om Danmarks slotte og herregårde. Politiken 2005.
Trap, J.P.: Danmark. København 1953-1972.
Gårdens stamdata gennem tiden
Nuværende navn
Gråsten Slot
Region og kommune
Syddanmark - Syd- og Sønderjylland - Sønderborg
Offentlig adgang
Offentlig adgang til slotskirken og parken, når slottet ikke er beboet. Ingen adgang til selve slottet.
Ejer
Staten. Slots- og Kulturstyrelsen
Herregårdens størrelse
Ingen oplysninger
Godsets størrelse
Ingen oplysninger
Detaljeret størrelse
Ingen oplysninger
Funktion
Ingen oplysninger
Historiske forbindelser til andre herregårde
Augustenborg Hovedgaard, Søgaard (Sønderjylland)
Bemærkninger om godset
Residens for regentparret
Kilder
DSHP, kongeligeslotte.dk