Fraugdegaard
Fraugdegaard blev omtalt for første gang i 1397.
Omkring år 1580 blev gården ophøjet til herregård under Oluf Daa og Dorthe Friis' ejerskab.
Thomas Kingo ejede i en periode gården.
Hovedbygningen blev opført af Oluf Daa omkring 1588, og fik tilføjet den nuværende vestvendte facade i 1769.
Hovedbygningen omgives af voldgrave mod nord, syd og vest.
Ejerhistorie
Gårdens tidligste ejere kendes ikke, men antageligt var gården omkring 1400 blot en almindelig bondegård. I 1501 overtog Johan Bjørnson gården. Han var medlem af rigsrådet og tilhørte en fynsk adelsslægt, der ejede bl.a. herregården Nielstrup. Trods sin høje status og familiens velstand satte Bjørnson på grund af ødselhed sin formue over styr, og Fraugdegaard var antagelig en af de gårde, som hans kreditorer overtog.
I 1544 tilhørte Fraugdegaard den velhavende adelsmand Johan Friis fra Hesselager. Gården var på dette tidspunkt ikke en herregård, men med opkøbet af yderligere seks bondegårde i sognet lagde Friis' grundstenen for gårdens senere status.
Friis døde uden børn, og i 1575 bragte hans niece Dorthe Friis gården med ind i ægteskabet med Oluf Daa. Det var ægteparret, der sikrede, at Fraugdegaard omkring år 1580 blev ophøjet til herregård, og de flyttede gården ud af landsbyen, hvor den tidligere havde ligget. Gårdens jordtilliggende blev samlet og udvidet, et voldsted etableret og en ny hovedbygning blev opført.
Oluf Daa døde i 1600, men Dorthe Friis tilbragte efterfølgende en årrække på gården, før hun flyttede til Borreby, som hun overtog efter sin bror. Bemærkelsesværdigt er det, at mens mange adelsfruer med ansvar for gods og gård i samtiden og eftertiden blev beskrevet som hårdføre og hårdhændede kvinder, så blev Dorte Friis' eftermæle langt mere positivt, idet hun blev beskrevet som en respekteret kvinde, der var venlig imod såvel rig som fattig.
Fraugdegaard tilhørte slægten Daa indtil 1671. Dorthe Daa havde sammen med sin bror overtaget gården i 1641, og hun markerede sig som en god administrator og dygtig spekulant, der i de svære år i midten af 1600-tallet klarede sig med skindet på næsen. Hun overtog i 1668 brorens andel af gården, som hun i 1671 solgte til lægen Christoffer Pedersen Balslev.
Balslev var en højt respekteret herre, der i slutningen af 1600-tallet spillede en betydningsfuld rolle i de gejstlige og lærde kredse i Odense. Fraugdegaard var på dette tidspunkt stadig en ret beskeden herregård sammenlignet med andre store gårde på Fyn. Balslev havde imidlertid heller ikke sin daglige gang på gården. Som indehaver af apoteket i Odense tilbragte han det meste af tiden i byen, men brugte Fraugdegaard som landsted.
Balslevs datter, Birgitte Balslev, giftede sig i 1694 med Thomas Kingo, som tre år senere købte gården af sin svoger Peder Balslev. Kingo døde allerede i 1703, men igennem hans mange digte kan det spores, hvor meget han nød at tilbringe sommertiden i de naturskønne omgivelser på Fraugdegaard.
Birgitte Balslev døde først i 1744. I mellemtiden var hun blevet gift igen, men ved hendes død overgik Fraugdegaard til hendes niece Elisabeth Becker og dennes mand, Odenses borgmester Christian Ulrik Bless. Parret beholdt dog ikke gården længe, men solgte den i 1750 videre til Thomas Widkier.
Widkier var søn af en fattig borger fra Odense. Gennem hårdt arbejde havde han opbygget en vis formue, der nu blev investeret i en herregård. Da han samtidig giftede sig med en anset officers datter, Anna Rebekka Pflug, fik selv kongen øjnene op for ham og sikrede ham med titlen kancelliråd en plads i enevældens rangsystem - om end i en af de lavere klasser.
Efter et par hurtige ejerskift endte Fraugdegaard i 1797 hos Christopher von Heinen. Han havde købt gården af Frederik Christian Kaas, som inden da havde solgt det meste af fæstegodset. Den nye ejer, von Heinen, ejede flere andre herregårde i området bl.a. Hollufgaard og Blangstedgaard. Ved hans død i 1814 overtog sønnen Caspar Hermann von Heinen Fraugdegaard, men pga. krise i landbruget formåede han ikke at føre gården videre og måtte derfor sælge den til ritmester Andreas Michael Sehested i 1822.
Sehested formåede at bringe gården på fode igen. Støttet af opadgående konjunkturer blev Fraugdegaard under hans ledelse en yderst veldrevet gård. Sehested havde som ung deltaget i Napoleons felttog mod Rusland, og i 1848 meldte Sehested sig igen til tjeneste. Denne gang som frivillig herregårdsskytte i Treårskrigen, som varede fra 1848-50. En af Sehesteds sønner faldt i krigen, og selv døde han umiddelbart efter i 1850, hvorefter Fraugdegaard blev solgt på auktion.
I auktionspapirerne blev det oplyst, at gården var i særdeles god drift med pæne mark- og skovområder samt 24 huse med jord og 14 uden.
I 1879 købte Preben Bille-Brahe Fraugdegaard. Han moderniserede gårdens drift og lagde særlig vægt på at skaffe en god dyrebesætning, og samtidig gennemgik hele gårdens udseende en betydelig forandring med istandsættelse af hovedbygningen, nedrivning af gamle bygninger samt udflytning af avlsgården.
Preben Brahes søn, Oluf Bille-Brahe, overtog gården i 1918, og under hans ejerskab skete der også betydelige bygningsmæssige forbedringer på gården. I 2021 er gården ejet af Charlotte Bille-Hasselstrøm
Hovedbygning
Daas hovedbygning er 32 meter lang og formet som et dobbelthus med fælles langside og selvstændige gavle. Herhjemme kender vi primært denne type hus fra Egeskov, men den har sin oprindelse i Nederlandene, hvorfra den kom til Danmark gennem Slesvig og Holsten. Bygningens to etager bæres af en høj grundmuret kælder, der i dag, efter en mindre istandsættelse, står ganske uforandret i det ydre fra Oluf Daas tid.
I 1769 gennemgik huset en større ombygning, hvor Thomas Widkiers enke lod husets høje gavle rive ned og erstatte af halvvalmede tage. Den vestvendte facade blev sat i grundmur og udsmykket med en tre fag bred frontspids, mens resten af hovedbygningen blev kalket hvid.
Efter at Preben Bille-Brahe overtog gården i 1882, lod han hovedbygningen renovere. Murværket blev blottet, og bindingsværket blev delvist omsat, mens tegltaget blev erstattet af skifer.
Fraugdegaard er flere gange siden blevet istandsat. Mest synlig er restaureringen fra 1916, hvor skifertaget blev udskiftet med tegltag, sådan som det oprindeligt var bygget.
Fredningsstatus 2021: Hovedbygningen er fredet.
Andre bygninger
Den nuværende hovedbygning blev opført efter en brand i 1889. Avlsgården er placeret nordvest for hovedbygningen i nogen afstand herfra. Oprindeligt var der tale om et E-formet anlæg opført i granit, hvis fritstående sidelænger rummede staldene.
Anlægget er af flere omgange blevet ombygget og udvidet, og den midterste længe er i dag revet ned. En række nye bygninger opført omkring 2000 supplerer det oprindelige anlæg.
Fredningsstatus 2021: Avlsanlægget er ikke fredet.
Kulturmiljø
De store voldgrave, som ligger i en ring om hovedbygningen, blev anlagt af Oluf Daa i forbindelse med hovedbygningens etablering i 1588. Det imponerende voldsted er et af de største på Fyn.
Den store lindeallé, som fører fra landevejen og ned mod gården, blev allerede anlagt af admiral Kaas i slutningen af 1700-tallet. Det var også ham, der plantede de store bøgehække, som i dag er over 250 år gamle, men som stadig kan ses i haven.
Af mere spidsfindige bevarede elementer af kulturmiljøet er dele af Andreas Sehesteds hunde- og hestekirkegård, som han anlagde op mod skoven. Flere af hans dyr hviler her under tilhuggede gravstene.
Litteratur:
Petersen, Steen Estvad: Danske herregårde. Bygninger - haver - landskaber. København 1980.
Roussell, Aage (red,): Danske Slotte og Herregårde. København 1963-1968.
Stilling, Niels Peter: Danmarks Herregårde. Fyn og Langeland. Gyldendal 2015.
Trap, J.P.: Danmark. København 1953-1972.
Gårdens stamdata gennem tiden
Nuværende navn
Fraugdegaard
Region og kommune
Syddanmark - Fyn og øer - Odense
Offentlig adgang
Adgang til parken for grupper efter aftale
Ejer
Charlotte Bille-Hasselstrøm
Herregårdens størrelse
187 ha
Godsets størrelse
0 ha
Detaljeret størrelse
Ager 153 ha, 34 ha
Funktion
Landbrugsdrift/skovbrug og boligudlejning
Historiske forbindelser til andre herregårde
Bemærkninger om godset
Sameje med Risinge
Kilder
Større Gårde & Skove. Nærum 2021, fraugdegaard.dk
Amt, herred og sogn
Odense - Åsum - Fraugde
Ejer
Enkebaronesse Bille-Brahe
Herregårdens størrelse
0.00 htk
Godsets størrelse
Ingen oplysninger
Detaljeret størrelse
7.00 tdr.l
Skovskyld
0.00 htk
Avlsgårde
Ingen oplysninger
Ejendomsskyld gård
265000 (kr)
Ejendomsskyld skov
0 (kr)
Drift
Gården er drevet af ejeren selv. Besætningen består af: 85 køer, 40 kalve, 3 tyre, 14 heste, 6 føl. Der sælges ca. 30 svin om året.
Folkehold
1 fodermester(e), 1 forkarl, 1 karl(e), 10 daglejer(e).
Bemærkninger om godset
Ingen oplysninger.
Kilder
Ingen oplysninger
Amt, herred og sogn
Odense - Åsum - Fraugde
Ejer
Ritmester A.M. Sehesteds Bo
Herregårdens størrelse
37.13 htk
Skovskyld
0.00 htk
Mølleskyld
0.37 htk
Avlsgårde
0.00 htk
Fæstegods
Ingen oplysninger
Fæstegårde
0.00 htk
Arvefæstegårde
0.00 htk
Leje- og tyendehuse
8.74 htk
Bemærkninger om godset
Ingen oplysninger
Kilder
Ingen oplysninger
Amt, herred og sogn
Odense - Åsum - Fraugde
Ejer
Ingen oplysninger
Herregårdens størrelse
27.46 htk
Skovskyld
0.67 htk
Mølleskyld
0.38 htk
Tiende
0.00 htk
Fæstegods
332.00 htk
Bemærkninger om godset
Ingen
Kilder
Danske Atlas bd 3, s 470. Oplysningerne om bøndergodset stammer fra ChristensenHørsholm