Dragsholm
Dragsholm var et af højmiddelalderens mest imponerende byggerier og blev i senmiddelalderen udbygget fra et vinkelanlæg til et lukket kastel med et stort kernetårn.
Dragsholm var efter Reformationen i 1536 og frem til 1664 kongeligt len. Hovedbygningen på Dragsholm fungerede i denne periode bl.a. også som fængsel.
I perioden fra 1785 til 1868 blev slottet kaldt Adelersborg, opkaldt efter slægten Adeler, der ejede herregården fra 1694 til 1936.
Det monumentale trefløjede barokanlæg, som eksisterer i dag, fandt i det væsentlige sin form i forbindelse med en gennemgribende ombygning i 1697 lavadelsmanden Frederik Christian von Adelers ejerskab.
Ejerhistorie
Draugh nævnes første gang i kilderne i 1313 og Draugsholm i 1336. Draugh eller Drag betyder landtange og betegner den smalle stribe land, der forbandt Ods herred med det øvrige Sjælland. Draget var ca. 200 m bredt og lå ved Dragsmølle øst for Dragsholm, som da var omgivet af vand mod øst, vest og syd.
Bygningsarkitekturen viser, at Dragsholm Slot blev opført omkring 1215 formentligt enten af Peder Jakobsen, som var Roskildes biskop mellem 1215 og 1225, eller af Niels Stigsen, der besad samme embede mellem 1225 og 1249. Egentlig er det uvist, til hvilket formål Dragsholm blev opført, men herregården blev næppe opført som en borg med henblik på forsvar. Bygningernes mure er efter datidens forhold ganske tynde og vinduerne for store.
Dragsholm menes at være anvendt som sommerresidens både til fornøjelser og efterårets jagt for Roskildebisperne. I perioden for bispestolens ejerskab var godset drevet af lensmænd og var omkring 1370 det administrative hovedsæde i et betydeligt len, hvorunder der lå 13 herregårde og 42 kirketiender.
Blandt lensmændene var Eiler Hardenberg, der forsvarede slottet under Grevens Fejde (1534-1536). Krigen blev vundet af hertug Christian, der senere blev kronet som Christian III (1502-1559), over lübeckerne under ledelse af grev Christoffer af Oldenburg, fra hvem fejden har fået sit navn. Grev Christoffer havde iværksat en jagt på adelen i 1535 og fængslede så mange stormænd som muligt. Adelsmænd søgte derfor tilflugt bag Dragsholms mure, som blev beskudt af kanoner under ledelse af grev Johan af Hoya.
Dragsholm forblev det eneste faste punkt på Sjælland, som ikke faldt i lübeckernes hænder, inden Christian III's tropper kom til undsætning. Ved krigens afslutning i 1536 blev Reformationen gennemført, og alt gejstligt gods i landet blev inddraget under kronen, da kirken ikke længere måtte besidde jordejendom. Således blev Dragsholm krongods, og slottet blev et len drevet af kongelige lensmænd. Lenet var af typen regnskabslen, hvilket vil sige, at lensmanden havde avlen af slottets avlsgård omkostningsfrit, hvilket var hans løn for at varetage lenet, mens resten af lenets indtægter gik til kronen.
Som krongods fungerede Dragsholm også som fængsel for primært adelige og gejstlige fanger. I den store borgtårn i det nordøstlige hjørne af middelalderborgen indrettedes sikre fængselsceller, som blev udstyret med hemmeligheder (toiletter) og vinduer afhængigt af den enkelte fanges forbrydelser, opførsel og ikke mindst graden af fornærmelser mod majestæten.
Blandt Dragsholms berømte fanger var den sidste katolske Roskildebisp Joachim Rønnow, Aarhusbispen Ove Bille, Jarlen af Bothwell, der var dronningen af Skotlands tredje mand, hans fjende den skotske kaptajn John Clark, den norske lensmand Erik Munk, der var anklaget for groft embedsmisbrug og hængte sig her i 1594, den forrykte Eiler Brockenhuus, der var sindssyg og anklaget for søskendemord, modermord og blodskam, Hans Lindenov, der drev ulovligt sørøveri samt teologen Niels Svendsen Chronich, der betvivlede treenigheden og kaldte kirkens præster for sladrende papegøjer.
Omkring 1645 blev ladegårdens tilliggender udvidet, da jorden fra byen Vindekildes 16 gårde blev lagt under den. I 1657 udbrød Første Karl Gustav-krig, hvor den svenske hær erobrede hele Jylland. I løbet af svenskernes ophold, der varede frem til 1660, hærgede svenskerne det svækkede danske rige.
Svenskerne indledte i 1658 Anden Karl Gustav-krig, hvor endnu en besættelse af Danmark blev gennemført. Under besættelsen indtog de Dragsholm, men tilsyneladende havde slottet lidt så meget under Første Karl Gustav-krig, at de tog ophold på den tilhørende Rødegaard i Vindekilde. Slottet var dog ikke mere ramponeret, end at svenskerne omkring fredsslutningen i 1660 bestemte sig for at sprænge det i luften. Krudtladninger i borgtårnet fjernede hele den øverste del og fik hele den østvendte side af tårnet til at falde sammen. Konsekvenserne af sprængningen kan i dag ses gennem et hul i den indre mur på Kongetrappen.
Efter disse krige var den danske konge og adel på fallittens rand. De københavnske borgere udnyttede denne tilstand til sammen med kongen at svække adelens magt og i stedet indføre enevælden i Danmark i 1660. Kongen skyldte dog store summer til flere københavnske købmænd heraf bl.a. Henrik Müller, der var en af Kronens største långivere.
Henrik Müller fik således i 1664 Dragsholm som betaling, men fik siden økonomiske problemer og måtte afhænde Dragsholm til sin hovedkreditor, den portugisiske købmand Manuel Teixera.
Manuel Teixera beholdt Dragsholm nogle år, men har antageligt ikke haft interesse i, at være godsejer i Danmark. Han valgte i 1694 at sælge herregården til adelsmanden Frederik Christian von Adeler, der var blevet yderst velhavende ved ægteskabet med Henriette Margrete von Lente, der var datter af hertugdømmernes kansler.
Frederik Christian Adeler skaffede Dragsholm skattefrihed. Endvidere genrejste han fæstegårdene og øgede godsets tilliggender. Hans søn, Christian von Lente Adeler, overtog Dragsholm i 1727. I 1755 oprettede han gård og gods til stamhuset Adelersborg for sin nevø Conrad Wilhelm Adeler.
Via jordforhandlinger med Kronen blev Dragsholm i 1785 ophøjet til baroni for Conrad Adelers søn, Frederik Adeler, som foretog mange forbedringer på godset. Bl.a. udskiftede han bøndergodset, hvilket betød, at bøndernes jordfællesskab blev opgivet til gengæld for selvstændige bøndergårde med egen jord. Samme år skiftede Dragsholm navn til Adelersborg. Ved kongelig bevilling fik han i 1810 baroniet afløst af et fideikommiskapital.
Enken Bertha Adeler tilkøbte Benzonslund med det formål at få baroniet Adelersborg genoprettet, hvilket lykkedes i 1843. Bertha Adelers barnebarn, Bertha Henriette Frederikke Løvenskjold, havde ægtet Georg Frederik Otto von Zypten, der i 1838 blev optaget i den danske adelsstand, hvor han fik tilføjet navnet Adeler.
Georg Frederik Otto Zypten-Adeler var gennem ægteskabet blevet arving til Adelersborg, som han drev fra 1839. Han viste sig som en foregangsmand i landbruget og besad en række embeder inden for de danske landbrugsforeninger. Han var blandt de første, der brugte dampkraft og dyrkede roer efter større målestok. Tilmed afløste han hoveriet, drænede markerne, forbedrede skovens drift og solgte en stor del af bøndergodset til selveje. Endvidere omdøbte han i 1868 gården, som igen fik navnet Dragsholm.
Ved baroniets afløsning til fri ejendom i 1921 blev Teglværksgården afgivet til udstykning, og i 1925 blev Dønnerup samt andre ejendomme omkring Jyderup bortsolgt. Med den barnløse baron Frederik Georg de Falsen Zypthen-Adelers død i 1932 uddøde slægten Adelers linje, og Dragsholm blev overtaget af Statens Jordlovsudvalg, der bortsolgte og adsplittede godset.
Hovedparcellen med bygningerne blev i 1936 solgt til J. F. Bøttger, der selv drev landbruget på den tilhørende hovedgårdsjord og bortforpagtede slottet til E. Jørgensen, der restaurerede og indrettede Dragsholm til hotelvirksomhed. På nær under besættelsens sidste tid, hvor tyskerne oprettede regionalt hovedkvarter på slottet, er Dragsholm lige siden blevet benyttet til hotelvirksomhed.
Dragsholm er i 2021 ejet af Mads Bøttger, der driver slottet som hotel og restauration.
Hovedbygning
Det oprindelige Dragsholm var ikke et slot men et palatium, hvilket er en betegnelse for et middelalderligt palads af den art, der blev bygget på Tysklands landfyrstelige borge. Dragsholm var en sammenblanding af typerne højborg og vandborg, da voldstedet både havde stejle gravskråninger og en voldgrav.
Ingen kilder kan dokumentere en sikker datering af palatiet, men visse spor kan med rimelig sikkerhed vidne om, hvornår det ældste Dragsholm er opført. Omkring 1215 fik en nyopført koromgang på Roskilde Domkirke indsat trekoblede romanske vinduer af samme type som det tilmurede vindue, man kan se i sydmurens østlige ende. Vinduerne på Dragsholm målte henholdsvis 4,6 og 3,6 meter i højden og var grupperet i tre gange tre, således at et højt vindue var flankeret af to lidt lavere. Sådanne vinduespartier er ikke typiske i Danmark i denne periode, hvorfor man må antage, at bygherre såvel som bygmester var den samme på Roskilde Domkirkes apsisomgang og Dragsholm. Man kunne således forestille sig dem opført enten af Peder Jakobsen, som var biskop mellem 1215 og 1225, eller af Niels Stigsen, der besad samme embede mellem 1225 og 1249.
Bebyggelsen bestod i sit udgangspunkt af et tofløjet vinkelhus. Hovedfløjen lå i syd med en høj loftssal på 22,5 meters længde og 6 meter til loftet. Denne sal fungerede som riddersal. Herunder var en stueetage med beboelsesareal, køkken m.m. I sydmuren ses aftegninger af de tre trekoblede romanske vinduer rundt om de to nederste rækker af firefagsvinduerne. Mod øst hørte en sidefløj, hvis mure i 2013 udgør Dragsholms ældste bygningsdele. Murene udgør den østlige del af den nuværende sydfløjs yderside og den dertil stødende østfløj. De er opført i røde munkesten på en sokkel af granitkvadre.
I løbet af de første århundreder af Dragsholms historie blev den oprindelige palatiebygning udbygget og ombygget til en firefløjet fæstningsborg. De omtalte vinduer blev muret til og erstattet af mindre. Endvidere blev væggene gjort tykkere fra indersiden, og hele holmen fik tilføjet forsvarsværker af forskellig karakter, ligesom voldgraven blev gjort dybere og bredere.
Nordsiden, hvorfra adgangen til borgen fandt sted, blev dækket af en fløj, hvis ydermur, som endnu eksisterer, har en tykkelse på 2,5 meter. Øverst er denne udstyret med en vægtergang, hvilket ligeledes findes over sydfacaden. Mod vest, hvor der nu kun er en spærremur tilbage, blev der opført en fløj med et fremspringende porttårn. I det nordøstlige hjørne blev der på de allerede eksisterende mure påmuret et borgtårn, som målte 32 meter i højden, 10 gange 10 meter i grundmål og havde ca. 3 meter tykke mure. Tårnet har haft små hængetårne, men er nu helt forsvundet. Således blev det oprindelige palatium gradvist omdannet til en befæstet borg.
I 1630'erne var Dragsholm i forfald, hvilket medførte, at østfløjen faldt sammen. Denne blev restaureret ved Hans Steenwinkel den Yngste mellem 1636 og 1637. Indtil Frederik Christian Adeler blev ejer i 1694, var dette den eneste restaurering, der var blevet foretaget.
Frederik Christian Adeler gav Dragsholm sin fremtoning, som det fremstår i 2013. Den vestlige fløj med porthus blev nedrevet og erstattet af en høj portmur. De nordlige og sydlige sidefløjes vestender blev gjort lavere som optakt til den dominerende midtfløj mod øst, der kronedes af en trekantsfronton. En åbning i det nordøstlige hjørne, hvor et stort tårn havde stået, blev lukket, og en hovedtrappe blev i stedet opført. Inde i gården forsvandt trappetårnet, og vinduerne blev gjort mere symmetriske. Midt over hovedfacaden blev en frontspids med urværk opført, og gavlkviste på sidefløjene understreger kompositionens regelbundethed.
Under ombygningen tilstræbte Frederik Christian Adeler at genskabe hovedbygningen som barokbygning i overensstemmelse med tidens arkitektoniske mode. Barokken kommer i denne form til udtryk i de hvidkalkede mure, de valmede tage og bestræbelsen på at skabe symmetri i borggårdens indre. Uhensigtsmæssige vinduesplaceringer, snydevinduer og -døre samt indgangspartiet i det nordøstlige hjørne er udtryk for, at man under ombygningen har måttet tage hensyn til det tidligere borganlæg. F.eks. har man i det gamle borgtårn indrettet, hvad der i dag kendes som Kongetrappen.
Frederik Christian Adeler og Henriette Margrethe von Lente markerede færdiggørelsen af genopbygningen og ombygningen af Dragsholm Slot i 1697 ved at tilføje jernankre bøjet i deres initialer og årstallet øverst i østfløjens indvendige murværk.
Under Christian von Lente Adelers ejerskab i 1731 blev slotskirken, som udgøres af et enkelt udstyret kirkerum i nordfløjen, genindrettet.
Omkring 1865 tilføjede J.D. Herholdt en spærremur i vest med skydeskår og tinder, et karnaptårn med terrasse og havetrappe i øst samt gotiske detaljer såsom kamtakkede gavle.
Over indkørselsporten er en mindesten til erindring om oprettelsen af friherreskabet samt den første besidders og dennes hustrus våbenskjold blevet indsat. Selve portmuren har fået tilføjet et brystværn med små tinder. Endvidere blev karnaptårnet, hvis altantrappe nu fører ned til parken, forhøjet med en tilsvarende tindekrans.
En omfattende istandsættelse af bygningens indre blev foretaget i 1918 ved arkitekt Emil Jørgensen. Omkring 1940 blev der indrettet en herregårdspension på slottet. Restaureringer er ydermere blevet udført mellem 1675 og 1697 og i 2002.
Dragsholm fremstår i dag i tre fløje i to og tre etagers højde. Murværket er hvidkalket, mens taget består af glaseret tegl.
Fredningsstatus 2021: Hovedbygningen er fredet.
Andre bygninger
Dragsholms avlsgård lå i byen Vindekilde frem til 1637, hvor den blev flyttet ned til selve slottet.
Efter en brand i 1848 måtte avlsbygningerne næsten fuldstændigt genopbygges. Dette blev gjort ved Georg Frederik Otto Zypten-Adeler, og bygningerne fik da stort set den form, som de har i dag.
Fredningsstatus 2021: Avlsbygningerne er ikke fredede.
Kulturmiljø
Dragsholms voldsted er rektangulært og omgivet af grave med stejle gravskråninger, der endnu er bevaret mod nord og vest. Adgangen til slottet skete oprindeligt via en vindebro fra nord, der nu er erstattet af en dæmning. Indtil inddæmningen af Lammefjorden i perioden 1873 til 1943 var Dragsholm omgivet af vand mod øst, syd og vest. Inddæmningen af fjorden blev foretaget under initiativ fra Dragsholms daværende ejer, Georg Frederik Otto Zypten-Adeler.
Dragsholms park er i engelsk stil, men har dog bevaret sine retlinede yderkanter fra baroktiden. Mellem 2008 og 2009 blev parken og voldgraven restaureret med støtte fra A. P. Møller og Hustru Chastine McKinney Møllers Fond til almene Formaal. Udvikling Nordvestsjælland ydede i samme forbindelse støtte til en omlægning og udvidelse af slottets urtehave, som er beliggende, hvor der tidligere var en barok prydhave.
Litteratur
Hansen, Povl og Rasmus P. Nielsen: Dragsholm, dets mænd og dets historie. 1927.
Petersen, Steen Estvad: Danske herregårde. Bygninger - haver - landskaber. København 1980.
Roussell, Aage (red.): Danske Slotte og Herregårde. København 1963-1968.
Stilling, Niels Peter: Danmarks Herregårde. Sjælland, Møn og Lolland-Falster. Gyldendal 2014.
Trap, J.P.: Danmark. København 1953-1972.
Gårdens stamdata gennem tiden
Nuværende navn
Dragsholm Slot
Region og kommune
Sjælland - Odsherred
Offentlig adgang
Offentlig adgang via rundvisninger i skolernes ferier samt weekender. Hotel og restaurant åbent hele året
Ejer
Mads Bøttger
Herregårdens størrelse
187 ha
Godsets størrelse
0 ha
Detaljeret størrelse
Ager 137 ha, skov 30 ha, park/have 20 ha, forpagtet 101 ha
Funktion
Landbrugsdrift/skovbrug og oplevelsesøkonomi
Historiske forbindelser til andre herregårde
Bemærkninger om godset
Ingen
Kilder
Større Gårde & Skove. Nærum 2021
Amt, herred og sogn
Holbæk - Ods - Fårevejle
Ejer
Fr. Herman Chr. de Falsen Lensbaron Zytphen Adeler
Herregårdens størrelse
0.00 htk
Godsets størrelse
Ingen oplysninger
Detaljeret størrelse
182.00 tdr.l
Skovskyld
0.00 htk
Avlsgårde
Ingen oplysninger
Ejendomsskyld gård
857000 (kr)
Ejendomsskyld skov
419000 (kr)
Drift
Gården er bortforpagtet. Besætningen består af: 300 køer, 281 kalve, 19 tyre, 48 heste, 27 føl. Der sælges ca. 400 svin om året.
Folkehold
2 forvalter(e), 2 fodermester(e), 1 forkarl, 10 røgter(e), 6 elev(er), 8 karl(e), 6 pige(r), 9 daglejer(e), 24 polakker e.lign. om sommeren.
Bemærkninger om godset
Under Baroniet Adelersborg hørte samlet: 147 tdr. htk. bøndergods,. Den samlede ejendomsskyld var 3036900 kr.
Kilder
Ingen oplysninger
Amt, herred og sogn
Holbæk - Ods - Fårevejle
Ejer
Baroniet Adelersborg, Lensbaron G.F.O. Zytphen-adeler
Herregårdens størrelse
112.70 htk
Skovskyld
3.83 htk
Mølleskyld
17.00 htk
Avlsgårde
0.00 htk
Fæstegods
Ingen oplysninger
Fæstegårde
838.22 htk
Arvefæstegårde
2.76 htk
Leje- og tyendehuse
89.75 htk
Bemærkninger om godset
Under fæstegårde er den bortforpgtede Næsgård på 18-4-2-0,75
Kilder
Ingen oplysninger
Amt, herred og sogn
Holbæk - Ods - Fårevejle
Ejer
Ingen oplysninger
Herregårdens størrelse
109.00 htk
Skovskyld
0.00 htk
Mølleskyld
0.00 htk
Tiende
0.00 htk
Fæstegods
0.00 htk
Bemærkninger om godset
Tidligere/senere navn: Adelersborg
Kilder
Danske Atlas bd 2, s 399