Bremersvold
Bremersvold hed frem til 1580'erne Galmindrupgaard.
Navnet Bremersvold er afledt af ordet brem, der betyder tjørn.
Bremersvold har i to omgange været ejet af Kronen.
Den nuværende hovedbygning er opført i 1998-1999.
Ejerhistorie
Herregården Bremersvold er oprettet på landsbyen Galmindrups jorder, der siden 1300-tallet tilhørte den indflydelsesrige adelsslægt Gøye.
Den første navngivne ejer var Niels Krag Gøye, der i 1367 skrev sig til Galmindrup. Ad snørklede vejen og gennem flere ægteskaber overgik gården til adelsslægten Thott i løbet af 1400-tallet, inden den danske Krone omkring 1494 overtog gården.
I 1517 var gården imidlertid igen i Gøye-slægtens eje, idet Knud Gøye nu ejede gårde. Han blev efterfulgt af sønnen Anders Gøye, som døde i 1559. Hans søn, den umådeligt velhavende adelsmand, Mogens Gøye arvede gården, som han omdøbte fra Galmindrup til Bremersvold samtidig med at gården blev udbygget og forbedret. Mogens Gøye gennemførte i sin ejertid en række forbedringer, bl.a. nedlagde han endegyldigt landsbyen Galmindrup og lagde landsbyens jord under hovedgården, ligesom han på et tidspunkt før 1580 opførte en ny hovedbygning og anlagde en række voldgrave omkring gården.
Ad omveje overtog slægten Rantzau i begyndelen af 1600-tallet Bremersvold. I 1618 var det således den unge Cai Rantzau, der arvede gården efter sin far. Han døde dog allerede i 1623, og enken, Anne Lykke, blev blot tre år efter ægtefællens død anklaget for "umoralsk opførsel." Anklageren var Christian IV (1577-1648) og baggrunden Anne Lykkes forhold til tronfølgeren, den udvalgte prins Christian.
Kongen fængslede Anne Lykke og sendte hende til Norge, mens Lykke og Rantzaus unge datter, Sophie Rantzau blev sendt til slægtninge. Fængslingen af den adelige Anne Lykke var et brud med Christian IV's håndfæstning, idet hun ikke var stillet for en domstol og dømt. Kongen måtte da også løslade hende igen allerede i 1627, men sagen bidrog til at skærpe modsætningen mellem kongen og den magtfulde rigsrådsadel, som Anne Lykke tilhørte.
I 1641 døde Anne Lykke, seks år efter datteren Sophie Rantzau, og hendes del af Bremersvold overgik derved til hendes bror Frantz Lykke. Frantz Lykke ejede foruden Bremersvold også herregården Kelstrup, hvis jord blev lagt under Bremersvold.
I 1646 solgte Frantz Lykke gården til Erik Kaas, der i forvejen ejede Starupgård og Gudumlund. Selv om Erik Kaas havde flere gårde, så valgte han at bosætte sig på Bremersvold, men landbruget havde generelt svære vilkår i denne periode, og Erik Kaas' tid på Bremersvold var derfor præget af økonomiske vanskeligheder. Ved Erik Kaas' død i 1669 fragik enken og broderen til Erik Kaas arv og gæld, og den største af gårdens kreditorer, Søster Worm, overtog derefter Bremersvold.
I 1673 solgte Søster Worm gården til Frederik Thuresen, hvis efterkommere ejede gården frem til 1719, hvor Bremersvold blev mageskiftet med kongen for Søllestedgård og en del tilhørende gods. Derved kom Bremersvold endnu engang under den danske krone, hvor gården blev lagt under det lollandske ryttergods. Ryttergods var krongods, der skulle bruges til at forsørge hærens rytterregimenter. Det lollandske ryttergods blev dog ophævet allerede i 1725, hvorefter Bremersvold blev solgt på auktion til Emerentia von Levetzau sammen med naboherregården Kærstrup. Emerentia von Levetzau havde i årene forud erhvervet Aalholm og Bramsløkke, og af de to sidstnævnte gårde og den nyanlagte forpagtergård Egholm oprettede hun i 1734 grevskabet Christiansholm for sit ældste barnebarn.
Emerentia von Levetzau lagde dog ikke Bremersvold og Kærstrup ind under grevskabet. Ved hendes død i 1746 overgik de to herregårde til hendes søn Christian Frederik Raben, fader til den første greve til Christiansholm. Ved Christian Frederik Rabens død i 1773 gik Bremersvold og Kærstrup til en yngre broder af greven, Sigfred Victor Raben, der efter at have arvet stamhuset Restrup i 1787 fik kongelig tilladelse til at bære navnet Raben-Levetzau.
Sigfred Victor Raben-Levetzau død sønneløs i 1819, hvorefter Bremersvold og Kærstrup gik i arv til hans lillebroder, der gik bort året efter. De to herregårde gik i arv til Frederik Sophus Raben, der i 1807 ægtede Charlotte Emerentia Rosenkrantz-Huitfeldt, der efter manden død i 1828 kom i besiddelse af herregårdene. Ved hendes død barnløs i 1843 opstod der splid om arvegangen, idet Kærstrup og Bremersvold var blevet tiltænkt hendes brodersøn baron Gottlob Rosenkrantz, mens familien Raben mente sig i ret til at arve gårdene. Ved Højesteretsdom i 1844 blev Bremersvold tildømt Carl Vilhelm Raben-Levetzau til Beldringe og Lekkende. Syv år efter kom han med sin søn også i besiddelse af Kærstrup, som kort efter blev bortsolgt, mens Bremersvold i 1870 gik i arv til Josias Raben-Levetzau, der i 1879 ligeledes kom i besiddelse af grevskabet Christiansholm. Frem til 1995 var Bremervold i fælleseje med Aalholm, hovedsædet for grevskabet frem til dets afløsning i 1921.
I 2021 ejedes Bremersvold af Bremersvold I/S v/Ole Hald og Ole Christian Hald, der driver skov- og landbrug på gården.
Hovedbygning
Omkring 1580 opførte Mogens Gøye en ny hovedbygning på gården, udlagt på et større voldsted med flere grave. Nybyggeriet skal ses i forlængelse af den opkvalificering, som gården oplevede på dette tidspunkt med udvidelse af jordtillæggene og ændring af navnet fra Galmindrup til Bremersvold.
Mogens Gøyes anlæg forsvandt med tiden, og efter at Bremersvold i begyndelsen af 1700-tallet blev knyttet til Kærstrup, blev gården udlagt som forpagtergård.
I 1872 blev der opført en ny hovedbygning ved arkitekt Vilhelm Dahlerup. Denne bygning bestod af én fløj med korte tværfløje i et stokværk i fransk palæstil. Bygningen var opført i røde mursten med mansardtag i tegl og skifer. Derudover var der sandstensornamenter samt højt opbyggede kviste i fransk renæssancestil. Fra gårdsiden havde bygningen et symmetrisk udtryk med en markant trappe og indgangsparti i midten.
Med tiden forfaldt hovedbygningen fra 1872, og senere blev den derfor nedrevet. I 1998-1999 blev den nuværende hovedbygning opført. Den italienskinspirerede bygning er i to etager.
Fredningsstatus 2021: Hovedbygningen er ikke fredet.
Andre bygninger
Avlsgården til Bremersvold daterer sig for hovedparten fra fornyelsen af gårdens bygningsmasse i anden halvdel af 1800-tallet.
Efter en brand blev avlsgården genopført i 1951.
Fredningsstatus 2021: Avlsbygningerne er ikke fredede.
Litteratur
Petersen, Steen Estvad: Danske herregårde. Bygninger - haver - landskaber. København 1980.
Roussell, Aage (red.): Danske Slotte og Herregårde, bind 6 - Lolland og Falster, København 1965.
Trap, J.P.: Danmark. København 1955.
Gårdens stamdata gennem tiden
Nuværende navn
Bremersvold
Region og kommune
Sjælland - Lolland/Falster/Møn - Lolland
Offentlig adgang
Ingen oplysninger
Ejer
Bremersvold I/S v/Ole Hald og Ole Christian Hald
Herregårdens størrelse
310 ha
Godsets størrelse
540 ha
Detaljeret størrelse
Herregården: ager 310 ha, bortforpagtet 310 ha
Funktion
Landbrugsdrift/skovbrug
Historiske forbindelser til andre herregårde
Bemærkninger om godset
Bremersvold er en del af Bremersvold Gods, der også omfatter afbyggergården Strognæsgård og Bremersvold skovdistrikt og har et samlet areal på 540 ha. Bremersvold hed tidligere Galmindrupgaard
Kilder
Større Gårde & Skove. Nærum 2021
Amt, herred og sogn
Maribo - Fuglse - Errindlev
Ejer
Frederik Christopher Otto Raben-Leventzau, Greve
Herregårdens størrelse
0.00 htk
Godsets størrelse
Ingen oplysninger
Detaljeret størrelse
Ingen oplysninger
Skovskyld
0.00 htk
Avlsgårde
Ingen oplysninger
Ejendomsskyld gård
580700 (kr)
Ejendomsskyld skov
0 (kr)
Drift
Gården er bortforpagtet. Besætningen består af: 140 køer, 6 kalve, 26 heste, 4 føl.
Folkehold
Ingen oplysninger.
Bemærkninger om godset
Under Godset Bremersvold hørte samlet: 11 tdr. htk. bøndergods, 500 tdr.l. skov (5 tdr. htk.). Den samlede ejendomsskyld var 1014500 kr.
Kilder
Ingen oplysninger
Amt, herred og sogn
Maribo - Fuglse - Errindlev
Ejer
Kammerherre c.V. Raben-Levetzau
Herregårdens størrelse
71.84 htk
Skovskyld
5.41 htk
Mølleskyld
0.00 htk
Avlsgårde
0.00 htk
Fæstegods
Ingen oplysninger
Fæstegårde
489.08 htk
Arvefæstegårde
0.00 htk
Leje- og tyendehuse
16.95 htk
Bemærkninger om godset
Anden anv.=skov
Kilder
Ingen oplysninger
Amt, herred og sogn
Maribo - Fuglse - Errindlev
Ejer
Ingen oplysninger
Herregårdens størrelse
84.39 htk
Skovskyld
5.42 htk
Mølleskyld
0.00 htk
Tiende
0.00 htk
Fæstegods
523.00 htk
Bemærkninger om godset
Ingen
Kilder
Danske Atlas bd 3, s 311. Oplysningerne om bøndergodset stammer fra ChristensenHørsholm