Brattingsborg
Brattingsborg hed Søllemarksgaard indtil 1674, hvor daværende ejer Peder Schumacher Griffenfeld gav gården sit nuværende navn.
Gården var 1676-1921 hovedsæde i grevskabet Samsøe.
Hovedbygningen blev bygget 1870-71 med K. Borring som arkitekt og udvidet mellem 1897 og 1898 af arkitekt Martin Borch.
Bygningen er engelskinspireret og opført i historicistisk stil og består af en fløj med en tværfløj i to etager.
Ejerhistorie
Brattingsborgs historie kan spores tilbage til 1216, hvor gården kaldtes Søllemarksgaard. Den var da blandt Kronens besiddelser, idet Valdemar Sejr (1170-1241) skænkede Tunø til Aarhus domkirke i et brev, som blev udstedt fra kongsgården på Samsø.
Samsø var et af de centrale knudepunkter i Danmark, da sejlads var den mest bekvemme måde at rejse mellem rigets provinser. Søllemarksgaard og Samsø var således værdifuld som besiddelse, hvilket bl.a. kom til udtryk ved, at gården under svage konger var et efterstræbt pant blandt stormændene. Pantet kom bl.a. til Aarhus bispestol, indtil Margrethe I (1353-1412) bragte det tilbage til Kronen. Endvidere skyldtes gårdens værdi, at al jorden var i kongens eje, hvilket betød, at beboerne kun besad deres huse eller gårde og måtte dermed fæste (leje) markerne af kongen.
Anden Karl Gustav-krig sluttede i 1660 med freden i København, hvilket bl.a. medførte, at Danmark fik Bornholm tilbage mod, at Sverige fik overdraget en række adelige herregårde i Skåne som erstatning. Blandt de herremænd, der afstod deres ejendomme i denne sammenhæng, var den danske rigshofmester Joachim Gersdorff. Som kompensation for sine skånske ejendomme fik han overdraget Samsø og Søllemarksgaard af den danske krone.
Da Joachim Gersdorff døde kort efter freden blev det hans arvinger, som tilendebragte handelen. I 1661 fik de således tilskødet Samsø med tilliggende øer. Blandt disse arvinger blev Joachim Gersdorffs datter, Magdalene Sybille Gersdorff, eneejer. Hun bragte gården til sin mand, Jørgen Bielke, som i 1674 solgte den til Peder Schumacher Griffenfeld.
Peder Schumacher Griffenfelds var i 1663 kommet i tjeneste hos Frederik III (1609-1570) som bibliotekar og arkivar. Han avancerede imidlertid hurtigt, hvilket i 1673 kulminerede med, at han både blev udnævnt til rigskansler og ridder af Elefantordenen. I forhold til hans virke på Samsø vides ikke meget.
Det var dog ham, som omdøbte Søllemarksgaard til Brattingsborg, ligesom han planlagde at opføre en ny hovedbygning. Dette blev imidlertid aldrig realiseret, da han i 1676 blev dømt for landsforræderi. Brattingsborg, sammen med alt hans andet gods, hjemfaldt til Kronen.
Den 1. juli 1676 skænkede Christian V (1646-1699) Samsø til sin elskerinde, Sophie Amalie Moth, som var moder til fem af hans børn. Endvidere blev hun den 31. december 1677 udnævnt til grevinde af det nyoprettede grevskab Samsøe.
Da Sophie Amalie Moths ældste søn, Christian Gyldenløve, døde ung, blev det hendes barnebarn, Christian Danneskiold-Samsøe, som overtog grevskabet efter hendes død i 1719. Han var embedsmand i flådens styrelse, men er særligt kendt for sin store og imponerende bogsamling.
Christian lensgreve Danneskiold-Samsøe døde i 1728, hvorefter hans søn, Frederik Christian Danneskiold-Samsøe, overtog Brattingsborg. Han var kun fem år på daværende tidspunkt, hvilket betød, at han var under formynderskab de første år. Administreringen af Brattingsborg var overladt til hans onkel, Frederik Danneskiold-Samsøe, hvilket imidlertid ikke var nogen succes. Da Frederik Christian Danneskiold-Samsøe blev myndig, var han således i så store økonomiske vanskeligheder, at han næsten var ruineret. Det lykkedes ham dog med tiden at få grevskabet bragt nogenlunde på fode igen.
Frederik Christian Danneskiold-Samsøe døde i 1778, hvorefter hans søn, Christian Conrad Sophus Danneskiold-Samsøe, overtog Brattingsborg. Modsat sine forgængere opholdt han sig ofte på gården og var en populær mand på øen. Dette skyldtes bl.a. hans interesse for bondestandens frigørelse og landboreformernes gennemførelse. Han døde i 1823, hvorefter grevskabet overgik til hans søn, Frederik Christian lensgreve Danneskiold-Samsøe.
Frederik Christian lensgreve Danneskiold-Samsøe besøgte ikke Samsø særlig ofte, hvilket betød, at Brattingsborgs godsforvalter, Wilhelm August Kruse, i disse år havde hovedindflydelse på grevskabets styrelse. Frederik Christian Danneskiold-Samsøes forblev ugift hele sit liv, og grevskabet overgik således efter hans død i 1869 til broderen Christian Conrad Sophus lensgreve Danneskiold-Samsøe.
Ligesom sin broder havde Christian Conrad Sophus Danneskiold-Samsøe ikke den store tilknytning til Brattingsborg. Gården blev drevet af forpagtere og havde sjældent besøg af greven. Dog foretog han i maj 1870 en rejse til Samsø, hvilket var første gang i 25 år, at grevskabets besidder havde besøgt øen. Han blev på denne rejse ledsaget af sin søn, Christian Frederik Danneskiold-Samsøe, og det blev da bestemt, at denne for fremtiden skulle tage bolig på Samsø og overtage forpagtningen af Brattingsborg.
Christian Frederik Danneskiold-Samsøe havde store planer om ændringer i hovedgårdens drift og omfang. Han oprettede således to nye avlsgårde, Hjalmarsgaard og Vestborggaard, ligesom han forbedrede besætningen og opdelte godsets arealer på en mere hensigtsmæssig måde. Han overtog grevskabet i 1886, som han besad frem til sin død i 1914, hvor det blev overtaget af hans søn, Aage Conrad Danneskiold-Samsøe.
Under Aage Conrad Danneskiold-Samsøes ejerskab overgik grevskabet i 1921 til fri ejendom i henhold til lensafløsningsloven 1919. Grevskabet Samsøe blev nedlagt og måtte i den forbindelse afgive en afgift til staten. Godset fik herefter navnet Brattingsborg Gods. Aage Conrad Danneskiold-Samsøe døde i 1945 og blev fulgt af sin datter, Elisabeth komtesse Danneskiold-Samsøe.
Brattingsborg er i 2021 ejet af Anders Danneskiold Lassen og drives som en moderne landbrugsvirksomhed med fokus på markbrug, svineproduktion, skovdrift, jagt og boligudlejning.
Hovedbygning
Brattingsborgs nuværende hovedbygning blev opført mellem 1870 og 1871 af Christian Frederik Danneskiold-Samsøe, som i 1870 havde bosat sig på gården. Den blev bygget af arkitekt K. Borring og udvidet mellem 1897 og 1898 af arkitekt Martin Borch.
Den engelskinspirerede hovedbygningen er opført i historicistisk stil og består af en fløj med en tværfløj i to etager. Bygningen er opført over høje kældre og er udstyret med et tårn mod syd samt kviste og et mindre spir mod nord. Den er af røde sten og har skifertag.
Brattingsborg rummer flere renæssancemøbler af god kvalitet. Mest nævneværdigt er en række flamske gobeliner med klassiske scener, som daværende ejer Christian Frederik Danneskiold-Samsøe erhvervede i sin tid på gården mellem 1870 og 1914. De kom sandsynligvis til landet omkring 1690.
Fredningsstatus 2021: Hovedbygningen er udpeget som bevaringsværdig med høj bevaringsværdi.
Andre bygninger
Udover at opføre en ny hovedbygning lod Christian Frederik Danneskiold-Samsøe også nye avlsbygninger opføre nord for hovedbygningen.
Fredningsstatus 2021: Avlsbygningerne er udpeget som bevaringsværdige med høj bevaringsværdi.
Kulturmiljø
Samtidig med opførelsen af hoved- og avlsbygninger blev der anlagt en 6 hektar stor park i engelsk stil - en stil, der er kendetegnet ved, at den omkringliggende natur, såsom marker og skov, inddrages som en del af parken og dens udtryk. Parken ved Brattingsborg Gods falder derfor naturligt ind i landskabet og byder på havudsigt, store plæner og gamle træer.
Endvidere er der i Brattingsborgs have rester af et lille voldsted, det såkaldte Blaffersholm eller Barfredsholm, som danner en lille firkantet ø over en smal, vandfuldt ringgrav. Der er dog aldrig fundet bygningsrester på voldstedet.
Lige sydvest for Tranebjerg kirke ligger det betydelige, men noget udviskede voldsted Gl. Brattingsborg. Anlægget er rektangulært og begrænses af en ringmur, som er mest tydelig i øst.
Litteratur
Petersen, Steen Estvad: Danske herregårde. Bygninger - haver - landskaber. København 1980.
Rasmussen, Bent: Historiske Aarbøger udgivet af Historisk Samfund for Holbæk Amt. 1951.
Roussell, Aage (red.): Danske slotte og Herregårde. København 1963-1968.
Stilling, Niels Peter: Politikens bog om Danmarks slotte og herregårde. Politiken 2005.
Trap, J.P.: Danmark. København 1953-1972.
Gårdens stamdata gennem tiden
Nuværende navn
Brattingsborg
Region og kommune
Midtjylland - Samsø
Offentlig adgang
Offentlig adgang til parken fra juni til august
Ejer
Anders Aage Schou Danneskiold Lassen
Herregårdens størrelse
731 ha
Godsets størrelse
2450 ha
Detaljeret størrelse
Herregården: ager 731 ha
Funktion
Landbrugsdrift/skovbrug og boligudlejning
Historiske forbindelser til andre herregårde
Bemærkninger om godset
Brattingsborg er en del af Brattingsborg Gods, der også omfatter avlsgårdene Bisgaard, Hjalmarsgaard og Sannholm mm. og har et samlet areal på 2450 ha
Kilder
Større Gårde & Skove. Nærum 2021, brattingsborg.com
Amt, herred og sogn
Holbæk - Samsø - Tranebjerg
Ejer
Christian F. Danneskjold-Samsøe, Greve
Herregårdens størrelse
0.00 htk
Godsets størrelse
Ingen oplysninger
Detaljeret størrelse
24.00 tdr.l
Skovskyld
0.00 htk
Avlsgårde
Ingen oplysninger
Ejendomsskyld gård
762000 (kr)
Ejendomsskyld skov
0 (kr)
Drift
Gården er drevet af ejeren selv. Besætningen består af: 245 køer, 60 kalve, 17 tyre, 34 heste, 13 føl. Der sælges ca. 400 svin om året.
Folkehold
2 forvalter(e), 1 fodermester(e), 1 forkarl, 7 røgter(e), 1 elev(er), 9 karl(e), 13 pige(r), 24 daglejer(e), 20 polakker e.lign. om sommeren.
Bemærkninger om godset
Under Grevskabet Samsøe hørte samlet: 20.8 tdr. htk. bøndergods, 1071 tdr. htk. arvefæstegods, 460 tdr.l. skov (1.1 tdr. htk.). Den samlede ejendomsskyld var 1956200 kr.
Kilder
Ingen oplysninger
Amt, herred og sogn
Holbæk - Samsø - Tranebjerg
Ejer
Grevskabet Samsø, Grev F. Danneskjold-Samsø
Herregårdens størrelse
65.62 htk
Skovskyld
1.06 htk
Mølleskyld
0.00 htk
Avlsgårde
0.00 htk
Fæstegods
Ingen oplysninger
Fæstegårde
672.57 htk
Arvefæstegårde
0.00 htk
Leje- og tyendehuse
38.73 htk
Bemærkninger om godset
Stort sel alle fæsternes bygninger ejes af fæsterne selv.
Kilder
Ingen oplysninger
Amt, herred og sogn
Holbæk - Samsø - Tranebjerg
Ejer
Ingen oplysninger
Herregårdens størrelse
49.67 htk
Skovskyld
1.25 htk
Mølleskyld
0.00 htk
Tiende
0.00 htk
Fæstegods
587.00 htk
Bemærkninger om godset
Ingen
Kilder
Danske Atlas bd 2, s 426-28. Oplysningerne om bøndergodset stammer fra ChristensenHørsholm