Bramsløkke
Bramsløkke blev første gang omtalt i 1423.
Hovedbygninen på Bramsløkke er opført på et middelalderligt rundt voldsted omgivet af voldgrave.
Fra 1734 til 1921 var Bramsløkke en del af grevskabet Christiansholm.
Ejerhistorie
Bramsløkke blev i 1423 ejet af den holstenske adelsmand Oluf Pedersen Godov, hvis bror, Anders Pedersen Godov, overtog gården efter ham. I 1449 blev en Henning van Hafn ganske vist nævnt som medejer, men Anders Pedersen Godov syntes dog i 1456 fortsat at have haft del i gården.
I 1472 blev Bramsløkke ejet af Anders Pedersen Godovs svigersøn, Claus Reberg, Ved Rebergs død omkring 1493 arvede hans datter, Marine Clausdatter Reberg, gården, som gennem hendes ægteskab med Erik Mogensen Mormand kom i Mormand-slægtens eje. Erik Mogensen Mormand ejede gården fra omkring 1520 til sin død omkring 1545. I denne periode lykkedes det ham at samle sig store rigdomme, som bl.a. blev brugt til at forbedre Bramsløkke.
Omkring 1545 arvede sønnen, Mogens Eriksen Mormand, Bramsløkke. Ved hans død i 1586 blev gården delt mellem hans to sønner, Erik Mogensen Mormand og Claus Mogensen Mormand, som ejede den i fællesskab, indtil Erik Mogensen købte broderen ud. Ved Erik Mogensens død i 1603 overtog enken, Anne Brok, gården.
I 1625 giftede Anne Brok og Erik Mormands datter, Barbara Mormand, sig med Erik Steensen, og det nygifte par overtog Bramsløkke. Da gården ikke var i særlig god stand, valgte parret imidlertid at bosætte sig på Søllestedgård, som de købte i 1629. I 1647 solgte Erik Steensen Bramsløkke, som dermed gled ud af Mormand-slægtens eje efter mere end 100 år.
Bramsløkkes nye ejer var Lisbet Lunge, der var enke efter Palle Rosenkrantz på Krenkerup. Deres datter, Lisbet Rosenkrantz, arvede gården, og ved sit ægteskab bragte hun i 1649 gården til sin mand oberst Frantz Rantzau til Estvadgård. Han døde imidlertid som bare 26-årig i 1657, hvorefter gården tilfaldt deres søn Johan Rantzau.
Johan Rantzau var mest interesseret i sin karriere i hæren, hvor han opnåede at blive ritmester i den kongelige livgarde og officer i Den Skånske Krig. I 1677 solgte han Bramsløkke til generalmajor Joachim Schack. Gårdens bøndergods var dog ikke i samme stand som tidligere pga. svenskekrigene, og meget lå øde hen. Selv om Joachim Schack, der også ejede Kærstrup og Sneumgaard, ikke opholdt sig meget på Lolland, nærede han en stor interesse for driften af Bramsløkke, og under hans ejerskab blev den nuværende hovedbygning opført. Ved hans død i 1700 overtog en af de yngre sønner, løjtnant Hans Schack, Bramsløkke, mens den ældste søn, Otto Schack, overtog Kærstrup.
I 1705 blev Bramsløkke overtaget af Hans Schacks bror, kaptajnløjtnant Niels Rosenkrantz Schack. Efter blot ti år på Bramsløkke solgte Niels Rosenkrantz Schack imidlertid gården til sin farbroder, Otto Schack, der i forvejen ejede Kærstrup. Otto Schack døde dog allerede i 1719, og Niels Rosenkrantz Schack købte derfor gården tilbage i 1724. Ved Rosenkrantz Schacks død i 1731 blev gården i 1732 solgt af Michael Numsen, formynder for arvingen Joachim Otto Schack, til Emerentia von Levetzau, der var svigermoder til Niels Rosenkrantz Schack.
Emerentia von Levetzau nåede i sin tid at samle sig enorme godsbesiddelser på Lolland. I 1734 kunne hun oprette grevskabet Christiansholm, og Bramsløkke blev indlemmet heri sammen med Aalholm og den nyanlagte forpagtergård Egholm. Emerentia von Levetzau overdrog grevskabet til barnebarnet, Christian Raben, ved dets oprettelse, men hun bevarede selv kontrollen med det store godskompleks frem til sin død i 1746. Den unge greve, Christian Raben, døde i midlertid allerede i 1750, hvorefter grevskabet overgik til hans yngre broder greve Otto Ludvig Raben, i hvis efterslægt Bramsløkke blev nedarvet frem til 1921. I 1879 under navnet Raben-Levetzau.
I forlængelse af lensafløsningsloven vedtagelse i 1919 overgik grevskabet Christiansholm til fri ejendom i 1921. For at kunne opfylde lensafløsningslovens krav, dvs. betale staten en afgift på 20-25 % af grevskabets værdi og overdrage 33 % af dets jord til udstykning, afstod familien Raben-Levetzau Bramsløkke. Der blev oprettet 20 nye statshusmandsbrug på Bramsløkkes tidligere jorder, og resten af gården blev i 1921 solgt til den hidtidige forpagter Frederik Thy.
I 1927 blev Bramsløkke overtaget af skibskaptajn H.C. Lundgreen, der ejede Bramsløkke til sin død i 1939. Herefter blev gården købt af skibsreder Mærsk McKinney Møller, hvis efterslægt endnu besidder Bramsløkke, der benyttes til kortere ophold
Hovedbygning
Den nuværende hovedbygning er opført kort før 1700 af den daværende ejer Joachim Schack. Det er et enkeltfløjet anlæg i to stokværk i røde munkesten og med glaseret tegltag opført oven på en høj kælder. Ved hver af hovedbygningens gavle er der opført en høj skorsten.
På bygningens haveside, der vender mod vest, er der opført to mindre udbygninger. Den ene var oprindeligt indrettet med såkaldte "hemmelighed", dvs. toiletter. Den anden udbygning, der ligger tættest på fløjens midte, har været beregnet til beboelse.
I 1760'erne lod Frederik Raben Bramsløkke istandsat, og i den forbindelse fik hovedbygningen det glaserede teglstenstag, større vinduer indsat og den dobbelte sandstenstrappe, som endnu karakteriserer gårdsiden.
Hovedbygningen på Bramsløkke fremstår som et overgangsbyggeri mellem renæssancens fritliggende stenhus med stejle gavle og barokkens symmetriske herresæde.
Da den daværende ejer H.C. Lundgreen overtog Bramsløkke i 1927, foretog han en gennemgribende restaurering og modernisering. Der blev indlagt vand, lys og centralvarme i hovedbygningen, og istandsættelsen blev gjort med henblik på at bevare meget af det gamle interiør.
Fredningsstatus 2021: Hovedbygningen er fredet.
Andre bygninger
Bramsløkkes oprindelige avlsanlæg var et skævt komponeret trefløjet bindingsværksanlæg opført omkring 1700. I 1930 nedbrændte store dele af avlsgården. Samme år blev lade og stalde genopført, men det tidligere lukkede gårdrum blev ikke reetableret.
I dag afgrænses gårdspladsen mod nord af forvalterbolig, et kornmagasin og en vognport opført i bindingsværk i 1854.
Fredningsstatus 2021: Avlsbygningerne er ikke fredede.
Litteratur
Jerk, Flemming: Herregårde i Danmark. Gyldendal 1980.
Petersen, Steen Estvad: Danske herregårde. Bygninger - haver - landskaber. København 1980.
Roussell, Aage (red.): Danske Slotte og Herregårde: København 1965.
Stilling, Niels Peter: Danmarks Herregårde. Sjælland, Møn og Lolland-Falster. Gyldendal 2014.
Trap, J.P.: Danmark. København 1955.
Gårdens stamdata gennem tiden
Nuværende navn
Bramsløkke
Region og kommune
Sjælland - Lolland/Falster/Møn - Guldborgsund
Offentlig adgang
Ingen offentlig adgang - kan ses fra vej
Ejer
Leise Mærsk Mc-Kinny Møller
Herregårdens størrelse
243 ha
Godsets størrelse
0 ha
Detaljeret størrelse
Ager 173 ha, skov 68 ha, park/have 2 ha
Funktion
Landbrugsdrift/skovbrug
Historiske forbindelser til andre herregårde
Frederiksdal (Lolland), Kærstrup, Aalholm
Bemærkninger om godset
Ingen
Kilder
SGS 2011, Stilling, s. 423
Amt, herred og sogn
Maribo - Musse - Musse
Ejer
Frederik Christopher Otto Raben-Leventzau, Greve
Herregårdens størrelse
0.00 htk
Godsets størrelse
Ingen oplysninger
Detaljeret størrelse
7.00 tdr.l
Skovskyld
0.00 htk
Avlsgårde
Ingen oplysninger
Ejendomsskyld gård
195000 (kr)
Ejendomsskyld skov
0 (kr)
Drift
Gården er bortforpagtet. Besætningen består af: 100 køer, 40 kalve, 4 tyre, 17 heste, 2 føl.
Folkehold
1 forvalter(e), 1 fodermester(e), 1 forkarl, 6 karl(e), 5 pige(r), 6 daglejer(e), 8 polakker e.lign. om sommeren.
Bemærkninger om godset
Gården var en del af Grevskabet Christiansholm.
Kilder
Ingen oplysninger
Amt, herred og sogn
Maribo - Musse - Musse
Ejer
Grevskabet Christiansholm, Lensgreve Gr. Chr. Raben
Herregårdens størrelse
44.29 htk
Skovskyld
0.43 htk
Mølleskyld
1.25 htk
Avlsgårde
0.00 htk
Fæstegods
Ingen oplysninger
Fæstegårde
211.53 htk
Arvefæstegårde
0.00 htk
Leje- og tyendehuse
15.74 htk
Bemærkninger om godset
Anden anv.=skov. Del af grevskabet Christiansholm.
Kilder
Ingen oplysninger
Amt, herred og sogn
Maribo - Musse - Musse
Ejer
Ingen oplysninger
Herregårdens størrelse
33.92 htk
Skovskyld
0.44 htk
Mølleskyld
0.00 htk
Tiende
0.00 htk
Fæstegods
210.00 htk
Bemærkninger om godset
Ingen
Kilder
Danske Atlas bd 3, s 311. Oplysningerne om bøndergodset stammer fra ChristensenHørsholm