Bjørum
Bjørum har eksisteret siden midten af 1500-tallet.
Bjørum var indtil ca. 1800 en fæstegård under herregården Sønder Elkær.
I sidste halvdel af 1800-tallet har Bjørums ejerhistorie været præget af hyppige ejerskift.
Den nuværende hovedbygning er opført omkring år 1800.
Ifølge Dansk Center for Herregårdsforsknings definition (se Hvad er en herregård?) hører Bjørum historisk set ikke til blandt herregårdene. Med bygninger af herregårdslignende karakter har gården dog i nutiden opnået en alment accepteret status som herregård.
Ejerhistorie
Gården Bjørum har eksisteret siden 1500-tallet. I 1500-tallet var den underlagt Kronen, som dog overdrog rettighederne til gården til forskellige godsejere. Fra midten af 1600-tallet var disse rettigheder hos godsejeren på Sønder Elkær. Gårdens historie kendes ikke efterfølgende, men den er formentlig fortsat som en stor fæstegård under Sønder Elkær indtil omkring år 1800.
I 1806 blev Bjørum imidlertid solgt til Jørgen Møller, som dog allerede året efter solgte gården videre til Peder Thøgersen Mollerup. Fra Peder Thøgersen Mollerup kom Bjørum til Hans Svanholm, som var amtsforvalter og ejer af store jordbesiddelser. I 1806 skiftede Bjørum hænder endnu engang, da gården blev købt af Niels Jespersen Gleerup. Slægten Gleerup var en af de mest fremtrædende godsejerslægter i Vendsyssel, og de kom nu også til at besidde Bjørum.
Omkring dette tidspunkt må Bjørum være blevet oprettet som en betydelig ejendom med et stort jordtilliggende. Den herskabelige hovedbygning er formentlig også bygget i begyndelsen af 1800-tallet, men der findes ingen viden herom.
I 1819 døde Niels Jespersen Gleerups far, Severin Gleerup, som var godsejer på Vang. Niels Jespersen Gleerup overdrog derfor Bjørum til sin søster, Elisabeth Kirstine Gleerup, idet han selv overtog Vang efter sin far. Ved ægteskab i 1820 kom Bjørum til Elisabeth Kirstine Gleerups mand, Carl C. Koefoed, som lavede flere store forbedringer på gården. Elisabeth Kirstine Gleerup blev imidlertid skilt fra Carl C. Koefoed, og ved nyt ægteskab i 1830 bragte hun gården til Jørgen Koefoed.
I sidste halvdel af 1800-tallet har Bjørums ejerhistorie været præget af hyppige ejerskift, og i en periode var gården ejet af Den danske Landmandsbank. I 1904 kom Bjørum til Christian von Platen zu Hallermund, og under hans ejerskab nedbrændte den gamle avlsgård.
Bjørum blev i 1912 solgt til A.P. Andreasen, som yderligere udvidede gårdens jordtilliggende og restaurerede hovedbygningen. Efter A.P. Andreasens død i 1923 blev Bjørum overtaget af enken Katrine Andreasen med sønnen Knud Andreasen som bestyrer og senere forpagter af gården. I 1933 blev en stor del af jorden udstykket til flere husmandsbrug. I 1939 blev Knud Andreassen ejer af Bjørum.
I 2021 ejes herregården af Erik Blach og Michael Blach.
Hovedbygning
Bjørums hovedbygning er opført omkring år 1800 i tre fløje i to stokværk. Med mure er hovedfløjen forbundet med sidefløjene, som er lavere end hovedfløjen. Hovedfløjen udstyret med en bred midterrisalit på gårdsiden. Generelt er hovedfløjen detaljeret udsmykket, mens sidefløjene fremstår mere enkle. Hovedbygningen er hvidkalket med rødt tegl og valmet tag. I midten af de tre fløje findes en stor og åben gårdsplads, som også omkranses af Bjørums avlsbygninger.
Fredningsstatus 2021: Hovedbygningen er fredet.
Andre bygninger
Bjørums avlsbygninger ligger i forlængelse af hovedbygningen mod øst. To store længer placerer sig symmetrisk i forlængelse af hovedbygningens sidefløje med en stor gårdsplads imellem sig. Nogle af avlsbygningerne fremstår med udbygninger på modsatte side af den store åbne gårdsplads. Avlsbygningerne er opført i grundmur.
Fredningsstatus 2021: Dele af avlsbygningerne er udpeget som bevaringsværdige med middel bevaringsværdi.
Litteratur
Petersen, Steen Estvad: Danske herregårde. Bygninger - haver - landskaber. København 1980.
Roussell, Aage (red.): Danske Slotte og Herregårde. København 1963-1967.
Trap, J.P.: Danmark. København 1961.
Gårdens stamdata gennem tiden
Nuværende navn
Bjørum Hovedgaard
Region og kommune
Nordjylland - Aalborg
Offentlig adgang
Ingen oplysninger
Ejer
Erik Blach og Michael Blach
Herregårdens størrelse
0 ha
Godsets størrelse
380 ha
Detaljeret størrelse
Ager 315 ha, eng 16 ha, skov 37 ha, park/have 3 ha, andet 9 ha, forpagtet 170 ha
Funktion
Landbrugsdrift/skovbrug
Historiske forbindelser til andre herregårde
Bemærkninger om godset
Til Bjørum Hovedgaard hører også Nørgaard Østergaard
Kilder
Større Gårde & Skove. Nærum 2021