Billesborg
Gården hed tidligere Egøjegaard og Rudholt.
Christian IVs (1577-1648) hustru, Kirsten Munk, ejede Billesborg i midten af 1600-tallet.
Billesborgs nuværende hovedbygning blev opført mellem 1721 og 1722 af arkitekt Johan Cornelius Krieger.
I 1737 blev Billesborg en del af Vallø Stift, hvilket gården stadig er i dag.
På en mark nær den nuværende hovedbygning har man fundet resterne af et voldsted, Kaninhøjen. Den tidligere hovedbygning, som blev revet ned i midten af 1600-tallet, menes at have ligget her.
Ejerhistorie
Billesborg var i starten af 1500-tallet opkaldt efter en nærliggende landsby og hed således Egøjegaard. I 1563 var gården ejet af Stevns Herredsfoged og borgmester i Storeheddinge Jep Mogensen.
Ikke mange år efter Jep Mogensens tid på Egøjegaard kom gården til at høre under Øster Vallø, som på det tidspunkt var ejet af Peder Bille. Han havde fået ejerskabet over Øster Vallø via sit ægteskab med Margrethe Rosenkrantz.
I 1616 solgte Holger Rosenkrantz Egøjegaard samt flere andre af sine besiddelser videre til Ellen Marsvin. Indtil da havde gården altså været ejet af først slægten Bille og dernæst af slægten Rosenkrantz, som var to af de mest prominente adelsslægter i Danmark på dette tidspunkt.
Ellen Marsvin var datter af lensmanden på Skåne Slot, Jørgen Marsvin, og hun blev i sin levetid en mægtig godssamler. Datteren Kirsten Munk overtog senere Øster Vallø og dermed også Egøjegaard efter moderen, da Christian IV (1577-1648) gav ordre til, at Ellen Marsvin skulle afstå godserne til datteren. I 1615 var Kirsten Munk blevet gift med Christian IV, som hun i alt fik tolv børn med. Beskyldninger om utroskab betød dog, at kongen i 1630 gav ordre om, at hun skulle forlade hoffet og tage ophold på de jyske godser Boller og Rosenvold. Senere sad hun også i kortere perioder fængslet på Stjernholm. Hun døde i 1658 på Holckenhavn ved Nyborg.
På Egøjegaard spillede Kirsten Munk en betydelig rolle. Hun besluttede, at den gamle hovedbygning skulle rives ned, hvilket betød, at gården blev avlsgård under Øster Vallø. I 1651 solgte hun Øster Vallø og dermed også Egøjegaard videre til ejeren af Vester Vallø, Christen Skeel.
Christen Skeel var nært knyttet til egnen, hvilket bl.a. kom til udtryk ved, han stiftede Skeels Hospital i Herfølge. Han besluttede at genopføre de bygninger, som Kirsten Munk havde revet ned. Han valgte herefter at kalde gården for Rudholt - opkaldt efter sin afdøde hustru, Birgitte Rud. Efter Christen Skeels død i 1659 kom gården i en kort periode i hænderne på hans døtre, men ved en byttehandel med Christen Skeels bror, Otte Skeel, kom Rudholt igen til at høre under Vallø.
Gårdens nuværende navn, Billesborg, stammer fra Otte Skeels hustru. Efter hans død i 1695 blev Rudholt enkesæde for Kirsten Bille. Hun var ejer af gården frem til sin død i 1704, og de år regnes blandt gårdens mest blomstrende. Hun var endvidere højt elsket af egnens beboere, og i biskop Bornemanns ligprædiken over hende blev det sagt, at hendes navn var dybt indprentet i ethvert ærligt hjerte.
Efter Kirsten Billes død i 1704 ejede hendes søn, Christen Skeel, Billesborg frem til 1707, hvor han solgte både Vallø, Gunderup og Billesborg til sin svigerfader, Christian Siegfried von Plessen, der året efter skænkede alle tre godser til Frederik IV (1671-1730). Han gav dem i 1712 videre til sin hustru, Anna Sophie Reventlow, der i 1713 oprettede grevskabet Vallø. Efter Frederik IV's død i 1730 blev Anna Sophie forvist fra København og frataget alle sine ejendomme pånær Clausholm, hvor hun måtte opholde sig. Kilden til uroen var Anna Sophies stedsøn og Frederik IV's efterfølger, Christian VI (1699-1746).
På grund af disse uroligheder blev grevskabet Vallø ophævet, og Christian VI oprettede i stedet et len. Få år efter gav han dog Vallø, Gunderup og Billesborg videre til sin hustru, Sophie Magdalene, der i 1737 oprettede Vallø Stift, som Billesborg i dag stadig er en del af.
Billesborgs historie fra 1737 og frem er først og fremmest præget af landbrug. Flere forvaltere har haft sin gang på gården, herunder stiftskurator greve Joachim Godske Moltke, der i starten af 1800-tallet indrettede hovedbygningen som kuratorbolig.
Landbruget på Billesborg oplevede en stor fremgang i sidste halvdel af 1700-tallet. Dog var urolighederne ved Napoleonskrigene og årene derefter ødelæggende for gården. Danmark havde valgt at slutte sig til Rusland og Frankrig, hvilket udløste krigen mod England og derefter mod Sverige, som bl.a. betød, at Danmark måtte afstå Norge til netop Sverige. Krigsårene ødelagde meget af Danmarks handel, og på Billesborg udspillede der sig også krigsscener. D. 29. august 1807 blev der således udkæmpet et slag ved Køge og senere ved Herfølge. Her blev englænderne indkvarteret på Billesborg, hvilket betød, at meget af kornet på både markerne og i laden blev ødelagt.
På Billesborg var resten af 1800-tallet og starten af 1900-tallet præget af ro og fokus på landbrug, hvor forskellige forpagtere havde sin gang.
I 1993 åbnede friskolen Billesborgskolen i den gamle hovedbygnings lokaler. Skolen er i dag stadig fungerende med ca. 200 elever.
Hovedbygning
Billesborgs hovedbygning blev opført mellem 1721 og 1722 under Anna Sophie Reventlows ejerskab ved arkitekt Johan Cornelius Krieger.
Hovedbygningen er opført som et karakteristisk barokanlæg, der er præget af symmetri, plan og overskuelighed. Den kalkede hovedbygning er i en etage, 11 fag lang og er bygget over en høj, hvælvet kælder. Symmetrien understreges af de tre midterste fag, hoveddøren og de to vinduer på hver side, der betegner et svagt accentueret midterparti, som er flankeret af to brede pilastre og to buede kældernedgange på hver sin side af den brede hovedtrappe. På tegltaget er der tilføjet en række kviste, mens den oprindelige trekantsgavl over midterpartiet er forsvundet. Tidligere var hovedbygningen udstyret med to identiske sidefløje, som imidlertid begge er revet ned. På Nationalmuseet findes der således et maleri af Rach og Eegberg, der netop viser Billesborg som et trefløjet anlæg.
Den gamle hovedbygning blev i midten af 1600-tallet revet ned af den daværende ejer Kirsten Munk. Hvordan bygningen præcis så ud, vides ikke med sikkerhed. På en mark nær den nuværende hovedbygning har man fundet resterne af et gammelt voldsted, Kaninhøjen, hvor den tidligere gård menes at have ligget. På voldstedet har man bl.a. fundet resterne af et stykke mur af kridtstenskvadre og en kældermur af tegl.
Fredningsstatus 2021: Hovedbygningen er fredet.
Andre bygninger
Avlsbygningerne har igennem Billesborgs levetid gennemgået mange forandringer. De er placeret på den sydlige del af Vedskølle Å, hvor de første blev opført i begyndelsen af 1700-tallet. Oprindeligt var der til hovedbygningen opført to sidefløje. Den østre fløj blev i første halvdel af 1900-tallet erstattet af en staldbygning.
Størstedelen af avlsbygningerne blev fornyet efter en stor brand i 1896.
Fredningsstatus 2021: Avlsbygningerne er ikke fredede.
Kulturmiljø
Billesborg ligger ved Vedskølle Å i den sydlige del af skoven Billesborg Indelukke. Hovedbygningen og avlsbygningernes placering på hver sin side af Vedskølle Å passer ind i barokkens krav om plan og overskuelighed. Her fungerer broen over åen i midteraksen som det synlige bevis for sammenknytning. Nord for anlægget fortsatte den oprindelige have op i en kort spids, der endte ud i Billesborg Indelukke.
Litteratur
Petersen, Anders: Vallø og Omegn, s. 322 f. 1877
Petersen, Steen Estvad: Danske herregårde. Bygninger - haver - landskaber. København 1980.
Roussell, Aage (red): Danske Slotte og Herregårde. København 1963-1968.
Trap, J.P.: Danmark. København 1953-1972.
Gårdens stamdata gennem tiden
Nuværende navn
Billesborg Hovedgård
Region og kommune
Sjælland - Køge
Offentlig adgang
Ingen oplysninger
Ejer
Vallø Stift
Herregårdens størrelse
311.00 ha
Godsets størrelse
4200 ha
Detaljeret størrelse
Herregården: ager 311 ha
Funktion
Landbrugsdrift/skovbrug
Historiske forbindelser til andre herregårde
Gammel Lellingegaard, Gunderup, Vallø
Bemærkninger om godset
Billesborg Hovedgård hører under Vallø Stifts Landbrug, der også omfatter hovedgårdene Vallø Hovedgård, Grubberholm, Gunderup, Ny Lellingegård og Gammel Lellingegård og har et samlet areal på ca. 4200 ha
Kilder
Større Gårde & Skove. Nærum 2021, valloe-stift.dk
Amt, herred og sogn
Præstø - Bjæverskov - Herfølge
Ejer
Vallø
Herregårdens størrelse
0.00 htk
Godsets størrelse
Ingen oplysninger
Detaljeret størrelse
22.00 tdr.l
Skovskyld
0.00 htk
Avlsgårde
Ingen oplysninger
Ejendomsskyld gård
400000 (kr)
Ejendomsskyld skov
0 (kr)
Drift
Gården er bortforpagtet. Besætningen består af: 170 køer, 50 kalve, 5 tyre, 22 heste, 8 føl.
Folkehold
1 forvalter(e), 1 fodermester(e), 1 forkarl, 3 røgter(e), 5 karl(e), 2 pige(r), 8 daglejer(e), 12 daglejer(e) under høsten, 3 polakker e.lign. om sommeren.
Bemærkninger om godset
Ingen oplysninger.
Kilder
Ingen oplysninger
Amt, herred og sogn
Præstø - Bjæverskov - Herfølge
Ejer
Valø Stift
Herregårdens størrelse
42.74 htk
Skovskyld
38.22 htk
Mølleskyld
0.00 htk
Avlsgårde
0.00 htk
Fæstegods
Ingen oplysninger
Fæstegårde
293.07 htk
Arvefæstegårde
0.00 htk
Leje- og tyendehuse
35.86 htk
Bemærkninger om godset
Ingen oplysninger
Kilder
Ingen oplysninger
Amt, herred og sogn
Præstø - Bjæverskov - Herfølge
Ejer
Ingen oplysninger
Herregårdens størrelse
67.04 htk
Skovskyld
6.25 htk
Mølleskyld
0.00 htk
Tiende
0.00 htk
Fæstegods
330.00 htk
Bemærkninger om godset
Ingen
Kilder
Danske Atlas bd 3, s 137. Oplysningerne om bøndergodset stammer fra ChristensenHørsholm