Barritskov
Barritskov er særlig derved, at gården fra 1356 til 1913 blev nedarvet og aldrig omsat i fri handel.
Barritskovs ældre hovedbygning blev revet ned og erstattet af den nuværende i årene 1914-16. I opførelsen af den nye hovedbygning genbrugte man nogle af materialerne fra det tidligere anlæg og fik dermed skabt en arkitektonisk kontinuitet på Barritskov.
I dag er Barritskov hjemsted for firmaet Aarstiderne og dets grøntsagspakkeri.
Ejerhistorie
Barritskov tilhørte i 1261 en Hr. Niels, der stiftede gråbrødreklostret i Horsens og selv blev munk her. Efter nogle år på andre hænder kom Barritskov til Manderup-slægten, som ejede gården fra 1356 til 1483 og gennem fire generationer alle hed Niels Manderup. Manderup-slægten på Barritskov var mindre herremænd med titel af ridder.
Et enestående træk ved Barritskov er, at gården i over 550 år er blevet overdraget gennem arv og ikke salg. Efter Manderup'erne arvede svigersønnen Christen Holck eksempelvis godset i 1484. Han forøgede det med omkringliggende kirker, skov og ejendomme, og det samme gjorde hans søn, Manderup Holck.
Med sønnen Hans Holck møder vi for første gang en ejer af Barritskov, der hæver sig op over småherremændenes status. Hans horisont gik længere ud end gården, og han gik i kongelig tjeneste som lensmand på Varberg Slot. Da den Nordiske Syvårskrig brød ud i 1563, måtte han forsvare slottet mod svenske angreb. Han støttede også den hårdt trængte konge økonomisk, og til slut mistede han også livet for fædrelandet. Han blev taget til fange i 1565, hvor svenskerne indtog Varberg. Kort efter døde han af pest i fangenskabet, ligesom sin landsmand, søhelten Otte Rud.
Hans Holcks børn var endnu umyndige, og enken Margrethe Rotfeld overtog godset med stort besvær. Da sønnen Manderup Holck overtog efter hendes død i 1575, forøgede han endnu en gang godsets størrelse. Samtidig sørgede han for at købe sine søstre ud af hovedgården, så den ikke blev opdelt i mindre dele, som det ofte skete for herregårde i 1500-tallet. Manderup Holck døde dog barnløs, hvilket betød, at han var den sidste af sin slægt på gården.
I 1588 gik Barritskov til hans søster, Kirsten Holck, som var gift med Sten Brahe. Han var lensmand på Kalundborg og har derfor næppe opholdt sig meget på Barritskov. Alligevel satte han sit præg på gården, da han ombyggede østfløjen. Barritskov kom via datteren Birgitte Brahe til hendes mand Frederik Reedtz, der også ejede Tygestrup og Hørbygaard. Han opholdt sig heller ikke meget her, da han var lensmand flere steder, og i 1659 overtog hans søn, Tønne Reedtz, Barritskov. Netop da var landet hærget af svenskerne under Første Karl Gustav-krig. Bøndernes gårde blev udplyndret, hvilket også ramte herremanden hårdt. De følgende år tog han således det ene lån efter det andet, og den dårlige økonomiske situation blev kun værre under hans enke, Elisabeth Sehesteds, ejerskab. Hun endte med at måtte pantsætte Barritskov, og i 1700 overtog hendes søn, Valdemar Reedtz, gård og gods.
Valdemar Reedtz var oberst og kommandant på Bornholm, og det jyske gods led under fraværet af dets ejer. Det lykkedes ham dog at samle en betydelig formue, som han senere bl.a. brugte til at forøge godset omkring Barritskov. Hans søn, Tønne Reedtz, havde andre ambitioner. Han istandsatte gården omkring 1728 og har tydeligvis haft til hensigt at gøre den til et mere fast opholdssted for familien. Han drev ligesom de tidligere ejere et stort studeopdræt, hvor han solgte stude til købere fra bl.a. Haderslev, Hamborg og Holland.
Ved enken Lucie Emmerentze Levetzows død i 1774 gik Barritskov til svigersønnen og statsministeren Frederik Christian Rosenkrantz, og godset kom da igen - via arv - til en ny slægt. Nu var landboreformerne også nået til Barritskov, og i 1785 indgik Frederik Rosenkrantz ny aftale med sine hoveribønder. Det resulterede i en langvarig proces med retskendelser og uenighed, indtil der kom en afgørelse i 1800, der dog i høj grad tilgodeså herremanden.
Frederik Christian Rosenkrantz døde uden arvinger, men havde få dage før sin død givet universalarveretten til gehejmestatsminister Niels Rosenkrantz, der var nærmeste arving. Betingelsen for at arve gårdene var, at Niels Rosenkrantz skulle oprette et stamhus af dem. I 1804 blev Ryegaard, Trudsholm og Barritskov derfor til stamhuset Rosenkrantz, hvilket således betød, at godset blev båndlagt, så det ikke længere kunne sælges, deles eller pantsættes.
Niels Rosenkrantz havde dog heller ingen arvinger, så stamhuset gik tilbage til Frederik Christian Rosenkrantz' familie på moderens side, hvor den nye ejer blev Henrik Jørgen Scheel. Barritskov var nu blevet et af de større godser i det sydøstlige Jylland. I 1849 blev hoveriet ophævet, hvilket betød, at fæstebønderne ikke længere var forpligtede til at arbejde på hovedgårdens jord som betaling for fæstegården. Som erstatning fik den nye ejer 82 tønder land af fæstebøndernes jord. I 1855 begyndte han desuden at sælge fæstegårdene til bønderne, så de blev selvejende.
Da Barritskov blev en del af stamhuset, blev gården forpagtet bort og var derfor heller ikke længere et fast opholdssted for ejeren. Det påvirkede ikke selve driften, men hovedbygningens ydre blev forsømt. I 1880'erne anså man østfløjen for direkte uegnet til beboelse, og i 1884 måtte man rive avlsbygningerne mod syd ned.
I 1913 udskiltes Barritskov fra stamhuset og blev solgt for første gang siden 1300-tallet. Køberen var Adolph Brockenhuus-Schack, der ville give gården til sin søn, Knud Henrik Otto Brockenhuus-Schack.
Siden 1969 har Barritskov tilhørt Harttung og North-familien. I 2021 ejes gården af Thomas Alexander North Harttung, som i 1996 grundlagde Barritskov Grøntsagshave. Senere blev det til virksomheden Aarstiderne A/S, der pakker kasser med bl.a. økologisk frugt og grønt på Barritskov.
Hovedbygning
Barritskov ligger godt gemt væk i skoven ved Juelsminde. Da man rev det gamle Barritskov ned i 1914, fandt man spor af endnu ældre bygninger fra den sene middelalder, som også pegede på, at gården var utilgængelig udefra og trang indvendig.
Gården ligger på en naturlig banke vest for en lille sø, som dækkede gårdens ene side, mens de andre sider var beskyttet af vandgrave med vand fra søen. I begyndelsen af 1900-tallet var søens vandstand faldet og kun den nordlige vandgrav var tydelig. Vandets forsvinden blev skæbnesvanger for Barritskov. Da vandet blev ledt bort fra det fundament af bøgestammer, som østfløjen hvilede på, begyndte træet at rådne. Man gik ud fra, at det var et problem for hele gården, så derfor rev man den ned i 1914. Det viste sig imidlertid, at resten af gården ikke var i så dårlig stand som østfløjen, men da var nedrivningen allerede sat i gang, og sådan forsvandt hele den gamle gård.
Inden Barritskov blev revet ned, havde gården tre fløje. Tidligere havde den haft en fjerde mod vest og dermed været et sengotisk, firefløjet, lukket anlæg. Indenfor har forholdene dog været trange. De endnu ældre fløje inde på selve gårdspladsen mod nord og vest havde endda været endnu mindre, kunne man se på udgravningerne i 1915.
Den sydlige del af anlægget var ældst og opført omkring 1500 i 90 cm kassemur uden sokkel, men opført på en rå kampestenssyld. Den var bygget som en portfløj med en tøndehvælvet port ind mod borggården og et fremspringende porttårn mod graven udenfor. Ved udgravningen fandt man porttårnets kampestensfundamenter med rester af en muret brobue. På hver side af porten var der kældre med tunge egebjælker i loftet, hvorover der var gamle, brede egeplanker, og ovenpå igen har der sandsynligvis været et lerlag af gulvfliser. Vest for porten var bjælkeloftet senere blevet erstattet af en tøndehvælving. Fløjen var i to etager, otte meter bred og oprindeligt 21 meter lang, men var senere blevet forlænget med to meter mod vest. Ved udgravningen viste det sig, at bygningen engang havde haft kamtakkede gavle og enten en buefrise under tagskægget eller en vægtergang.
Den gamle vestfløj havde oprindeligt ligget inde på gårdspladsen og var så senere flyttet ud. Fundamenterne viste, at den også havde haft et fremspringende parti, måske et trappetårn, ca. midt på facaden mod gården. Den senere vestfløj var af munkesten i renæssanceskifte og havde en bro, der førte over graven, men den ser ud til at være blevet revet ned kort efter 1793 af daværende ejer Frederik Christian Rosenkrantz.
Den gamle nordfløj var i bindingsværk og sandsynligvis Hans Holcks værk. Mellem 1597 og 1598 opførte daværende ejer Sten Brahe en ny hovedfløj i øst, der skulle erstatte en gammel bindingsværksbygning. Denne blev opført i to etager af røde munkesten i renæssanceskifte. Bygningen havde oprindeligt svungne gavle, men disse blev senere udskiftet af nye afdækkede gavle. Over en dør mod borggården var en tavle med bygherren Sten Brahes og hans to koners våben og en indskrift. I den sydlige ende af fløjen var der en sal, hvor det gamle loft fra hans tid stadig fandtes. Bjælker og brædder var her malet med kartouche-ornamenter og medaljoner med mande- og kvindehoveder.
Hele østfløjen blev moderniseret af Tønne Reedtz i 1728. Den nordlige taggavl blev helt ombygget, en hovedtrappe med svejfede egetræsbalustre kom til, og to sale i den øverste etage fik stuklofter og kaminer. Den ene sal havde desuden et allegorisk plafondmaleri samt paneler og døre malet i régence-stil, som er en stilretning, der fulgte efter barokken, og som var kendetegnet ved lette, svungne former og lyse farver.
Den nye gård, der blev taget i brug i 1916, er opført som en vinkelbygning. Hovedfløjen er af grundmur med afvalmet tag, midterrisalit på østfacaden og en fronton med skulpturer over hovedindgangen mod vest. Sidefløjen går mod vest fra en lille tilbygning i nord. Det mest bemærkelsesværdige ved sidefløjen er bindingsværkstømmeret på begge sider. Fløjens sokkel og munkesten er genanvendte materialer fra den gamle nordfløj. Skriftstenen er også blevet genbrugt med en ny indskrift.
Et stykke af det gamle renæssanceloft fra sidst i 1500-tallet blev anbragt i en forstue i hovedfløjen, og panelerne og dørene fra 1728 blev genbrugt i spisestuen. De tunge loftsbjælker i korridoren og i gæsteværelserne er også fra den gamle gård.
Fredningsstatus 2021: Hovedbygningen er ikke fredet.
Andre bygninger
De gamle avlsbygninger mod syd var så faldefærdige, at de blev revet ned i 1884. Bagefter blev en ny, stor avlsgård i røde sten bygget øst for det gamle sted.
Fredningsstatus 2021: Avlsbygningerne er ikke fredede.
Kulturmiljø
I strandkanten syd for Barritskov lå resterne af en rund borgbanke på tolv meter i diameter, indtil havet skyllede den væk midt i 1900-tallet. Både borgbanke og forværk var omgivet af grave. Et hjørne af en munkestensbygning skal have været synligt.
Tønne Reedtz anlagde i 1720'erne et fransk haveanlæg vest for gården. Dette blev også arbejdet ind i den have, man anlagde i begyndelsen af 1900-tallet. Søen blev reguleret, en gartnerbolig opført, og på den gamle avlsgårds plads syd for den gamle hovedbygning anlagde man en ny køkkenhave. En del af det gamle Barritskovs ruiner blev også stående i parken
Litteratur
Bülow, E. Danmarks Større Gaarde. 1961-1967.
Hansen, J. J.: Større Danske Landbrug. 1930-1937.
Petersen, Steen Estvad: Danske herregårde. Bygninger - haver - landskaber. København 1980.
Roussell, Aage (red.): Danske Slotte og Herregårde. København 1963-1968.
Stilling, Niels Peter: Politikens bog om Danmarks slotte og herregårde. Politiken 2005.
Trap, J.P.: Danmark. København 1953-1972.
Westergaard, P.: Barritskov Gods og Ejere. København 1921.
Gårdens stamdata gennem tiden
Nuværende navn
Barritskov
Region og kommune
Midtjylland - Hedensted
Offentlig adgang
Ingen offentlig adgang - kan ses fra vej
Ejer
Thomas Harttung
Herregårdens størrelse
0 ha
Godsets størrelse
876 ha
Detaljeret størrelse
Ager 450 ha, eng 30 ha, skov 370 ha, park/have 4 ha, sø 2 ha, andet 20 ha, forpagtet 120 ha
Funktion
Landbrugsdrift/skovbrug og boligudlejning
Historiske forbindelser til andre herregårde
Egholm (Sjælland), Krabbesholm (Sjælland), Trudsholm (Sjælland), Trudsholm (Jylland), Ryegaard
Bemærkninger om godset
Hovedsæde for Fødevarevirksomheden Aarstiderne A/S. Til Barritskov hører også Randgaard, Skovbjerg og Damgaarden
Kilder
Større Gårde & Skove. Nærum 2021
Amt, herred og sogn
Vejle - Bjerre - Barrit
Ejer
F. C. R. Scheel, Greve
Herregårdens størrelse
0.00 htk
Godsets størrelse
Ingen oplysninger
Detaljeret størrelse
10.00 tdr.l
Skovskyld
0.00 htk
Avlsgårde
Ingen oplysninger
Ejendomsskyld gård
352000 (kr)
Ejendomsskyld skov
350000 (kr)
Drift
Gården er bortforpagtet. Besætningen består af: 170 køer, 4 tyre.
Folkehold
Ingen oplysninger.
Bemærkninger om godset
Gården var en del af Stamhuset Rosenkrantz.
Kilder
Ingen oplysninger
Amt, herred og sogn
Vejle - Bjerre - Barrit
Ejer
Stamhusbesidder grev H. Jørg. Scheel
Herregårdens størrelse
59.86 htk
Skovskyld
7.70 htk
Mølleskyld
4.18 htk
Avlsgårde
0.00 htk
Fæstegods
Ingen oplysninger
Fæstegårde
305.75 htk
Arvefæstegårde
0.00 htk
Leje- og tyendehuse
19.76 htk
Bemærkninger om godset
Under ejendommen er den sammn med Barritskov bortforpagtede Lottrup Ladegård på 12-0-2-0,75, der hidtil er uden bygninger.
Kilder
Ingen oplysninger
Amt, herred og sogn
Vejle - Bjerre - Barrit
Ejer
Ingen oplysninger
Herregårdens størrelse
62.00 htk
Skovskyld
6.79 htk
Mølleskyld
0.00 htk
Tiende
69.00 htk
Fæstegods
675.00 htk
Bemærkninger om godset
Er med avlsgården Lottrup Ladegård.
Kilder
Danske Atlas bd 4 s 149