Arreskov
Arreskov kendes tilbage til 1200-tallet.
Flere af landets rigeste adelsmænd har boet på gården.
Arreskov indgik i grevskabet Muckadell, der blev oprettet i 1784.
Arreskov blev under Treårskrigen (1848-1850) brugt som lazaret.
Arreskov hovedbygning ligger ud til Arreskov Sø, men har tidligere haft to andre placeringer.
Størstedelen af hovedbygningen stammer fra midten af 1500-tallet.
Ejerhistorie
Valdemar Sejr (1170-1241) efterlod i 1241 Arreskov til sønnen Abel. Ved den efterfølgende borgerkrig mellem brødrene blev gården ødelagt. Abels søn af samme navn byggede den dog op igen, men den blev atter ødelagt i forbindelse med urolighederne under Erik Klipping (1249-1286). Kronen overtog jorden og opførte formodentligt en fæstegård på stedet.
I 1300-tallet tilhørte Arreskov muligvis den holstenske adelsslægt Krummedige, da hele Fyn på dette tidspunkt var kontrolleret af holstenske adelsmænd. Man kender dog ikke meget til Arreskovs historie før 1500, hvor gården var ejet af Poul Laxmand og Torben Bille.
Poul Laxmand blev myrdet i 1502, hvorefter hans ejendomme blev inddraget af kong Hans (1455-1513). Torben Bille var gift med Edele Jernskæg, som ifølge rygtet var Kong Hans' elskerinde, og forholdet var muligvis en medvirkende årsag til, at Bille efter Laxmands død fik overdraget hele Arreskov.
Torben Bille og Edele Jernskæg fik sammen datteren Edele Bille, som giftede sig med Jacob Hardenberg, der tilhørte en magtfuld og velhavende slægt. Også Jacob Hardenberg blev en rig mand og fik ligesom flere af sine slægtninge politisk indflydelse. Efter Grevens Fejde (1534-1536) blev han således optaget i rigsrådet og var ved sin død en af landets største jordejere.
Efter Hardenbergs død i 1542 overtog enken Sophie Lykke Arreskov. Hun blev kendt som en meget hårdhændet bestyrer af godset, og efter en række retssager om ulovlig studedrift overdrog hun sine besiddelser til døtrene.
Helvig Hardenberg overtog herefter Arreskov, som hun bragte med ind i ægteskabet med Erik Ottesen Rosenkrantz. Han havde været medlem af Christian III's (1503-1559) hof, da denne var ung, og han blev senere udnævnt til lensmand på Bergenhus i Norge. Under den Nordiske Syvårskrig (1563-1570) var han involveret i forsvaret af Norge, indtil ægteparret i 1568 vendte tilbage til Danmark og Arreskov.
I 1575 blev Helvig Hardenberg enke, og hun styrede herefter Arreskov, som hun forøgede så meget, at hun blev en af landets rigeste adelsfruer. Sønnen, Jacob Rosenkrantz, arvede Arreskov i 1599, men hans stilling ved hoffet, hvor han var en hyppigt anvendt gesandt - holdt ham væk fra gården. Hans søn, Henrik Rosenkrantz, arvede Arreskov i 1622, da han blot var otte år gammel. Han døde nogle år senere under en dannelsesrejse i Frankrig, og søsteren Christence Rosenkrantz arvede herefter Arreskov.
Christence Rosenkrantz giftede sig senere med Mogens Høg, som nød anseelse hos adelen, og under Karl Gustav-krigene (1657-1660) deltog han ivrigt i forsvaret mod svenskerne. Høg opholdt sig ikke meget på Arreskov, men han sørgede dog for, at fæstegodset i hans tid blev udvidet.
Ægteparret fik ingen børn, og derfor arvede Christence Rosenkrantz' niece Elisabeth Bille Arreskov i 1679. Hun var gift med Jørgen Skeel, der ejede herregården Broholm, som lå i samme område. Skeel døde i 1696, hvorefter sønnen Christoffer Skeel arvede Arreskov. Han døde dog få år efter, hvorefter Arreskov gik til den yngre bror Erik Skeel. Han giftede sig med den rige enke Anna Beate Valkendorff, men da de døde uden at få børn, udløste det en større strid om, hvem der skulle arve Arreskov. Ida Skeel, der var Erik Skeels søster, fik tilkendt gården i 1729.
Hendes søn, Erik Skeel von Holsten, overtog Arreskov i 1742 og gik straks i gang med at udvide jordtilliggendet. Da han døde i 1772 overtog enken Berthe Kirstine Juel Reedtz Arreskov, som hun bragte med sig ind i sit nye ægteskab med Albrecht Christopher Schaffalitzky de Muckadell.
Slægten Schaffalitzky de Muckadell kom oprindeligt fra det nuværende Tjekkiet, hvorfra de i 1400-tallet flygtede til Tyskland, hvor de fik deres tyskklingende navn. Sidst i 1600-tallet forgrenede slægten sig også til Danmark, og i 1783 kunne Albrecht Christopher Schaffalitzky de Muckadell sætte kronen på værket, da han blev ophøjet til greve. Året efter blev grevskabet Muckadell grundlagt af hovedgårdene Arreskov, Brobygaard, Gelskov og Ølstedgaard. Grevskabet blev dog ikke tildelt den vigtigste frihed, skattefrihed.
Albrecht Christopher Schaffalitzky de Muckadell havde samlet sig betydelig godser gennem sine to ægteskaber, og på alle godserne indførte han flere forbedringer af landbruget, ligesom han tog fat på udskiftningen af fæstegårde. De mange reformer var dog en bekostelig affære, og han stiftede imod slutningen af sit liv en del gæld for at kunne finansierer de fortsatte forbedringer og reformer.
Sønnen, Erik Skeel Schaffalitzky de Muckadell, arvede Arreskov i 1797, og han fortsatte sin fars indsats for at forbedre godset, udflytte bøndergårdene og bygge flere til. Derudover anlagde han både et væveri og en papirfabrik på godset. Ingen af delene blev dog nogen guldgrube.
Tiden efter Napoleonskrigene var vanskelig for landbruget, og Erik Skeel Schaffalitzky de Muckadell optog store lån for at kunne finansiere driften og forbedringerne. I erkendelse af at han ikke selv kunne få godset på ret køl, bad han om at få nedsat en administrationskommission for grevskabet, hvori hans ældste søn også fik sæde.
Sønnen, Albrecht Christopher Schaffalitzky de Muckadell, fik igennem administrationskommissionen god indsigt i landbrugsdrift, hvilket kom ham til gode, da han arvede grevskabet Muckadell i 1833. Han boede ikke på Arreskov, men på Brobygaard, som var nemmere og billigere at bebo, og han holdt grevskabet i god stand i sin ejertid.
Sønnen, der overtog godset i 1858, fortsatte, hvor faren slap. Godt hjulpet på vej af gunstige konjunkturer kunne Erik Engelke Schaffalitzky de Muckadell udvikle Arreskov til et moderne og profitabelt landbrug. Han døde i 1905, hvorefter sønnen, Albrecht Christopher Carl Ludvig Schaffalitzky de Muckadell, arvede grevskabet Muckadell. Under den nye greve begyndte man endelig på at sælge ud af fæstegodset, inden grevskabet i 1925 overgik til fri ejendom.
I 2021 er Arreskov stadig ejet af Schaffalitzky de Muckadell-familien og indgår i Muckadell gods, som også inkluderer gårdene Brobygård og Gelskov.
Hovedbygning
Arreskov hovedbygning er et lukket firfløjet anlæg. Alle fløjene er opført i røde mursten og har sort tegltag. Såvel den østlige som den vestlige fløj er i to etager. Etageadskillelsen markeres af en rundbuefrise. På den nederste etage er murstenene opført i munkeskifte, mens de er opført i krydsskifte på den øvre etage. Under fløjen ligger en kælder med tøndehvælvede lofter.
Den nordlige fløj er ligeledes i to etager og er opført på en sokkel af mursten i krydsskifte beklædt med tilhuggede kampesten. Et fremspringende murparti rummer porten, der giver adgang til den lukkede gårdsplads. Den nordlige fløj er karakteriseret ved at være en smule længere end den sydlige - og fortsætter således længere ud end den vestlige fløj.
Sydfløjen er den mindste af de fire fløje. Den er noget kortere end nordfløjen, og lukker ganske vist gårdspladsen mod syd, men når ikke helt hen til vestfløjens vestmur. Samtidig er fløjen blot i én etage. I det sydøstlige hjørne står et rundt tårn med spir tækket med kobber. Den sydlige facade er ligesom vestfløjens sydvendte facade muret i et kvadremønster. Alle fire fløje har høje takkede gavle.
Arreskov lå på Valdemar Sejrs tid på et voldsted øst for den nuværende hovedbygning. De omkringliggende lavere marker har på denne tid sandsynligvis stået under vand.
Denne oprindelige gård blev dog ødelagt i borgerkrigen mellem Valdemar Sejrs sønner, hvorefter Abel eller hans efterkommere opførte en ny gård. Dette andet Arreskov lå sydøst for den nuværende hovedbygning på et stort voldsted med dobbelte voldgrave og en høj borgplads. Denne bygning blev dog ligeledes ødelagt under borgerkrig, denne gang af Erik Klipping i 1264. Senere blev gården bygget op igen på sin nuværende placering.
Erik Rosenkrantz overtog Arreskov i 1558 gennem ægteskabet med Helvig Hardenberg, og han påbegyndte opførelsen af en ny grundmuret borg som erstatning for de eksisterende hovedbygninger. Over portgennemkørslen på nordfløjen er årstallet 1558 indskrevet.
Erik Rosenkrantz omgav både hovedbygning og ladegårde med grave. Han måtte dog tage til Norge, da han blev lensmand i Bergen, hvilket betød, at hustruen, Helvig Hardenberg, styrede opførelsen, som dog kun skred langsomt frem i mandens fravær. I 1568, samme år som Erik Rosenkrantz vendte hjem igen, stod det østlige hus færdigt.
Ejendommeligheder i murværket på det vestlige hus tyder dog på, at dette er ældre end det østlige hus, som blev bygget her. I 1573 blev det nordlige hus bygget, og selvom han muligvis havde tænkt sig at bygge en spærremur på den sydlige side af hovedbygningen for at lukke gårdspladsen, så nåede han ikke dette, inden han døde i 1575.
Enken, Helvig Hardenberg, fortsatte sin mands arbejde på hovedbygningen, og under hende blev det vestlige hus udbygget til sit nuværende omfang, ligesom hun forlængede nordfløjen. Der er også hende, der er ansvarlig for opførelsen af sydfløjen.
Albrecht Christopher Schaffalitzky de Muckadell overtog Arreskov i 1773, og han iværksatte en omfattende renovering af hovedbygningen, hvilket han bl.a. henviste til, da han nogle år senere søgte kongelig tilladelse til at få oprettet et grevskab.
Under Treårskrigen (1848-1850) blev Arreskov hovedbygning brugt som lazaret, hvorved bygningerne blev temmelig ødelagte. Erik Engelke Schaffalitzky de Muckadell satte derfor gang i en gennemgribende istandsættelse, efter at han havde overtaget Arreskov i 1858. Her blev bl.a. mure, gavle, vinduer og tage erstattet og istandsat, mens gravene blev fyldt op med jord. Istandsættelsen blev dog gennemført uden stort hensyn til hovedbygningens historiske betydning og udseende.
Fredningsstatus 2021: Hovedbygningen er fredet.
Andre bygninger
Den nuværende avlsgård blev opført efter en brand i 1897. Det er et stort symmetrisk anlæg, der ligger nord for hovedbygningen. Tættest ved hovedbygningen ligger to fritliggende længer, der trækker hovedbygningens vestlige og østlige linjer op til avlsgården. Yderligere to længer ligger i forlængelse heraf.
En lang længe, der forbinder disse to længer, lukker avlsgårdens gårdsplads mod nord. Midt for denne længe er opført to udløberlænger, der åbner sig mod nord og forbindes ved en ottekantet magasinbygning.
Fredningsstatus 2021: Avlsgården er ikke fredet.
Kulturmiljø
Arreskov lå på Valdemar Sejrs tid på et voldsted øst for den nuværende hovedbygning. De omkringliggende lavere marker har på denne tid sandsynligvis stået under vand.
Arreskov er beliggende i et kuperet, afvekslende landskab og grænsende til Arreskov Sø, hvoraf ejes 273 ha. Uden for haven på ca 2.5 ha er en kastaniealle, stengærder og de nu tilkastede voldsteder.
Litteratur
Petersen, Steen Estvad: Danske herregårde. Bygninger - haver - landskaber. København. 1980.
Roussell Aage (red.): Danske Slotte og Herregårde. København. 1963-68.
Trap, J.P.: Danmark. København. 1953-1972.
Bisgaard, Lars: Adelige kvinder og livet på Arreskov i renæssancen. I: Fynske Årbøger. 2006.
Stilling, Niels Peter: Danmarks Herregårde. Fyn og Langeland. Gyldendal 2015.
Stilling, Niels Peter. Kongehusets boliger gennem 1000 år: Slotte i Danmark fra vikingetid til nutid. København. Politikens Forlag. 2003.
Gårdens stamdata gennem tiden
Nuværende navn
Arreskov
Region og kommune
Syddanmark - Fyn og øer - Faaborg-Midtfyn
Offentlig adgang
Kan ses fra vej - kun adgang for grupper efter forudgående aftale
Ejer
Arreskov Gods A/S, Christopher Schaffalitzky og Vincent Schaffalitzky de Muckadell
Herregårdens størrelse
506 ha
Godsets størrelse
1682 ha
Detaljeret størrelse
Herregården: ager 135 ha, eng 75 ha, sø 214 ha, andet 82 ha
Funktion
Landbrugsdrift/skovbrug
Historiske forbindelser til andre herregårde
Brobygaard, Broholm, Gelskov, Nybøllegaard, Ølstedgaard
Bemærkninger om godset
Arreskov er en del af Muckadell Gods, der også omfatter gårdene Brobygård og Gelskov og har et samlet areal på 1682 ha
Kilder
Større Gårde & Skove. Nærum 2021
Amt, herred og sogn
Svendborg - Sallinge - Øster-Hæsinge
Ejer
A. Christof. C. Ludvig Schaffalitzky de Muckadell
Herregårdens størrelse
0.00 htk
Godsets størrelse
Ingen oplysninger
Detaljeret størrelse
20.00 tdr.l
Skovskyld
0.00 htk
Avlsgårde
Ingen oplysninger
Ejendomsskyld gård
400000 (kr)
Ejendomsskyld skov
0 (kr)
Drift
Gården er drevet af ejeren selv. Besætningen består af: 90 køer, 50 kalve, 5 tyre, 15 heste.
Folkehold
Ingen oplysninger.
Bemærkninger om godset
Gården er en del af Grevskabet Muckadell.
Kilder
Ingen oplysninger
Amt, herred og sogn
Svendborg - Sallinge - Øster-Hæsinge
Ejer
Grevskabet Muckadell, lensgreve A.C. Schaffalitzky de Muckadell
Herregårdens størrelse
39.56 htk
Skovskyld
6.82 htk
Mølleskyld
4.25 htk
Avlsgårde
0.00 htk
Fæstegods
Ingen oplysninger
Fæstegårde
220.14 htk
Arvefæstegårde
0.00 htk
Leje- og tyendehuse
10.51 htk
Bemærkninger om godset
Gården er en del af Grevskabet Muckadell.
Kilder
Ingen oplysninger
Amt, herred og sogn
Svendborg - Sallinge - Øster-Hæsinge
Ejer
Erik Skeel von Holsten
Herregårdens størrelse
42,34 htk
Skovskyld
6,82 htk
Mølleskyld
0,00 htk
Tiende
Ingen oplysninger
Fæstegods
288 htk
Bemærkninger om godset
Ingen oplysninger
Kilder
Danske Atlas bd 3, s 543. Oplysningerne om bøndergodset stammer fra ChristensenHørsholm