Holmstrupgaard
Holmstrupgaard blev oprettet af landsbyen Holmstrup og fungerede frem til 1811 som ladegård under baroniet Marselisborg.
Gården har skiftet hænder mange gange, og den endte i 1927 med at blive opkøbt af Jordlovsudvalget med henblik på at udstykke jorden til husmandsbrug. Samme år brændte avlsbygningen, og man begyndte at sælge jorden fra gården. Derefter blev hovedbygningen anvendt som fredehjem for unge piger.
Ejerhistorie
Holmstrupgaard blev oprettet af landsbyen Holmstrup.
Jens Erlandsens enke Ingeborg solgte Holmstrup til Broder Degn i 1295. Han var kannik i Århus, og i 1321 skænkede han godset til et præbende, på katolsk tid en indtjeningskilde, ved Århus Domkirke.
Senere kom Holmstrupgaard til at fungere som ladegård under baroniet Marselisborg frem til 1811.
I 1811 solgte baron F. J. C. Gyldenkrone, der ejede Marselisborg, gården til brødrene Anders og Rasmus Faurschou. Da Anders Faurschou døde, giftede hans enke sig senere med krigsråd J. H. Ahnfeldt. Sammen solgte de gården i 1816 til Peder Faurschou. Igen i 1829 blev Holmstrupgaard solgt. Denne gang til William Watt, som døde i 1843, hvorefter enken solgte både Holmstrupgaard og gården Dorothealund. Køberen denne gang var boghandler Andreas Basse, som straks overdrog købet til forpagter Morten Herman Petersen, der fik skødet i 1844. I 1884 blev Holmstrupgård atter solgt. Denne gang til forhenværende ejers søn, forpagter Jacob Chr. Petersen. Efter hans død i 1907 overtog enken, men i 1910 solgte hun gården videre til Niels Brüel. Han ejede Holmstrupgaard indtil 1927, hvor han solgte gården til jordlovsudvalget, som udstykkede jorden i 17 husmandsbrug.
Fra 1927 og nogle år frem blev der frasolgt store dele af gårdens jord. Holmstrupgaards avlsbygninger brændte i 1927, og derefter blev der frasolgt jord til yderligere 3 statshusmandsbrug. I 1928 solgte ejeren 89ha jord til staten. Arealet blev udstykket i 17 lodder, mens der blev oprettet 6 ejendomme på hver 3 ha, mens Holmstrup Nygaard fik 17,6 ha. Resten af gårdens areal blev solgt til andre, bl.a. til 2 gartnerier.
Hovedbygningen med have afhændedes til en privatinstitution, som oprettede Fredehjemmet Holmstrupgaard, hvor ca. 25 unge og sårbare piger fra 14-års alderen kunne bo. Hjemmet blev oprettet i 1928 og blev ledet af forstanderinde frøken Karen Munk.
I mange år var hjemmet kun for piger, men i 1975 flyttede den første dreng ind. Ligeledes var det kvinder, som foretog plejen på stedet indtil godt 40 år efter Holmstrupgårds oprettelse, hvor en mand blev ansat.
Fra 1993 indgik Holmstrupgaard i Århus Amts ungdomspsykiatriplan.
Hovedbygning
Holmstrupgaards hovedbygning består i dag af en hovedfløj med to korte sidefløje samt en længere udløberfløj mod vest. Den er opført i røde mursten i én etage. Sidefløjene og hovedfløjens midterparti er dekoreret med kamtakkede gavle og blændinger.
Andre bygninger
Der hørte tidligere avlsbygninger til Holmstrupgaard. De brændte i 1927.
Litteratur
Hansen, J. J.: Større danske landbrug. København 1933
Trap, J. P.: Danmark, København 1953-1972
https://www.holmstrupgaard.rm.dk/om-os/
Gårdens stamdata gennem tiden
Amt, herred og sogn
Århus - Hasle - Brabrand
Ejer
Ingen oplysninger
Herregårdens størrelse
0.00 htk
Skovskyld
0.00 htk
Mølleskyld
0.00 htk
Tiende
0.00 htk
Fæstegods
0.00 htk
Bemærkninger om godset
Er ladegård til baroniet Marselisborg
Kilder
Danske Atlas bd 4 s 117