Marienlund
Marienlund herregård blev oprettet af Peter von Westen Eilschou i 1765. Den fik sit navn efter hans hustru Anne Marie Eilschou født Becker.
I 1801 blev bøndergodset solgt fra Marienlund af de daværende ejere Søren Hillerup og Hans Jørgen Hansen.
I 1983 blev Marienlund opkøbt af Odens Kommune, og der blev nogle år senere opført et ældrecenter på stedet.
Ejerhistorie
Marienlunds jord tilhørte Det Fynske Ryttergods frem til 14. november 1764, hvor handels- og kornkøbmand Peter von Westen Eilschou købte området Gammel Ladegaards Skov på auktion. Året efter, i 1765, opførte han herregården Marienlund. Da Eilschou var 48 år gammel, blev han gift med Anna Marie Eilschou (født Becker), og gården fik navnet Marielund opkaldt efter hende.
Peter von Westen Eilschou oprettede også Eilschous Boliger i Odense, der var en stiftelse for enker eller ugifte kvinder af stand samt Eilschous Hospital i Lumby sogn for fattige. Førstnævnte er sidenhen flyttet til Den Gamle By.
Efter Peter von Westen Eilschous død i 1783 overtog Anna Marie Eilschou Marienlund.
Hun døde i 1799, og to år senere i 1801 blev dødsboet Marienlund opkøbt af to ejendomsspekulanter: Søren Hillerup og Hans Jørgen Hansen. De frasolgte bøndergodset, og allerede i 1803 solgte de resten af Marienlund til proprietær Mørck. Han solgte gården til proprietær Wedel i 1825, som solgte den igen i 1834. Denne gang til proprietær Trolle. I 1865 blev Marienlund solgt til etatsråd Langkilde, og senere blev gården købt af sønnen N. W. Langkilde.
I 1900 solgte Langkilde Marienlund til et interessentskab, som ejede gården frem til 1918, hvor den blev solgt til skibsreder A. P. Møller. Under hans ejerskab voksede gårdens jordtilliggende, idet han opkøbte en gård i Biskorup på 31 ha. og ca. 20 ha. jord fra gården Annasholm.
I 1983 blev Marienlund opkøbt af Odense Kommune, og i 1985 blev det vedtaget, at der skulle etableres et ældrecenter på Marienlund, og at gården fremover skulle hedde Skibhuscenteret. Kommunen stillede 1,6 millioner kr. til rådighed, mens bestyrelsen for Skibhuscenteret skulle skaffe 800.000 kr. og frivilligt arbejde. I 1986 kunne man købe medlemsbeviser for 200 kr. eller betale sit medlemsbevis ved at arbejde og deltage i ombygningen. For at færdiggøre renoveringen, blev der brugt 15.911 frivillige arbejdstimer, og centeret stod færdigt i 1988. Det er stadig velfungerende i dag.
Hovedbygning
Marienlund hovedbygning ligger mod vest og mod nord grænser haven op til Strandskoven. Den består af en hovedfløj og en kortere sidefløj mod nord. Det er opført i gule mursten og har rødt tegltag. Hovedbygningen blev opført i 1922, efter en ældre bindingsværksbygning nedbrændte.
Andre bygninger
Sydøst for hovedbygningen lå avlsbygningerne tidligere. De er sidenhen revet ned.
I avlsbygningerne var der ko- og svinestald længst mod sydøst. Bygningen var opført af gule mursten. Nord for kostalden fandtes en lade til træ, og sammenbygget med den i vinkel fandtes hestestalden. Til den var der opført halvtag til vognport ind mod gården, mens der nord for laden var en bilgarage. Vest for hovedbygningen var en ungkvægstald bygget i bindingsværk med stråtækt.
Kulturmiljø
Mellem hovedbygningen og avlsbygningen var der tidligere et haveanlæg med frugttræer.
Marienlund ligger i dag i udkanten af Odense mod nord.
Marienlunds jorde hørte tidligere under Næsbyhoved Ladegaard, som hørte under Næsbyhoved Slot. I 1635 gav Christian 4. lov til at der skulle laves en vej over Ladegaards jord, der i dag er den nuværende Skibhusvej, hvor Marienlund har sin adresse. Mod sydvest ligger Næsbyholm Slotsbanke, hvis voldsted er resterne af det Næsbyhoved. Der har tidligere været skov på hele området, og i dag findes stadig tre små skove.
Litteratur
Hansen, J. J.: Større danske landbrug. København 1930
Pontoppidan, Erik.: Den Danske Atlas. København 1774
https://skibhuscentret.dk/marienlund-hovedgaards-historie/
https://www.dengamleby.dk/undervisning/undervisningsmaterialer/lokumsruten/eilschous-boliger/
https://museumodense.dk/artikler/til-madame-bunkeflod-fra-hendes-hengivne-h-c-andersen/
Gårdens stamdata gennem tiden
Amt, herred og sogn
Odense - Odense - Sankt Hans
Ejer
Interessentskab
Herregårdens størrelse
0.00 htk
Godsets størrelse
Ingen oplysninger
Detaljeret størrelse
Ingen oplysninger
Skovskyld
0.00 htk
Avlsgårde
Ingen oplysninger
Ejendomsskyld gård
224600 (kr)
Ejendomsskyld skov
0 (kr)
Drift
Gården er drevet af ejeren selv. Besætningen består af: 14 heste.
Folkehold
1 forvalter(e), 1 forkarl, 1 karl(e), 1 pige(r), 8 daglejer(e).
Bemærkninger om godset
Ingen oplysninger.
Kilder
Ingen oplysninger
Amt, herred og sogn
Odense - Odense - Sankt Hans
Ejer
Kammerråd C. Trolle
Herregårdens størrelse
33.52 htk
Skovskyld
0.55 htk
Mølleskyld
0.00 htk
Avlsgårde
0.00 htk
Fæstegods
Ingen oplysninger
Fæstegårde
0.00 htk
Arvefæstegårde
0.00 htk
Leje- og tyendehuse
0.40 htk
Bemærkninger om godset
Ingen oplysninger
Kilder
Ingen oplysninger
Amt, herred og sogn
Odense - Odense - Sankt Hans
Ejer
Ingen oplysninger
Herregårdens størrelse
74.28 htk
Skovskyld
0.84 htk
Mølleskyld
0.00 htk
Tiende
0.00 htk
Fæstegods
698.00 htk
Bemærkninger om godset
Ingen
Kilder
Danske Atlas bd 6 s 632